Σε ύφεση η βιομηχανία εξόρυξης


22Questa_photo Αρθρο της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ” της 23/1/2009 περιγράφει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μεταλλευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Οι περικοπές δαπανών στη βιομηχανία εξόρυξης, οδηγούν στην απόλυση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι “η κρίση στην εξόρυξη θα συνεχιστεί”.

Για την κρίση της μεταλλευτικής βιομηχανίας είχε γράψει το “Παρατηρητήριο” ήδη από τις αρχές του Οκτωβρίου  2008 (H μεταλλεία «έγινε απλά πιο τρομακτική», “Μεταλλεία μολύβδου-ψευδαργύρου και νικελίου κλείνουν αριστερά και δεξιά”, διάφορες ειδήσεις στις 11/1/2009).

Σύμφωνα με το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, εργαζόμενοι ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν εργασία, ακόμη και εκτός συνόρων, καθώς «πολλές κοινότητες είναι έτσι διαμορφωμένες, ώστε να ερημώνουν οι πόλεις, όταν κλείνουν τα ορυχεία».  Το φαινόμενο αυτό είναι συνέπεια του κύκλου “ανόδου και πτώσης” (“boom and bust”) που χαρακτηρίζει τiς περιοχές με μεταλλευτική μονοκαλλιέργεια. Οικισμοί και πόλεις ολόκληρες δημιουργούνται και αναπτύσσονται χάρη σε κάποιο μεταλλείο που προσφέρει δουλειές για κάποια χρόνια. Όμως δεν  αναπτύσσουν άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και αδυνατούν να κρατήσουν τους κατοίκους όταν σταματάει ή τελειώνει η μεταλλευτική εκμετάλλευση.

Aπευχόμαστε να δούμε τέτοιες καταστάσεις στην Ελλάδα…


8 απαντήσεις στο “Σε ύφεση η βιομηχανία εξόρυξης”

  1. Από ολόκληρο το άρθρο της Καθημερινής διαλέξατε δυό ασύνδετες προτάσεις γιά να μας παρουσιάσετε ξανά την μεταλλεία σαν τερατούργημα. Η εξόρυξη, σαν προμηθευτής πρώτων υλών, ακολουθεί φυσικά την διεθνή οικονομική ύφεση. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο.
    Δεν καταλάβαμε τί σημαίνει ότι απεύχεσθε να δείτε τέτοιες καταστάσεις στην Ελλάδα. Εμείς νομίζαμε ότι θα είσασταν ευτυχείς αν έκλειναν όλα τα μεταλλεία στην Ελλάδα…Δεν χαίρεσθε που μειώνεται η κατανάλωση, η ζήτηση των μετάλλων και η εξόρυξη παγκοσμίως; Αυτό δεν διατυμπανίζετε διαρκώς; Προκύπτουν κάτι άνεργοι βέβαια, αλλά αυτό είναι απλώς μιά λεπτομέρεια…
    Υ.Γ. Μήπως έχετε ακουστά το Μαντούδι;

    • Εσείς μπορείτε να νομίζετε ότι θέλετε και να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε τι γράφουμε. Η ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ των μεταλλείων οδηγεί αναπόφευκτα σε τέτοιες καταστάσεις, με πολύ γνωστό και χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα το Μαντούδι.
      Έχουν ένα κακό τα μεταλλεία. ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ, αργά ή γρήγορα – με τους σημερινούς ρυθμούς, γρήγορα. Η σούπερ θεωρία σας τι λέει για το μετά;
      Έχουμε γράψει για το Μαντούδι στο antigold, στις “Επιπτώσεις των μεταλλείων: Κοινωνικές-οικονομικές” (http://www.antigold.gr/gr/default.asp?itemID=297&Title=Kοινωνικές-Οικονομικές%202).

  2. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η θεωρία σας ήταν πως η μείωση της κατανάλωσης/ζήτησης θα περιορίσει στο ελάχιστο την εξόρυξη, χωρίς καμμιά άλλη επίπτωση και όλα θα είναι ωραία και καλά. Και ιδού, η παγκόσμια ύφεση μας έριξε σε χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και συνεχίζουμε να πέφτουμε. Πωλούνται πιά πολύ λιγότερα αυτοκίνητα, συσκευές, παιχνίδια και άχρηστα καταναλωτικά αγαθά και έτσι θα μειωθούν και τα σκουπίδια του πλανήτη. Μειώθηκε η κατανάλωση, έπεσε η ζήτηση μετάλλων και οι τιμές τους, μειώθηκε και η εξόρυξη. Να λοιπόν που η θεωρία σας υλοποιείται ως προς το ένα σκέλος, αλλά δεν μας λέτε το τί προέκυψε παγκοσμίως. Δηλαδή διερωτώμαστε τί θα εξηγήσετε π.χ. στις στρατιές των ανέργων που προέκυψαν…Οχι μόνο στα μεταλλεία, αλλά και σε ένα σωρό άλλους κλάδους που πλήττονται.

    Τώρα βέβαια διαπιστώσαμε ότι (ξανα-)μιλάτε γιά θέμα της “μονοκαλλιέργειας” των μεταλλείων. Ομως η αποφυγή “μονοκαλλιέργειας” ισχύει για οποιαδήποτε δραστηριότητα και όχι μόνο γιά τα μεταλλεία. Ξέρετε, δεν “τελειώνουν” μόνο τα μεταλλεία κάποια στιγμή, αλλά και η βιομηχανία και ο τουρισμός και η γεωργία. Οι αγρότες (όσοι απέμειναν πιά να ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία) που κλείνουν τους δρόμους, λέτε να είναι είναι ευχαριστημένοι; ‘Η μήπως πιστεύετε τον Υπουργό Τουρισμού που μας παραμυθιάζει ότι ο τουρισμός μας πήγε πολύ καλά και θα συνεχίσει να αυξάνεται (!;) Ξερετε τί έπαθε η Ισπανία και ο πολυδιαφημισμένος τουρισμός της;

    Εμείς δεν μιλήσαμε γιά ανάπτυξη αποκλειστικά μέσω μεταλλείων. Η “δική μας” θεωρία έχει φυσικά χώρο γιά όλες τις δραστηριότητες και δεν αποκλείει εκ των προτέρων κάποια (όπως κάνει η “δική σας” θεωρία). Και μεταλλεία θελουμε και βιομηχανία και γεωργία και αλιεία και υπηρεσίες,…”Ρύπανση” προκαλούν όλες οι δραστηριότητες. Αν μιά κοινωνία καταλήξει π.χ. ότι η μεταλλεία εξασφαλίζει ανάπτυξη μαζί με τουρισμό και αλιεία σε βάθος χρόνου, ας το κάνει. Οχι όμως να λέμε ότι εξοβελίζουμε εξαρχής την εξόρυξη και κρατάμε τον τουρισμό ή κάτι άλλο και έτσι διασφαλιστήκαμε στον αιώνα τον άπαντα. Εναπόκειται στις κοινωνίες να καταλήξουν με καθαρό μυαλό (και χωρίς καθοδηγητές τύπου “οικολόγων”), όχι μόνο στο τί θέλουν, αλλά και στο τί μπορούν να κάνουν. Παίρνοντας υπόψη την αναπτυξιακή/οικονομική και την περιβαλλοντική διάσταση και γιά τις επόμενες γενιές. Αυτό ονομάζεται βιώσιμη ανάπτυξη κύριοι (-ες).

    • Η κρίση θα περάσει, τα πράγματα θα ισορροπήσουν, η μηχανή της ζήτησης και της παραγωγής θα ξαναρχίσει να γυρίζει, η κατανάλωση θα επανέλθει στα πρότερα επίπεδα και ο κόσμος θα επανέλθει στο θαυμαστό δρόμο της “ανάπτυξης”! Και της αυτοκαταστροφής του. Γιατί βέβαια δεν αρκεί μια κρίση για να αλλάξει η νοοτροπία που θεωρεί “ανάπτυξη” την συνεχή αύξηση της κατανάλωσης και όλο το σύστημα της παραγωγής που έχει δομηθεί πάνω σε αυτή τη νοοτροπία.
      Όπως έχουμε ξαναγράψει, αυτό θα απαιτήσει κατάλληλες κυβερνητικές πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο π.χ. στροφή των επιδοτήσεων προς την ανακύκλωση αντί για την πρωτογενή εξόρυξη, στοχευμένη επιστημονική έρευνα κ.λ.π. Ο στόχος θα πρέπει να είναι ενίσχυση των πιο βιώσιμων/λιγότερο βλαπτικών τομέων της οικονομίας, με τρόπο ώστε αν αφαιρούνται θέσεις εργασίας και κέρδη από έναν τομέα να δημιουργούνται στους υπόλοιπους. Μια τέτοια στροφή είναι και εφικτή και απαραίτητη αν θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά βέβαια παρεμποδίζεται από τα οικονομικά συμφέρονται που εσείς στηρίζετε.
      Θα πρέπει να είναι κανείς τρελός για να πιστεύει ότι τα προβλήματα που γεννά η υπερκατανάλωση θα λυθούν με …ηλεκτροσόκ σαν αυτό που υπέστη η παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους μήνες. Και όσο κι αν προσπαθείτε να μας παρουσιάσετε έτσι, ούτε τρελοί ούτε βέβαια μισάνθρωποι είμαστε.

    • Είναι προφανές ότι δεν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το κείμενο μας για το Μαντούδι. Επαναλαμβάνω δυο σημεία:

      – Η εξορυκτική δραστηριότητα έχει “υψηλό βαθμό εξάρτηση από εξωγενείς παράγοντες”. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό που ζούμε σήμερα. Επειδή οι τιμές των μετάλλων καθορίζονται χρηματιστηριακά, η κερδοφορία των επιχειρήσεων επηρεάζεται άμεσα και γι’αυτό η μεταλλεία έχει πληγεί πολύ πιο άγρια από την οικονομική κρίση από ότι π.χ. η παραγωγή τροφίμων, η αλιεία, η μεταποίηση.
      – Η εξορυκτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη χρονικά. Με τους σημερινούς ρυθμούς εξόρυξης είναι ΠΟΛΥ περιορισμένη χρονικά. Πρόσφορο παράδειγμα (πάλι) η Χαλκιδική, όπου προβλέπεται ότι όλα τα περιεχόμενα μέταλλα θα έχουν εξορυχθεί μέσα σε διάστημα 20-25 χρόνων. Ούτε σύνταξη δεν προλαβαίνει να πάρει κανείς και θα τρέχει να ξαναψάχνει για δουλειά!!! Με βάση αυτά, το να στηριχθεί μια κρατική ή τοπική οικονομία στην εξορυκτική βιομηχανία είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμο και μακροπρόθεσμα επιζήμιο.

      Η θεωρία σας έχει “φυσικά” χώρο γιά όλες τις δραστηριότητες, όμως η μεταλλευτική νομοθεσία δεν έχει! Τι κρίμα που όλα αυτά τα ωραία που λέτε αναιρούνται από τον ισχύοντα Μεταλλευτικό Κώδικα (που τον αγαπάτε πολύ, το ξέρω)… Για μία φορά θα συμφωνήσω μαζί σας: Ας αποφασίσουν οι κοινωνίες τι θέλουν, αλλά με έναν όρο. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Και τότε θα δούμε ποιός θα θέλει να θαφτεί στα υπόγεια.

  3. -Antigoldgreece1: Εντυπωσιακή η σιγουριά σου ότι θα επιστρέψουμε ξανά στα προηγούμενα επίπεδα ανάπτυξης ! Κανείς στον κόσμο δεν διανοείται μέχρι τώρα να το πεί. Μήπως ξέρεις και ποιό μήνα και έτος θα γίνει; Εμείς νομίζουμε ότι η κρίση αντανακλά την αδυναμία περαιτέρω παραγωγής αξίας από την παγκόσμια οικονομία. Δύσκολα θα υπάρξουν ξανά φούσκες και άρα η εξισορρόπηση θα γίνει σε χαμηλότερο σημείο, πιό αντιπροσωπευτικό της οικονομικής πραγματικότητας.
    Και γιά να αφήσουμε τις θεωρίες περί οικονομίας, η κρίση έδειξε ξεκάθαρα ότι η μείωση της ανάπτυξης οδηγεί σε εκρηκτικά προβλήματα. Μπορείς μήπως να μας εξηγήσεις, σε κάποιο άλλο μοντέλο (ανάπτυξης ή μη-ανάπτυξης; ιδού η απορία) τί να κάνουν οι κυβερνήσεις και πώς, ώστε τα κέρδη (;) και οι θέσεις εργασίας που αφαιρούνται από ένα τομέα να αναπληρώνονται από τους υπόλοιπους;” Οταν μάλιστα θα καταναλώνουμε λιγότερο και θα είμαστε σε χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο, παράγοντας μικρότερη αξία. Δυστυχώς γιά σένα, μιά version αυτού του μοντέλου την είδαμε ήδη στις τέως “σοσιαλιστικές” χώρες…Να μας λείπει.
    Τέλος άσε κατά μέρος τις εξυπνάδες ότι εμείς στηρίζουμε οικονομικά συμφέροντα. Εμείς δεν είπαμε ότι εσύ και η παρέα σου εκπροσωπείς σκοτεινά συμφέροντα, παρόλο που θα μπορούσαμε, όπως σας έχουν πεί μέχρι τώρα ένα σωρό άλλοι.

    – Antigoldgreece2: Αγαπητέ (-ή) μου, στο διεθνές χρηματιστήριο, πέρα από χρυσό και μέταλλα, είναι και το…πετρέλαιο, το στάρι, το καλαμπόκι, η σόγια, το ρύζι, η βρώμη, ο χυμός πορτοκαλιού, το βαμβάκι, ο καφές, το κακάο, η ζάχαρη, το μαλλί, το μετάξι…Τα περισσότερα βασικά αγαθά δηλαδή. Από πού έβγαλες το συμπέρασμα ότι η μεταλλεία πλήττεται “πιό άγρια” από άλλους κλάδους και μάλιστα μεσούσης της κρίσης; Εχεις να μας δείξεις κανένα στοιχείο; Δηλαδή ο κατασκευαστικός κλάδος πάει μιά χαρά και οι αγρότες καλοπερνάνε. Μήπως ξέρεις πόσοι ήταν ήταν αγρότες πριν 50 χρόνια και πόσοι σήμερα;
    Βιώσιμη ανάπτυξη γιά τη μεταλλεία σημαίνει και αύξηση της ζωής των αποθεμάτων, μεγιστοποίηση της αξίας, εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Δεν σας κάνει εντύπωση που από τη δεκαετία του ΄70 λέγεται συνεχώς ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου επαρκούν γιά 50 χρόνια; Αν ήταν έτσι, σε καμμιά εικοσαριά χρόνια θα έχουμε εξαφανισθεί σαν σύγχρονος πολιτισμός. Το αν μπορεί μιά τοπική κοινωνία να στηριχθεί στη μεταλλεία είναι ΔΙΚΗ ΤΗΣ απόφαση, δεν χρειάζεται καλοθελητές και καθοδηγητές να τη βοηθήσουν γιά..το καλό της. Αν η Βόρεια Χαλκιδική θέλει τη μεταλλεία (και ό,τι άλλο αποφασίσει), τότε να την αφήσετε στην ησυχία της. Εκτός κι αν μπορείτε εσείς να της αναπληρώσετε τα “χαμένα κέρδη” και την “απώλεια θέσεων εργασίας”, που λέει κι ο antigoldgreece1…

    • 1. Δεν φταίω εγώ αν σας ξεφεύγουν… Στην αρχή μας εξυμνούσατε το οικονομικό μοντέλο της διαρκούς ανάπτυξης, δηλαδή της συνεχούς αύξησης της κατανάλωσης. Στη συνέχεια δεν μπορέσατε να αντικρούσετε το ότι αυτό το υπέροχο μοντέλο οδηγεί σε έναν άκρατο, στυγνό υπερκαταναλωτισμό. Σήμερα μας λέτε ότι ” η κρίση αντανακλά την αδυναμία περαιτέρω παραγωγής αξίας από την παγκόσμια οικονομία”. Τι φταίει γι’αυτό; Μήπως το ότι ξοδεύαμε περισσότερο χρήμα απ’όσο υπήρχε στην πραγματικότητα και αυτό το ονομάζαμε “ανάπτυξη” και χαιρόμασταν κιόλας; Το λέτε και μόνος σας: Η μέχρι σήμερα οικονομία που διαρκώς “αναπτυσσόταν” ήταν μια φούσκα!

      Το δικό σας “μοντέλο” είναι αυτό που έχει που έχει χρεωκοπήσει, κύριε Stinger, όχι το δικό μας!

      2. “Βιώσιμη ανάπτυξη γιά τη μεταλλεία σημαίνει και αύξηση της ζωής των αποθεμάτων κ.λ.π.”. Εξηγήστε σας παρακαλώ στους αναγνώστες τι σημαίνει “αύξηση της ζωής των αποθεμάτων”. Σημαίνει ότι πριν να φύγει η εταιρεία θα σκάψει και τις γειτονικές περιοχές ωστε να μην αφήσει ούτε γραμμάριο μετάλλου, σημαίνει εξόρυξη και των φτωχότερων κοιτασμάτων, μεγαλύτερους όγκους εξόρυξης, πολλαπλασιασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Βιωσιμότητα “σε βάθος χρόνου και για τις επόμενες γενεές”!

      3. Έχετε δίκιο. Δεν χρειάζεται να πούμε εμείς τι είναι αυτό που στηρίζετε. Αρκεί να διαβάσουν οι αναγνώστες όλα αυτά που μας έχετε γράψει.

  4. Τί βλέπω, απαντήσατε σε…όλα !!!
    Μιά χαρά το είπατε. Αρκεί να τα διαβάσουν οι αναγνώστες. Γιατί εσείς μάλλον δεν διαβάζετε ή δεν κατανοείτε αυτά που διαβάζετε.
    Το τί μοντέλο υποστηρίζουμε έχουμε βαρεθεί να το γράφουμε: VIOSIMI ANAPTIKSI. Τί λέτε, θα μας πείτε καμμιά φορά τί μοντέλο υποστηρίζετε εσείς; Ετσι, από περιέργεια ξαναρωτάμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.