Κάποιες διαφορετικές γυναίκες… γνωρίστε το Δίκτυο “Γυναίκες και Μεταλλεία”


ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ”

http___wwwrimmrightsorg_reports_womenandminigreport Νομίζω πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μας ότι το θέαμα των γυναικών που συρρέουν κατά ορδές σε μπουζουκτσίδικα και ξενυχτάδικα για να εορτάσουν την Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί προσβολή για τη σημαντική επέτειο που υποτίθεται ότι τιμούν.

Εμείς θα θέλαμε να σας συστήσουμε κάποιες άλλες γυναίκες που, χωρίς γιορτές και πανηγύρια, αγωνίζονται για πράγματα που στον 21ο αιώνα θα έπρεπε να είναι πλέον αυτονόητα. Το Παγκόσμιο Δίκτυο “Γυναίκες και Μεταλλεία” (www.rimmrights.org)  αποτελείται από γυναίκες από μεταλλευτικές κοινότητες, εργάτριες σε μεταλλεία, συνδικαλίστριες, επιστήμονες, ακτιβίστριες και μέλη τοπικών αγώνων και οργανώσεων ιθαγενών.

Τον Οκτώβριο του 2004 διοργάνωσαν το 3ο τους συνέδριο στο Βισακαπατνάμ της Ινδίας, με 80 συμμετοχές από 21 χώρες και από όλες τις ηπείρους, μεταξύ των οποίων είχαμε την τιμή να είμαστε κι εμείς. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική και καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Οι παρουσιάσεις αφορούσαν ζητήματα όπως τις εκτοπίσεις ιθαγενών πληθυσμών στις Φιλιππίνες, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Ινδία και την Αυστραλία και τις επιπτώσεις στην υγεία από τις διαρροές κυανίου σε χρυσωρυχεία στο Κιργιστάν. Τα προβλήματα της ραδιενέργειας στα μεταλλεία ουρανίου, τη ρύπανση ποταμών στη Γκάνα και τους αγώνες των σωματείων των μεταλλωρύχων στη Νότιο Αφρική, τον Καναδά και τη Ζιμπάμπουε. Φοβερές ιστορίες για τα “ματωμένα διαμάντια” στη Σιέρρα Λεόνε και για την εργασία παιδιών και γυναικών στην εξόρυξη χρυσού στη Νικαράγουα και το Περού.

Από την εισαγωγή στα πρακτικά του συνεδρίου (http://www.rimmrights.org/Reports/womenandminigreport.PDF) αντιγράφω μερικές σκόρπιες δηλώσεις:

“Είναι πολύ σημαντικό για όλους να γνωρίζουν για την εργασία των γυναικών στα μεταλλεία. Είμαι περήφανη που εκπροσωπώ τις γυναίκες στα μεταλλεία. Έχω πολλή δουλειά μπροστά μου για τα παιδιά, τους νέους και τις γυναίκες στις μεταλλευτικές περιοχές”.

Margarita, Βολιβία

“Πρέπει να γελάσω; Πρέπει να κλάψω;
Τα διαμάντια είναι κατάρα για τη Σιέρρα Λεόνε, όχι ευλογία”
Rebecca, Σιέρρα Λεόνε

“Οι εργαζόμενοι δεν είναι εχθροί γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες από τις εξορυκτικές βιομηχανίες, τα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι. Έχουμε έναν κοινό εχθρό, αυτόν που βγάζει κέρδος- τους καπιταλιστές και πρέπει να αναδιοργανωθούμε για να πολεμήσουμε αυτό το σύστημα”.
Faith Letlala, Νότια Αφρική

“Μας πήρανε τη γη που ήταν η ζωή μας- πρώτα οι κτηνοτρόφοι, μετά η κυβέρνηση και τώρα οι μεταλλευτικές εταιρείες. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και οι μεταλλευτικές εταιρείες δουλεύουν μαζί…”.
Robyne, Αυστραλία

“Η χώρα μας είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους. Είμαστε η τέταρτη χώρα στον κόσμο με πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα και θα θέλαμε να την φροντίσουμε… έτσι το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι παλεύουμε για δικαιοσύνη για το λαό μας και ενάντια στην καταστροφή που κάποιοι άλλοι προκάλεσαν στη γη μας”.
Matilda, Παπούα Νέα Γουινέα

“Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες στη μεταλλευτική βιομηχανία είναι η αποδοχή από τους άνδρες συναδέλφους μας ότι είμαστε εξίσου καλές ή καλύτερες. Είμαι η μοναδική γυναίκα στη Ζιμπάμπουε με άδεια χειρισμού εκρηκτικών σε υπόγειες εργασίες… Έπρεπε να αγωνιστώ – χρειάστηκε ένας παγκόσμιος πόλεμος για να το πετύχω αυτό”.
Josephine, Ζιμπάμπουε

“Οι γυναίκες στις μεταλλευτικές κοινότητες αντιμετωπίζονται με σκαιότητα από επιχειρηματίες, εργολάβους στα μεταλλεία, ιδιωτικούς φρουρούς και κυβερνητικούς στρατιώτες. Η οικιακή βία, οι βιασμοί και η πορνεία έχουν αυξηθεί και οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο HIV/AIDS και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από τους εποχιακούς άνδρες εργαζόμενους”.
Christine, Μπούρμα

“Όταν άρχισαν οι εξορυκτικές δραστηριότητες, το χωριό μας άρχισε να καταστρέφεται. Σήμερα τα υπόγεια νερά έχουν στεγνώσει, τα δάση μας έχουν κοπεί και εμείς παλεύουμε για τη γη μας”.
Sunita, Ινδία


7 απαντήσεις στο “Κάποιες διαφορετικές γυναίκες… γνωρίστε το Δίκτυο “Γυναίκες και Μεταλλεία””

  1. Τελικά δεν κατάλαβα, τις υποστηρίζετε αυτές τις γυναίκες, ή δεν τις υποστηρίζετε; Και αν ναι, πώς τις υποστηρίζετε; Θέλετε να κρατικοποιηθούν τα μεταλλεία στα οποία εργάζονται ώστε να μην τα λυμαίνονται οι κακοί καπιταλιστές και χρυσοθήρες, ή θέλετε να κλείσουν, επειδή κάνουν κακό στο περιβάλλον. Και αν κλείσουν, τι θα κάνουν αυτές οι γυναίκες; Θα ασχοληθούν με βιολογικές καλλιέργειες; Η μήπως θα ‘πρεπε ν’ αναπτύξουν και οι χώρες τους τον τουρισμό – την πανάκεια των Ελλήνων για όλα τα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα;

    • “Αυτές οι γυναίκες” είναι μια πολύ ετερόκλητη ομάδα. Υπάρχουν γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια σε μεταλλεία, γυναίκες από κοινότητες που εκτοπίστηκαν για να γίνουν μεταλλεία, γυναίκες που έχασαν τα πάντα και κατέληξαν να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια του μεταλλείου, γυναίκες που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και καλοζωισμένες συνδικαλίστριες. Για ποιές από όλες μιλάτε;

      Το σημαντικό σε αυτό το δίκτυο είναι η προσπάθεια όλων να επικεντρωθούν στα πολλά που τις ενώνουν και όχι σε αυτά που τις χωρίζουν. Ακόμα κι έτσι δεν λείπουν οι εντάσεις, γιατί οι κοινωνικές συγκρούσεις γύρω από τα μεταλλεία είναι υπαρκτές και όχι δική μας επινόηση. Η εκρηκτική ανάπτυξη του μεταλλευτικού τομέα τα τελευταία 20-30 χρόνια έδωσε έσοδα σε κάποιους αλλά δημιουργησε τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα (εκτοπίσεις πληθυσμών, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαφάνιση άλλων δραστηριοτήτων, φτώχεια).

      Η στάθμιση των ζημιών και των οφελών ανήκει σε κάθε χώρα – δεν θα τους πούμε βέβαια εμείς από την Ελλάδα τι να κάνουν με τα μεταλλεία τους.

  2. Το Δίκτυο αυτό εξ ορισμού εμπεριέχει (σκληρές) αντιφάσεις, μιάς και υπάρχουν εκεί ομάδες με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.
    Τί θα πεί δηλ. μιά βολεμένη ακριβίστρια σε μιά εργάτρια μεταλλείου? Οτι το μεταλλείο πρέπει να κλείσει κι αυτή να μείνει άνεργη, γιατί το (την) εκμεταλλεύονται καπιταλιστές που καταστρέφουν το περιβάλλον. ‘Η ότι με την ανακύκλωση θα μειώσουμε την κατανάλωση, θα κλείσουμε πάλι τα μεταλλεία και η εργάτρια του Τρίτου Κόσμου θα πάει να δουλέψει στην ανακύκλωση στην…Ευρώπη.
    Θα μπορούσε κάποιος να δεί με συμπάθεια αυτό το δίκτυο που απαρτίζεται από ετερόκλητα στοιχεία/μέλη που έχουν σαν κοινό το φύλο τους, αλλά…
    Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση δεν καταλαβαίνουμε εσείς αγαπητή Antigoldgreece τί θέση έχετε.

    • Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά ο κύριος Stinger!
      Tι να πει άραγε μια “βολεμένη” υπάλληλος του μεταλλείου σε μια γυναίκα που έχασε το σπίτι της, το χωράφι της και όλα τα μέσα επιβίωσης; Έλα ντε…
      Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να μπλέξω σε άλλη μια ατέρμονη συζήτηση μαζί σας, διότι έχω ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα να γράψω. Να δω εκεί τι θα βρείτε να πείτε!

  3. (Αν δεν το καταλάβατε) το σχόλιο αφορούσε εσάς αγαπητή Antigoldgreece. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι είστε μιά κακόμοιρη χωριατοπούλα που έχασε το βιός της εξαιτίας…βολεμένων εργατριών μεταλλείων.
    Θα δούμε και το “εξαιρετικά σημαντικό θέμα” που έχετε να γράψετε και αν υπάρχει κάτι που αξίζει απάντησης, θα επανέλθουμε εκεί.

  4. Striker –λυπάμαι για τα χάλια σου ……..
    Περίμενες εσύ ο «ταλαίπωρος» με δημόσιο… χρήμα …,να σε απαντούν οι Χαλκιδικιώτες…. που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα….. .Ηρέμησε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.