Όχι στην ερημοποίηση της Γκιώνας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της “κινησης για την προασπιση του περιβαλλοντος Γκιωνας και Οιτης”

Giona_2008-09-011 Αραγε ο τοπικός πληθυσμός έχει δικαίωμα παρέμβασης σε ότι συμβαίνει στον τόπο του;

Μπορούν οι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις να καταστρέφουν το κοινό αγαθό, την Γκιώνα μας, εν ονόματι του κέρδους τους;

  • Να μας κόβουν το νερό…;
  • Να μετατρέπουν σε σεληνιακό τοπίο τις πολύτιμες περιοχές «NATURA»…;
  • Να αφήνουν πίσω τους ρημάδια, με τις ευλογίες και τις εγκρίσεις των υπευθύνων…;

Η κίνηση για την προάσπιση του περιβάλλοντος Γκιώνας και Οίτης, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008 στις 11 το πρωί καλεί σε συνάντηση – συγκέντρωση στον Αποστολιά Γραβιάς Φωκίδας τους κατοίκους των χωριών και όλους όσους αγαπούν τα βουνά μας.

Σκοπός της συγκέντρωσης, εκτός από την ενημέρωση όλων μας, είναι η προώθηση συγκεκριμένων πια αιτημάτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια, τα συναρμόδια Υπουργεία, την Κυβέρνηση, την Βουλή καθώς και τον Τύπο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γιατί οι συνέπειες των φουρνέλων και των τεραστίων όγκων των ελεύθερων χωμάτων (μπάζα) των μεταλλείων, αιωρούνται πάνω από το κεφάλι μας, και εμείς δεν μπορούμε να στρέφουμε αλλού το βλέμμα!

Για μια καθολική κινητοποίηση είναι αρκετό να φανταστούμε το βουνό μας μετά από 20 χρόνια 30 χρόνια… φαλακρό γεμάτο τρύπες.

Έχουμε το δικαίωμα να το αφήσουμε στη μοίρα του;

Γι’ αυτό, όλοι όσοι μπορούμε και θέλουμε να παραδώσουμε το βουνό στις νεώτερες γενιές, όπως μας το παρέδωσαν οι πρόγονοί μας… Ας είμαστε εκεί!

Στις 14 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί

στον Αποστολιά Γραβιάς

Επικοινωνία:

Ηλ_Ταχ: [email protected]

Γιώργος Κόλλιας 6944604531

Στέφανος Κόλλιας 6981310556

Γιωργάκης Κωστής 6979734591


10 απαντήσεις στο “Όχι στην ερημοποίηση της Γκιώνας”

  1. Οσοι σκοπεύουν να πάνε στον Αποστολιά, ας κάνουν πρώτα ένα κόπο να απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά στο παρακάτω κουίζ :

    1. Τί έχει επιφέρει μεγαλύτερη καταστροφή στην χλωρίδα της Γκιώνας και της Οίτης: α) Τα μεταλλεία β) Παράνομη υλοτομία+πυρκαιές+εκχερσώσεις+εντατική βόσκηση
    2. Τί έχει επιφέρει μεγαλύτερη καταστροφή στην πανίδα της Γκιώνας και της Οίτης:
    α) Τα μεταλλεία β) Ανελέητο κυνήγι+καταστροφή της χλωρίδας και των ενδιαιτημάτων
    3. Τί αλλοιώνει περισσότερο το τοπίο στην Γκιώνα και στην Οίτη:
    α) Τα μεταλλεία β) Αυθαίρετη δόμηση+σκουπιδαριό και πεταμένα μπάζα+παράνομες χωματερές

    Αν έχετε σημειώσει τουλάχιστον δύο α) , τότε να πάτε στον Αποστολιό κι έρχομαι κι εγώ μαζί σας. Αν όχι, τότε κοιταχτείτε στα μάτια, κάντε αυτοκριτική και τρέξτε να διορθώσετε τα άλλα (παρακαλώ μην εξαιρέσετε τον εαυτό σας από τα προς διόρθωση…).

    • Δηλαδή κατά την άποψή σας, αφού δεν έχει δοθεί λύση σε όλα τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά προβλήματα (αυθαίρετη δόμηση, σκουπίδια, πυρκαγιές, κυνήγι, υπερβόσκηση), πρέπει να αφήσουμε ανενόχλητους τους διάφορους “επιχειρηματίες των μεταλλείων” επειδή δικαιούνται κι αυτοί το μερίδιο τους στην καταστροφή της Ελληνικής φύσης;

      Εξαιρετικά “βιώσιμη” η πρότασή σας, δε λέω!

  2. Δώστε προτάσεις και λύσεις πρώτα γιά τα άλλα (δηλ. τα μείζονα) και μετά να ακούσουμε και τί προτείνετε γιά τα μεταλλεία. Το να προσπαθείτε εκ των προτέρων να στοχοποιήσετε την εξόρυξη σαν πηγή όλων των δεινών, μόνο “βιώσιμη” πρόταση δεν είναι.

    • Τι να απαντήσεις σε κάποιον που σου λέει “αφού καταστρέφουν οι άλλοι, αφήστε μας να καταστρέψουμε κι εμείς”?!!! Το αφήνω ασχολίαστο στην κρίση των αναγνωστών…

  3. Το θέμα των μεταλλείων είναι πολύ σοβαρό. Αν εσύ striker θέλεις να αναδείξεις όλα αυτά για τα οποία κόπτεσαι δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις και να είσαι σίγουρος ότι θα σε βοηθήσουμε όλοι. Αλλιώς η κριτική σου ειναι άνευ περιεχομένου.

  4. Αφήστε παιδιά, το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μόλις κάποιοι ευαισθητοποιηθούν για ένα θέμα εμφανίζονται διάφοροι με επιχειρήματα του τύπου “γιατί δεν λέτε και γιαυτό;”
    Στην πιο συνηθισμένη περίπτωση πρόκειται για κολλητούς των συμφερόντων που θίγονται. Υπάρχουν βέβαια και οι κατ’επάγγελμα αντιρρησίες οι οποίοι ουδέποτε θα σηκωθούν απο τον καναπέ ή το πληκτρολόγιο και θεωρούν ότι μοναδική δικαίωση τους στη ζωή είναι να κρίνουν τις προσπάθειες των άλλων.

  5. Καλά κάνεις και το αφήνεις, ούτως ή άλλως επιχειρήματα ή προτάσεις γιά την περιβαλλοντική υποβάθμιση αυτών των βουνών δεν φαίνεται να έχεις. Οπότε η καλύτερη τακτική είναι να αποφύγεις το διάλογο. Απλώς δεν φτάνει να αναδημοσιεύεις μανιφέστα “οικολόγων”, πρέπει να μπορείς να αρθρώσεις και δικό σου λόγο. Εμείς θα περιμένουμε με περιέργεια να σε ακούσουμε.

  6. Mε το χέρι στην καρδιά απανταμε ότι όλα διορθώνονται στη φύση αν απλά την αφήσουμε να λειτουργήσει ήσυχη. Η χειρότερη επέμβαση είναι τα μεταλλεία κυριε κ δεν διορθώνεται με τίποτε. Το ξέρετε καλύτερα. Αλλά βλέπεις δεν πρέπει να τολμήσει να το πει κανείς. Πέφτετε σαν τα όρνια. Τότε θυμάστε τα σκουπίδια. Κι οι πυρκαγιές και η δομηση κι όλα τα δεινά είναι τα πλοκάμια της Λερναίας Υδρας
    που δεν σέβεται τίποτε όσο ο κοσμάκης ψάχνει για μεροκάματο.Τιποτε δεν έχετε αφήσει ορθιο.Και τα εγκλήματα σας τα ξέρετε καλύτερα

  7. Οι ΠΦ στηρίζουν την προσπάθεια της Κίνησης για την προάσπιση του Περιβάλλοντος Γκιώνας-Οίτης και καλούν τα μέλη τους να παραβρεθούν και να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες της.

  8. Ακόμη περιμένω απαντήσεις στο κουίζ. Αντ’ αυτού εισέπραξα διακυρήξεις, μανιφέστα και λάσπη. Ωραίος διάλογος. Και με επιχειρήματα. Ας μας πεί κάποιος αν αυτά που ισχυρίζομαι ότι κατά κύριο λόγο υποβαθμίζουν το περιβάλλον της Γικώνας και της Οίτης δεν ισχύουν.
    Και μιάς και είπαμε να σηκωθούμε από τον καναπέ, πέρα από το να παρακαλέσουμε τους εμπρηστές τις περιοχής να σταματήσουν να κάνε τα δάση (!), δίνω και μερικές προτάσεις σε όσους ισχυρίζονται ότι θέλουν δράση:
    – Να γίνουν εθελοντές δασοπυροσβέστες. Να κάνουν δενδροφύτευση και αναδάσωση
    – Να σταματήσουν το κυνήγι και να “κυνηγήσουν” τους κυνηγούς από τα βουνά
    – Να σταματήσουν να καίνε ξύλα γιά θέρμανση
    – Να κλείσουν τις παράνομες χωματερές των χωριών τους και να οργανώσουν ΧΥΤΑ
    – Να σταματήσουν να βρωμίζουν με κάθε λογής σκουπίδια τα βουνά. Να οργανώσουν ανακύκλωση.
    – Να σταματήσουν την παράνομη δόμηση και το πέταμα των μπάζων στις ρεματιές

    Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι μου ζητούν να ξεκινήσω πρώτος και μετά θα ακολουθήσουν. Είναι μπροστάρηδες μόνο ενάντια στα μεταλλεία; Το εύκολο είναι να στοχοθετούμε κάτι έξω από εμάς, να το δαιμονοποιούμε και να το μετατρέπουμε σε πηγή όλων των δεινών. Το δύσκολο είναι να φτάσουμε στον εαυτούλη μας, να δεχθούμε ευθύνες, να ομολογήσουμε τί κυρίως φταίει και να κάνουμε κάτι ενάντια στα συμφέροντα και στην καλοπέρασή μας. Αλλά είπαμε: Γιά όλα φταίει η μεταλλεία και οι “άλλοι”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.