Αρχική Uncategorized 300 χιλιάδες Ευρώ απο την τσέπη μας, για αποκατάσταση παλιών μεταλλείων

300 χιλιάδες Ευρώ απο την τσέπη μας, για αποκατάσταση παλιών μεταλλείων

4
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ “ΞΕΧΑΣΑΝ” ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ…

Giona_2008-09-013Παλιό (;) μεταλλείο βωξίτη στη Φωκίδα.

Αυτό το συγκεκριμένο θα πρέπει να είναι “αποκατεστημένο” γιατί διακρίνονται κάτι σειρές από αναιμικά δεντράκια στα πρανή.

Το πώς θα ήταν και πόσο θα κόστιζε η “σωστή” αποκατάσταση μετά από μια τέτοια βάρβαρη επέμβαση παραμένει ερώτημα…

Διαβάζουμε στο Iteanet ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας με θέμα τη “δημοπράτηση μελέτης για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλείων και λατομείων της Φωκίδας”.

Για όσους γνωρίζουν τις οικονομικές δυνατήτες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, το ποσό των 288.432 ευρώ “πονάει”! Μακριά από εμάς η σκέψη ότι η απόφαση της Νομαρχίας Φωκίδας να διαθέσει τώρα αυτό το ποσό συνδέεται με τη δυναμική κινητοποίηση πολιτών του Νομού για να εμποδίσουν την καταστροφή του τόπου τους από τις μεταλλευτικές εταιρείες, με τον εμπρησμό του σπιτιού ενός από αυτούς και με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που πυροδότησε αυτός ο τραμπουκισμός!

To πρώτο που σημειώνουμε στην ανακοίνωση είναι ότι “αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλευτικών και λοιπών χώρων” και όχι η ίδια η αποκατάσταση! Όμως η μεγάλη έκπληξη στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι η ανάληψη αυτών των δράσεων από τη Νομαρχία Φωκίδας επιβάλλεται επειδή “δεν υπάρχει νομική υποχρέωση ανάληψης εργασιών αποκατάστασης από τρίτους”!!!

Κατά την Περιβαλλοντική Νομοθεσία, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είναι ο θεσμικός φορέας ελέγχου τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, με πρώτη υποχρέωση των παραβατών την αποκατάσταση των επιπτώσεων της δραστηριότητάς τους. Ο “περιβαλλοντικός νόμος” Ν.1650/1986 έδινε σε όλες τις εν λειτουργία επιχειρήσεις (μεταλλευτικές και μη) περιθώριο μιας τριετίας ώστε να αδειοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τον καινούριο νόμο και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που αυτός ορίζει. Από το 1986 και μετά, καμία τρύπα στο βουνό δεν είναι “αγνώστου πατρός” και η “παράλειψη” αποκατάστασης του περιβάλλοντος αποτελεί παράβαση του νόμου για την οποία είναι ΥΠΕΥΘΥΝΗ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Αλλά κι αν ακόμα υπάρχουν πληγές στο περιβάλλον από δραστηριότητες “αγνώστων” (!),τι κάνει η Ν.Α. Φωκίδας για τις αμέτρητες πληγές από μεταλλευτικές/λατομικές δραστηριότητες με πατρότητα γνωστή και καταχωρημένη στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας; Εκτός από το να υποχρεώνει τους πολίτες να πληρώσουν από την τσέπη τους τα σπασμένα των επιχειρηματιών που πήραν τα κέρδη τους κι αποχώρησαν αφήνοντας πίσω ρημαδιό, τι κάνει για τις καταστροφές στο περιβάλλον που συμβαίνουν ΣΗΜΕΡΑ; Πώς εφαρμόζονται στη Φωκίδα οι διατάξεις του Ν. 1650/1986 και ειδικά των άρθρων 5, 26, 27, 28, 29 και 30;

Η Νομαρχία Φωκίδας οφείλει μια διευκρινιστική απάντηση στα ανωτέρω για να μείνουν ήσυχοι οι Έλληνες πολίτες ότι το περιβάλλον σήμερα προστατεύεται  αποτελεσματικά και αποκαθίσταται πλήρως. Οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες πώς ενεργεί για να μη δημιουργηθεί άλλη μια γενιά “ορφανών” μεταλλείων/λατομείων, την αποκατάσταση των οποίων θα κληθούν κάποια στιγμή στο μέλλον να πληρώσουν πάλι εκείνοι.

Και αφού ενημερώσει τους πολίτες η Νομαρχίας Φωκίδας, καλό θα ήταν να ενημερώσει και τις υπόλοιπες Νομαρχίες της χώρας για το πώς αντιμετωπίζονται αποφασιστικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες …με δημόσια δαπάνη!

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. To Iteanet που δημοσίευσε το άρθρο σας έχει προσθέσει από κάτω και δυο φωτογραφίες από “αποκατεστημένα” λατομεία κοντά στην Ιτέα.

  Όλο το σύμπαν έχει πρασινίσει, εκτός από από τα αποκατεστημένα λατομεία!

 2. Μήπως έχετε σκεφθεί την πιθανότητα τα μεταλλεία αυτά να είχαν σταματήσει τη δραστηριότητά τους πριν το 1986;
  Μάλλον δεν το σκεφθήκατε…

 3. Τα μεταλλεία αυτά έχουν εγκαταλλειφθεί πριν το 1979! Οι εταιρείες τότε πλήρωναν στο κράτος για την αποκατάσταση, χρήματα που δεν διατέθηκαν ποτέ για αυτή! Αν θέλουμε να βρούμε προβλήματα στη λειτουργία των εν λόγω εταιρειών καλό θα είναι να ψάξουμε κάπου αλλού και να μιλάμε εμπεριστατωμένα

  • Δυστυχώς τις ζημιές του παρελθόντος για τις οποίες δεν μπορούν να ζητηθούν ευθύνες από κανέναν (αν και αυτό είναι συζητήσιμο), κάποια στιγμή θα τις πληρώσουμε θέλουμε δε θέλουμε εμείς…
   Η ουσία του κειμένου όμως δεν είναι αυτή. Η ουσία είναι ότι η Νομαρχία είναι υπεύθυνη από το νομο για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων όλων των επιχειρήσεων. Η Νομαρχία πρέπει να κάνει ελέγχους και έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να επιβάλλει ποινές, ακόμα και να σταματήσει τη λειτουργία μιας επιχείρησης αν δεν τηρούνται οι Π.Ο. Τα κάνει αυτά η Νομαρχία Φωκίδας; Ξέρω σίγουρα ότι η Νομαρχία Χαλκιδικής δεν τα κάνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.