Έγγραφο του ΙΤΣΑΚ αποκαλύπτει το έγκλημα εναντίον της Στρατονίκης


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΥΡΝΕΛΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ!

RogmestTsananas2008 Ρωγμές στα σπίτια της Στρατονίκης

Με το έγγραφο ΙΣ 95οικ./28.01.2009, το ΙΤΣΑΚ (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών) γνωστοποίησε στο Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου την «Πρόταση Ερευνητικού Προγράμματος με στόχο την αποτίμηση της συμπεριφοράς των κτιριακών κατασκευών στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Στρατονίκης, λόγω των δυναμικών δονήσεων του εδάφους που προκύπτουν από τη λειτουργία των μεταλλείων».

Στόχος του προγράμματος, λεπτομέρειες του οποίου παρατίθενται πιο κάτω, είναι να διαπιστωθεί αν οι ζημίες στα σπίτια της Στρατονίκης οφείλονται στις εξορύξεις με εκρηκτικά  κάτω από το χωριό, από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σήμερα και την TVX παλιότερα. Για τη διακρίβωση του τι πραγματικά συμβαίνει κάτω από τη Στρατονίκη  «απαιτείται εξειδικευμένη και εκτενής έρευνα» από μια πλειάδα  επιστημονικών ειδικοτήτων και γι’αυτό το λόγο το πρόγραμμα θα εκτελεσθεί από κοινού από το ΙΤΣΑΚ και το ΙΓΜΕ, με συνεργαζόμενους φορείς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 μήνες και αναθέτουσα αρχή θα είναι ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου. Το κόστος της υλοποίησής του, μόνον όσον αφορά το ΙΤΣΑΚ, είναι 700.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι αμοιβές του ΙΓΜΕ και των δυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα ξεπεράσει το 1.500.000 ευρώ.

To έγγραφο του ΙΤΣΑΚ αναμένεται ότι θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την αίτηση ακυρώσεως της εξόρυξης κάτω από Στρατονίκη που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας οι κάτοικοι του χωριού. Η υπόθεση θα συζητηθεί επιτέλους στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 7 Μαρτίου, μετά από πέντε αναβολές.

Με το έγγραφο αυτό αποδεικνύεται, με τρόπο αδιάψευστο και με το κύρος δυο έγκυρων κρατικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων, ότι μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό δεν εγκυμονεί κινδύνους για τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ. Αποδεικνύεται ότι, χωρίς τέτοιες μελέτες, η αδειοδότηση της εξόρυξης, όχι μία αλλά δυο φορές, το 2001 για την TVX και το 2005 για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αποτελεί όχι επικίνδυνη απερισκεψία αλλά προμελετημένο έγκλημα.

Το Ελληνικό Δημόσιο δυο φορές, με δυο διαφορετικές Κυβερνήσεις , όχι μόνο επέτρεψε αλλά συμμετείχε ενεργά στο έγκλημα απέναντι στους κατοίκους της Στρατονίκης. Το 2002 το «επιστημονικό» άλλοθι για την εκ των υστέρων αδειοδότηση της εξόρυξης που είχε ξεκινήσει από το 2000 ήταν το πόρισμα μιας Επιτροπής 6 Καθηγητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου οι οποίοι, επίσης χωρίς καμία απολύτως έρευνα, διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι η εξόρυξη με φουρνέλα κάτω από τα πόδια τους ήταν απολύτως ασφαλής. Παρά τις διαβεβαιώσεις, μέρα με τη μέρα στα σπίτια της Στρατονίκης εμφανίζονταν ρωγμές και άνοιγαν τρύπες στους δρόμους και τις αυλές.

Το 2005, η αδειοδότηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στηρίχθηκε εξ’ολοκλήρου σε μια απάτη: ότι το μηχάνημα ROAD HEADER θα αντικαθιστούσε τα εκρηκτικά και έτσι οι κάτοικοι της Στρατονίκης δεν θα είχαν τίποτε να φοβούνται. Νέες “Επιστημονικές Επιτροπές”, νέες διαβεβαιώσεις. Όμως τα εκρηκτικά ουδέποτε σταμάτησαν, το ROAD HEADER ουδέποτε λειτούργησε και τα σπίτια της Στρατονίκης συνέχισαν να σκίζονται.

Σήμερα, το ΙΤΣΑΚ ξεσκεπάζει τα ψεύδη των διαβεβαιώσεων των εταιρειων, των υπηρεσιακών παραγόντων και των «ειδικών καθηγητών» ότι «έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες έρευνες που εγγυώνται την ασφάλεια της Στρατονίκης». Επί εννιά χρόνια οι Ελληνικές Κυβερνήσεις παρείχαν κάθε είδους στήριξη στις εταιρείες που θησαύριζαν από τη λεηλασία της Στρατονίκης, κλείνοντας τα αυτιά τους στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της και παρά τις ισχυρές ενδείξεις ότι το χωριό διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Σήμερα, ενώ η εξόρυξη συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, προτείνεται ένα τεράστιο για τα Ελληνικά δεδομένα ερευνητικό έργο, από τέσσερα Επιστημονικά Ιδρύματα – ΙΤΣΑΚ, ΙΓΜΕ, ΑΠΘ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ – για να διαπιστωθεί ΑΝ το μεταλλείο προξενεί ζημίες στο χωριό! Ο προϋπολογισμός των 1.500.000 ευρώ είναι φυσικά απαγορευτικός για τα μέτρα ενός Δήμου 10.000 κατοίκων και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έργο τελικά δεν θα υλοποιηθεί.  Όμως ακόμα κι αν ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου μπορούσε να διαθέσει αυτό το ποσό, το ερευνητικό έργο θα ολοκληρωνόταν σε δυο χρόνια το λιγότερο -χρονικό διάστημα στο οποίο θα είχε πιθανότατα ολοκληρωθεί και η εξόρυξη.

Πέραν τούτου, πόσο λογικό είναι να υποχρεώνεται ένας τοπικός Δήμος να διεξάγει τέτοιας κλίμακας και τέτοιου κόστους έρευνες για να διαπιστώσει αν οι πολίτες του υφίστανται ζημία από τις δραστηριότητες μιας εταιρείας, οι οποίες θα συνεχίζονται παράλληλα με τις έρευνες; Ποια ηθική και ποια λογική μπορεί να επιβάλει στους κατοίκους της Στρατονίκης να αποδεχθούν με υπεύθυνες δηλώσεις τη διεξαγωγή έρευνας μέσα στα σπίτια τους και γεωτρήσεις στις αυλές τους, εννιά χρόνια μετά από την έναρξη της  εξόρυξης και ενώ τα φουρνέλα θα συνεχίσουν να βροντούν στους 24 μήνες της διάρκειας των ερευνών;

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. ΚΑΙ TVX

Η Στρατονίκη είναι ένας μεγάλος ιστορικός οικισμός με ζωή μεγαλύτερη από 300 χρόνια που κατοικείται σήμερα από περίπου 1000 κατοίκους. Τα σπίτια, οι δρόμοι του οικισμού και οι κάτοικοί του έχουν την ξεχωριστή ιδιαιτερότητα να κάθονται πάνω σε ένα πλούσιο κοίτασμα που περιέχει χρυσό, άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο.

Το κοίτασμα «Μαύρες Πέτρες» κάτω από τη Στρατονίκη είναι φυσική συνέχεια του γειτονικού κοιτάσματος «Μαδέμ Λάκκος» που επί δεκαετίες εξόρυσσε η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. του Μποδοσάκη. Στη θέση «Μαδέμ Λάκκος» μέχρι τη δεκαετία του 1970 υπήρχε το χωριό Μαδέμ Λάκκος (Σιδηρόλακκος), με 300 κατοίκους και Δημοτικό Σχολείο. Το χωριό εξαφανίσθηκε από τις καθιζήσεις που προκλήθηκαν από τα φουρνέλα και τις εξορύξεις του μεταλλείου.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η υπόγεια εξόρυξη έφτασε μέχρι τα όρια του οικισμού της Στρατονίκης. Αν και ήδη εφαρμοζόταν από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. η μέθοδος της λιθογόμωσης, προκλήθηκαν εκτεταμένες καθιζήσεις του εδάφους και κατέρρευσαν σπίτια και η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει οριστικά τις «Μαύρες Πέτρες».

Μελέτη που συντάχθηκε το 1995 από τη RACE Α.Ε. για λογαριασμό της νέας ιδιοκτήτριας των μεταλλείων TVX, λέει για τις Μαύρες Πέτρες: “υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μεταλλευτική δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη καταστροφή περιουσιών και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”.

Το κοίτασμα «Μαδέμ Λάκκος» εξοφλήθηκε το 2000. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της RACE και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, χωρίς να κάνει απολύτως καμία γεωλογική ή άλλη έρευνα και χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,  η  TVX ξεκίνησε την εξόρυξη κάτω από το δομημένο οικισμό της Στρατονίκης. Το 2001, με επιστολή του προς τους κατοίκους της Στρατονίκης, ο επί δεκαετίες Γενικός Διευθυντής των μεταλλείων της Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ., μεταλλειολόγος-μηχανικός κ. Κοκκώνης επεσήμανε ότι “θα είναι εγκληματικό εγχείρημα η τυχόν επαναλειτουργία της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη”.

Από τις αρχές του 2002 άρχισαν να εμφανίζονται ζημίες στον οικισμό. Καθιζήσεις του εδάφους (τρύπες) στους δρόμους και τις αυλές και ρωγματώσεις  στα σπίτια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (έτος ανεγέρσεως 1817). Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Νομαρχίας Χαλκιδικής που εξέτασαν 24 σπίτια της Στρατονίκης «…ως αιτία δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη και διάδοση κραδασμών και μικροδονήσεων από τις εκρήξεις που προκαλούνται για τη διάνοιξη των στοών…». Τον Απρίλιο του 2002 η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος που διενήργησε αυτοψία στις περιοχές των καθιζήσεων ζήτησε εγγράφως από το Υπουργείο Ανάπτυξης να γίνουν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ μελέτες για να διερευνηθούν τα αίτια των καθιζήσεων και να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ωστόσο καμία έρευνα δεν έγινε και η εξόρυξη συνεχίστηκε σε εντατικούς ρυθμούς μέχρι τον Ιανουάριο 2003 που σταμάτησε χάρη στην απόφαση 3615/2002 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η TVX κήρυξε στάση πληρωμών και στη συνέχεια πτώχευσε.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Μέσα από αδιαφανείς και σκανδαλώδεις διαδικασίες η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των Μπόμπολα-Κούτρα-Timis έγινε ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας στις αρχές του 2004. Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ κ. Κούτρας, δήλωνε στα τοπικά κανάλια της Χαλκιδικής και ενώπιον του Νομαρχιακού Συμβουλίου: «Οι κάτοικοι αντιδρούσαν στην TVX για τις ανατινάξεις με τα φουρνέλα. Εμείς θα εξορύξουμε με νέα μέθοδο, με μηχάνημα που χρησιμοποιήσαμε για στοές στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ χωρίς πρόβλημα. Υπάρχουν επικίνδυνα κενά κάτω από τη Στρατονίκη που έγιναν από τις προηγούμενες εξορύξεις. Αν ήμουν κάτοικος της Στρατονίκης θα φοβόμουν κι εγώ. Οι  κάτοικοι πρέπει να νιώθουν ανασφαλείς… Επιχειρηματικά δεν αξίζει το ρίσκο να χάσουμε λεφτά σ’αυτή την εξόρυξη. Το κάνουμε για το καλό της Στρατονίκης. Είναι ηθική υποχρέωση»!!!

Τον Ιούλιο του 2004, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ υπέβαλε στα συναρμόδια Υπουργεία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για επανέναρξη της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη. Κατά την παράδοση της προκατόχου της TVX, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν έκανε ούτε μία επιφανειακή ερευνητική γεώτρηση – εδαφοτεχνική, υδρολογική ή γεωλογική. Παρά την απουσία αυτών των βασικών δεδομένων, τόσο η ΜΠΕ όσο και η Τεχνική Μελέτη της εταιρείας εγκρίθηκαν από τα Υπουργεία και  η εξόρυξη ξανάρχισε το Σεπτέμβριο του 2005.  Σύμφωνα με τη ΜΠΕ και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η εξόρυξη έπρεπε να γίνεται κατά 70% τουλάχιστον με το μηχάνημα ROAD HEADER.

Από τις αρχές του 2006 το “Παρατηρητήριο” και ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταγείρων-Ακάνθου, πολιτικός μηχανικός κ. Παπαγεωργίου κατήγγειλαν με τεκμηριωμένες αναφορές στον Δήμαρχο, στα συναρμόδια Υπουργεία και την ΕΠΙΤΗΡΩ (Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας) ότι παραβιάζεται το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών όρων και ότι η εξόρυξη γίνεται με πλήρη άγνοια της φύσης των κατασκευών και του υπεδάφους της Στρατονίκης. Κατήγγειλαν επίσης ότι η δήθεν εξόρυξη με το Road Header είναι μια μεγάλη απάτη, αφού αυτό το μηχάνημα είναι εντελώς ακατάλληλο για μεταλλείο μικτών θειούχων όπως το μεταλλείο κάτω από τη Στρατονίκη.

Από την έναρξη της εξόρυξης μέχρι σήμερα, η εξόρυξη γίνεται αποκλειστικά με εκρηκτικά, γεγονός που επιβεβαιώνει και η ΕΠΙΤΗΡΩ στη δεύτερη έκθεσή της που ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2008. Την παράβαση του βασικότερου όρου της αδειοδότησης δεν διέψευσε η εταιρεία, ο Γενικός Διευθυντής της οποίας κ. Στρατουδάκης δήλωσε ότι  «δεν χρησιμοποιείται το Road Header διότι βγάζει πολύ σκόνη που είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους».

Λεπτομερέστερο ιστορικό της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη και του αγώνα των κατοίκων της υπάρχει εδώ και περισσότερα στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα του μεταλλείου εδώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΙΤΣΑΚ

… Το 2002, το Ειρηνοδικείο Αρναίας ζήτησε από το ΙΤΣΑΚ να εξετάσει 24 κτίρια του οικισμού Στρατονίκης, με βασικό ερώτημα αν υπάρχουν βλάβες σε αυτά και αν οι βλάβες αυτές συσχετίζονται με τη λειτουργία του μεταλλείου. Από τη διερεύνηση του προβλήματος εκ μέρους του ΙΤΣΑΚ διαπιστώθηκαν τα εξής:

–         Σχεδόν όλα τα κτίρια που εξετάστηκαν έφεραν βλάβες.
–         Δεν κατέστη δυνατή η άμεση συσχέτιση βλαβών με τη λειτουργία του μεταλλείου, χωρίς ωστόσο και να αποκλείεται αυτή η περίπτωση, γεγονός για το οποίο επισημάναμε ότι απαιτείται εξειδικευμένη και εκτενής έρευνα.

…Αποκορύφωμα των επαφών και διαβουλεύσεων που έγιναν για το εν λόγω θέμα ήταν η πραγματοποίηση κοινής συνάντησης όλων των εμπλεκόμένων φορέων στα Γραφεία της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και στην οποία συμμετείχαν οι παρακάτω:

–         Ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου, κ. Μιχάλης Βλαχόπουλος
–         Ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Στρατονίκης κ. Χρήστος Μπρίκος
–         Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Πετρος Στρατουδάκης καθώς και άλλα στελέχη της εταιρείας
–         Ο Αν. Γενικός Διευθυντής του ΙΤΣΑΚ, Δρ Μίλτων Δημοσθένους
–         Οι εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ, Δρ Νίκος Νικολάου και Δρ Νίκος Αρβανιτίδης

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος η οποία συναρτάται άμεσα με τις περιουσίες των κατοίκων του οικισμού Στρατονίκης, Στη συνάντηση προκρίθηκε ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα και μελέτες του δομημένου περιβάλλοντος του οικισμού. Κατόπιν αυτού, το ΙΤΣΑΚ υπέβαλε στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου «Πρόταση Ερευνητικού Προγράμματος με στόχο την αποτίμηση της συμπεριφοράς των κτιριακών κατασκευών στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Στρατονίκης, λόγω των δυναμικών δονήσεων του εδάφους που προκύπτουν από τη λειτουργία των μεταλλείων», το περιεχόμενο της οποίας συμφωνήθηκε από κοινού με το ΙΓΜΕ.

…Προϋπόθεση για την απογραφή των ζημιών σε κτίρια του οικισμού Στρατονίκης από το ΙΤΣΑΚ, είναι η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από κάθε ιδιοκτήτη ότι αποδέχεται και επιτρέπει την είσοδο εντός της οικίας του και της εκτέλεσης της εν λόγω εργασίας από ερευνητές Πολιτικούς Μηχανικούς του ΙΤΣΑΚ. Επίσης ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου, ως αναθέτουσα αρχή και Διοικητική αρχή της περιοχής, θα πρέπει να εξασφαλίσει προς τους μελετητές το απρόσκοπτό και ασφαλές πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης και ιδιαιτέρως της προσβασιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, για όσες εργασίες απαιτηθεί να γίνουν στα πλαίσια της μελέτης.»

Τα ερωτήματα που πρέπει κυρίως να απαντηθούν κατατάσσονται σε δυο ενότητες:

Ερωτήματα ενότητας Α (χαρακτηριστικά εδαφικών δονήσεων)

–         Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εδαφικών σχηματισμών εντός του οικισμού;
–         Ποια είναι τα επίπεδα έντασης και τα χαρακτηριστικά των εδαφικών δονήσεων εντός του οικισμού;
–         Πώς κατανέμεται (διαφοροποιείται) η εδαφική κίνηση εντός του οικισμού;
–         Η διαφοροποίηση της εδαφικής κίνησης εντός του οικισμού παραμένει η ίδια και ανεξάρτητη από τη θέση των υπόγειων εκρήξεων λόγω λειτουργίας του μεταλλείου ή εξαρτάται από τη θέση των εκρήξεων και συνεπώς αναμένεται διαφοροποίηση της εδαφικής κίνησης εντός του οικισμού με την πάροδο του χρόνου, λόγω αλλαγής των θέσεων των υπόγειων εκρήξεων;
–         Είναι πιθανή η εμφάνιση μόνιμων παραμορφώσεων στην επιφάνεια του εδάφους (ρωγμές) λόγω του επιπέδου και των χαρακτηριστικών των εδαφικών δονήσεων;

Ερωτήματα Ενότητας Β (τρόπος συμπεριφοράς κτιρίων και βλάβες)

–         Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι κτιρίων εντός του οικισμού;
–         Ποιοι είναι οι δείκτες τρωτότητας αυτών των κτιρίων (τρωτότητα: προδιάθεση του κτιρίου για εμφάνιση βλαβών);
–         Ποια τα επίπεδα ταλάντωσης και ο τρόπος συμπεριφοράς των διαφόρων κατηγοριών κτιρίων όταν υποβάλλονται στις εδαφικές δονήσεις λόγω της λειτουργίας των μεταλλείων;
–         Ποιοι είναι οι πιθανοί τύποι βλαβών, η ένταση αυτών των βλαβών και οι θέσεις εμφάνισής τους επί των κτιρίων, λόγω των εδαφικών δονήσεων που προαναφέρθηκαν;
–         Συσχετίζονται αυτές οι βλάβες, ως προς τον τύπο, την ένταση και τη θέση εμφάνισης επί των κτιρίων με αυτές που δηλώνονται από κατοίκους του οικισμού ότι εμφανίστηκαν μετά τη λειτουργία των μεταλλείων;

Για τη διατύπωση τεκμηριωμένων απαντήσεων στα πιο πάνω ερωτήματα απαιτείται η εκπόνηση εξειδικευμένης έρευνας η οποία προϋποθέτει τη συνεργασία διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως:

Γεωφυσικών, σεισμολόγων, τεχνικών γεωλόγων, γεωτεχνικών μηχανικών με εξειδίκευση στην εδαφομηχανική και εδαφοδυναμική, πολιτικών μηχανικών με εξειδίκευση στη δυναμική των κατασκευών και τη σεισμική μηχανική καθώς και πολιτικών μηχανικών με εξειδίκευση σε εργαστηριακές και επιτόπου τεχνικές μετρήσεις.

Οι επιτόπου εργασίες εντός του οικισμού θα περιλαμβάνουν:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α (απογραφή κτιρίων)

–         Συλλογή στοιχείων για το κτιριακό απόθεμα (building stock) του οικισμού. Η συλλογή αυτών των στοιχείων θα γίνει επί τη βάση υπάρχοντος υλικού και μέσα από επιτόπου απογραφή
–         Επιτόπου αυτοψίες σε κτίρια του οικισμού με βλάβες μετά από σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητων.

ΕΝΟΤΗΤΑ Β (εγκαταστάσεις οργάνων)

–         Εγκατάσταση δικτύου οργάνων ελευθέρου πεδίου (τουλάχιστον 4) για καταγραφή της εδαφικής κίνησης στην επιφάνεια του εδάφους
–         Εγκατάσταση ενός down hole εντός γεώτρησης σε βάθος περίπου 80-100 μ. με στόχο την καταγραφή και τη μελέτη της διάδοσης της εδαφικής κίνησης
–         Ενοργανώσεις περιορισμένου αριθμού βασικών τύπων κτιριακών κατασκευών του οικισμού (τουλάχιστον 2) και επιτόπου μετρήσεις των δυναμικών τους ταλαντώσεων καθώς και των μηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών τους, μετά από σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ (συμπληρωματικά ως προς το έργο που υλοποίησε το ΙΓΜΕ)

–         Διάνοιξη 6-7 γεωτρήσεων βάθους 20-30 μέτρα και μιας γεώτρησης σε βάθος 200 μέτρων. Λήψη εδαφικών δειγμάτων (θα γίνουν από το ΙΓΜΕ)
–         Επιτόπου μετρήσεις εντός των γεωτρήσεων για προσδιορισμό των δυναμικών χαρακτηριστικών εδαφικών σχηματισμών
–         Γεωφυσικές διασκοπήσεις σε επιλεγμένες θέσεις (στις θέσεις εγκατάστασης οργάνων ελευθέρου πεδίου και στις θέσεις που είναι σήμερα εγκατεστημένοι οι δύο επιταχυνσιογράφοι), (συνεργασία ΙΓΜΕ  και ΙΤΣΑΚ).

Εργαστηριακές έρευνες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

–         Αναπαραγωγή των εδαφικών κινήσεων στη σεισμική τράπεζα του ΑΠΘ
–         Πειραματική διερεύνηση της συμπεριφοράς και των μορφών αστοχίας ομοιωμάτων κατασκευών στη σεισμική τράπεζα του ΑΠΘ
–         Εργαστηριακές δοκιμές σε εδαφικά δείγματα.

Υπολογιστικές έρευνες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

–         Υπολογιστικές διερευνήσεις διάδοσης της εδαφικής κίνησης
–         Υπολογιστικές διερευνήσεις του τρόπου συμπεριφοράς των κατασκευών
–         Συσχέτιση αποτελεσμάτων υπολογιστικών διερευνήσεων με επιτόπου και εργαστηριακές μετρήσεις
–         Μελέτη παθολογίας (υφιστάμενης κατάστασης) κτιριακού αποθέματος
–         Μελέτη τρωτότητας διαφόρων τύπων κτιρίων του οικισμού (με τον όρο τρωτότητα ορίζεται η προδιάθεση για εμφάνιση βλάβης μιας κατασκευής υπό συγκεκριμένο αίτιο φόρτισης).

Χαρτογραφήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν υπό μορφή GIS

–         Γεωλογικά, γεωτεχνικά και γεωφυσικά δεδομένα
–         Αποτελέσματα από τη μελέτη του κτιριακού αποθέματος του οικισμού.

Αξιολόγηση και Σύνθεση Αποτελεσμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν:

–         Εντοπισμός περιοχών του οικισμού με υψηλά επίπεδα δόνησης λόγω εκρήξεων στο μεταλλείο
–         Εντοπισμός περιοχών με κτίρια υψηλής τρωτότητας (διευκρινίζεται ότι ως τρωτότητα εννοούμε την προδιάθεση ενός κτιρίου για εμφάνιση βλάβης υπό συγκεκριμένο αίτιο φόρτισης)
–         Εντοπισμός περιοχών με κτίρια στα οποία παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση βλαβών
–         Αποτίμηση βαθμού συσχέτισης της εκδήλωσης βλαβών σε κτίρια με τα επίπεδα δόνησης του εδάφους λόγω εκρήξεων του μεταλλείου και με το βαθμό της τρωτότητας των κτιρίων.

Η ερευνητική ομάδα συγκροτείται από:

ΙΤΣΑΚ

–         Συντονιστής- Επιστημονικός Υπεύθυνος ο Διευθυντής του ΙΤΣΑΚ Μίλτων Δημοσθένους
–         9 ερευνητές (Πολιτικοί Μηχανικοί και Σεισμολόγοι)
–         5 τεχνικοί
–         2 οδηγοί
–         5 άτομα διοικητικό προσωπικό
–         5 εξωτερικοί συνεργάτες (Πολιτικοί Μηχανικοί και Γεωφυσικοί για εργασίες πεδίου και υπολογιστικές διερευνήσεις)

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

–         Καθηγητής Γ. Μάνος, Διευθυντής εργαστηρίου Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών
–          7 Πολιτικοί Μηχανικοί
–          2 Τεχνικοί εργαστηρίου

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

–          Αν. Καθηγητής Ν. Κλήμης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

ΙΓΜΕ

Θα συμπληρωθεί από το ΙΓΜΕ.


27 απαντήσεις στο “Έγγραφο του ΙΤΣΑΚ αποκαλύπτει το έγκλημα εναντίον της Στρατονίκης”

  1. “ΔΥΣΦΗΜΕΙΤΑΙ Η ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ”

    Δυσφήμιση για τη Στρατονίκη θεωρεί ο πρόεδρος του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος Χρήστος Μπρίκος όσα κυκλοφορούν από καιρού εις καιρόν ακόμη και για ενδεχόμενη βύθιση του χωριού εξαιτίας των φουρνέλων που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη του μεταλλεύματος. Πρώην εργαζόμενος και ο ίδιος επί 30 χρόνια στα μεταλλεία, τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας με μέτρα ασφαλείας και διάλογο με την τοπική κοινωνία. “Όταν έκλεισαν τα μεταλλεία πριν από μερικά χρόνια, η νεολαία εξαφανίστηκε από τη Στρατονίκη. Όταν άνοιξαν ξανά, το χωριό απέκτησε πάλι ζωή”, σημειώνει ο κ. Μπρίκος, εξηγώντας ότι σήμερα 55 οικογένειες της Στρατονίκης εξαρτώνται άμεσα από τα μεταλλεία, χωρίς να υπολογίζεται και η έμμεση απασχόληση.
    “Είχαμε να δούμε γάμο στη Στρατονίκη δέκα χρόνια και τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν δέκα γάμοι”, τονίζει χαρακτηριστικά.
    Όσο για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, ο κ. Μπρίκος αναρωτιέται τι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα υφίστατο η περιοχή αν δεν υπήρχε ο επενδυτής να εγγυηθεί μέσω επενδύσεων την ασφάλεια.
    Στη Στρατονίκη δρομολογείται τον τελευταίο καιρό επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός για τη δημιουργία ξενώνα, σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί η ασφάλεια του εδάφους. “Μπορούμε να παντρέψουμε τα μεταλλεία με τον τουρισμό”, τονίζει ο πρόεδρος της Στρατονίκης.
    Ναι στις μεταλλευτικές δραστηριότητες με σεβασμό στο περιβάλλον, λέει ο νομαρχιακός σύμβουλος Χαλκιδικής Γιώργος Λαμπράκης, εξηγώντας πως, αφού η περιοχή δεν κατάφερε να αναπτύξει άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, πρέπει να αξιοποιήσει τα μεταλλεία. “Όσοι υποστηρίζουν πως τα μεταλλεία πρέπει να κλείσουν, ας κάνουν εναλλακτικές προτάσεις και ας μας πουν τι θα γίνει, αν φύγει ο επενδυτής από την περιοχή”, τονίζει.
    ————————————————
    Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 19 Οκτωβρίου 2008

    • Nα πείτε στον κύριο Μπρίκο να απευθυνθεί στο ΙΤΣΑΚ και το ΙΓΜΕ να τους πεί ότι δυσφημούν το χωριό του.
      Αλλά ο κύριος Μπρίκος ήταν παρών στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της εταιρείας με το ΙΤΣΑΚ και το ΙΓΜΕ …περίεργο, γιατί δεν τους το είπε;;

  2. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

    1. Προτίθενται να επανεξετάσουν τη στάση τους σχετικά με την έγκριση της εκμετάλλευσης του μεταλλείου «ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ» μετά την επί διετίας και πλέον μη τήρηση βασικών όρων αυτής και θα προχωρήσουν στην έγκριση και στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης των μεταλλείων από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» με δεδομένη την αντίθεση προς αυτό της τοπικής κοινωνίας;

    2. Θα προωθήσουν επιτέλους κάποια εναλλακτικής μορφής βιώσιμη ανάπτυξη που θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και θα βγάλει τη Βόρεια Χαλκιδική και τους κατοίκους της από την ομηρία που υφίστανται εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας;

    Ο Ερωτών Βουλευτής

    Περικλής Κοροβέσης

  3. Stinger-Αυτά τα αστερία του ελλαδικού πενταγράμμου που αρπάζουν τον πλούτο της περιοχής μας, επιδοτούμενοι από εμάς αλλά και ευρωπαίους τους λες επιχειρηματίες(???) Στο χωριό μου τους λένε απλά απατεώνες και κλέφτες! Μήπως είδες κανέναν εισαγγελέα Πολυγύρου π.χ. Γαλιατσακος να ασκήσει ποινική διώξει αυτεπάγγελτα ε…και μην με κατηγορήσεις για προσωπική εμπάθεια ….

  4. “ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ”

    “Εμείς που εργαζόμαστε χρόνια στα μεταλλεία έχουμε ένα παράπονο. Θα δούμε επιτέλους την επένδυση να υλοποιείται;” σημειώνει ο διευθυντής μεταλλείων Κασσάνδρας Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος άρχισε να εργάζεται εκεί στα 25 του χρόνια και είναι σήμερα 45 ετών. “Όταν το μεταλλείο αντιμετώπιζε δυσκολίες, η περιοχή περνούσε δύσκολα. Ενδεικτικό είναι πως μια ολόκληρη γενιά, αυτή των σημερινών σαραντάρηδων, χάθηκε από την περιοχή εξαιτίας των προβλημάτων στα μεταλλεία”, εξηγεί. “Αυτοί που αντιδρούν μιλούν για μόλυνση και τοξικά απόβλητα. Μεγαλώνω τα παιδιά μου εδώ. Ενσυνείδητα τα δολοφονώ, αφήνοντάς τα να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα;”, αναρωτιέται ο κ. Θεοδωρακόπουλος. Αναφερόμενος στις φωνές για τα φουρνέλα που χρησιμοποιούνται στη Στρατονίκη, εξηγεί πως μέχρι το 1980 η μέθοδος εξόρυξης γινόταν επιφανειακά, με κατακρήμνιση οροφής και υπήρχαν καθιζήσεις. Εδώ και πολλά χρόνια η μέθοδος έχει αντικατασταθεί με τη λιθογόμωση, κατά την οποία οι στοές ξανακλείνουν με τσιμέντο. “Δεν αδικώ τους παππούδες που θυμούνται τις καθιζήσεις από το παρελθόν, αλλά όσους, ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, λένε ψέματα”.

    Εφημερίδα Μακεδονία, 19 Οκτωβρίου 2008

  5. Αγαπητέ –Stinger το να κλαίει ο δ/ντης για τα παιδια του είναι σωστό.. για τα άλλα παιδία ποιος κλαίει δεν μας λες τίποτα .Οι εργαζόμενοι έχουν το υποχρεωτικό από 1985 δια Νόμου ειδικό βιβλιάριο υγείας με καταγραμμένες εξετάσεις . Μην αναφερθούμε στους παλιούς εργαζόμενους θα γίνεις ρεζίλι …μην ανοίγεις πληγές που απαγορεύεται να ξύνουμε .

  6. “ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ”

    Ως σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα αντιμετωπίζει τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή ο δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος, ο οποίος παραδέχεται ότι με τη λειτουργία του μεταλλείου εξασφαλίζεται εργασία, αλλά και η απορρύπανση από προηγούμενες δραστηριότητες. Σπεύδει να τονίσει πως, αν δεν υπήρχε το μεταλλείο, η δική του απάντηση στη λειτουργία ενός άλλου θα ήταν αρνητική. “Πλέον φοβάμαι τι θα γίνει αν σταματήσει το μεταλλείο. Τώρα υπάρχει επενδυτής που εγγυάται την ασφάλεια. Όταν υπάρχει έλεγχος, σύνεση και όταν χρησιμοποιούμε το μέτρο, μπορούμε όλοι να συμβιώσουμε”, σημειώνει.

    Εφημερίδα Μακεδονία, 19 Οκτιωβρίου 2008

    • Θα κάνετε για πολύ ακόμα τον αναμεταδότη; Μέχρι στιγμής μας έχετε αραδιάσει τις δηλώσεις του Μπρίκου, του Λαμπράκη, του Θεοδωρακόπουλου και του Βλαχόπουλου, όλες από το ίδιο δημοσίευμα της Μακεδονίας. Γιατί δεν το αντιγράφετε όλο να τελειώνουμε;

      Φυσικά όλα αυτά είναι άσχετα με το φλέγον θέμα της ασφάλειας της Στρατονίκης, γιατί πολύ απλά κανένας από όλους αυτούς δεν γνωρίζει τι γίνεται εκεί κάτω. Το ΙΤΣΑΚ μας είπε ότι χρειάζεται μια στρατιά επιστημόνων για να διαπιστωθούν τα αίτια των ζημιών. Ξέρουνε παραπάνω ο Μπρίκος κι ο Λαμπράκης;

  7. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΕΙΠΑΤΕ:
    Χρειάζεται μιά στρατιά επιστημόνων γιά να διαπιστωθούν τα αίτια των ζημιών. Το θέμα είναι πως εσείς και η παρέα σας βγάλατε εξαρχής, εδώ και χρόνια, αβίαστα και αυθαίρετα το συμπέρασμα, ότι η υπόγεια εκμετάλλευση είναι επίκινδυνη και είναι αυτή που ευθύνεται γιά τις ζημιές. Μήπως εσείς ξέρετε παραπάνω από το ΙΤΣΑΚ δηλαδή;

    Υ.Γ. Η παράθεση τοποθετήσεων πολιτών γίνεται γιά να πληροφορηθούν οι αναγνώστες ότι απλά, οι τοπικές κοινωνίες ΔΕΝ είναι μαζί σας.
    Αν αυτό σας ενοχλεί και δεν έχετε μάθει να δέχεσθε τον αντίλογο, μην εκνευρίζεσθε και απαντήστε με επιχειρήματα (αν έχετε) σε αυτά που λένε επώνυμοι πολίτες της Β. Χαλκιδικής.

    • Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι είχαμε δίκιο. Το ΙΤΣΑΚ και το ΙΓΜΕ επιβεβαιώνουν αυτό που και εμείς και οι κάτοικοι της Στρατονίκης λέμε εδώ και χρόνια – από το 2000 που άρχισε η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό από την TVX. Ότι δεν έχουν γίνει μελέτες για την ασφάλεια του οικισμού και ότι χωρίς ειδικές μελέτες κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτή η δραστηριότητα είναι ακίνδυνη!!

      Το είπε και πριν από μερικούς μήνες η ΕΠΙΤΗΡΩ (Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων) στην παρουσίαση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο: “Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο που διατρέχει η Στρατονίκη”. Το έχουμε και σε βίντεο. Θα το ανεβάσουμε και στο μπλογκ, μπας και αποφασίσετε να σοβαρευτείτε.

      Πολύ συγκινητικές οι τοποθετήσεις “επώνυμων πολιτών” (!!!) που έχουν γνωστές σχέσεις με την εταιρεία και δεν είναι καθόλου ανιδιοτελείς! Μήπως και ο γενικός διευθυντής των μεταλλείων κ. Θεοδωρακόπουλος συμπεριλαμβάνεται στους “επώνυμους πολίτες” της Χαλκιδικής; Μήπως και ο κ. Στρατουδάκης;

      Ο Μπρίκος, ο Βλαχόπουλος και τα στελέχη της εταιρείας συμμετείχαν στη συνάντηση με το ΙΓΜΕ και το ΙΤΣΑΚ όπου ελήφθη απόφαση να γίνει έρευνα στη Στρατονίκη και δεν είχαν να παρουσιάσουν κανένα στοιχείο που να πείθει ότι δεν είναι απαραίτητη η έρευνα. Τσιμουδιά δεν έβγαλαν, ούτε καν η εταιρεία! Εσείς τώρα τι προσπασθείτε να μας πείτε; Ότι ενδέχεται η εξόρυξη να προκαλεί ζημίες στο χωριό αλλά το παραβλέπουμε γιατί το μεταλλείο είναι ανάπτυξη;;; Αυτό δεν τολμάει να το πει ούτε η ίδια η εταιρεία!!!

  8. Stinger- to energo metalevtiko rigma ston eparhiako dromo Nea Madito-Barbara mikos 2,5 hlm pou diakrinete dia ofthalmou sta prani ke stin asfalto hriazonte stratia epistimonon i ligo koukoutsi mialo .Krima hrno ehis kane mia ekdromoula file ligi benzini tha kapsis .

  9. Stinger- ke gia ta bibliaria Epangelmatikou Kindinou ergazomenon sta Orihia pou thespistikan me Nomo to 1985 hriazonte straties epistimonon .Ehi kanenas ergazomenos i simera sintaksiouhos stin periohi tetio bibliario. I politia itan hazi otan to thespise tote i simerini i hthesini eksipnakides pou den to efarmosan ke efarmozoun mehri simera . Mipos i E.E. pou ipohreose avton ton Nomo itan “koutofrangi” .Sobarepsu ligo dioti kseftelizis tin anonimia sou .

  10. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η δραστηριότητα υπόγειας εκμετάλλευσης στη Στρατονίκη δεν είναι ακίνδυνη, αφού δεν έχουν γίνει μελέτες. Τότε όμως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. Οπότε το θέμα είναι πώς και γιατί εδώ και χρόνια, εσείς και η παρέα σας, έχετε βγάλει το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η υπόγεια εκμετάλλευση είναι επικίνδυνη και ζητάτε το κλείσιμο των μεταλλείων, κηρύσσοντας…εκστρατεία.

    Οσοι από την περιοχή κατέθεσαν απόψεις στον Τύπο, το έκαναν επώνυμα. Μην κουράζεστε επομένως να μας πληροφορείτε ποιοί είναι. Ζουν εκεί με τις οικογένειές τους, εργάζονται, είναι ενεργοί πολίτες και έχουν άποψη. Αν έχετε να πείτε κάτι με επιχειρήματα σε αυτά που τεκμηριωμένα λένε, πείτε το και αφήστε κατά μέρος το ποιοί είναι. Σε κάθε περίπτωση συνειδητοποιείστε ότι οι τοπικές κονωνίες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. Μπορούν να αποφασίζουν μόνες τους γιά το μέλλον τους και δεν χρειάζονται καθοδηγητές που θα φροντίζουν γιά “το καλό τους”.

    • Τι πάτε να αποδείξετε με αυτές τις σοφιστίες είναι ένα μυστήριο… H λέξη “κίνδυνος” εμπεριέχει την πιθανότητα. Όταν κάνεις κάτι χωρίς να ξέρεις τις συνέπειες ή, ακόμα χειρότερα, αποκρύπτοντας τις ενδεχομένως σοβαρές συνέπειες τότε αυτό είναι σαφώς μια επικίνδυνη πράξη. Αν ο κίνδυνος είναι μεγάλος, μικρός ή αμελητέος θα το δείξουν οι έρευνες που φυσικά η εταιρεία δεν μπήκε στον κόπο να κάνει. Και όταν ο κίνδυνος αφορά ένα ολόκληρο χωριό και τους κατοίκους του και παρ’όλα αυτά η εταιρεία συνεχίζει, τότε αυτή είναι όχι μόνο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ αλλά και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ενέργεια. Απλά πράγματα.

      Και φυσικά, το λέγαμε και εξακολουθούμε να το λέμε ότι μέχρις ότου γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες που θα αποδείξουν (αν αποδείξουν) ότι η εξόρυξη είναι ασφαλής για το χωριό, το μεταλλείο πρέπει να κλείσει. Οτιδήποτε άλλο είναι καθαρός παραλογισμός. Αν ξεκινήσουν οι έρευνες για τα αίτια των ζημιών στη Στρατονίκη ενώ η εξόρυξη συνεχίζεται και μετά από 2 ή 3 χρόνια διαπιστωθεί ότι πράγματι συτή ήταν μια από τις αιτίες των ζημιών, τι θα έχουμε καταφέρει; Η επιστημονική έρευνα θα έχει αποκαλύψει τα αίτια, δηλαδή η “εγχείρηση” θα έχει πετύχει, αλλά δυστυχώς ο ασθενής, η Στρατονίκη, θα έχει πεθάνει!

      Κύριε ανώνυμε που δεν έχετε καμία σχέση με την εταιρεία αλλά διαρκώς αναμεταδίδετε τις απόψεις της (!), θέλετε αλήθεια να μπούμε στη συζήτηση του τι θέλει η τοπική κοινωνία; Δεν σας συμφέρει… Ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου – και με την τωρινή του συνθεση και με την προηγούμενη – είναι σαφέστατα ΚΑΤΑ του επενδυτικού σχεδίου. Ούτε Ολυμπιάδα, ούτε Σκουριές, ούτε μεταλλουργίες χρυσού. Το μόνο το οποίο δέχεται είναι η λειτουργία του σημερινού μεταλλείου της Στρατονίκης μέχρις ότου εξαντληθεί, υπό τους όρους φυσικά της νομιμότητας και της ασφάλειας του οικισμού. Αυτές είναι και οι δικές μας απόψεις. Ο δε Δήμος Παναγίας έχει πάρει ομόφωνη απόφαση κατά του μεταλλείου των Σκουριών. Τα Δημοτικά Συμβούλια δεν εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες; Εσείς άραγε ποιές τοπικές κοινωνίες επικαλείστε; Τους κυρίους Μπρίκο και Θεοδωρακόπουλο;

  11. Stinger -Τα «παλιά καλά χρόνια» σε αυτά τα χωριά έδιναν και εύσημα σε αυτούς που καταδίωκαν τους κομουνιστές και στη συνέχεια τους εκτελούσαν βάρβαρα. Αυτό βέβαια δεν μας τιμά σαν οργανωμένη και πολιτισμένη κοινωνία ????.
    Απάντησε μας με την ησυχία σου και με το χρονο σου.
    Ποιος είναι ο λόγος που δεν εφαρμόζεται ο σχετικός Νόμος και η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Βιβλιάριο Επαγγελματικού Κινδύνου!!!! για 1.τους συνταξιούχους
    2.και εργαζομένους στο Έργο
    Τα «συνδικάτα « του χώρου αλλα και εσύ !!γιατί δεν το διεκδικούν την εφαρμογή του!!! υπάρχει προθέση ή άγνοια εκ μέρους τους (και εκ μέρους σου?)

  12. Antigoldgreece: Η απάντησή σου μας είναι αρκετή, εμείς πρώτη φορά ακούμε γιά “πιθανότητα”. Αν ξεχνάς τί έλεγες μέχρι τώρα γιά τη Στρατονίκη δεν φταίμε εμείς, οι αναγνώστες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ωραία είναι και η μπερδεμένη σαλάτα Επενδυτικού Σχεδίου και υπόγειας εκμετάλλευσης που μας σερβίρεις. Διαπιστώνουμε επίσης ότι συνεχίζεις να μας προκαλείς πετώντας λάσπη. Αν θέλεις να μιλήσουμε γιά συμφέροντα και διαπλοκή, ένα είναι το σκάνδαλο: ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ. Καταλάβες;

    Nikos Stefanis: Μην αρχίσουμε τώρα να συζητάμε γιά τον εμφύλιο, έλεος. Τί είναι αυτό το Βιβλιάριο Επαγγελματικού Κινδύνου; Γνωρίζουμε γιά την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου γιά εργασίες και εκτίμηση κινδύνου γιά το έργο, αλλά όχι γιά Βιβλιάριο (;) και μάλιστα γιά συνταξιούχους.

  13. Stinger- Εμ τι είναι αυτό παιδί μου …. Παλιά τουλάχιστον οι επιμένοντες ( σαν και εσένα) πετούσαν κανένα χαζό «σε σας χτυπούν και τους μαύρους”. Ηρέμησε και ψάξε λίγο. Mορφωμένος η παραμορφωμένος φροντιστηρίων είσαι …στείλε στον διαχειριστή το e-meil να σου στείλουμε το σχετικό Π.Δ. και Νόμο .

  14. Βρε πολύ εξυπνάκιας μας προέκυψες Nikos Stefanis !
    Για το ΠΔ 17/96 κι εμείς μιλάμε. Το Βιβλιάριο Επαγγελματικού Κινδύνου είναι ατυχής όρος γιά ένα απλό βιβλιάριο, μέρος του ιατρικού φακέλου του εργαζομένου, όπου απλώς καταγράφονται σχετικές ιατρικές εξετάσεις. Ούτως ή άλλως ο ιατρικός φάκελλος πρέπει να περιέχει κάθε σχετική ιατρική πληροφορία και ιστορικό του εργαζόμενου.
    Αν δεν υπάρχει ιατρικός φάκελλος γιά κάθε εργαζόμενο στο Εργο , υπάρχουν αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Μιά καταγγελία αρκεί, πήγαινε και κάνε την, μην το ζαλίζεις άλλο και κυρίως, μην απευθύνεσαι σε εμάς.

  15. Ω ρε Τόλη είσαι για γέλια!!! Πάντος ωραία φώτο, αυτό το κτήριο είναι 500 χρονών από χώμα και ξύλα έλεος δηλαδή. Γράφεις που γράφεις τις παπαριές βάζε και καμιά σωστή φώτο!!! Και να προσέχεις τι λες γιατί όλα καταγράφονται, σχετικά με τις συζητήσεις!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.