Παρέμβαση των πολιτών στα ζητήματα της ενέργειας


 Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε από κάποια απόσταση τις δραστηριότητες πολιτών και οργανώσεων γύρω από τα ζητήματα της ενέργειας, με τη διάθεση να εμπλακούμε περισσότερο ενεργά. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας στον πλανήτη και στην Ελλάδα προέρχεται από την εκμετάλλευση ορυκτών πόρων, που είναι το κύριο αντικείμενο  του “Παρατηρητηρίου”. Από την άλλη πλευρά, οι εξαιρετικά ενεργοβόρες μεταλλευτικές και μεταλλουργικές βιομηχανίες είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας – και βέβαια και από τους μεγαλύτερους ρυπαντές.

Με δυο λόγια, η ενεργειακή βιομηχανία και η μεταλλευτική βιομηχανία είναι “αδελφές”. Η πρώτη καταναλώνει τα προϊόντα της δεύτερης, η δεύτερη είναι ο καλύτερος “πελάτης” της πρώτης και σε αγαστή συνεργασία τροφοδοτούν το μοντέλο της διαρκούς και αδηφάγου “ανάπτυξης”, του άκρατου καταναλωτισμού, της αναπόφευκτης καταστροφής του πλανήτη.

Σαν πολίτες μας αφορά άμεσα ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας – ενέργεια από ποιες πηγές, για ποιούς σκοπούς και με ποιο κόστος. Θεωρούμε όμως ότι  το ενεργειακό δεν είναι ένα αυτόνομο πρόβλημα, αλλά μια συνέπεια των αντιλήψεων που επικρατούν σχετικά με την ανάπτυξη και την κατανάλωση και τις δυνατότητες του πλανήτη να ανθέξει τη συνεχή διόγκωσή τους. Για αυτά τα ζητήματα έχει γίνει ήδη αρκετή συζήτηση σε αυτό το ιστολόγιο και επισημαίνονται και στο κείμενο της παρέμβασης.

Με τις ανωτέρω σκέψεις, δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου και το κείμενο της “παρέμβασης των πολιτών στα ζητήματα της ενέργειας”. 

ΔEΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημόσια παρέμβαση για τα ζητήματα της ενέργειας, με έμφαση στην ηλεκτροπαραγωγή, επιχειρούν φορείς και κινήσεις πολιτών, οι οποίοι έχουν συνδέσει τη δράση τους με πλήθος ενεργειακών δραστηριοτήτων και τις επιπτώσεις τους, σε όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σαν συνέχεια της συνάντησης εκπροσώπων τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2009, στην Αθήνα και σαν επιστέγασμα μιας σταθερής σχέσης ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών και αλληλοϋποστήριξης, η οποία γίνεται καθημερινά και πιο ουσιαστική.

Με την παρέμβασή μας θέλουμε να υπογραμμίσουμε, με τον πιο σαφή τρόπο: 

  •  Την απόφασή μας να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε σε όλα τα μέτωπα των ενεργειακών εξελίξεων, είτε αυτές αφορούν τοπικές δραστηριότητες και τις επιπτώσεις τους, είτε αφορούν παρεμβάσεις σε εθνική κλίμακα και μακροχρόνιους σχεδιασμούς
  •  Τη διάθεσή μας να διεκδικήσουμε σαν τοπικές κοινωνίες και σαν κοινότητες ευαισθητοποιημένων – ενεργών πολιτών το ρόλο που μας αντιστοιχεί στις διαδικασίες λήψης των όποιων αποφάσεων, μακριά από οποιαδήποτε παθητική ή μοιρολατρική αντίληψη και στάση
  • Την πρόθεσή μας να αναζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος για τα ζητήματα της ενέργειας, που θα συνενώνει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται. Ενός κινήματος που θα ενσωματώνει στη δράση του και τους ευρύτερα αποδεκτούς στόχους του διεθνούς περιβαλλοντικού κινήματος, για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη γενναία συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο

 Η χρονική στιγμή, κατά την οποία εκδηλώνεται η πρωτοβουλία μας, σημαδεύεται από μια σειρά σημαντικά γεγονότα, όπως: η κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα του λιθάνθρακα, τα απανωτά περιβαλλοντικά “επεισόδια” στις λιγνιτικές μονάδες, η εξαγγελία νέων λιγνιτικών μονάδων, οι επεκτάσεις λιγνιτωρυχείων και οι αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις οικισμών, η διαφαινόμενη ραγδαία και ανεξέλεγκτη στροφή σε μονάδες φυσικού αερίου, η επιμονή στην προσπάθεια εξωραϊσμού της πυρηνικής ενέργειας, τα προβλήματα στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, η συνέχιση της λογικής των μεγάλων φραγμάτων, οι επεκτάσεις των μονάδων διύλισης πετρελαίου. Τα γεγονότα αυτά διαδραματίζονται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές σκηνικό για το περιβάλλον και για το μέλλον του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών που αυτό συνεπάγεται. Φαινόμενα και αλλαγές που οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στις κάθε είδους ενεργειακές δραστηριότητες. 

Όλα αυτά ένα πράγμα υπαγορεύουν: μια ριζική στροφή στη λογική με την οποία χαράσσεται και υλοποιείται η ενεργειακή πολιτική. Μπορεί το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής να δήλωσε, πρόσφατα, ότι αδυνατεί να διαμορφώσει (πριν το φθινόπωρο) πρόταση για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Από την πλευρά μας, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες ότι καλύπτουμε αυτό το κενό, αισθανόμαστε την υποχρέωση να δώσουμε στη δημοσιότητα ένα βασικό κορμό εκτιμήσεων και προτάσεων, που αποτελούν το συμπύκνωμα των επιμέρους εμπειριών μας. 

Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε να ανατροφοδοτήσουμε έναν ευρύτερο διάλογο για τα ζητήματα της ενέργειας, να συνδέσουμε τις δραστηριότητές μας με τους προβληματισμούς άλλων πρωτοβουλιών (για τη φυσιογνωμία των πόλεων, το συγκοινωνιακό και τις μετακινήσεις, την ποιότητα των κτιριακών κατασκευών, τα καταναλωτικά πρότυπα και μοντέλα κλπ.), προκαλώντας την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση περισσότερων συμπολιτών μας. Καλούμε τους φορείς και τις συλλογικότητες, που έχουν έναν αντίστοιχο προβληματισμό, να συνυπογράψουν το κείμενο που δημοσιοποιούμε σήμερα και να συμβάλλουν σε μια συλλογική προσπάθεια επεξεργασίας ενός εναλλακτικού ενεργειακού μοντέλου.  

21/4/2009

Οι φορείς και κινήσεις πολιτών: 

Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου 

Οικο-δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας

Οικολογική κίνηση Κοζάνης

Οικολογική κοινωνική – παρέμβαση Πτολεμαΐδας

Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου

Σύλλογος περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής δήμου Δημ. Υψηλάντη

Σύλλογος πληττομένων Μαυροπηγής 

Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου 

Σύλλογος προστασίας Αράχθου

Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

Περιβαλλοντική οργάνωση “Αχελώου ρους” 

Επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ 

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας

Ένωση Ταμυναίων πολιτών “Παρέμβαση” (Αλιβέρι)

Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο

Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια

Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού

Πρωτοβουλία πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στο λιθάνθρακα

Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος περιοχής Αλιβερίου

Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

To κείμενο της παρέμβασης


17 απαντήσεις στο “Παρέμβαση των πολιτών στα ζητήματα της ενέργειας”

  1. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε το νέο εναλλακτικό ενεργειακό μοντέλο. Βέβαια όσον αφορά τη λίστα των “φορέων” πολιτών, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε γιά μιά ακόμη φορά αυτό που ακόμη και αδαείς μπορούν να διακρίνουν: Δηλ. ότι βρίθει από παρακλάδια (ή και παραφυάδες αν προτιμάτε) της ανάμικτης σαλάτας που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Το ανέκδοτο με τους γιαλαντζί αριστερούς, τους “οικολόγους” του καναπέ και τους ψευτο-προοδευτικούς καριερίστες συνεχίζεται.
    Εν πάσει περιπτώσει, κάθε συνεισφορά στο δύσκολο γρίφο της ενέργειας ευπρόσδεκτη από όπου κι αν προέρχεται. Στο κάτω-κάτω παντού υπάρχουν και υγειή στοιχεία.

    Υ.Γ. Προς antigoldgreece: Αυτό την εκδοχή με την ενέργεια, τις ενεργοβόρες μεταλλευτικές βιομηχανίες και τη ρύπανση την ακούμε γιά πολλοστή φορά. Δηλαδή πόση ενέργεια καταναλώνουν στο σύνολο του ελλαδικού χώρου; Η δομή της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα που παραθέσαμε σε παλαιότερο σχόλιό μας, αποδεικνύει περίτρανα τη θλιβερή πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν, αλλά εσείς επιμένετε πεισματικά να αγνοείτε: την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας μας. Εκτός κι αν θεωρήσουμε σαν “βαριά βιομηχανία” τον…τουρισμό, όπως λένε κάποιοι.
    Οσο γιά το ποιός είναι πιό μεγάλος ρυπαντής, θα σας βάλουμε ένα απλό κουίζ: Είναι οι μεταλλευτικές βιομηχανίες ή η τοπική αυτοδιοίκηση με τις παράνομες χωματερές και τους βιολογικούς καθαρισμούς που δεν λειτουργεί σχεδόν κανένας τους; Βέβαια γιά τις λίγες πλέον μεταλλευτικές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει, ο καθένας μπορεί να ρητορεύει και να διαγωνίζεται σε οικολογικές κορώνες. Ποιός τολμάει όμως να πεί στο Δήμο του ότι ο βιολογικός του δεν λειτουργεί και τα λύματα πάνε ατόφια στον αποδέκτη ρυπαίνοντας και καταστρέφοντας το περιβάλλον ή ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να πετά τα σκουπίδια σε ΧΑΔΑ; Ελα ντε, ποιός “Φορέας Πολιτών”;

    • Μόνο ως μανία καταδίωξης μπορεί να ερμηνευθεί η περίπτωση του κ. Stinger (συγγνώμη, ο Striker είναι) που βλέπει παντού ΣΥΡΙΖΑ.

      Ότιδήποτε περιέχει τις λέξεις “Κίνηση”, “Πρωτοβουλία”, “Σύλλογος”, “Πολίτες”, “Περιβάλλον”, “Δίκτυο”, “Επιτροπή Αγώνα”, είναι για τον κ. Stinger παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ. Εσχάτως στη λίστα προστέθηκαν και οι “πολιτιστικοί σύλλογοι”! Πολύ θα το ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τόσα παρακλάδια!

      Πω πω, λύσσα κακιά…

  2. Λύσσα κακιά, αλλά για την ουσία των θεμάτων δε μας λέτε τίποτα…

    Ας αφήσουμε κατά μέρος τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα άλλα που ανέφερε ο κ. Striker για τη δομή της ενεργειακής κατανάλωσης και τον πιο μεγάλο ρυπαντή, είναι επίσης λύσσα κακιά; Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας το δημιουργούν αυτές οι λίγες μεταλλευτικές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει και όχι οι Δήμοι; Ο τουρισμός και η γεωργία δηλαδή επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον; Για να μην πιάσουμε το θέμα της μετακίνησης και της αλόγιστης χρήσης του αυτοκινήτου σ’ αυτήν τη χώρα. Υπάρχουν και άλλα πολλά, όπως η σπατάλη νερού, η σπατάλη πετρελαίου θέρμανσης λόγω ανυπαρξίας μονώσεων στα κτίρια κ.ο.κ.

    Τα μεταλλεία σας μάραναν εσάς; Υπάρχουν τόσα πολύ πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα σ’ αυτόν τον τόπο. Το τελευταίο που θα ‘πιανε κανείς, αν ήθελε μια ουσιαστική λύση του περιβαλλοντικού, θα ‘ταν τα μεταλλεία. Η εμμονή σας σ’ αυτό το θέμα μόνο απορίες δημιουργεί…

    • Συμφωνώ σε όλα (και γράφω για όλα σε διάφορα άλλα blogs). Υπάρχουν ένα σωρό blogs και sites (και οργανώσεις και σύλλογοι κ.λ.π.) που ασχολούνται με όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας και του πλανήτη. Το “Παρατηρητήριο” ξεκίνησε από τη Χαλκιδική και τη Θράκη λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος με τα χρυσωρυχεία και έχει συγκεκριμένη θεματολογία.

      Γιατί ασχολούμαστε με τα μεταλλεία, πέραν του ότι για εμάς και για τους Θρακιώτες είναι ο τόπος μας; Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι τοπικά σοβαρές ως πολύ σοβαρές (Χαλκιδική), θα συμφωνήσω όμως ότι σε επίπεδο χώρας υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα – γεωργία, τουρισμός, σκουπίδια, υδατικοί πόροι, δεν έχει τέλος ο κατάλογος. Εμείς έτυχε (λόγω εντοπιότητας) να ασχοληθούμε περισσότερο με τα μεταλλεία και να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το θέμα.

      Μάθαμε λοιπόν ότι το πρόβλημα με τα μεταλλεία δεν είναι μονο περιβαλλοντικό (που κι αυτό είναι σοβαρότερο απ’ότι αρχικά νομίζαμε), αλλά και οικονομικό. Ότι τα μεταλλεία δεν οδηγούν την περιοχή σε ανάπτυξη, αλλά αντίθετα σε υπανάπτυξη. Ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν περισσότερο για τους πολίτες και για τη χώρα, γιατί τα νέα χωροταξικά πλαίσια που επιτρέπουν και μεταλλεία και εργοστάσια μεταλλουργίας μέσα σε δάση και NATURA, ενισχύουν ακόμη περισσότερο το μεταλλευτικό κώδικα και την παντοδυναμια των μεταλλευτικών εταιρειών.

      Πέρα λοιπόν από την αντίθεσή μας σε συγκεκριμένα έργα (π.χ. Σκουριές) επιδιώκουμε να αλλάξει το γενικό νομικο πλαίσιο και να αντιμετωπίζεται η μεταλλεία ισότιμα με τις άλλες δραστηριότητες. Δε νομίζω ότι είναι παράλογο το αίτημα. Και προσπαθούμε αυτά που μάθαμε και αυτά που πιστεύουμε να τα πούμε και στον υπόλοιπο κόσμο που δεν έχει ιδέα για το τι σημαίνει μεταλλείο. Τόσο απλά. Ναι, είναι συγκεκριμένης θεματολογίας αυτό το blog, όμως δεν νομίζω ότι βλάπτει κανέναν μέσα στα άπειρα blogs να υπάρχει και ένα που ασχολείται με μεταλλεία!

      • Προς Stinger: Κανένας δεν είναι ένοχος κομματικής υποκίνησης, μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Ακόμα κι αν ανήκει σε συγκεκριμένο κόμμα. Και επειδή με έχετε πρήξει με το ΣΥΡΙΖΑ, διαβάστε σας παρακαλώ το σχόλιο μου στο http://politesfokidas.blogspot.com/2009/04/to.html .

        Η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι σε αυτόν τον αγώνα είναι αγνοί και ακομμάτιστοι, υπάρχουν κάποιοι που έχουν κομματική ταυτότητα αλλά ΟΧΙ κομματικά κίνητρα και ελάχιστοι που επιδιώκουν κομματικά οφέλη τους οποίους προσπαθούμε να απομονώσουμε. Δυστυχώς στη χώρα που ζούμε, ο κίνδυνος του κομματικού καπελώματος υπάρχει πάντα και σε όλους τους τομείς.

        Εμείς έχουμε διαχωρίσει σαφώς τη θέση μας (και με κόστος) και αποφεύγουμε τέτοια μονοπάτια αλλά ναι, μπορεί να τύχει κάποια στιγμή να βρεθούμε να συνεργαζόμαστε με κάποιον που ανήκει π.χ. στο ΣΥΡΙΖΑ (θου κύριε…). Τι να κάνουμε, να τους αποκλείσουμε όλους λόγω κομματικής ένταξης; Τότε θα έπρεπε να μην κάνουμε τίποτε απολύτως και να κάτσουμε στην τηλεόρασή μας. Μόνο που για εμάς αυτό δεν είναι επιλογή (δεν βλέπουμε και τηλεόραση)!

  3. Εχετε δίκιο. Η ονοματοδοσία αυτών των σχημάτων είναι τυποποιημένη και προβλέψιμη. Σημειολογικά αυτό κάτι λέει. Γιά να δούμε πάντως αν όντως είναι παρακλάδια του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας δώσουμε μιά απλή άσκηση γιά το σπίτι: Πάρτε τη λίστα των φορέων και γράψτε γιά τον καθένα τα μέλη του “προεδρείου”, της συντονιστικής επιτροπής, της γραμματείας, της ηγετικής ομάδας τέλος πάντων. Μετά βρείτε πόσοι από αυτούς είναι ταυτόχρονα και μέλη σε διάφορα πολιτικά ανθυπο-κόμματα, πολιτικούς φορείς κλπ που συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ-Συνασπισμό: Κοκκινοι, Πράσινοι, “πτέρυγες” και “τάσεις” του ΣΥΝ, εδώ η λίστα είναι πλούσια. Αν η ηγετική ομάδα του φορέα βρεθεί να ανήκει κάπου εκεί, εμάς τουλάχιστον μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν καθοδηγείται από το ΣΥΡΙΖΑ !
    Αφού κάνετε την άσκηση, πείτε μας τί βρήκατε. Στοιχεία είναι πολύ εύκολο να βρείτε, έχουμε κι εμείς μερικά πρόχειρα. Κατά καιρούς έχετε αναδημοσιεύσει μανιφέστα και προκηρύξεις τους. Ελπίζουμε να μην σας ενοχλεί κι εσας την ίδια η επίκληση του ονόματος ΣΥΡΙΖΑ…
    Ενα άλλο σημείο που έχετε και πάλι δίκιο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει πολλά παρακλάδια. Και δή “οικολογικά”, που είναι και της μόδας και τσιμπάνε όλοι. Ετσι αυξάνεται η ζώνη πολιτικής επιρροής και η πιθανή “πελατεία”. Βέβαια από αυτή την πολιτική σαλάτα δεν μπορεί να βγεί πολιτική άποψη. Δεν πειράζει, κάποιοι χτίζουν μιά χαρά καριέρες και αποκομίζουν και “άλλα οφέλη”. Μήπως έχετε υπόψη σας τη φορολογική δήλωση του πτωχού Αλαβάνου;
    Ας είναι καλά οι αφελείς που τους ακολουθούν.

    Τέλος πάντων, ό,τι απομείνει από την άσκηση είναι πραγματικές συσπειρώσεις σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών. Το θέμα είναι τί θα απομείνει. Οχι και πολλά. Δυστυχώς.

    (Υ.Γ. 1. Ολοι δικαιούνται να καταθέσουν άποψη, ιδιαίτερα αν είναι τεκμηριωμένη. Και τα παρακλάδια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μας “χαλάει” είναι το παραμύθι περί “αυτόνομων” πολιτών, “αυθόρμητης” συσπείρωσης, “ανεξάρτητης” και “εναλλακτικής” άποψης κλπ. Ας πουν ότι είναι ο τάδε τοπικός οικολογικός φορέας του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσουν παρακάτω, γιά να δούμε τί έχουν να πουν.
    Υ.Γ. 2. Σε άλλους φορείς, συλλόγους κλπ η μάχη δίνεται μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Εκεί βέβαια η ονοματολογία είναι διαφορετική: Ανανεωτικός, Αδέσμευτος, Προοδευτικός, Δημοκρατικός, Αγωνιστικός, Ενωση, Παν-τάδε κλπ. )

  4. Antigoldgreece: Σημειώσαμε την απάντησή σας στους Πολίτες Φωκίδας και βέβαια διαπιστώνουμε ότι απλώς επιβεβαιώνετε όσα γράφουμε. Σημειωτέον πάντως ότι ο ετεροχρονισμός στη χρονική καταγραφή των απαντήσεων στο blogg δημιουργεί ανακολουθία στο διάλογο.

    Αλήθεια, η Χαλκιδική δεν έχει άλλα πολύ σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα; Δεν υποφέρει από πυρκαιές και αποψίλωση των δασών, οικοπεδοποίηση, αυθαίρετη δόμηση, ΧΑΔΑ και σκουπιδαριό, ρύπανση υδάτινων πόρων από λύματα/λιπάσματα/φυτοφάρμακα, λαθροθηρία, περιβαλλοντική και πολιτιστική ρύπανση από το μαζικό τουρισμό,…; Τα μεταλλεία είναι ο κύριος καταστροφέας του περιβάλλοντος; Ζειτε σίγουρα στη Xαλκιδική και είναι ο τόπος σας;
    Η ιδεολογική σας θεωρητικοποίηση περί ανάπτυξης και μεταλλείων εν γένει, είναι απλώς σάλτσα γιά το σερβίρισμα: Γνωρίζετε και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι λόγοι της λυσσαλέας εναντίωσης σας στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και στή μεταλλευτική νομοθεσία, είναι ΑΛΛΟΙ. Οι μεταλλευτικές παραχωρήσεις απλώς χαλάνε τα σχέδια ΚΑΠΟΙΩΝ…
    Τί λέτε κι εσείς κ. Παπαγεωργίου γιά το θέμα;

    • Ναι, ζω στη Χαλκιδική. Στη Β. Χαλκιδική. Και επειδή εδώ τα νερά είναι καθαρά κι εγώ έχω μια αλλεργία στη λάσπη και στους συκοφαντικούς υπαινιγμούς, ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΘΑΡΑ αυτά που υπαινίσσεστε εδώ και τόσον καιρό. Για να σας απαντήσουμε και να τελειώνουμε επιτέλους!

      Αν πάντως είμαστε «οικοπεδοφάγοι», είμαστε περίπτωση οικοπεδοφάγων! Περιπτωσάρα! Τόσος αγώνας επί τόσα χρόνια (από το 1997 …ήμουνα νιος και γέρασα), πρώτα με την Ολυμπιάδα και μετά με τη Στρατονίκη, τόσα ΜΑΤ, τόσες δίκες, καταδίκες, ξύλο, αυτόφωρα… Τόσο διάβασμα, τόσες μέρες και νύχτες μπροστά στον υπολογιστή, Συμβούλια Επικρατείας, καταγγελίες, τόση φαιά ουσία για να δημιουργήσουμε αυτό το «θεωρητικό κατασκεύασμα» για να τεκμηριώσουμε την αντίθεσή μας στα μεταλλεία… όλα αυτά για μερικά οικόπεδα;;;

      Πιο εύκολος τρόπος δεν υπήρχε άραγε; Και γιατί να στοχεύσουμε τα οικόπεδα της Β.Χαλκιδικής που είναι δύσκολες περιπτώσεις λόγω μεταλλειοκτησίας και να μην πάμε σε κάτι πιο εύκολο; Είμαστε σίγουρα πολύ αποτυχημένοι οικοπεδοφάγοι… Δώδεκα χρόνια δεν καταφέραμε τίποτα και μέχρι να καταφέρουμε να αλλάξει η μεταλλευτική νομοθεσία για να φάμε τα οικόπεδα, μάλλον θα έχουμε μετοικήσει σε λιβάδια χλοερά!

      Και η Ροδόπη και ο Έβρος και η Γκιώνα και η Οίτη; Με τα δικά τους μεταλλεία γιατί ασχολούμαστε; Άρα λοιπόν είμαστε οικοπεδοφάγοι πανελληνίου βεληνεκούς, ποιος στη χάρη μας! Μήπως θέλετε να πείτε ότι είμαστε Συνασπισμός (θου κύριε…) οικοπεδοφάγων; Και για ποιο λόγο χάνουμε το χρόνο μας με τα μεταλλεία της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά και …της Παπούα;;;

      Καλά θα κάνετε να προσέχετε κύριε Stinger και καλά θα κάνετε να έχετε στοιχεία για αυτά που θα πείτε. Και να τα πείτε ΕΠΩΝΥΜΑ, για να δούμε με ποιον υπάλληλο της εταιρείας έχουμε να κάνουμε!

    • Το μόνο που δείχνει η απάντηση στους Πολίτες Φωκίδας είναι ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία εντυπώσεων που θα αφήσουν περιθώριο σε κάτι τύπους σαν και σας να λένε ότι υποκινούμαστε από κόμματα.
      Δείχνει επίσης ότι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με κανένα κόμμα. Τι κρίμα, πάει κι αυτό το “επιχείρημα”…

  5. Κύριε Παπαγεωργίου,

    Τα περί λάσπης σας τα επιστρέφουμε συστημένα. Στο σπορ της λασπομαχίας και της συκοφαντίας είστε μακράν πρωταθλητής, αφού κατά την πάγια άποψή σας όσοι τολμούν να σας τα πουν έξω από τα δόντια δεν μπορεί παρά να είναι “υπάλληλοι της εταιρείας”. Φανταζόμαστε επίσης να καταλαβαίνετε πως οι “αγωνιστικές περγαμηνές” και το ωραίο “βιογραφικό” που μας παρουσιάσατε, δεν συνάδουν με τις ολοκληρωτικές σας απόψεις και τις απειλές που εκτοξεύετε. Παραπέμπουν σε άλλους χώρους με άλλες ιδεολογίες.

    Μιάς και μιλάμε λοιπόν γιά κίνητρα και συμφέροντα, έχουμε τρείς ερωτήσεις γιά εσάς:

    1) Αν έχετε σχέση με την κτηματική εταιρεία “ΚΤΗΣΗ ΑΕ” και ποιά είναι αυτή η σχέση

    2) Αν έχετε επισκεφθεί μαζί με δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου την ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ και ζητήσατε να παραμείνει η έκταση στην ιδιοκτησία της, γιατί έτσι υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών !!!

    3) Αν έχετε καταθέσει την 11/12/2008 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης σαν ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ της ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ και ΕΝΑΝΤΙΟΝ των κατοίκων της Ουρανούπολης, που διεκδικούσαν ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης με την οποία το Δημόσιο αντάλλαξε ταχυδακτυλουργικά 8.608 στρέμματα κοινόχρηστου δάσους της Ουρανούπολης με έκταση στη Βιστωνίδα.

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ.

    • Σας είπα ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε και δεν με ακούσατε.
      Θα απαντήσουμε σε όλα και ας αρχίσουμε από το πρώτο:
      Για πέστε σας παρακαλώ εσείς στους αναγνώστες, τι πιστεύετε οτι γνωρίζετε για την “ΚΤΗΣΗ Α.Ε.”;

  6. ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΡΩΤΑΜΕ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ !

    ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ !!!!!!!!!!

    • Μην ανησυχείτε κύριε Stinger. Όταν απαντήσουμε θα είναι με τρόπο που θα το διαβάσουν ΟΛΟΙ, οπότε δεν χρειάζετε να μας γεμίζετε με αυτά τα “καταγγελτικά”σχόλια.
      Έτσι κι αλλιώς έχει γίνει φανερό ότι δεν έχετε κάτι ουσιαστικό να αντιτάξετε στα όσα γράφουμε.
      Περιμένω απάντηση ΔΙΚΗ ΣΑΣ για το θέμα της “ΚΤΗΣΗΣ Α.Ε.”. Τι είναι ακριβώς αυτό για το οποίο μας κατηγορείτε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.