Μια γερόντισσα των Shoshone αφηγείται…


carrie_dannΗ Κάρι Νταν είναι μια γερόντισσα των Ινδιάνων Shoshone. Η γη των Shoshone καλύπτει μεγάλο μέρος της Νεβάδα και απλώνεται και στο Αϊνταχο και στην Καλιφόρνια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 25 χρυσωρυχεία στην περιοχή των Shoshone στη Νεβάδα που αντλούν το πολύτιμο υπόγειο νερό με πρωτοφανείς ρυθμούς, καταστρέφουν βιότοπους και βεβηλώνουν ιερές τοποθεσίες.

“Σήμερα η εξόρυξη χρυσού γίνεται ακριβώς έξω από την πόρτα μου . Κάθομαι στην κρεβατοκάμαρά μου το πρωί και το πρώτο πράγμα που βλέπω ανάμεσα από τα δέντρα είναι τα γεωτρύπανα. Δεν είναι όμορφο θέαμα. Τα βλέπω σαν τον θάνατο των ανθρώπων μου- τον θάνατο αυτών που πιστεύω. Η Γη είναι ιερή. Το νερό είναι ιερό. Ο αέρας είναι ιερός. Η εξόρυξη χρυσού καταστρέφει αυτά τα πράγματα. Σπαταλάει εκατομμύρια γαλόνια νερού. Μερικές εταιρείες το βάζουν σε λίμνες. Μερικές απλώς το αφήνουν να χυθεί στον ποταμό Χάμπολτ και χάνεται για πάντα από τις πεδιάδες. Από τις  λίμνες, ίσως τελικά το νερό να βρει το δρόμο του και να γυρίσει πίσω από κει που ήρθε. Αλλά δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο.

Δεν βγάζουν χρυσό μεγάλης περιεκτικότητας- είναι μικροσκοπικός χρυσός που δεν μπορείς να τον δεις με τα κανονικά σου μάτια. Χρησιμοποιούν κυάνιο για τον βγάλουν. Τι στο διάβολο είναι ο χρυσός: Μου λένε  «ο χρυσός μπαίνει στον υπολογιστή σου, στο τηλεφωνικό σου δίκτυο, ο χρυσός είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού- τον χρησιμοποιούνε στις διαστημικές πτήσεις» και όλα αυτά είναι πολύ καλά! Αλλά μου λένε ότι το 80% του χρυσού που εξορύσσεται από αυτά τα μεταλλεία γίνεται κοσμήματα. Δεν μπορώ να καταλάβω την καταστροφή της γης και ειδικά την καταστροφή του νερού, για τα κοσμήματα.
Το νερό δεν πρόκειται να ξαναμεγαλώσει. Δεν μπορείς να καλλιεργήσεις νερό.

Θεωρούμε τη Γη ιερή. Δεν την βλέπουμε όπως τη βλέπουν οι μη-ινδιάνικες κοινωνίες. Για τους Ινδιάνους, δεν μπορείς να καταστρέψεις τη Γη γιατί η Γη είναι αυτή που σου δίνει ζωή. Ίσως να μην καταστρέφεις τη δική σου ζωή , όμως υπάρχει μια εσωτερική σύνδεση ανάμεσα σε όλες τις μορφές ζωής. Σύμφωνα με την παράδοσή μας, που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, το νερό στο σώμα της Γης είναι σαν το αίμα στις φλέβες σου. Είναι μια πηγή ζωής μέσα στη Γη. Και το βγάζουν έξω, το στραγγίζουν. Τι θα συμβεί μετά; Ξέρεις; Κανείς δεν ξέρει! Η μεταλλευτική εταιρεία λέει ότι αν η μόλυνση γίνει κάτω από τη γη, θα την επανορθώσουν. Πως στο διάβολο θα επανορθώσεις κάτι που συμβαίνει εκεί όπου δεν μπορείς να δεις; Πως επανορθώνεις τη ζωή;

Βλέπω αυτή την αποστέρηση του νερού σαν γενοκτονία- σαν την τελική, ολική γενοκτονία. Η εξόρυξη χρυσού σκοτώνει τον τρόπο ζωής μου. Σκοτώνει την πνευματικότητά μου, γιατί η  πνευματικότητά μου βρίσκεται στη Γη. Είναι δεμένη με τη Γη, με τον αέρα και με το νερό. Όταν χάσεις την πνευματικότητά σου, όταν χάσεις τον πολιτισμό σου, ποιος είσαι αλήθεια; Δεν ξέρεις ποιος είσαι! Έχεις γίνει ένα τίποτα. Τώρα ίσως έχεις γίνει ένας από το «ανθρώπινο δυναμικό».  Πηγαίνεις και γίνεσαι σκλάβος σε άλλους και σου δίνουν λίγα χρήματα και νομίζεις ότι είσαι πλούσιος. Πλούσιος σε τι; Πλούσιος σε υλικά πράγματα; Αυτό δεν είναι ζωή! Έχεις χάσει τα πάντα! Δεν είσαι πια ο πνευματικός άνθρωπος που ήσουν.

Η μεταλλευτική εταιρεία προσφέρθηκε να μας εξαγοράσει. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, όχι όσο στέκομαι στα πόδια μου. Δεν έχω το δικαίωμα να πουλήσω αυτή τη γη. Ανήκει στα παιδιά- σε μια ζωή άλλη από τη δική μου. Οι άνθρωποί μου ποτέ δεν έδωσαν τη γη μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ακόμα η Γη των Shoshone της Δύσης.  Γι’αυτό έχουμε ένα στρατόπεδο αντίστασης, γιατί θέλουμε να βλέπουν οι άλλοι τι συνέβη στο λαό μας. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν . Νομίζουν ότι οι Ινδιάνοι κλαίονται γιατί θέλουν τη βοήθεια της Κυβέρνησης. Εμείς δεν θέλουμε αυτό. Η Γη είναι δική μας- αφήστε μας να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε.

Βλέπω τους ανθρώπους να αναπτύσσουν τη γη σε όλόκληρη τη Νεβάδα. Δεν τους απασχολούν καθόλου οι δρόμοι της μετανάστευσης των διάφορων ζώων, οι δρόμοι του νερού. Το μόνο πράγμα που τους νοιάζει είναι πόσα λεφτά θα φέρουν αυτές οι εταιρείες χρυσού- δεν σκέφτονται τι θα αφήσουν αυτές πίσω τους. Η πολιτεία της Νεβάδα, στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει το νερό, ποτέ δεν αρνείται στις μεταλλευτικές εταιρείες το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουν, όσα εκατομμύρια γαλόνια κι αν αντλούν. Δεν ξέρω σε τι είναι το  μυαλό τους. Σίγουρα δεν μιλούν για ανθρώπους που πρόκειται να ζήσουν εδώ την υπόλοιπη ζωή τους, ούτε για τις επόμενες γενεές, γιατί όταν έρθει το μέλλον δεν θα υπάρχει πια νερό. Η πόλη του Ρένο και η πόλη του Λας Βέγκας είναι σε διαμάχη για να πάρουν τα δικαιώματα στον υδροφορέα που βρίσκεται στα βόρεια, στη δική μας περιοχή. Οι άνθρωποι ήδη αγωνίζονται να βρούν νερό.

Πιστεύω ότι είναι ένα κάλεσμα για τους ανθρώπους να κοιτάξουν τους εαυτούς τους. Υπάρχουν πιστεύω του λαού μας, που διδαχτήκαμε σαν μικρά παιδιά, αλλά αφού ζούμε στην αμερικανική κοινωνία, έχουμε απομακρυνθεί από τον τρόπο που θα έπρεπε να ζούμε. Είναι σχεδόν αδύνατον πια να ζήσεις τη ζωή σου έτσι, γιατί τα πάντα είναι συνδεδεμένα με την Οικονομία των Η.Π.Α. Και λοιπόν, τι έγινε; Όταν ξεκινήσαμε τον καταυλισμό μας, το μόνο πράγμα που είπα ήταν «θα ακολουθήσουμε τους νόμους του Δημιουργού. Θα τους βάλουμε πάνω από τους νόμους του ανθρώπου. Οι νόμοι του ανθρώπου θα έρθουν δεύτεροι και οι νόμοι των Η.Π.Α. τρίτοι».

Ο θυμός υπάρχει – ο θυμός υπάρχει. Στην αρχή κλαίς με λυγμούς. Έπειτα δεν υπάρχουν πια δάκρυα. Ο λαός μας έλεγε :Κλαίω με την καρδιά μου» .Αυτά που πιστεύεις σε κρατάνε ζωντανό. Μιλάμε για τις σχέσεις μας, μιλάμε για εμπιστοσύνη, μιλάμε για τα πράγματα της φύσης. Η γιαγιά μου συνήθιζε να λέει : « «Οποτε νιώθεις μοναξιά, έχεις πολλούς συγγενείς εκεί έξω. Έχεις ζώα, έχεις φυτά. Όπου κι αν βρίσκεσαι, αν νιώθεις ότι πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον, μίλα σ’αυτά».

Δεν έχω σχέση με τη βία. Εμείς, σύμφωνα με τους δικούς μας τρόπους, προσευχόμαστε. Έτσι ήμασταν σε όλη την ιστορία των Η.Π.Α. Λένε ότι η βία είναι ο τρόπος να πετύχεις πράγματα. Αλλά δεν μπορείς να πετύχεις τέτοια πράγματα. Εμείς γνωρίζουμε το δώρο του να μοιράζεσαι.Οι τρόποι μας λένε ότι πρέπει να μάθεις να σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους, τα άλλα πράγματα, την άλλη ζωή, όπως σέβεσαι τον εαυτό σου. Νομίζω ότι έχουμε την πιο ισχυρή πίστη που υπάρχει.

Θα ήθελα οι άνθρωποι να κοιτάξουν πραγματικά τον εαυτό τους και να ρωτήσουν τι κάνουμε για να σεβαστούμε την ίδια τη γη πάνω στην οποία περπατάμε. Πρέπει να πάρουμε πράγματα από τη γη, αλλά πρέπει  να είναι με μέτρο. Ότι κάνεις στη γη, το κάνεις στον εαυτό σου.

Οι άνθρωποι στις μεταλλευτικές εταιρείες κάποια μέρα θα φύγουν και θα τα ξεχάσουν όλα. Αλλά ότι συμβεί εδώ, θα επηρεάσει και αυτούς. Αυτό σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης των Shoshone της Δύσης. Ρώτησα κάποιον που δουλεύει σε ένα μεταλλείο σχετικά με τα χημικά «Τι συμβαίνει με αυτά;» ρώτησα, «Εξαφανίζονται», μου απάντησε. «Και τι συμβαίνει όταν εξαφανίζονται;» ρώτησα, «Πηγαίνουν στον αέρα και δεν τα ξαναβλέπεις». «Ναι» είπα, «Θα πέσουν πάνω σε κάποιον, κάποια μέρα». Ελπίζω μόνο οι άνθρωποι να ξυπνήσουν και να δουν τι συμβαίνει στους αυτόχθονες πληθυσμούς. Αυτά που κάνουν σε εμάς είναι αυτά που τελικά θα συμβούν σε αυτούς.

Η γιαγιά μου πάντα έλεγε : «Ο δικός σας κόσμος θα είναι διαφορετικός».Μας έλεγε για όλα τα πράγματα που θα βλέπαμε. Μας έλεγε για όλα τα υλικά πράγματα που θα επηρέαζαν τα μάτια και το μυαλό μας. Τρόμαζα να την ακούω να μιλάει για όλα αυτά τα φρικτά πράγματα. Αλλά οι Ινδιάνοι έχουν προφητείες. Η Γη θα καθαρίσει τον εαυτό της κάποτε, με κάποιο τρόπο. Ο ήλιος γίνεται πολύ ζεστός και θα καταστρέψει τη ζωή. Έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Δεν φερόμαστε καλά στη Γη.

Υπάρχει πάντα ελπίδα. Θα υπάρχουν πάντα πιστεύω, άνθρωποι πάνω στη Γη.

Στην περιοχή μας η νεότερη γενιά καταλαβαίνει τη σπουδαιότητα της Γης. Θέλω να δω να έχουν καθαρό αέρα, καθαρό νερό, καθαρή γη. Και ήλιο θερμό- όχι καυτό. Θα ήθελα να δω τις νεότερες γενεές να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το τοπίο όπως το έκανα εγώ όταν μεγάλωνα.

Η γιαγιά μου πάντα μας έλεγε «Πρέπει να προσέχετε τα αγέννητα, που δεν είναι ακόμα εδώ. Κάποιος πρέπει να πάρει το μέρος τους». Το μόνο που μπορώ να κάνω τώρα είναι να μιλήσω σε άλλα ανθρώπινα όντα και να δω αν μπορούν να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο τη Γη. Γιατί αυτό για το οποίο παλεύουμε τώρα είναι η επιβίωση της Γης. Δεν μπορώ να το δω διαφορετικά”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.