Μεταλλεία στην Toυρκία: Νομικές εξελίξεις


ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

Mια σημαντική νομική εξέλιξη είχαμε στην Τουρκία αυτό το μήνα: Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Συνταγματικό Δικαστήριο) της χωρας έκρινε ότι κάποιες από τις διατάξεις του νόμου “περί Μεταλλείων και Περιβάλλοντος” είναι αντισυνταγματικές. Ο νόμος είχε τροποποιηθεί το 2004 με σκοπό να επιτρέψει τις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις σε ακτές, δάση, αρχαιολογικούς χώρους και αγροτική γη, παρά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών και του επιστημονικού κόσμου της χώρας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε προθεσμία ενός έτους στην Κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες αλλαγές στο νόμο.

Troas Η εξέλιξη αυτή μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των χρυσωρυχείων της Καναδικής ELDORADO GOLD (ιδιοκτήτριας και του χρυσωρυχείου του Περάματος στη Θράκη) στο όρος Ίδη και τη χερσόνησο Biga (σημερινό όνομα της χερσονήσου της Τρωάδας), απέναντι από τη Λέσβο.

Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει έντονη αντίδραση στην ανάπτυξη χρυσωρυχείων σε αυτές τις περιοχές από Τούρκους και Έλληνες πολίτες (και πολιτικούς!). Δείτε σχετικά: Ενημρωση Σχετικά με τα Χρυσωρυχεία στην Τουρκία (30/5/2008), Διακήρυξη 34 εκπροσώπων δήμων και πολιτών της Μικρασίας για το περιβάλλον (8/8/2008, και Τα χρυσωρυχεία της Τουρκίας και η Ελληνική πολιτική υποκρισία (9/8/2008).

Ωστόσο το χρονικό περιθώριο του ενός έτους είναι πολύ μικρό, το Τουρκικό Κράτος έχει επανειλημμένως “παραλείψει” να εφαρμόσει τις επιταγές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ στο παρασκήνιο η εταιρεία πιέζει για τροποποίηση του Συντάγματος.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ELDORADO

Άλλο ένα από τα αμφιλεγόμενα χρυσωρυχεία της  στην Τουρκία είναι το Efemcukuru, κοντά στη Σμύρνη. Το έργο είναι στα πρώτα στάδια της κατασκευής του και βρίσκεται μέσα στη λεκάνη απορροής του φράγματος Tahtali που υδροδοτεί την πόλη της Σμύρνης.

Στις 8 Ιανουαρίου 2009, το Δημοτικό Συμβούλιο της Σμύρνης αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατασκευή και την χορήγηση άδειας λειτουργίας στο μεταλλείο, για να προστατεύσει το πόσιμο νερό της πόλης. Έτσι, πριν από μερικές μέρες το έργο έκλεισε και σφραγίστηκε. Ωστόσο, στις ανακοινώσεις προς τους μετόχους της, η εταιρεία αποσιωπά τελείως αυτό το γεγονός και εμφανίζει το έργο να προχωρά κανονικά.


Μία απάντηση στο “Μεταλλεία στην Toυρκία: Νομικές εξελίξεις”

  1. Η Πυρινική Ενέργεια δε μπορεί να ελγχθεί 100% κι επομένως θα πρέπει να μείνει έξω. Υπάρχουν άλλες μορφές ενέργειας που είναι ασφαλείς. Εκεί θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.
    Ευχαριστώ,
    Πλούταρχος.
    11/02/2009.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.