Ευχαριστούμε τους φίλους ιστολόγους…


Mε το τρίτο μέρος που δημοσιεύσαμε σήμερα (Η συνενοχή των δυο μεγάλων κομμάτων στην καταλήστευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας) ολοκληρώνεται η παρουσίαση του σκανδάλου της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Το τρίτο μέρος έχει σχέση με τις ευθύνες των πολιτικών . Όχι τις αόριστες “πολιτικές ευθύνες” , γιατί θεωρούμε ότι ειδικά για τον κ. Πάχτα οι ευθύνες είναι ποινικές και πάνε πίσω μέχρι τον στημένο διαγωνισμό που έδωσε τα μεταλλεία στην TVX το 1993.

Παλιές ιστορίες θα πείτε. Ίσως, αλλά όπως βλέπετε η ιστορία επαναλαμβάνεται. Κολοσσιαίες απάτες ευλογούνται με νόμους του Κράτους, οι υπεύθυνοι των περιβαλλοντικών καταστροφών αμνηστεύονται και ο Έλληνας πολίτης φορτώνεται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δεν μαθαίνει ποτέ τίποτα.

Ευχαριστούμε θερμότατα τους φίλους που δημοσίευσαν αυτά που γράψαμε για την απάτη της μεταβίβασης των μεταλλείων στους κυρίους Μπόμπολα και Κούτρα. Τα μεγάλα μέσα “ενημέρωσης” ανέφερθηκαν στεγνά στην έρευνα της Κομισιόν και μετά σιγή ιχθύος. Χάρη σε εσάς, διάβασαν για αυτή την απάτη μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Πολλοί περισσότεροι από όσους καταφέραμε εμείς να προσεγγίσουμε στα δέκα ολόκληρα χρόνια που προσπαθούμε να φέρουμε αυτή την ιστορία στο φώς.

Ευχαριστούμε!


8 απαντήσεις στο “Ευχαριστούμε τους φίλους ιστολόγους…”

  1. Τί να πούμε…Πρόκειται γιά καθαρή εμμονή σας το να χαρακτηρίζετε σκάνδαλο την πώληση, βασιζόμενοι στην αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη υπόθεση ότι ο “συμψηφισμός” των περιβαλλοντικών και λοιπών υποχρεώσεων των Μεταλλείων με τις απαιτήσεις 300 εκατομμυρίων της TVX ήταν σε βάρος του Δημοσίου και όλων μας. Οσοι αναγνώστες επιθυμούν να διαβάσουν και μιά άλλη άποψη θα την βρούν στις προηγούμενες σχετικές συζητήσεις μας γιά το θέμα.

    Και γιά λόγους επικαιρότητας, ελπίζουμε να μας επιτρέψετε να καταθέσουμε εδώ, έστω και καθυστερημένα (λόγω ανάγκης διασταύρωσης στοιχείων) νεώτερες πληροφορίες γιά το τί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ συνέβη στην συγκέντρωση στον Αποστολιά γιά την Γκιώνα-Οίτη. Τα πραγματικά λοιπόν γεγονότα είναι τα εξής:
    – Οι εργαζόμενοι της εταιρείας (πάνω από 100 άτομα) ήταν πολλοί περισσότεροι από όλους τους υπόλοιπους. Παρόντες και εκπρόσωποι των εργαζομένων (Εργατικό Κέντρο) Φθιώτιδας. Με ένα τέτοιο δυναμικό, αντί να υποθέτουμε ότι τους έφερε η εταιρεία (δηλ. ότι ήταν όλοι τσιράκια της εργοδοσίας) λογικότερο θα ήταν να υποθέσουμε ότι λειτούργησαν τα αντανακλαστικά κινδύνου απώλειας του μεροκάματου.
    – Η αντίδραση των εργαζομένων στις ανεδαφικές μεγαλοστομίες και “οικολογικές” αερολογίες που ακούστηκαν ήταν έντονη
    – Δεν ψηφίστηκε ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ψήφισμα από τους παρευρισκόμενους. Πώς να ψηφισθεί δηλαδή, αφού η πλειοψηφία ήταν αντίθετη !!
    Το ψήφισμα που εμφάνισαν εκ των υστέρων οι διοργανωτές αυτού του φιάσκου σαν δήθεν εγκριθέν από τη συγκέντρωση, είναι ύστερο κατασκεύσμα. Τέτοιες πρακτικές παραπέμπουν σε χώρους με άλλη ιδεολογία και άλλες εποχές.
    ΠΑΡΑ-ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟ-ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ “ΟΚΟΛΟΓΟΥΣ” ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΩΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ.

    Και μιά συμβουλή για τους “Παρατηρητές”:
    Μην δημοσιεύετε ελαφρά τη καρδία ό,τι σας πασσάρουν. Δεν είναι όλοι αθώες περιστερές…

    • Κρίνοντας από τα γραφόμενά σας σχετικά με τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ή δεν το γνωρίζετε το θέμα ή το γνωρίζετε και προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.
      Ότι από τα δυο κι αν ισχύει, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και μην επιμένετε. Γελοιοποιείστε. Εδώ δεν βγήκε κανένας από την εταιρεία που υποτίθεται ότι συκοφαντούμε να πει ότι είναι αθώοι και ότι όλα είναι καθαρά, εσείς τι παριστάνετε;

      • Θα παρακαλούσα τα σχόλια σχετικά με τη Γκιώνα να είναι κάτω από μια αντίστοιχη καταχώρηση, γιατί μπορεί να θέλουν κι άλλοι αναγνώστες να πάρουν μέρος στη συζήτηση.

  2. Αγαπητό ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ. Καλό θα ήταν να ξέραμε ποιος είναι ο κ stinger. Το σίγουρο είναι ότι δεν ήταν παρών και δεν έχει σχέση με την περιοχή.

    Η συγκέντρωση στον Αποστολιά ήταν μια συνάντηση της Κίνησης Πολιτών για την Προάσπιση της Γκιώνας με σκοπό 1. να γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα από τη λειτουργία των μεταλλείων στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Γκιώνας και 2. να παρθούν αποφάσεις για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει. Η Κίνηση Πολιτών συστήθηκε στην Καλοσκοπή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και σκοπό. Όσοι θέλουν τα μεταλλεία, όπως είναι σήμερα, και θεωρούν ότι ΔΕΝ υπάρχουν προβλήματα, δεν έχουν νομίζω θέση στην Κίνηση. Είναι μεν ανοιχτή, αλλά έχει όπως είπαμε σκοπούς και στόχους. Το ερώτημα στην εκδήλωση στον Αποστολιά δεν ήταν: υπάρχουν ή δεν υπάρχουν προβλήματα με τα μεταλλεία και να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε Κίνηση Πολιτών… Θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχουν προβλήματα και η Κίνηση έχει συσταθεί με τους σκοπούς της, τελεία και παύλα.

    Στην αντισυγκέντρωση παρών ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, και όχι Φθιώτιδας, όπως λέει ο κ stinger. Ο κ Ιωσηφίδης είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και εργαζόμενος στην εταιρεία. Πιθανόν και πρόεδρος του σωματείου. Και η παρουσία του μας θύμισε κάτι με τα περυσινά επεισόδια για τα μεταλλεία στην Οίτη και την οξεία αντιπαράθεση που είχαμε με τον ΕΚ Φθιώτιδας

    Το προεδρείο της εκδήλωσης ήρεμα και π0λιτισμένα έδωσε το λόγο σε όλους όσους ήθελαν να μιλήσουν: εκπροσώπους φορέων, εκπροσώπους εργαζομένων στην εταιρεία, στον πρόεδρο του ΕΚΦ, στη νομαρχιακή σύμβουλο εργαζόμενη κι αυτή στην εταιρεία, στον αντινομάρχη, στον γενικό διευθυντή της νομαρχίας κλπ κλπ. Οι περισσότεροι ομιλητές ήταν στο “μήκος κύματος” της Κίνησης Πολιτών, εκτός βέβαια απο τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που εκθείαζαν διαρκώς την εταιρεία στη βάση των επιχειρημάτων της επιστολής που έστειλε η εταιρεία και η οποία διαβάστηκε στη συγκέντρωση.

    Στο τέλος ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ το ψήφισμα και μάλιστα παράγραφο – παράγραφο. Ο συντονιστής της εκδήλωσης, που είχε και την ευθύνη του ψηφίσματος, έβαλε σε ψηφοφορία όλα τα αιτήματά μας και όλα ψηφίστηκαν ομόφωνα, εκτός ένα ή δύο με μία αρνητική ψήφο ή κάπως έτσι. Βέβαια οι εργαζόμενοι είχαν οι περισσότεροι αποχωρήσει, γιατί κατάλαβαν ότι απέτυχαν στο σκοπό τους να διαλύσουν την συγκέντρωση της Κίνησης Πολιτών.

    Αυτό που τους ενόχλησε είναι και το γεγονός ότι σύσσωμο το χωριό του Αποστολιά είναι με το μέρος της Κίνησης και ότι στο τέλος το Συμβούλιο του Τοπικού Διαμερίσματος έκανε “τραπέζι” σε όλα τα μέλη της Κίνησης και σε ένα πολύ καλό κλίμα

    Όπως κατά κόρο τονίστηκε στην εκδήλωση, η Κίνηση Πολιτών δεν έχει τίποτα να μοιράσει με τους εργαζόμενους και την εταιρεία. Ειδικά με τους εργαζόμενους είμαστε αλληλέγγυοι. Οι εργαζόμενοι καλά κάνουν και θέλουν θέσεις εργασίας και η εταιρεία καλά κάνει και θέλει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της . Η κίνηση Πολιτών έχει απέναντί της την πολιτεία και τους φορείς της, την Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και δεν κάνουν τ0υς ελέγχους που πρέπει, που δεν ελέγχουν την εφαρμογή των μελετών ΠΕ και δεν κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των χωριών και των κατοίκων.

    Δυστυχώς αναγκάζεται κανείς να έρθει σε αντιπαράθεση και με τέτοιες λογικές των εργαζομένων, που καθοδηγούνται, λέμε δυστυχώς, από ανίκανες ηγεσίες. Οι ηγεσίες, αν ήταν σωστές, θα έβαζαν τα θέματα, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια που υπάρχουν πραγματικές αντιδράσεις κατοίκων, της σωστής λειτουργίας των μεταλλείων και της εφαρμογής των μελετών ΠΕ. Θα έπαιρναν αυτοί πρώτοι τα μηνύματα και θα αντιμετώπιζαν τα ζητήματα της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων των διαφόρων παραγόντων με την εταιρεία. Θα έκαναν αυτοί πρώτοι παρέμβαση να σταματήσουν οι επιφανειακές εκμεταλλεύσεις και να γίνεται η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του τοπίου. Το Εργατικό Κέντρο ΔΕΝ εκπροσωπεί μόνο τους εργαζόμενους στην εταιρεία, αλλά εκπροσωπεί και τους οικοδόμους, και τους τρουριστικούς υπαλλήλους και τους άλλους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους. Όπως ευθύνη έχει και για την ποιότητα ζωής των συνταξιούχων, τους οποίους έμμεσα εκπροσωπεί

    Αν τέλος ο κύριος stinger έχει στοιχεία για κάποιους απο την Κίνηση που δεν είναι “αθώες περιστερές” όπως λέει, να μας το πει. Να του πούμε κι εμείς ποιες είναι οι “αμαρτωλές περιστερές” στην περιοχή, ποιοί και πώς εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρείας με το αζημείωτο

    Στέφανος Σταμέλλος
    http://www.e-ecology.gr

  3. Ένα έχω να πω… δεν έχω καθίσει να διαβάσω τον τελευταίο καιρό όλες αυτές τις βλακείες που γράφετε γιατί κατάλαβα ότι να διαβάζεις άρθρα τα οποία μερικές φορές με κάνουν να γελάω και να λέω “που τα βρίσκουν και τα γράφουν” είναι ανούσιο. Καλύτερα όλοι εσείς οι δήθεν οικολόγοι, δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα άτομα για να μην τους θίξω, να έρθετε να ζήσετε και να δουλέψετε στην εταιρία στο Στρατώνι ή να πάτε στην Γκιώνα και να δείτε την γλύκα άμα κλείσουν οι δουλειές και δεν έχετε να φάτε. Γιατί προφανώς οι οικολόγοι δεν εργάζονται σε δουλείες στις οποίες εξαρτώνται από τις εταιρίες που κυνηγάν και το μυρμηγκάκι το κάνουν ελέφαντα μόνο και μόνο για να έχουν υλικό στο blog. Ένα έχω να πω…. είστε για να πάτε να ζήσετε πάνω στο βουνό στην Γκιώνα σε μία σπηλιά και να μην σας βλέπει κανείς…
    Μία ερώτηση που θέλω να την κάνω από καιρό και δίνω και ένα βήμα για να γράψετε ένα άρθρο, μπορείτε να μας πείτε οι ιδιοκτήτες του «σιτε» τι δουλειά κάνετε και από πού πληρώνεστε για να ζήσετε?

  4. Δεν με εκπλήσσει η ύπαρξη ούτε του Stinger, ούτε του Μάρκου. Είναι βέβαια χαρακτηριστική η συνήθεια του κακομοίρη πειναλέου αγράμματου Ελληναρά να διεκδικεί το συμφέρον του ενάντια στη λογική, ενάντια στην ηθική, και ενάντια στο νόμο. Και είναι η καταστροφή τούτης της χώρας η συνήθεια των πολιτικών από την επανάσταση μέχρι σήμερα να βιάζει συστηματικά τη λογική, την ηθική, και το νόμο για να εξυπηρετεί το συμφέρον των διαφόρων δύσνοων ανά την επικράτεια, για χάρη της ψήφου τους.

    Άκου, Μάρκο: το “άμα κλείσουν οι δουλειές” είναι ένα πλαστό δίλημμα που προβάλλει ο εκάστοτε καπιταλιστάκος προκειμένου να ασκήσει πίεση στους πολιτικούς για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Η μοναδική ηθική στάση απέναντί του πολύ απλά λέει: άμα δεν μπορείς να τη λειτουργήσεις καθαρά και νόμιμα την εταιρεία, τότε ΝΑ ΜΗΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ, καραγκιοζάκο! Το να ενδίδει κανείς στο πλαστό αυτό δίλημμα των αετονύχηδων είναι σα να ενδίδει σε αιτήματα τρομοκρατών.

    Αλλά ακόμα και να μην ήταν πλαστό αυτό το δίλημμα, ακόμα κι αν έχουμε δηλαδή να διαλέξουμε πράγματι ανάμεσα σε νομιμότητα και σε θέσεις εργασίας, ε, λοιπόν, ας χαθούν οι θέσεις εργασίας, ας πάνε αλλού οι εργαζόμενοι, δεν τους υποσχέθηκε κανείς δουλειά εις βάρος της νομιμότητας! Ο κόσμος είναι σκληρός!

    Άει σιχτήρ πια, με τους γκρινιάρηδες!

    • Αν αυτά που γράφουμε τα βρίσκετε χαζά και ανούσια, δεν είστε καθόλου υποχρεωμένοι να τα διαβάζετε, τότε όμως λογικά δεν θα έπρεπε να σας ενοχλεί το ότι τα γράφουμε.

      Ένα μεταλλείο, όπως και οποιαδήποτε επιχείρηση, μπορεί να κλείσει για δυο λόγους. Είτε επειδή η λειτουργία του για διάφορους λόγους δεν συμφέρει πλέον την εταιρεία, είτε επειδή είναι παράνομο με βάση το σύνταγμα και τους νόμους ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΕΜΑΣ. Δηλαδή τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο. Το έργο “η εργασία ως μοχλός πίεσης για τη διαιώνιση της παρανομίας” έχει παραπαιχτεί στην Ελλάδα. Έχει δίκιο ο Διαγόρας: κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει η ανοχή απέναντι σε αυτούς τους εκβιαστές και στο ψηφοθηρικό σύστημα που τους τρέφει.

      Το σίγουρο πάντως είναι ότι καμία επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να κλείσει επειδή εμείς γράφουμε χαζομάρες σε ένα blog!

  5. @stinger-Ένας αποτυχημένος πολιτευτής με έναν γκάνγκστερ του ποινικού δικαίου δεν μπορούν να ονομάζονται προασπιστές της εργασίας ,τοπιού και του κεφαλαίου .Αυτούς απλά τους λέμε σήμερα κουκουλοφόρους ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.