Λεηλασίας και ατιμωρησίας εγκώμιον: ο Καναδάς και ο αναπτυσσόμενος κόσμος


Για τη δράση των Καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουμε ήδη γράψει αρκετά (δείτε εδώ). Επειδή δεν είμαστε μόνο εμείς και οι “ύποπτοι φίλοι μας” που τα λέμε, ακολουθεί ένα άρθρο από Καναδική εφημερίδα που συνοψίζει τα πράγματα:

“ΤΟ ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ” – ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;

Της JOAN BAXTER για την Chronicle Herald

FREETOWN, ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ

Πριν από λίγο καιρό, μια νέα γυναίκα από τη Νέα Σκοτία (Καναδάς) που εργαζόταν στη Γουατεμάλα μου είπε πως βρέθηκε μέσα σε ένα λεωφορείο που είπε αποκλειστεί από ντόπιους που διαμαρτύρονταν για τις καταστρεπτικές δραστηριότητες μιας Καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας στην περιοχή τους. Οι συνεπιβάτες της την συμβούλευσαν να πει ότι είναι Αμερικανίδα. Οι Καναδοί δεν ήταν ευπρόσδεκτοι.

Τώρα, χάρη σε μια απόφαση της Συντηρητικής Κυβέρνησης, οι Καναδοί θα βρίσκουν όλο και λιγότερους φίλους στο εξωτερικό. Η Κυβέρνηση μελετούσε επί δυο χρόνια μια σειρά από συστάσεις που θα καθιστούσαν τις Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, νομικά υπόλογες για τις πράξεις τους. Οι συστάσεις δεν ήταν υπερβολικές: περιλάμβαναν την καθιέρωση δεσμευτικών όρων λειτουργίας, τη δημιουργία ενός γραφείου διαμεσολαβητή (ombudsman) και τη μη παροχή κυβερνητικών υπηρεσιών στις εταιρείες που δεν θα συμμορφώνονταν.

Αλλά ακόμα και αυτά ήταν πάρα πολλά για την Κυβέρνηση του Στήβεν Χάρπερ, η οποία προτίμησε το «business as usual». Και το business as usual, όταν πρόκειται για τις υπερπόντιες δραστηριότητες μερικών Καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών, μπορεί να είναι ντροπιαστικό.

Εδώ στη Σιέρρα Λεόνε, οι άνθρωποι με ρωτάνε, κατηγορώντας με, τι δεν πάει καλά με τη χώρα μου. Οι Καναδοί επενδυτές δε νοιάζονται για την περιβαλλοντική καταστροφή, τον πόνο  και την πολιτική αστάθεια που προκαλεί η μεταλλευτική εκμετάλλευση, τύπου Άγριας Δύσης, σε μια χώρα που προσπαθεί να αναρρώσει από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο που τροφοδοτήθηκε από τα «ματωμένα διαμάντια»; Η Σιέρρα Λεονε είναι ακριβώς το είδος της αδύναμης Αφρικανικής χώρας που προσελκύει ένα είδος ξένων επενδυτών που ειδικεύονται στο λάδωμα, σε αντάλλαγμα για την άδεια να κάνουν ότι θέλουν, όπως το θέλουν, όπου το θέλουν.

Αυτός είναι ο λόγος που η άρνηση της Κυβέρνησης του Καναδά να υιοθετήσει τις συστάσεις, είναι ντροπή για αυτό που κάποτε αντιπροσώπευε ο Καναδάς. Σε ένα μακροσκελές κείμενο, γεμάτο από μισές αλήθειες και στερεότυπες φράσεις, η Κυβέρνηση του κ. Χαρπερ ισχυρίζεται ότι με το να επιτρέπεται στις Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες να ρυθμίζουν οι ίδιες τη δράση τους, «δομείται το Καναδικό Πλεονέκτημα». Ποιο πλεονέκτημα; Για ποιόν; Οι εξαγριωμένοι σύνεδροι από 35 χώρες σε ένα συνέδριο για τις εξορυκτικές βιομηχανίες στις Φιλιππίνες, έγραψαν στον κ. Χάρπερ, τονίζοντας ότι το μόνο πλεονέκτημα ήταν αυτό που είχε χαθεί: «Η φήμη του Καναδά ως ηγέτη στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το 75% των μεταλλευτικών εταιρειών του κόσμου έχουν την έδρα τους στον Καναδά. Πολλές είναι σωστές και κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες. Μερικές δεν είναι.  Το Καναδικό πλατανόφυλλο έχει γίνει μια βολική σημαία για πολλές σκιώδεις εταιρείες και τα αστέρια του τζετ-σετ πίσω από αυτές. Μερικές δεν έχουν καμία σχέση με τον Καναδά πέρα από τη συμμετοχή τους στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (TSX), ενώ τα πραγματικά τους γραφεία και ο ιστός των θυγατρικών τους βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα πλεονεκτήματα για τις εταιρείες περιλαμβάνουν αφορολόγητη στήριξη από την Καναδική Κυβέρνηση, διπλωματικές υπηρεσίες, και το μέρισμα από τη φήμη του Καναδά σαν τίμιου μεσολαβητή, την οποία κάνουν ότι μπορούν για να αμαυρώσουν.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες στοχεύουν ευάλωτα κράτη που προσπαθούν να ανακάμψουν από πολέμους. Ευάλωτα κράτη, όπως την πλούσια σε ορυκτούς πόρους και απελπιστικά φτωχή Σιέρρα Λεόνε, τη λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα της γης σύμφωνα με την κατάταξη του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι εδώ ακόμα αγωνίζονται να παράγουν αρκετό φαγητό για να τραφούν, ενώ οι μεγάλοι «δωρητές» πιέζουν την Κυβέρνηση να προσελκύσει περισσότερες μεταλλευτικές επενδύσεις. Έτσι οι μεταλλευτικές εταιρείες – μερικές Καναδικές ή εισηγμένες στον Καναδά – επωφελούνται από το αδύναμο νομικό σύστημα και την έλλειψη εφαρμογής του για να  αρπάξουν την αγροτική γη και τα δάση.

Η στρατηγική του «Καναδικού Πλεονεκτήματος» της Κυβέρνησης Χάρπερ ισχυρίζεται ότι πολλές Καναδικές εταιρείες έχουν αναπτύξει εθελοντικές πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό είναι αλήθεια και αυτές οι εταιρείες δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από περισσότερους κανονισμούς. Όμως η εμπειρία μου σε πολλές Αφρικανικές χώρες δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές οι «εθελοντικές» πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης δεν είναι τίποτα άλλο από αξιοθρήνητους επιδέσμους πάνω στις ανοιχτές πληγές που δημιούργησαν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.


2 απαντήσεις στο “Λεηλασίας και ατιμωρησίας εγκώμιον: ο Καναδάς και ο αναπτυσσόμενος κόσμος”

  1. ΠΡΟΣ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:

    ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ΚΤΗΣΗ ΑΕ” ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ.

    Προς Antigoldgreece:
    Από ό,τι διαπιστώσαμε δεν το μεταφράσατε όλο το άρθρο της δημοσιογράφου και “ξεχάσατε” (!;) την τελευταία παράγραφο.
    Εκεί λοιπόν η Joan Baxter λέει ότι “υπάρχει ακόμη ελπίδα”. Πιό συγκεκριμένα καλεί το Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την πρόταση C-300 που προβλέπει (μεταξύ των πολλών άλλων) μηχανισμούς συμμόρφωσης και παραπόνων γιά τις Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες. Γιατί άραγε θα ρωτούσε κάποιος; Διότι έτσι “…θα διατηρηθεί η καλή φήμη του Καναδά και οι αξίες που μας έκαναν ένα αξιοσέβαστο έθνος” (!), λέει η δημοσιογράφος.

    Συνεπώς η εικόνα είναι κάπως διαφορετική από αυτή που επιχειρήσατε να μας παρουσιάσετε… Οι Καναδοί αναγνωρίζουν ότι η μεταλλεία είναι η βασική πηγή ευημερίας και ανάπτυξής τους. Ταυτόχρονα θέλουν να είναι ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ γιά τη χώρα τους και γιά όλες τις δραστηριότητές της. Και εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά τους με τους εν Ελλάδι “οικολόγους” της συμφοράς: Δεν μιλάνε γιά κλείσιμο των μεταλλευτικών εταιρειών επειδή υποτίθεται εκμεταλλεύονται τον Τρίτο Κόσμο, ρυπαίνουν ασύστολα κλπ κλπ, αλλά ακόμα κι αν αυτό γίνεται από κάποιες, γιά το πώς η μεταλλεία θα βελτιώσει τις πρακτικές της παντού, ώστε να εξακολουθούν να είναι υπερήφανοι και αξιοσέβαστο έθνος.

    Γιά τις χώρες του Τρίτου Κόσμου έχουμε γράψει σε παλαιότερα σχόλιά μας, με αφορμή πάλι τον Καναδά. Οπως δείχνουν τα πράγματα η Καναδική μεταλλεία σας έγινε άλλη μιά έμμονη ιδέα, στην προσπάθειά σας να γενικεύσετε/παγκοσμιοποιήσετε (!;) την θεωρία και ψευτο-ιδεολογία της επίθεσης στα Μεταλλεία.
    Δυστυχώς ο συλλογισμός σας “Καναδική εταιρεία-¨κακό¨-χρυσός Χαλκιδικής” ->> “έξω οι Καναδοί από τη Χαλκιδική”, δεν βγαίνει, αφού εκ των πραγμάτων είναι επιεικώς αφελής.

    • Δεν το μετέφρασα γιατί αυτή η πρόταση νόμου (η C-300) είναι πρόταση ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης και δεν έχει καμία ελπίδα να περάσει! Η Κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της.
      Εσείς άραγε αυτό γιατί ξεχάσατε να το πείτε στους αναγνώστες.

      Κανείς δεν είπε ότι οι Καναδοί είναι κακοί άνθρωποι και δεν νοιάζονται για τη φήμη της χώρας τους. Δυστυχώς η Κυβέρνηση τους κάνει πλάτες σε μερικές εταιρείες-εγκληματίες.

      Ισχύουν κατά κεραία τα όσα έχουμε γράψει για τη δράση αυτών των εταιρειών στον Τρίτο Κόσμο και για να μην μένουν αμφιβολίες στους αναγνώστες για το ποιός λέει αλήθεια, σε προηγούμενη ανάρτηση έχουμε γράψει τι λέει η Κυβέρνηση της Νορβηγίας για αυτές τις εταιρείες. http://antigoldgr.org/blog/2009/02/11/barrick/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.