Ήλιος, αέρας κι άλλα δαιμόνια…


MrOilCogreekΟι “νταβατζήδες” της ενέργειας… Mας άρεσε και το προσαρμόσαμε στα ελληνικά!

Στα σχόλια προηγούμενης ανάρτησης είχαμε αναφερθεί στον σκανδαλώδη παραγκωνισμό των ΑΠΕ από τον (έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτο) ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, τη στιγμή που χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Λετονία παράγουν αντιστοίχως 57,9%, 54,3% και 48,4% (!!!) της ενέργειας τους από ανανεώσιμες πηγές! Την ίδια στιγμή η ηλιόλουστη Ελλάδα μετα βίας φτάνει το 10% (σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση… Το πραγματικό ποσοστό είναι μάλλον κοντά στο 6-6,5%). Γιατί άραγε;

Τα στοιχεία προερχονται από το: http://europa.eu/abc/keyfigures/transportenergy/powerforpeople/index_el.htm


20 απαντήσεις στο “Ήλιος, αέρας κι άλλα δαιμόνια…”

  1. Πολύ καλή η γελειογραφία…
    Θα θέλαμε, με την άδειά σας, να την χρησιμοποιήσουμε στην επόμενη έκδοση της εφημερίδας μας ΒΙΓΛΑ.
    Παράκληση να μας κοινοποιήσετε τυχόν διαφωνια σας.

  2. Το ποσοστό των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι πάνω από 10 %, εφόσον όμως συνυπολογισθεί και η υδροηλεκτρική. Και άλλες χώρες στην ΕΕ δεν πάνε και πολύ καλύτερα από εμάς.
    Βέβαια πρέπει να κοιτά κανείς τα καλύτερα γιά να παίρνει το καλό παράδειγμα κι όχι τα χειρότερα, όπως μας έλεγαν και στο σχολειό. Σωστά. Εν πάσει περιπτώσει, συμφωνούμε ότι το χιούμορ μακραίνει τη ζωή και γελάσαμε κι εμείς με τη γελοιογραφία (γιά άλλο λόγο βέβαια). Αλλά κάπου μας διαφεύγει το ηθικό δίδαγμα/συμπεράσμα/απάντηση στην ερώτησή σας “γιατί άραγε” το ποσοστό των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι χαμηλό. Δεν προχωρούν δηαλδή οι ΑΠΕ επειδή μας εμποδίζουν οι πετρελαικές εταιρείες (;)
    Πιστεύουμε ότι ο μηδενισμός και η ισοπέδωση των πάντων δεν εξυπηρετεί τίποτε. Είναι ψεύδος ότι δεν υπάρχει Ενεργειακός Σχεδιασμός. Υπάρχει ο επίσημος που είναι του 2008-2020 κι αν δεν τον έχετε να σας τον στείλουμε. Ανατράπηκε βέβαια πρόσφατα από την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει τον λιθάνθρακα. Υπάρχει και εναλλακτικός σχεδιασμός από το WWF (μέχρι το 2050!) κι αν δεν τον έχετε κι αυτόν, να σας τον στείλουμε επίσης. Οι δύο σχεδιασμοί, αν και εκπονήθηκαν από εντελώς διαφορετικούς φορείς, έχουν κοινά σημεία και σε πολλές περιπτώσεις συγκλίνουν. Σε κάθε περίπτωση βάζουν ένα σκεπτικό και νούμερα κάτω γιά να βγεί μιά βιώσιμη προοπτική. Βέβαια σε καθεστώς παγκόσμιας αστάθειας μιά πρόβλεψη σήμερα γιά δεκαετίες μπροστά είναι πολύ μακρινή. Αν μη τί άλλο πάντως δίνουν τροφή γιά σκέψη και διάλογο.

    • Σημειώνω κατ’αρχήν ως θετική τη ρητή δήλωση του ΣΕΕΣ, που υπήρχε και στην προηγούμενη έκθεση, ότι είναι απαράδεκτη μια αύξηση της κατανάλωσης μέχρι το 2020 με ρυθμό “business as usual”. Aυτό το προφανές βέβαια, η μείωση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης, δεν μπορεί να επιτευχθεί με ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες δεν διαφαίνονται πουθενά στον ορίζοντα. Πρέπει επίσης να αποφασίσουμε ως χώρα ποια από τα ενεργοβόρα επενδυτικά σχέδια μπορούμε να καλύψουμε (και με τι κόστος για τον έλληνα πολιτη) και ποιά θα πρέπει ενδεχομένως να απορρίψουμε.

      Δεν ξέρω κατά πόσον η επίκληση θεωρητικών μοντέλων V, U ή L (!) μπορεί να πείσει για την παντελή αδυναμία του ΣΕΕΣ να καταρτίσει ένα αξιόπιστο ενεργειακό ισοζύγιο. Τα δεδομένα της χώρας στον τομέα της προσφοράς δεν έχουν αλλάξει. Η παραγόμενη ενέργεια από λιγνίτη μειώνεται λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων, από τα υδροηλεκτρικά επίσης, οι ΑΠΕ αυξάνονται λίγο, το φυσικό αέριο έχει αυξητική τάση αλλά περιμένει να μπουν στην παραγωγή οι νέες μονάδες. Φαίνεται απίθανο ότι αυτό το ισοζύγιο υπάρχει έστω κι ένα ενδεχομενο να είναι πλεονασματικό, όσο κι αν μειωθεί η ζήτηση λόγω της κρίσης.

      Δεν ξέρω επίσης πόσο υπεύθυνη μπορεί να θεωρηθεί η στάση του πολιτικού αυτού οργάνου που επιλέγει να αφήσει τη χώρα χωρίς ενεργειακό σχεδιασμό για μισό χρόνο. Ρόλος τους είναι να κάνουν προτάσεις οι οποίες προφανώς πρέπει να προσαρμόζονται στην εθνική και διεθνή συγκυρία της εποχής. Θα πείραζε πολύ τους κυρίους του ΣΕΕΣ να δημοσιεύσουν αυτή την έκθεση, που λένε ότι είναι σχεδόν έτοιμη, και να κάνουν μια αναθεώρηση όπου χρειάζεται το φθινόπωρο; Το χαρτί τσιγκουνεύτηκαν;

      Πιο ειλικρινής φαίνεται να είναι η δήλωση που υπάρχει στο τέλος της έκθεσης: μέχρι το φθινόπωρο “θα έχουν ενδεχομένως αρθεί οι αμφιβολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν για τις δυνατότητες κάλυψης της ζήτησης, χωρίς τον εμπλουτισμό του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής (λιθάνθρακα) που είχε προτείνει η Ολομέλεια του ΣΕΕΣ το 2008” (και είχε σηκώσει επανάσταση).

      Εντελώς συμπτωματικά, μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα γίνει και οι εκλογές.

      • Καμία δέσμευση για εξοικονόμηση ενέργειας απο τις εταιρείες ηλεκτρισμού
        Χρυσόστομος Χρηστίδης, τέως διευθυντής του Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ

        Οι 61 επικεφαλείς των Ηλεκτρικών Εταιριών στην Ευρώπη διακήρυξαν στις 18 Μαρτίου τη βούλησή τους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Το βασικότερο όμως ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας το πέρασαν εξ’απαλών ονύχων.
        Καμία ουσιαστική αναφορά και δέσμευση παρότι η κοινοτική οδηγία 32/2006 επιτάσσει για τις εταιρίες ηλεκτρισμού συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας καθορίζοντας μάλιστα συγκεκριμένα ποσοστά.
        Καλές οι επενδύσεις για μονάδες καθαρού άνθρακα αλλά ακόμη καλύτερες οι επενδύσεις στην καθαρότερη και φθηνότερη μορφή ενέργειας που είναι η εξοικονόμηση.
        Όσο και αν το ζήτημα της εξοικονόμησης δε φαίνεται να αγγίζει τις εταιρίες ηλεκτρισμού γιατί ίσως θεωρούν λανθασμένα ότι χάνουν, στην πραγματικότητα αν το εντάξουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια το όφελός τους θα είναι πολλαπλάσιο. Όχι μόνο γιατί θα γλιτώσουν πανάκριβες επενδύσεις σε μονάδες αιχμής αλλά και γιατί θα διαχειριστούν αυτές τα 15 και πλέον δις € που εκτίμησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κοστίζουν τα αναγκαία μέτρα εξοικονόμησης.
        από zougla.gr

  3. stinger- an ides kamia omiotita sto Energiako shediasmo tou SEES kai WWF pes mas ke mis na to katalaboume i adais .Diabase ta prosektika omos dioti allo pia den pai mias ke to kalambouri den epiase .

  4. Ο Χρυσόστομος είναι παλιός συνάδελφος με εξαίρετη συνδικαλιστική δράσει (τον γνωρίζω προσωπικά) και έχει προσφέρει πολλά στην επιχείρηση άλλα και σε μένα προσωπικά .Του εύχομαι από την θέση που κατέχει σήμερα να μπορεί να προσφέρει εξίσου με τα παλιά και αποτελεσματικά (και να μην μπει στο καλούπι της εξουσίας)

  5. Να ευχηθούμε κι εμείς με τη σειρά μας καλή σταδιοδρομία και καλή…ξεκούραση σε όλους τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, παλιούς και νέους !!

  6. Stinger- μεταφέρεις προσωπική εμπάθεια, όταν σου λειπούν δυστυχώς καθημερινά τα επιχειρήματα στο γραπτό σου λόγο .Κρίμα αυτά καταλαβαίνεις ….δεν βαρέθηκες ακόμα;

  7. Εντάξει καταλάβαμε . Το 2050 δεν αργεί. Αισιοδοξία …. Και μέχρι τότε ας έχουμε τη σκέψη και για την τροφή πάντα να ελπίζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.