Η συνενοχή των δυο μεγάλων κομμάτων στην καταλήστευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1993…

full_58211Γιώργος Σαλαγκούδης και Frank Timis στο πρωτοσέλιδο της “Ελευθεροτυπίας”, Οκτώβριος 2006. Ο κ. Σαλαγκούδης πλήρωσε με τη θέση του όσα είχε πει προεκλογικά για τον κ. Timis, αλλά το πραγματικό σκάνδαλο παρέμεινε καλά κρυμμένο.

Ας πάμε πίσω στο 2003, μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα…

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το Ελληνικό Δημόσιο, διά των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Πάχτα και Ανάπτυξης Αλέξανδρου Καλαφάτη, ενήργησε για την άρση της πτώχευσης της TVX HELLAS, την υπογραφή της Σύμβασης Εξωδικαστικού Συμβιβασμού με την TVX HELLAS και την  TVX-KINROSS, την «αγορά» των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την TVX και την «πώλησή» τους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Όλα αυτά μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Ο Τροπολογίες του κ. Πάχτα 2046 και 2056, για την κύρωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού/αγοράς των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το Ελληνικό Δημόσιο και της πώλησής τους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, εισήχθησαν για ψήφιση στη Βουλή στις 8 Ιανουαρίου 2004. Στη συνεδρίαση της Βουλής, ο συντάκτης των δυο Τροπολογιών και εμπνευστής του συμβιβασμού και της «πώλησης», κ. Χρήστος Πάχτας, έδωσε ρεσιτάλ ψεύδους και εξαπάτησης:

«Μεταβιβάζουμε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στο Νέο Επενδυτικό Σχήμα, με Έλληνες και ξένους επενδυτές. Στο πλειοψηφικό πακέτο του 51% έχουμε δύο ενότητες. Την EUROPEAN GOLDFIELDS (EG) με 30%. Πρόκειται για χρηματοδοτικό σχήμα με διεθνείς τράπεζες όπως η ROTHSCHILD, η DEUTSCHE BANK, η DUNDEE BANK, η ROYAL BANK OF CANADA και άλλα ιδρύματα. Η δεύτερη ενότητα με 21% είναι η εταιρεία GLOBAL MINERAL RESOURCES (GMR)… Το Ελληνικό σχήμα αποτελείται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με επικεφαλής τις ΑΚΤΩΡ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ και ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Ο μεταλλειολόγος Δημήτρης Κούτρας συμμετέχει με δικά του ιδιωτικά κεφάλαια. Στο σχήμα συμμετέχει η τοπική κοινωνία με 9% που δίνεται δωρεάν από τους επενδυτές στη Νομαρχία Χαλκιδικής και τους τρεις Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Αρναίας και Παναγίας».

Μέτοχοι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ όταν αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ήταν ΜΟΝΟΝ η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, εταιρεία του Ομίλου Μπόμπολα, και ο κ. Δημήτρης Κούτρας. Η EG και η GMR μπήκαν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αργότερα, η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ δεν εμφανίστηκαν ποτέ, τα τρία Δημοτικά Συμβούλια δεν πήραν καμία απόφαση συμμετοχής και το Νομαρχιακό Συμβούλιο απλά «συζήτησε» την πρόταση. Είπε ακόμα ο κ. Πάχτας:

«Καταφέραμε να καταβληθούν τα 11 εκατ. ευρώ από το παλαιό σχήμα (TVX) και άλλα 11 εκατ. ευρώ από το νέο σχήμα (ΕΧ) όχι για να καλύψουν ανάγκες της έναρξης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αλλά για να καλύψουν υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι σε προμηθευτές και εργαζόμενους»!!!

Όμως η TVX δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ, όπως άλλωστε αναφέρεται ρητώς στη σύμβαση. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πλήρωσε μόνο 6 εκατ. ευρώ και όλα τα υπόλοιπα τα πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Αλογοσκούφης είπε στη Βουλή:

«Ο επενδυτής είναι ο Δράκουλας της Τρανσυλβανίας  και η σύμβαση είναι σκοτεινή και σκανδαλώδης και γι’αυτό την καταψηφίζουμε».

Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Σαλαγκούδης είπε:

«Το σχήμα έχει πολλές υποψίες. Σαν μεγαλομέτοχος συμμετέχει ο Ρουμάνο-αυστραλός  Frank Timis που κατηγορείται αφενός για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά έχει και καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του για εμπόριο κοκαϊνης και ηρωίνης… Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μια τέτοια σύμβαση γιατί τα αποτελέσματα αυτής της σύμβασης θα τα υποστούμε εμείς σαν επόμενη Κυβέρνηση».

ΤΙ ΠΑΣΟΚ, ΤΙ ΝΔ!

Στις 7 Μαρτίου 2004 η ΝΔ έγινε Κυβέρνηση, ο Γιώργος Αλογοσκούφης «Τσάρος» της Οικονομίας και ο Γιώργος Σαλαγκούδης Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τα μεταλλεία. Ο Frank Timis βαφτίστηκε από τον κ. Σαλαγκούδη «μεγάλος επιχειρηματίας» και οι καταδίκες του για εμπόριο ναρκωτικών «αμελητέο νεανικό παράπτωμα». Η «σκανδαλώδης» μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ονομάστηκε «σημαντική επένδυση με μεγάλο δημόσιο όφελος». Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης  εναγκαλίζεται με τον κ. Timis και φωτογραφίζεται περιχαρής μαζί του. Το Σεπτέμβριο του 2005 η ΝΔ αδειοδοτεί τη μεταλλευτική δραστηριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κάτω από τη Στρατονίκη, γεγονός που σηματοδοτείται με ανακοίνωση του κ. Σαλαγκούδη που θα μπορούσε κάλλιστα να την έχει γράψει ο κ. Πάχτας:

«Εκπληρώθηκαν από την εταιρεία όλοι οι όροι, ήτοι σεβασμός στο περιβάλλον, ασφάλεια των κατοίκων και αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής… Η οικονομική ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων μπορεί κάλλιστα να συγκεραστεί με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευαισθησία…».

Τι ΠΑΣΟΚ, τι ΝΔ. Τι Πάχτας και Καλαφάτης, τι Αλογοσκούφης και Σαλαγκούδης!

ΟΛΟΙ είναι γνώστες της μεγάλης απάτης, της καταλήστευσης δημόσιας περιουσίας και του μεγαλύτερου μεταλλευτικού πλούτου της χώρας. ΟΛΟΙ γνωρίζουν τις εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που χαρίστηκαν στον Μπόμπολα, τον Κούτρα και τον Τίμις. ΟΛΟΙ γνωρίζουν για τις περιβαλλοντικές ζημίες που εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας με την αμνήστευση της KINROSS και των υπευθύνων της TVX. ΟΛΟΙ, οι Κυβερνήσεις του κ. Σημίτη και οι Κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή. Πρωταγωνιστής ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας του κ. Σημίτη, ο «Χαλκιδικάρχης» Χρήστος Πάχτας. Συμπρωταγωνιστές οι κύριοι Αλογοσκούφης και Σαλαγκούδης του κ. Καραμανλή.

Ένα χρόνο αργότερα, οι παλιές δηλώσεις του κ. Σαλαγκούδη για τον μετέπειτα «μεγάλο επενδυτή» κ. Τimis του στοίχισαν τη θέση του Υφυπουργού (δείτε το συνημμένο πρωτοσέλιδο της “Ελευθεροτυπίας”). Τα ΜΜΕ που έδωσαν ευρεία κάλυψη στο «παράπτωμα» του κ. Σαλαγκούδη, το περιόρισαν σε μια απλή  και μάλλον συνηθισμένη υπόθεση πολιτικής διγλωσσίας. Η ουσία της υπόθεσης, το πραγματικό σκάνδαλο, παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κοινό μυστικό των δυο μεγάλων κομμάτων – αφού η αποκάλυψή του δεν συνέφερε ούτε την παλιά ούτε τη νέα Κυβέρνηση.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1993…

Στην πραγματικότητα, η διακομματική διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα γύρω από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας είναι μια πολύ παλιά αλλά ελάχιστα γνωστή ιστορία. Εν έτει  1993, με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, τρεις Καναδοι ιδιώτες απέκτησαν από την Εθνική Τράπεζα «το αποκλειστικό δικαίωμα να διαπραγματευθούν την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ.», ιδιοκτήτριας των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Τα μεταλλεία πουλήθηκαν τελικά το 1995 στην Καναδική TVX από την Κυβέρνηση Σημίτη, μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό «κομμένο και ραμμένο» στα  μέτρα της TVX.

Ενορχηστρωτής της απάτης, ο τότε Υφυπουργός Βιομηχανίας και μετέπειτα Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο αποκλειστικός διαχειριστής της υπόθεσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το 1993 ως το 2003, ο Χρήστος Πάχτας. Μια περίληψη αυτής της απίστευτης ιστορίας, που αποκαλύφθηκε το 1998 από τα Καναδικά δικαστήρια, υπάρχει στο antigold.gr, εδώ). Aυτός είναι ο λόγος που ο Χρήστος Πάχτας όχι μόνο δεν απαίτησε από την TVX αυτά που ήταν υποχρεωμένος να απαιτήσει, αλλά υπέκυψε σε όλες της τις απαιτήσεις και την άφησε να αποχωρήσει από την Ελλάδα ανενόχλητη.

Δυο διαφορετικές ιστορίες απάτης με αντικείμενο τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με χρονική απόσταση 10 ετών, με πρωταγωνιστές και από τα δυο μεγάλα κόμματα και με τα ίδια θύματα. Τους Έλληνες φορολογούμενους και τη Β. Χαλκιδική.

Ο Frank Timis πούλησε εγκαίρως το μερίδιό του στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και έστησε επιχείρηση ορυχείων διαμαντιών στη Σιέρα Λεόνε. Ο κ. Κούτρας πούλησε όλες τις μετοχές του στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ενώ ο όμιλος Μπόμπολα διατήρησε μόνο ένα 5%. Στην εξαιρετικά πιθανή περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κρίνει ένοχο το Ελληνικό Δημόσιο για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η πλέον πιθανή «επανόρθωση» είναι η επιβολή προστίμου στο Δημόσιο που θα το πληρώσουν πάλι αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτα. Οι Έλληνες φορολογούμενοι.


8 απαντήσεις στο “Η συνενοχή των δυο μεγάλων κομμάτων στην καταλήστευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας”

  1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΑΖΟΛΑΟΥ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ? ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ. ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗ? ΑΥΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΗ ΓΕΛΙΩΜΑΣΤΕ.

    • στελλα , ε δεν ειναι χαζολαος αυτος που πιστευει μονο τις τηλεορασεις τι θα πουνε ?Εγω προσωπικα εχω σαν αρχη το εξης:Πως οτι ακουω απο τις τηλεορασεις πρεπει να πιστευω το αντιθετο.Και πως γινεται ρε γμτ να πεφτω παντα μεσα ?Μου εχει προκαλεσει το ενδιαφερον μιλαμε.

  2. Θα ήθελα να κάνω, έστω και καθυστερημένα, μία μικρή παρατήρηση: Σε περίπτωση που η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνει ότι υπήρξε παράνομη κρατική ενίσχυση του Ελληνικού κράτος προς την Ελληνικός Χρυσός, αυτός που θα κληθεί να πληρώσει, θα είναι η Ελληνικός Χρυσός και όχι ο Έλληνας φορολογούμενος. Έτσι συμβαίνει πάντοτε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως π.χ. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στο Ελληνικό κράτος 230 εκ. Ευρώ (μαζί με τους τόκους 500) για ενισχύσεις που έλαβαν τη δεκαετία του 90. Ο Έλληνας φορολογούμενος στην προκειμένη περίπτωση μάλλον θα είναι ο κερδισμένος…

    • Aν αποδειχθεί παράνομη κρατική ενίσχυση, καλείται ο αποδέκτης της ενίσχυσης να την επιστρέψει στο Δημόσιο – ή μάλλον καλείται το Δημόσιο να πάρει πίσω την ενίσχυση απο εκεί που την έδωσε. Με το κράτος που έχουμε, αυτό ίσως να αποδειχθεί προβληματικό…
      Εμείς θα ενημερώνουμε συνεχώς για ότι νέο υπάρχει.

  3. Μια περίληψη αυτής της απίστευτης ιστορίας, που αποκαλύφθηκε το 1998 από τα Καναδικά δικαστήρια, υπάρχει στο antigold.gr, εδώ)

    Παιδιά, θέλω να διαβάσω τους “συνδέσμους” που αναφέρει το άρθρο στη παραπάνω παράαγραφο, αλλά μου βγέινει και γιά τους δυό oti einai suspended,……ξερει κανείς που μπορώ να τους βρώ?

    • Μπορείς να τους βρεις …στον υπολογιστή μου σίγουρα! Επειδή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά άγνωστη αυτή η παλιά ιστορία, θα την την ανεβάσω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.