Ο “άσχημος Καναδός” 2: οι “επενδύσεις σε μεταλλεία” κάλυμμα για τη λεηλασία του Τρίτου Κόσμου


H ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2265

“Mεταλλεία και πόλεμος”: τοιχογραφία

Το 2007, η Κυβέρνηση του Κονγκό ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει ή θα ακυρώσει 63 μεταλλευτικά συμβόλαια που υπογράφηκαν στη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Κονγκό. 5,4 εκατ. άθρωποι σκοτώθηκαν στο διάστημα 1998-2003, στην αιματοχυσία που είναι γνωστή και ως “ο Παγκόσμιος Πόλεμος της Αφρικής” και στην οποία ενεπλάκησαν 8 Αφρικανικές χώρες, διάφορες ομάδες ανταρτών και μεγάλες πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες.
Τοπικές εφημερίδες και των ξένοι παρατηρητές αναφέρουν ότι οι εταιρείες, αρκετές από τις οποίες Καναδικές, παρείχαν “διευκολύνσεις” στους οργανωμένους αντάρτες που έσφαζαν κατά εκατοντάδες τους κατοίκους και ανταμοίβονταν για τις υπηρεσίες τους με μεταλλευτικά δικαιώματα!!!

Επίσης στο http://www.dominionpaper.ca/articles/2198 διαβάστε σχετικά με την αναφορά του ΟΗΕ για τη συμμετοχή της Δύσης στην κλοπή του ορυκτού πλούτου του Κονγκό στη διάρκεια της δικτατορίας Μομπούτου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η αναφορά κατονομάζει 85 μεταλλευτικές εταιρείες ως συνένοχες στη λεηλασία της χώρας!

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΞΙΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2156

Ποινική δίωξη με την κατηγορία των εγκλημάτων εναντίον του περιβάλλοντος ασκήθηκε εναντίον του αντιπροέδρου του μεγαλύτερου μεταλλείου χαλκού-χρυσού της Αργεντινής, μετά από τέσσερα αποδεδειγμένα επεισόδια τοξικής ρύπανσης. Η πρωτοφανής για τη χώρα δίωξη, αποτέλεσμα ενός δεκάχρονου αγώνα των τοπικών οργανώσεων, είναι ενδεικτική του βαθμού ενεργοποίησης των κατοίκων κατά των καταστροφικών μεταλλευτικών έργων.
Τα μεταλλεία της χώρας ιδιωτικοποιήθηκαν το 1993 και σήμερα το 90% ανήκουν σε ξένες πολυεθνικές, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα με τους πολίτες. Δύο από τις επαρχίες της χώρας απαγόρευσαν με νόμο τα επιφανειακά μεταλλεία, ενώ στην επαρχία του Esquel στην Παταγωνία επιβλήθηκε μορατόριουμ στα νέα μεταλλεία μετά από δημοψήφισμα με το οποίο το 81% των κατοίκων απέρριψε μια νέα πρόταση χρυσωρυχείου.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΥΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2115

Κάτω από την εύφορη γη της Πιούρα του Περού βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα χρυσού και χαλκού και το 2003 η Κυβέρνηση άνοιξε την περιοχή στη μεταλλευτική έρευνα. Οι μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες του κόσμου δραστηριοποιούνται σήμερα στο Περού και το νέο κύμα επενδύσεων έχει γεννήσει συγκρούσεις, συχνά αιματηρές, με τους ιθαγενείς καμπεσίνο που εξαρτώνται από τη γη για επιβίωση. Οι διαδηλώσεις καταστέλλονται με βία, όμως το κίνημα αντίστασης στα μεταλλεία, στην Πιούρα και σε άλλες περιοχές, δυναμώνει στο Περού.

ΑΝΑΣΚΑΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2125

Το Navidad (Χριστούγεννα!) είναι ένα επιφανειακό μεταλλείο μολύβδου στην καρδιά της Παταγωνίας (Αργεντινή) που αναπτύσσεται πάνω στη γη ιθαγενών πληθυσμών κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων. Αν και το σύνταγμα ορίζει οτι η γη αυτή είναι ιδιοκτησία των λαών που την κατοικούν εδώ και 10.000 χρόνια, οι τίτλοι του μεταλλείου μεταβιβάστηκαν με απόφαση Καναδικού δικαστηρίου από μια Καναδική εταιρεία σε μια άλλη Καναδική εταιρεία! Ο αγώνας των ιθαγενών συνεχίζεται…

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2157

Οι κοινότητες των αυτοχθόνων της Παπούα Νέα Γουινέα καλοδέχτηκαν την Καναδική εταιρεία που ήρθε το 1980 στο νησί για να σκάψει για χρυσό. Όμως έλαβαν τα αντίθετα από αυτά που τους υποσχέθηκαν. Το μεταλλείο πετάειτα απόβλητά του κατευθείαν στο ποτάμι, καταστρέφοντας τα υδατικά αποθέματα και την παραγωγική γη, ενώ η ιδιωτικη ασφάλεια της εταιρείας κατηγορείται για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και φόνων.

ΚΟΡΩΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΑΝΕΙΣ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2099

Πολλές εταιρείες, όλες Καναδικές, προσπάθησαν να εκμταλλευτουν τα κοιτάσματα νικελίου της Γουατεμάλας που είναι από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα στον κόσμο, όμως η ιστορία φαίνεται ότι έχει στοιχειώσει. Η προσπάθεια της πανίσχυρης INCO στη δεκαετία του 1960 απέτυχε, παρά τις τεράστιες επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις του Καναδά και των ΗΠΑ, παρά το ότι για χάρη της εταιρείας ξαναγράφτηκαν οι νόμοι της χώρας και παρά το ότι όλοι οι ντόπιοι που αντιστέκονταν δολοφονούνταν ή εξαφανίζονταν. Το 2007 κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει υπαλλήλους της εταιρείας Skye Resources να καίνε σπίτια των κατοίκων για να κατασκευαστεί το μεταλλείο. Παρά τη μεγάλη δυσφήμιση που υπέστη η βιομηχανία, η περιοχή μεταβιβάστηκε σε άλλη εταιρεία που δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες. Η ένταση στην περιοχή παραμένει υψηλή.

ΤΟ ΚΟΛΤΑΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2052

Η ιστορία είναι γνωστή και από τα “ματωμένα διαμάντια”. Διεθνείς μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις πλούσιες σε ορυκτούς πόρους περιοχές της Αφρικής, χρηματοδοτούν τις αντιμαχόμενες ομάδες με έπαθλο τους ορυκτούς πόρους και αποτέλεσμα τη διαιώνιση των πολέμων και των σφαγών.
Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής κόλταν (ορυκτό που περιέχει ταντάλιο που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούςυπολογιστές και τις κονσόλες παιχνιδιών) προέρχεται από το Κονγκό, όπου πυροδοτεί αιματηρούς εμφυλίους πολέμους.

“ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ”

http://www.dominionpaper.ca/articles/2090

Καναδική εταιρεία στη βόρεια Ταϊλάνδη θέλει να φτιάξει υπόγειο μεταλλείο ποτάσσας σε έκταση 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων.  Στην επιφάνεια του εδάφους βρίσκονται πάνω από 45 πυκνοκατοικημένα χωριά, ρυζοχώραφα και μοναδικά υδάτινα οικοσυστήματα. Με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή της αντίστασης, ο αγώνας των χωρικών για τη ζωή τους κρατάει γερά από το 2000.

ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

http://www.dominionpaper.ca/articles/2146

Μετά από πολύ ξύλο, ο Μεξικανός δικηγόρος Enrique Rivera που προσπαθούσε να προστατεύσει τη γενέθλια πόλη του San Louis Potosi από Καναδική μεταλλευτική εταιρεία, έφτασε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά. Το μεταλλείο του Cerro de San Pedro, δίπλα στο San Louis Potosi, το είναι το επίκεντρο μιας από τις πιο σημαντικές δικαστικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαμάχες στο Μεξικό.
Θεωρητικώς, η περιοχή είναι προστατευόμενη, λόγω της ιστορικής και οικολογικής της αξία, όμως σήμερα το μισό Cerro de San Pedro έχει καταστραφεί από τα φουρνέλα και το κυάνιο. Οι ισχυροί δεσμοί της εταιρείας με την πολιτική εξουσία και τα ΜΜΕ καταπνίγουν τις δυναμικές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Δημάρχου της πόλης, το 1996.

ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ;

http://www.dominionpaper.ca/articles/2054

Περίπου 25 Καναδικές εταιρείες διεξάγουν μεταλλευτικές έρευνες στο Εκουαδόρ, παρά την ευρύτατη αντίθεση του κόσμου. Τον Απρίλιο του 2008, η Εθνοσυνέλευση πήρε απόφαση να κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους για τα μεταλλεία και να θέσει κριτήρια για την προστασία των νερών και των εθνικών δρυμών, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι θα λαμβάνεται υπ’όψιν η γνώμη των πολιτών.  Ενώ αναμένεται ο νέος μεταλλευτικός νόμος, η Κυβέρνηση του Καναδά ασκεί πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις για να μην αλλάξει τίποτα…


Μία απάντηση στο “Ο “άσχημος Καναδός” 2: οι “επενδύσεις σε μεταλλεία” κάλυμμα για τη λεηλασία του Τρίτου Κόσμου”

  1. Αυτή είναι η μία όψη. Ελέγχεται τουλάχιστον ως προς τα στοιχεία που μονομερώς παρουσιάζετε. Διότι όπως πιθανόν γνωρίζετε, ο Καναδάς (καθώς και η Αυστραλία) είναι πρωτοπόρος σε πολιτικές και δράσεις γιά βιώσιμη ανάπτυξη σε σχέση με τη μεταλλεία. Διαφαίνεται βέβαια ο απλοικός συλλογισμός σας, δηλ. ότι “όλες οι Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες είναι καταστροφείς και εκμεταλλευτές, άρα έξω οι Καναδοί από τη Χαλκιδική”.
    Εμείς θα περιμένουμε να ολοκληρώσετε το σήριαλ με τον Καναδά Νο 1,2, κλπ και μετά, αν δεν έχετε αντίρρηση, θα σας δώσουμε και μιά άλλη άποψη.

    Υ.Γ. Και ολίγον επί της ουσίας: Το αν το 20 % των κατοίκων του πλανήτη ελέγχει (και καταναλώνει) το 80 % των φυσικών πόρων, δεν έχει να κάνει με τον… “άσχημο Καναδό” ή τον…όμορφο τάδε. Στο κάτω-κάτω όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες διεκδικούν από τις ανεπτυγμένες ιδιο-εκμετάλλευση/αξιοποίηση των πόρων τους και μερίδιο στη ρύπανση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.