Ο Στανός στο εδώλιο για το χυτήριο μολύβδου


Δελτίο τύπου των κατοίκων του Στανού Χαλκιδικής που αγωνίζονται να απομακρύνουν από τον τόπο τους το χυτήριο μολύβδου της εταρείας «ΑΦΟΙ ΒΑΦΕΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε». Περισσότερα για αυτή την υπόθεση  εδώ κι εδώ.

Ο Στανος στο εδωλιο

Στις 18 Ιουνίου απολογούνται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής 11 κάτοικοι του Στανού οι οποίοι κατηγορούνται από τους ιδιοκτήτες του χυτηρίου ανάκτησης μολύβδου ότι τέλεσαν τις παρακάτω πράξεις:

  • Συκοφαντική δυσφήμηση
  • Απειλή κατά συρροή
  • Εξύβριση κατά συρροή

Από πότε όμως είναι αξιόποινη πράξη η ανησυχία των κατοίκων για το μέλλον του τόπου τους και το δικαίωμά τους για ένα καθαρό περιβάλλον;

Αλλά ας θυμηθούμε τα γεγονότα από την αρχή.

Σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το Στανό εγκαταστάθηκε εδώ και μερικά χρόνια το Χυτήριο Ανάκτησης Μολύβδου από παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΒΑΦΕΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε».

Από την αρχή η εγκατάσταση του εργοστασίου προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων αφού τα απόβλητα – υγρά , στερεά και αέρια-  από τέτοιου είδους χυτήρια είναι από τα πλέον τοξικά και εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Αν ο μόλυβδος εισχωρήσει στον οργανισμό του ανθρώπου, δύσκολα αποβάλλεται, έχει συσσωρευτική δράση και προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στο νευρικό σύστημα, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, παθήσεις των νεφρών, στειρότητα, αποβολές κ.λ.π. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά και οι Στανιώτες έχουν πολλά παιδιά αφού κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα.

Επιπλέον η δραστηριότητα χωροθετείται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή,  αφού βρίσκεται στην Γ΄ ζώνη της συνθήκης Ramsar που αφορά τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, ενώ πολύ κοντά υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, βιολογικές καλλιέργειες σιτηρών και καταφύγια θηραμάτων.

Όμως μέσα από μια σειρά γραφειοκρατικών ενεργειών και χάρη στην αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, η εταιρεία κατάφερε να προσπεράσει τις όποιες αντιδράσεις και να πάρει την πολυπόθητη γι΄ αυτήν άδεια λειτουργίας.

Αρχικά οι κτηνοτρόφοι που έχουν τις μονάδες τους περιμετρικά του χυτηρίου, κατήγγειλαν την εταιρεία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Όμως, όχι μόνο δε δικαιώθηκαν, αλλά βρέθηκαν και κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Αργότερα η εν λόγω επιχείρηση υπέβαλε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε)  για μηχανολογική και κτιριακή επέκταση , ώστε  να αυξήσει την παραγωγή της από 2 τόνους μολύβδου την εβδομάδα σε 10 τόνους την ημέρα!!!

Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση και δυναμική με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί η επέκταση. Ταυτόχρονα γίνεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή της άδειας λειτουργίας του χυτηρίου που δόθηκε από τη Νομαρχία και στις  6/6/2007, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διέταξε προσωρινά «την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων μέχρι την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής».

Στις αρχές Μαΐου του 2007 οι κάτοικοι του Στανού οργάνωσαν εκδήλωση  διαμαρτυρίας στην πλατεία του χωριού στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας, ο Δήμαρχος Αρναίας, ο Δήμαρχος Μαδύτου, εκπρόσωποι οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και κάτοικοι του Δρακόντειου Λαγκαδά όπου λειτουργούσε το χυτήριο πριν εγκατασταθεί στο Στανό. Όλοι τους στήριξαν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και δεσμεύτηκαν για μια ακόμη φορά ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να απομακρυνθεί το χυτήριο από το Στανό.

Μια μέρα πριν την εκδήλωση, κάτοικοι του χωριού πήγαν να αναρτήσουν  πανό στον επαρχιακό δρόμο κοντά στο χυτήριο. Όμως οι ιδιοκτήτες του χυτηρίου ενοχλημένοι προσπάθησαν να τους τρομοκρατήσουν φωνάζοντας την αστυνομία στην οποία δήλωσαν ψευδώς ότι απειλήθηκε η ζωή τους και η περιουσία τους. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση  και πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο χυτήριο.

Όσο για τη συκοφαντική δυσφήμηση, εκτός από τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενα των κατοίκων, τίθεται το απλό ερώτημα: Έστω ότι δεν υπήρχε χώρος, όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες, να εγκατασταθούν στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, μπορεί ο καθένας να στήνει μια τέτοια βιομηχανία σε μια καθαρά αγροτική περιοχή δίπλα σε κτηνοτροφικές μονάδες και βιολογικές καλλιέργειες, δίπλα σε ένα χωριό με τόσα παιδιά, μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή;

Αυτά είναι  τα «εγκλήματα» για τα οποία θα απολογηθούν οι κάτοικοι του Στανού!!!

Όμως στη θέση των 11 κατοίκων, οι οποίοι επιλέχτηκαν τυχαία από τους ιδιοκτήτες ανάμεσα από όλους τους κατοίκους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, έπρεπε να καλέσει ο εισαγγελέας όλους αυτούς τους  αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες που επέτρεψαν να  εκδοθεί η άδεια του χυτηρίου.

Δεν μπορεί να διασύρεται ένα ολόκληρο χωριό γιατί εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του τόπου του και το δικαίωμά του για ένα καθαρό περιβάλλον.

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να φιμώσουν τους κατοίκους του Στανού;

Οι κάτοικοι του Στανού


4 απαντήσεις στο “Ο Στανός στο εδώλιο για το χυτήριο μολύβδου”

  1. Η συλλογική δίωξη όλου του χωριού από τον αντιεισαγγελέα Πολυγύρου αποδεικνύει στο πανελλήνιο την διαπλοκή «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» προς όλους τους κατοίκους του φιλήσυχου και δημιουργικού χωριού .Πρόκειται για πολιτική παρέμβαση του κύριου αντιεισαγγελέα που είναι αντιδεοντολογική και απαράδεκτη .Περιμένω παρέμβαση το πολιτικών φορέων της περιοχής Νομάρχη ,Δημάρχων ,Κομμάτων ,Συλλόγων .Είναι γνωστές στο πανελλήνιο οι αποφάσεις τον ασφαλιστικών μέτρων του Σ.Ε. ,αποφάσεις Νομαρχίας για αυτό το «βιομηχανικό έκτρωμα «

  2. Ενα χωριό γεμάτο φωνές παιδιών

    Της Ζωγιας Kουταλιανου

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σπάνια σ’ ένα ορεινό χωριό θα συναντήσει κανείς παιδιά να παίζουν στους δρόμους, στις πλατείες, τα σχολειά ν’ αντηχούν από παιδικές φωνές, στις αυλές των σπιτιών να γυροφέρνουν παππούδες, παιδιά, εγγόνια.

    Κι όμως, στο Στανό του δήμου Αρναίας Χαλκιδικής, μια κοινότητα περίπου 800 κατοίκων, μεγαλώνουν πάνω από 200 παιδιά – είναι η δεύτερη κοινότητα πανελλαδικά σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Πάνω από 60 είναι οι πολύτεκνες οικογένειες (έως και οκτώ παιδιά), από τις οποίες οι μισές αφορούν νεαρά ζευγάρια, κάτω των τριάντα ετών, αφού στο Στανό οι νέοι συνηθίζουν να παντρεύονται το αργότερο ώς την ηλικία των είκοσι πέντε. Τρίτεκνες είναι σχεδόν όλες οι οικογένειες του χωριού – ξεπερνούν σε αριθμό τις διακόσιες. «Και οι γονείς μας είχαν πολλά παιδιά κι εμείς δεν το σκεφτήκαμε διαφορετικά ούτε πέρασε απ’ το μυαλό μας να κάνουμε ένα – δυο μόνο», είπε στην «Κ» η κ. Βάγια Τριανταφύλλου, κάτοικος του χωριού, που σε ηλικία 45 ετών έχει τέσσερα παιδιά, ενώ η κόρη της, 25 χρόνων, της έχει ήδη δώσει τρία εγγόνια.

    Παράδοση χρόνων

    Το… μυστικό της πολυτεκνίας του Στανού έχει να κάνει με τη νοοτροπία των ντόπιων, που, όπως λένε οι Χαλκιδικιώτες, κρατάει από την Τουρκοκρατία, όταν ο πολύτεκνος εθεωρείτο πλούσιος. Σ’ αυτό συνέβαλε και η Εκκλησία, που κράτησε αυστηρή στάση στην αποφυγή της τεκνογονίας, αλλά και η ευμάρεια της κοινότητας που απασχολείται κυρίως στην οικοδομή. «Θεωρούν πως έχουν υποχρέωση να κάνουν παιδιά. Βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα ταξίδια, τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο, την καριέρα για τη γυναίκα», εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Χαλκιδικής και γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδας, κ. Χρ. Βορδός.

    Ετσι, ενώ στις περισσότερες περιοχές της Χαλκιδικής ο αριθμός των παιδιών παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα σχολεία να κλείνουν, ο Στανός αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα της αστυφιλίας και της μείωσης των γεννήσεων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Χαλκιδικής, κ. Ιφιγένεια Κυριακού. «Οι κάτοικοι του Στανού παραμένουν στο χωριό τους και αυξάνονται, αφού οι μεγάλες οικογένειες προσφέρονται για περισσότερα παιδιά», σημείωσε η ίδια.

    Και όμως, οι κάτοικοι του Στανού βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο –περιβαλλοντικό αλλά και δημόσιας υγείας– που δημιουργεί το χυτήριο ανάκτησης μολύβδου από παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων το οποίο εγκαταστάθηκε στην περιοχή πριν από μερικά χρόνια. Οταν το χυτήριο επιδίωξε να επεκτείνει την παραγωγή του από δύο τόνους την εβδομάδα σε δέκα τόνους ημερησίως, προέβησαν σε κινητοποιήσεις και πέτυχαν την αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Αρναίας, της Νομαρχίας Χαλκιδικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πλέον, αναμένουν την έκδοση σχετικής απόφασης του ΣτΕ, όπου προσέφυγαν, ενώ μέχρι τότε ισχύουν τα ασφαλιστικά μέτρα αναστολής λειτουργίας του χυτηρίου. «Με τους ιδιοκτήτες του χυτηρίου δεν έχουμε πρόβλημα, είναι γαμπροί στο χωριό μας, αλλά δεν θέλουμε ένα τέτοιο επικίνδυνο για εγγύους, παιδιά και γέροντες, εργοστάσιο στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Αστ. Χαλκιάς.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_23/04/2009_311843

  3. Ποίος είναι ο λόγος που δεν έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το Δημοτικό Διαμερίσμα Δήμου Αρναιας κοινότητας Στανού εδώ και 20 χρονιά !!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.