European Goldfields: οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου και άλλα ενδιαφέροντα


ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ: ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Νέα αναβολή, η πέμπτη κατά σειρά, δόθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας στη συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη που κατέθεσαν (το 2005!) οι κάτοικοι του χωριού. Νέα ημερομηνία εκδίκασης είναι η 7/3/2009.

Στις 2 Νοεμβρίου, μερικές μέρες πριν από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Στρατουδάκης δήλωνε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

«Μπορώ να προδικάσω την απόφαση. Δεν έχει νόημα. Η άδεια που έχω λήγει το 2009. Τι νόημα έχει η θετική ή αρνητική απάντηση που θα καθαρογραφεί τον Ιούνιο του 2009;».

Περίεργη δήλωση. Aν η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας είναι απορριπτική για την αίτηση ακυρώσεως της εξόρυξης, τότε η ισχύς της ΚΥΑ 143088/2005 (αδειοδότηση) που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ανανεώνεται αμέσως για τα πέντε χρόνια που απαιτούνται για την εξόφληση του κοιτάσματος. Στην περίπτωση αυτή, “η απόφαση δεν έχει νόημα” μόνον αν ο κ. Στρατουδάκης γνωρίζει ότι η εξόρυξη θα σταματήσει έτσι κι αλλιώς στο τέλος του 2009, για άλλους λόγους.

Αν η απόφαση του ΣτΕ είναι ακυρωτική, τότε η δημοσίευσή της θα σημάνει την άμεση διακοπή της εξόρυξης. Αν ο κ. Στρατουδάκης “μπορεί να προδικάσει” ότι η απόφαση θα είναι αρνητική για την εταιρεία, αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει ότι οι λόγοι ακυρώσεως που επικαλούνται οι κάτοικοι της Στρατονίκης είναι ισχυροί και οδηγούν προφανώς στην αποδοχή τους από το ΣτΕ.

“ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ” Η “ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ” ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ;

Τα  οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου 2008 ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου η EUROPEAN GOLDFIELDS (95% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ).

Τα μόνα έσοδα της EG προέρχονται από την εκμετάλλευση του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες» κάτω από τη Στρατονίκη (μόλυβδος, άργυρος, ψευδάργυρος) και από την πώληση ποσοτήτων από τους 270.000 τόνους συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη του μεταλλείου Ολυμπιάδας, περιεκτικότητας 23,5 γρ/τόνο χρυσό.

Η εξορυξη κάτω από τη Στρατονίκη (που παραπλανητικά ονομάζεται “μεταλλείο Στρατωνίου”) ήταν μέχρι προτινος εξαιρετικά κερδοφόρα, όμως η κρίση στις τιμές των μετάλλων έχει γίνει και εδώ αισθητή. Η συνεχής κερδοφορία της EUROPEAN GOLDFIELDS στο διάστημα Σεπτέμβριος 2005 – Ιούνιος 2005, έγινε ζημία $3.6 εκατομμυρίων στο γ’ τρίμηνο 2008.

Επιπλέον, τον Απρίλιο 2007 η εταιρεία προπώλησε τη συνολική (μελλοντική) παραγωγή αργύρου της «Μαύρης Πέτρας» στην SILVER WHEATON και εισέπραξε προκαταβολικά $57,5 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα χρόνια και μέχρι την εξόφληση του κοιτάσματος η εταιρεία θα έχει έσοδα μόνο από το μόλυβδο και τον ψευδάργυρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η εταιρεία επωφελείται από το πρόγραμμα hedging που έχει κάνει για το μόλυβδο”, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2009 (που λήγει και η άδεια λειτουργίας). Χάρη στο hedging (συμφωνία πώλησης της παραγωγής με προκαθορισμένη τιμή), η λειτουργία στο Στρατώνι παραμένει θετική.

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΙΣ “ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ”

“Στις σημερινές συνθήκες αγοράς, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει ήδη λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει όλες τις δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες. Ως μέρος της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού, η διοίκηση της εταιρείας αναθεωρεί εκ βάθρων όλα τα έξοδα με στόχο να μειώσει εκείνα που ούτε συνεισφέρουν στους στόχους της παραγωγής ούτε αποτελούν υποχρέωση βάσει της παρούσας άδειοδότησης”.

Στο τέλος του 2007 λειτούργησε η νέα κεκλιμένη στοά 120/220. Με τη στοά αυτή δίνεται η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας εξόρυξης/μεταφοράς που μειώνει δραστικά τον αριθμό των μεταλλωρύχων που απαιτείται στα μέτωπα της εξόρυξης. Η νέα κεκλιμένη στοά +360 που θα αποπερατωθεί στους επόμενους μήνες, μειώνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτούνται.

Τα συμπεράσματα από την ανακοίνωση είναι προφανή.

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ

Τι κι αν το έργο των Σκουριών δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τη Διοίκηση; Η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και έχει πολύ δρόμο μπροστά της; Τι κι αν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής και οι Δήμοι της περιοχής δεν έχουν κληθεί ακόμα να γνωμοδοτήσουν; Τι κι αν σύσσωμος ο Δήμος Παναγίας, όπου βρίσκονται οι Σκουριές, αλλά και όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου του γειτονικού Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου έχουν εκπεφρασμένη αρνητική θέση για το έργο;

Δεν θα περιμένει βέβαια η EUROPEAN GOLDFIELDS τους ιθαγενείς να αποφασίσουν! Η προετοιμάσια για την ανάπτυξη του έργου προχωράει σα να είχαν ήδη ληφθεί όλες οι άδειες . Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας, το βασικό μηχανολογικό πακέτο για το μεταλλείο των Σκουριών έχει ήδη παραδοθεί στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από την OUTOTEC, οι σκελετοί των μύλων λειοτρίβησης έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμοι για αποστολή και όλα τα εναπομείναντα μέρη θα παραδοθούν από την OUTOTEC στο γ’ τρίμηνο του 2009.

Οι σπαστήρες του μεταλλεύματος και άλλα τμήματα του εξοπλισμού έχουν παραγγελθεί στην ελληνική εταιρεία ΕΝΟΙΑ, η αρχιτεκτονική μελέτη σε άλλη εταιρεία, ο σχεδιασμός του ανοιχτού πηγαδιού και του απαραίτητου οδικού δικτύου έχουν ολοκληρωθεί και τα πάντα προχωρούν  ερήμην των πολιτών της Χαλκιδικής!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ – Ο Κ. ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!

Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία είναι η αδειοδότηση του “Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης” των μεταλλευτικών/μεταλλουργικών δραστηριοτήτων στη Β.Χαλκιδική, για την παραγωγή χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου. Η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση υποβλήθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία στις αρχές του 2007 και, σχεδόν δυο χρόνια μετά, δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Σύμφωνα με τη ΕUROPEAN GOLDFIELDS όλα βαίνουν καλώς:

“Η εταιρεία εξακολουθεί να απολαμβάνει τη στήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης τόσο για το Επενδυτικό Σχέδιο όσο και για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ). Η καθυστέρηση στην έγκριση της ΠΠΕΑ οφείλεται σε καθυστέρησεις από τα άλλα Υπουργεία. Αυτό έχει επηρεάσει κι άλλα έργα στην Ελλάδα, δημόσια και ιδιωτικά… Μια επίσκεψη στις τοποθεσίες έγινε στις αρχές Οκτωβρίου από ομάδα ειδικών του Υπουργείου Πολιτισμού (Σκουριές και Ολυμπιάδα), από την οποία δεν αναμένεται να προκύψουν νέοι προβληματισμοί”.

O κ. Στρατουδάκης σε συνέντευξή του στη “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” της 8/11/2008 διαψεύδει το ότι δεν προέκυψαν προβληματισμοί:

“Η επένδυση της εταιρείας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που έχει κολλήσει στο υπουργείο Πολιτισμού”.

Έχει πράγματι “κολλήσει” την παραγωγή χρυσού από τις Σκουριές το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι οι Σκουριές είναι ένα πυκνό δάσος (δασοκάλυψη 95%), μοναδικής βιοποικιλότητας, ενώ σε απόσταση 2 χ.μ. από τον κρατήρα της επιφανειακής εξόρυξης βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Μ. Παναγίας. Και για το Υπουργείο Πολιτισμού τόσο το αρχαίο δάσος όσο και ο παραδοσιακός οικισμός έχουν μεγάλο ειδικό βάρος.

Στις “δύσκολες μέρες” που περνάει η εταιρεία και αφού το “Επενδυτικό Σχέδιο” δεν φαίνεται να εγκρίνεται, μόνη άμεσης απόδοσης δραστηριότητα είναι η παραγωγή χρυσοφόρου συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη από τους 2.400.000 τόνους αποβλήτων εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας (δείτε προηγούμενη καταχώρηση). Η ΜΠΕ για αυτή τη δραστηριότητα υποβλήθηκε το Μάιο του 2008 και έχει κριθεί θετικά από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

Αλλά ο ευρύτερος χώρος ανάπτυξης της δραστηριότητας, οι Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας, αποτελούν συνολικά τμήμα της Ελληνιστικής πόλης των Σταγείρων, με σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φώς στο διάστημα 1998-2000 (δείτε τη σχετική σελίδα στο www.antigold.gr). Και το Υπουργείο Πολιτισμού “έχει κολλήσει” την πραγματοποίηση και αυτής της δραστηριότητας.

ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ “ΣΤΟΧΟΙ”

Η επεξεργασία των δεδομένων της εναέριας γεωφυσικής αποκάλυψε τέσσερις νέες ζώνες με πιθανή θειούχο μεταλλοφορία, σαν του Στρατωνίου, της Ολυμπιάδας και της Πιάβιτσας. Όλες αυτές οι ζώνες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας των 317.000 στρεμμάτων (περιοχή Ολυμπιάδας-Βαρβάρας;) και φυσικά θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνα.

“Έχει ετοιμαστεί μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις σε αυτούς τους συναρπαστικούς (!) νέους στόχους, στο τέλος του 2008 ή στις αρχές του 2009″.

Σουρωτήρι η Β. Χαλκιδική…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.