H Eπιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για τα μεταλλεία χρυσού της Θράκης


009115855b998544b371a89859063157Η “Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος προς τη Βουλή των Ελλήνων”, δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2008 στον ιστοχώρο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Προέδρου της Επιτροπής.

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την άποψη της Επιτροπής ότι “απαιτείται ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας του Νομού Έβρου”, τόσο σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού όσο και με το άλλο καυτό και αμφιλεγόμενο θέμα που απασχολεί τη Θράκη, τον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης.

5. Επισκεψη στο νομο Εβρου

Στις 14 Απριλίου 2008 η Επιτροπή Περιβάλλοντος επισκέφθηκε το νομό Έβρου έπειτα από πρόταση του βουλευτή Έβρου και μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Κελέτση. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιτόπια διαπίστωση των περιβαλλοντικών προκλήσεων του νομού με κύριο βάρος την αποτελεσματική προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων του Δέλτα του Έβρου και του Δάσους της Δαδιάς.

Η Επιτροπή, που απαρτίζεται από 30 Βουλευτές, ενημερώθηκε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου από τους Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων του Δέλτα του Έβρου και Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, από οικολογικές οργανώσεις και άπο άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων και η  «Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου-Ροδόπης κατά της εξόρυξης χρυσού». Στο τέλος της Έκθεσης, η Επιτροπή συνοψίζει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της. Αντιγράφουμε το κομμάτι που αφορά τα μεταλλεία χρυσού:

Τα Μεταλλεια Εξορυξης Χρυσου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώθηκε ότι η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στο ενδεχόμενο δημιουργίας μεταλλείων χρυσού στην περιοχή είναι καθολική. Η χρήση κυανίου κατά την διαδικασία εξόρυξης, ο κίνδυνος ατυχήματος και η πιθανότητα μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα με το επικίνδυνο υλικό, είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που υπαγορεύουν αυτήν την αντίθεση. Λόγω του κινδύνου για το φυσικό περιβάλλον αλλά και την υγεία των κατοίκων, η τοπική κοινωνία έθεσε υπόψη της Επιτροπής μια σειρά από προτάσεις για άμεσες πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να τεθεί οριστικά τέλος στην πιθανότητα να δημιουργηθούν μεταλλεία χρυσού στην περιοχή.

Στην προσπάθεια να συμβάλλει με συγκεκριμένες προτάσεις στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, η Επιτροπή εστιάζει μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον της στα εξής σημεία:

Aκολουθεί μια σειρά από έξι σημεία όπου επικεντρώνει την προσοχή της η Επιτροπή. Τα πέντε πρώτα αφορούν τις ήπιες οικονομικές δραστηριότητες στα Εθνικά Πάρκα του Δέλτα του Έβρου και της Δαδιάς, την τηλεθέρμανση στο Σουφλί και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Προσέξτε όμως το σημείο έξι:

6. Την αποσαφήνιση των προθέσεων της Πολιτείας σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στην περιοχή καθώς και την πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το θέμα.

Δηλαδή: Η Επιτροπή επισκέφθηκε ένα Νομό όπου ο Νομάρχης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, οι Βουλευτές, οι κομματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια, οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι και το σύνολο των πολιτών είναι αντίθετοι στη δημιουργία μεταλλείων χρυσού. Και αφού διαπιστώνει “την καθολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας”, η Επιτροπή καταλήγει ότι χρειάζεται κι άλλη ενημέρωση!

Η θεωρία ότι απαιτείται “ενημέρωση” για “να πεισθεί η τοπική κοινωνία” να δεχτεί τα μεταλλεία χρυσού δεν είναι καινούρια. Από το 1995 που ήρθε στην Ελλάδα η Καναδική TVX με την πρόθεση δημιουργίας εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα, όλοι ανεξαιρέτως οι Κυβερνητικοί παράγοντες – όλων των Κυβερνήσεων – προσπαθούν “να πείσουν” για τα οφέλη των μεταλλείων χρυσού. Μόνο που ούτε η τοπική κοινωνία της Ολυμπιάδας πείσθηκε, ούτε της Θράκης, ούτε καμία άλλη.

Η επίσκεψη της Επιτροπής στον Έβρο έγινε στις 14 Απριλίου, ενώ η εν λόγω Έκθεση προς τη Βουλή των Ελλήνων έχει ημερομηνία 27 Ιουνίου. Την ίδια περίοδο ήταν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το “Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδίασμού” που είχε σηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στη Θράκη, εξ’αιτίας της αναφοράς της ως “περιοχής εξόρυξης χρυσού”. Η Κυβέρνηση τότε είχε υποχωρήσει και στο τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και τελικά ψηφίστηκε στις 25 Ιουνίου, η Θράκη δεν περιλαμβανόταν στις “χρυσοφόρες” περιοχές.

Εύλογα διερωτώμαστε αν αυτή η εξέλιξη ήταν σε γνώση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και αν η Επιτροπή εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη ακόμα και σήμερα που, μετά την έγκριση του νέου Χωροταξικού Σχεδιασμού, η δημιουργία μεταλλείων χρυσού στη Θράκη δεν είναι στις προθέσεις της Πολιτείας – επισήμως τουλάχιστον.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.