Πώς οι Μπόμπολας-Κούτρας-Timis έβγαλαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ “μεταπωλώντας” τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που τους ΧΑΡΙΣΕ το Ελληνικό Δημόσιο!


cebccf80cebfcebccf80cebfcebbceb1cf82koytras1timispahtas

Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου: Οι επιχειρηματίες Μπόμπολας-Κούτρας- Timis και ο πολιτικός υπεύθυνος της απάτης κατά του Δημοσίου, Χρήστος Πάχτας

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης απάτης της «πώλησης» των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, παρουσιάζει σήμερα το «Παρατηρητήριο» (το πρώτο μέρος εδώ).  Η παράβαση των Ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού, που ήδη ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο συνολικό οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ολοκληρώθηκε στο διάστημα 9-12 Δεκεμβρίου 2003. Όλα όσα θα διαβάσετε είναι απόλυτα τεκμηριωμένα από ανακοινώσεις της σημερινής ιδιοκτήτριας των μεταλλείων EUROPEAN GOLDFIELDS.

Η πρώτη φάση της απάτης αφορά τον «Εξωδικαστικό Συμβιβασμό» του Ελληνικού Δημοσίου με την TVX. To Δημόσιο χάρισε στην TVX βεβαιωμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, πλήρωσε τους χρωστούμενους μισθούς και τις αποζημιώσεις των απολυμένων και «πρόγραμμα επανακατάρτισης» για 350 από αυτούς, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Επιπλέον συμψήφισε βεβαιωθείσες ζημίες του περιβάλλοντος και των πολιτών, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τις οικονομικές απαιτήσεις της TVX και έδωσε πλήρη νομοθετημένη αμνηστία στους ενόχους της εταιρείας για όλα τα τελεσθέντα αδικήματα.

Το Δημόσιο ήταν υποχρεωμένο από το ρόλο του ως «δικονομικού εγγυητή» να απαιτήσει μισθούς, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και την επανόρθωση των καταστροφών, από τον «οικονομικό εγγυητή» της TVX, την KINROSS – την έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία χρυσού στον κόσμο, η οποία φυσικά ΔΕΝ πτωχευσε. Δεν το έπραξε και προτίμησε να τα πληρώσουν όλα οι Έλληνες φορολογούμενοι, επειδή είχε προηγηθεί μια άλλη σκοτεινή ιστορία, με πρωταγωνιστή τον ίδιο πολιτικό, Χρήστο Πάχτα: η μεταβίβαση  των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην TVX, το 1995.

Δεύτερη φάση της απάτης, η «πώληση» των μεταλλείων στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αντί μηδενικού τιμήματος  και η μεταπώλησή της από τους «επενδυτές». Πουλώντας κομμάτι-κομμάτι την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, βάση προσυμφωνημένου σχεδίου το οποίο ήταν σε γνώση των αρμόδιων Υπουργών, οι Μπόμπολας-Κούτρας-Τίμις έβγαλαν μέσα σε λίγους μήνες κέρδος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικά δημοσιεύματα προερχόμενα από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Ο όμιλος Μπόμπολα/ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρόλαβε να πουλήσει/ανταλλάξει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του  στα χρυσωρυχεία της Κασσάνδρας και θα αποφύγει τις περιπλοκές που ανακύπτουν από την έρευνα της Κομισιόν». Αυτό σημαίνει ότι την απάτη θα την πληρώσουν πάλι οι Έλληνες φορολογούμενοι…

Τι έχασε το Ελληνικό Δημόσιο από όλη αυτή τη συναλλαγή:

  • Χάρισε στην TVX 2,2 εκατ. ευρώ για βεβαιωμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές
  • Πλήρωσε 11 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των 472 απολυμένων της TVX
  • Πλήρωσε 28 εκατ. ευρώ για «Πρόγραμμα Επανακατάρτισης» 350 από 472 απολυμένους της TVX (τους κατέβαλε 800 ευρώ/μήνα και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές μέχρι να συνταξιοδοτηθούν)
  • Χάρισε στους Μπόμπολα-Κούτρα-Τίμις «κατά πλήρες δικαίωμα νομής και κατοχής», το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας (στα οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά παρακάτω), χωρίς καμία υποχρέωση να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ή να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΜΠΟΜΠΟΛΑ-ΚΟΥΤΡΑ-ΤΙΜΙΣ

Στις 12 Δεκ. 2003 που υπογράφηκε η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αποκλειστικοί μέτοχοι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ήταν η ΑΚΤΩΡ και ο Δημήτρης Κούτρας. Είχε προηγηθει η υπογραφή ενός  «μνημονίου συνεργασίας» (Memorandum of Understanding), μεταξύ της ΑΚΤΩΡ, του Δημήτρη Κούτρα, της EUROPEAN GOLDFIELDS (EG) και της GLOBAL MINERAL RESOURCES (GMR). Σύμφωνα με το μνημόνιο, αν η Ελληνική Βουλή επικύρωνε τη συναλλαγή της μεταβίβασης των μεταλλείων, οι «Έλληνες συνέταιροι» θα πωλούσαν 30% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη EG και 21% στη GMR.  Σύμφωνα με ανακοίνωση της EG με ημερομηνία 21/12/2003,  “η Εταιρεία δεν μπορεί να βεβαιώσει πότε και εάν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία”. Ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της EG είναι ο διαβόητος Ρουμάνος επιχειρηματίας Frank Timis, καταδικασμένος δυο φορές για εμπόριο ναρκωτικών, ο οποίος ελέγχει και τη GMR.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και στις 8 Ιανουαρίου 2004 η Βουλή, με ψήφους μόνο του ΠΑΣΟΚ, κύρωσε την «Τροπολογία Πάχτα» του Ν. 3220/2004 για την μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Σύμφωνα με τις θριαμβευτικές δηλώσεις του κ. Πάχτα στη Βουλή (http://www.mnec.gr/ypourgeio/pax_pr_121203.asp):

«Μεταβιβάζουμε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στο Νέο Επενδυτικό Σχήμα, με Έλληνες και ξένους επενδυτές. Στο πλειοψηφικό πακέτο του 51% έχουμε δύο ενότητες. Την EUROPEAN GOLDFIELDS με 30%. Πρόκειται για χρηματοδοτικό σχήμα με διεθνείς τράπεζες όπως η ROTHSCHILD, η DEUTSCHE BANK, η DUNDEE BANK, η ROYAL BANK OF CANADA και άλλα ιδρύματα. Η δεύτερη ενότητα με 21% είναι η εταιρεία GLOBAL MINERAL RESOURCES… Το Ελληνικό σχήμα αποτελείται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με επικεφαλής τις ΑΚΤΩΡ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ και ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Ο μεταλλειολόγος Δημήτρης Κούτρας συμμετέχει με δικά του ιδιωτικά κεφάλαια. Στο σχήμα συμμετέχει η τοπική κοινωνία με 9% που δίνεται δωρεάν από τους επενδυτές στη Νομαρχία Χαλκιδικής και τους τρεις Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Αρναίας και Παναγίας».

Όλα αυτά ήταν απάτη. Ο κ. Πάχτας αναφερόταν προφανώς στο αφανές «μνημόνιο συνεργασίας» των Μπόμπολα-Κούτρα-Timis για την τελική διανομή της «πίτας» των Μεταλλείων Κασσάνδρας, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της σύμβασης μεταβίβασης (28/1/2004):

9 Φεβρουαρίου 2004
Η EUROPEAN GOLDFIELDS ανακοινώνει τη συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 30% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για 18 εκατ. ευρώ. Η GLOBAL MINERAL RESOURCES εξαγοράζει επιπλέον ποσοστού 21% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για άλλα 18 εκατ. ευρώ. Έτσι οι Μπόμπολας-Κούτρας βάζουν στην τσέπη 18+18=36 εκατ. ευρώ!

30 Νοεμβρίου 2004
Η EUROPEAN GOLDFIELDS ανακοινώνει την εξαγορά του 21% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που κατέχει η GLOBAL MINERAL RESOURCES (για $100 εκατ.!)καθώς και του 14% που κατέχει ο κ. Δημήτρης Κούτρας αντί $66,25 εκατ. (53 εκατ. ευρώ). Ο κ. Κούτρας παίρνει θέση μη-εκτελεστικού Προέδρου στo Δ.Σ. της EG, η οποία αυξάνει  το ποσοστό της σε 65% και γίνεται απόλυτη κυρίαρχος των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τον Απρίλιο του 2006, ο Frank Timis πουλάει όλες του τις μετοχές στην EG, παίρνει τα κέρδη του και πάει να κυνηγήσει διαμάντια στη Σιέρρα Λεόνε.

2 Ιουλίου 2007
Η EUROPEAN GOLDFIELDS ανακοινώνει την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 30% στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από την ΑΚΤΩΡ και ανεβάζει έτσι το μερίδιό της στο 95%. Η αξία του 30% ορίζεται στα $178 εκατ. το οποίο πληρώνεται μέσω ανταλλαγής μετοχών του ΑΚΤΩΡΑ με το 19,9% των μετοχών της EG και $8,4 εκατ. σε μετρητά (6,7 εκατ. ευρώ).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ- ΚΟΥΤΡΑΣ

Τελικά, έχοντας καταβάλει μόνο τα αρχικά 6 εκατ. ευρώ, πουλώντας τα ποσοστά της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ οι Μπόμπολας-Κούτρας έβγαλαν καθαρό και άκοπο κέρδος 95,7 εκατ. ευρώ. Έγιναν επίσης κάτοχοι του 19,9% της EUROPEAN GOLDFIELDS ($178 εκατ.) και του 5% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Όλα αυτά βέβαια χωρίς να συνυπολογίσουμε το μερίδιο τους στα κέρδη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από τη λειτουργία του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη και από την πώληση ποσοτήτων από το χρυσοφόρο συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας.

ΠΛΗΡΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ…

Το πραγματικό μέγεθος του σκανδάλου αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα, χάρη στις καταγγελίες του “Παρατηρητηρίου” για παράνομες πωλήσεις από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ποσοτήτων χρυσοφόρου συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας, προς ίδιον όφελος. Θεωρούσαμε ότι, με τον τρόπο που ήταν διατυπωμένος ο Ν. 3220, η ιδιοκτησία των Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν υπό την αίρεση της εκπλήρωσης από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, εμπροθέσμως, μιας σειράς υποχρεώσεων, σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος και την υλοποίηση της Μεταλλουργίας Χρυσού.  Πιστεύαμε ότι αυτός ο όρος ήταν μια ασφαλιστική δικλείδα, ώστε να προστατευθεί η περιοχή και οι κάτοικοί της και να διασφαλιστεί ότι η τεράστια περιουσία των μεταλλείων δεν θα καταλήξει λεία αρπακτικών.

Όπως προέκυψε, τέτοιος όρος δεν υπήρχε. Σύμφωνα με τις αποφάσεις Α06/1702/20.02.2007 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκιδικής και 860/07.03.2007 της Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νίκης, βεβαιώνεται ότι από την 12.12.2003:

«η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ απέκτησε κατά χρήση και κυριότητα τα ενδεικτικώς περιγραφέντα στην άνω Σύμβαση (άρθρο 1 αυτής) περιουσιακά δικαιώματα. Εξ’αυτών προκύπτει ότι η δικαιούχος άνω εταιρεία δύναται να προβαίνει σε πράξεις διαθέσεως των περιουσιακών αυτής στοιχείων…»

Προφανώς αυτό δεν συνδέεται ουδόλως με την πραγματοποίηση ή μη του διαφημιζόμενου ως “εθνικής ωφελείας” Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης, ούτε με την “ανάγκη αντιμετώπισης των κρίσιμων περιβαλλοντικών κινδύνων” που επικαλέστηκε ο κ. Πάχτας για να πωληθούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Αποδεικνύεται έτσι ότι ο Χρήστος Πάχτας XAΡΙΣΕ τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην οικογένεια Μπόμπολα και τον Δημήτρη Κούτρα, χωρίς αυτή η «δωρεά» να συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την προστασία της περιοχής, την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών και το Επενδυτικό Σχέδιο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Όπως προκύπτει από τα δελτία τύπου της EUROPEAN GOLDFIELDS, το συνολικό ποσό που κατέβαλε η εταιρεία σε Μπόμπολα-Κούτρα-Τίμις για να αποκτήσει κυριότητα του 95% των Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν $150 εκατ. συν το 19,9% των μετοχών της που εκτιμήθηκε σε $178 εκατ. Συνολικό ποσό $150+$178=$ 328 εκατ. ή περίπου 260 εκατ. ευρώ!

Η αγοραία αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας υπολογίστηκε το 2004 από την διεθνή εταιρεία συμβούλων της μεταλλευτικής βιομηχανίας,  Behre Dolbear, σε περίπου $500 εκατ., που συμφωνεί με την εκτίμηση των 408 εκατ. ευρώ που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και μάλλον πρόκειται για την ίδια).

Περιουσιακά στοιχεία των Μεταλλείων Κασσάνδρας στις 12.12.2003

  • 310 σπίτια στο Στρατώνι και 11.000 τ.μ. αστικών οικοπέδων σε Στρατώνι-Στρατονίκη
  • 2.500 στρέμματα γης.
  • 30.000 τ.μ. γραφείων και βιομηχανικών κτιρίων
  • 2 υπόγεια μεταλλεία με φρέατα και συστήματα στοών
  • Αντλιοστάσια, εγκαταστάσεις λιθογόμωσης και δυο πλήρη συγκροτήματα εμπλουτισμού
  • Αποθήκες ανταλλακτικών
  • Οχήματα και μηχανήματα μεταλλείου
  • Stock χρυσούχου συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη παραγωγής της Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. (1976-1996). 270.000 τόνοι με 211.000 ουγγιές χρυσού. Αξία πώλησης περίπου $100 εκατ.
  • Το τέλμα της Ολυμπιάδας από την προηγούμενη εκμετάλλευση που περιέχει 270.000 ουγγιές χρυσού. Το συμπύκνωμά του, με ελάχιστο κόστος, θα αποδώσει τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
  • Stock συμπυκνωμάτων μολύβδου/αργύρου και ψευδαργύρου παραγωγής της TVX (1995-2002). 20.000 τόνοι με αξία πώλησης $20 εκατ.
  • Μεταλλειοκτησία 317.000 στρεμμάτων (34 Οριστικές Παραχωρήσεις), μεταγεγραμμένη στο Υποθηκοφυλακείο Ιερισσού, με διαπιστωμένα κοιτάσματα Au, Ag, Pb, Zn, Cu και άλλων μεταλλευμάτων (πλατίνα, τιτάνιο κ.λ.π.). 200 εκατ. τόνοι είναι τα διαπιστωμένα κοιτάσματα και πολλαπλάσια τα πιθανά (Πιάβιτσα, Φισώκα, Βίνα).
    Διαπιστωμένη ποσότητα χρυσού (Au): 7 εκατ. ουγγιές (210 τόνοι)
    Διαπιστωμένη ποσότητα αργύρου (Ag): 80 εκατ. ουγγιές (2.400 τόνοι)

12 απαντήσεις στο “Πώς οι Μπόμπολας-Κούτρας-Timis έβγαλαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ “μεταπωλώντας” τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που τους ΧΑΡΙΣΕ το Ελληνικό Δημόσιο!”

  1. Πριν πάτε στο δεύτερο μέρος και προκειμένου να ολοκληρωθεί η μαθηματική εξίσωση που πάτε να μας παρουσιάσετε, πείτε μας:

    1) Ποιές και πόσες ήταν οι απαιτήσεις της TVX από το Δημόσιο
    2) Πώς αποτιμήσατε τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις

    • H TVX είχε επανειλημμένως δηλώσει ότι “έχασε 300 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα”. Οι απαιτήσεις της έναντι του Δημοσίου περιλάμβαναν θετικές και αποθετικές ζημίες από τη μη υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που είχε εγγυηθεί το Δημόσιο, διαφυγόντα κέρδη κ.λ.π. Το συνολικό ποσό των 400 εκατ. είναι δική μας εκτίμηση και είναι μάλλον μετριοπαθής. Θέλετε να μην ήταν 400 και να ήταν 370; Δεν αλλάζει σε τίποτα η ουσία της υπόθεσης.
      Τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της εταιρείας δεν τις υπολογίσαμε εμείς, τις υπολόγισε το Ελληνικό Δημόσιο που τις συμψήφισε με τις ισόποσες απαιτήσεις της εταιρείας. Ρωτήστε καλύτερα τον κ. Πάχτα.

  2. Ακούστε αγαπητοί, γιά να βγάλουμε συμπέρασμα γιά σκάνδαλο, χρειάζεται να έχουμε την σωστή μαθηματική εξίσωση. Και γιά να μην μπερδεύουμε τον κόσμο με βαρύγδουπα νούμερα και ίντριγκες, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας έχουμε:
    – Από τη μιά μεριά την TVX με απαιτήσεις 300 εκατομμυρίων.
    – Από τη άλλη το Δημόσιο με απώλεια 41.2 εκατομμυρίων (2.2 φόρους+11 αποζημιώσεις+28 κατάρτιση εργαζομένων) συν περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.
    Επομένως αυτό που εμφανίζεται να είναι το μέγα μέγεθος στη ζυγαριά είναι οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις. Αν αυτές ήταν π.χ. 200 εκατομμύρια, τότε δεν θα μιλούσαμε γιά σκάνδαλο, αλλά γιά ένα επωφελή γιά το δημόσιο διακανονισμό. Γιαυτό και πρέπει εσείς να μας ξεκαθαρίσετε το πόσες ήταν και πώς εσείς τις υπολογίσατε στα 400 εκατομμύρια και συμπεράνατε σκάνδαλο. Διότι από ό,τι καταλαβαίνουμε από τα νούμερα, το Δημόσιο πρέπει τις υπολόγισε περί τα 270 εκατομμύρια και προχώρησε στο διακανονισμό.

    Αναρωτιέμαι επίσης, με τέτοιες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, ποιός παλαβός θα έδινε άλλα…400 εκατομμύρια γιά να αγοράσει μιά τέτοια εταιρεία με ένα σωρό προβλήματα ;

    Ας πούμε επίσης ότι το Δημόσιο δεν τα “πουλούσε”. Τότε θα επακαλουθούσαν τα εξής:
    α) Τα Μεταλλεία θα κήρυτταν πτώχευση
    β) H TVX θα ζητούσε πίσω από το Δημόσιο τα 300 εκατομμύριά της
    γ) Θα έμεναν μετέωρες και ανεκπλήρωτες οι πέριβαλλοντικές υποχρεώσεις
    γ) Θα απολύονταν οι εργαζόμενοι και θα σταματούσε η δραστηριότητα.
    Ελπίζω επίσης να γνωρίζετε τη σειρά προτεραιότητας πληρωμών σε όσους σπεύσουν γιά τα λεφτά τους σε περίπτωση πτώχευσης…

    • Για ποια «περίπτωση πτώχευσης» μας μιλάτε; Εκεί είστε ακόμα;

      – Τα μεταλλεία (δηλαδή η TVX) είχαν πτωχεύσει, ξεπτωχεύσει, η TVX ζήτησε πίσω τη χασούρα της και τα απωλεσθέντα κέρδη και τα πήρε μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού. 400 εκατ. και πολύ λίγα λέμε!
      – Η δραστηριότητα ήταν ούτως ή άλλως σταματημένη από τον Ιανουάριο του 2003, οι εργαζόμενοι απολύθηκαν όλοι και οι αποζημιώσεις τους πληρώθηκαν από το Δημόσιο.
      – Η συνέχεια της ιστορίας έδειξε το πόσα θα ήταν άλλες εταιρείες διατεθειμένες να πληρώσουν. Άλλωστε καμια εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να καλύψει τις “περιβαλλοντικές υποχρεώσεις” γι’αυτό και πάντα υπάρχει σχετικός όρος στο συμβόλαιο μεταβίβασης.

      Έχετε πολύ μεγάλο θράσος να χαρακτηρίζετε «επωφελή για το δημόσιο» τον συμψηφισμό των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων με τις απαιτήσεις της εταιρείας, που είναι απαράδεκτος και ανήθικος από κάθε πλευρά. Στη συγκεκριμένη σύμβαση, το Δημόσιο ήταν «δικονομικός εγγυητής» και η TVX είχε «οικονομικό εγγυητή» που ΔΕΝ πτώχευσε. Επιπλέον, ο ρόλος του Κράτους γενικώς είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία των πολιτών και να διεκδικεί ότι είναι προς το συμφέρον τους και όχι να κάνει τα στραβά μάτια και να μοιράζει συγχωροχάρτια!

  3. Εκτός αυτών που εσείς αναφέρετε υπάρχει μείζων τυπικό πρόβλημα η Υ.Α. λειτουργίας του Ορυχείου πρέπει να έχει εγκεκριμένη μελέτη Π.Ε. αυτή έπεται της μελέτης λειτουργίας του ΟΡΥΧΕΙΟΥ .
    ερώτηση Πέστε μου ποιος «καθηγητής Ε.Μ.Π (???)» η ποιος ξένος οίκος την έχει επικαιροπηηση και εκπονήσει . Υπάρχει ????? Η μήπως η εξόρυξη είναι με την μέθοδο της αρπαχτείς !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!–
    Aυτή η πράξη είναι επιστημονικά και νομικά σωστή ?

  4. […] Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, 14/12/2008.Πώς οι Μπόμπολας-Κούτρας-Timis έβγαλαν εκατοντάδες εκατο… που τους ΧΑΡΙΣΕ το Ελληνικό Δημόσιο. Παρατηρητήριο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.