“Aποκατάσταση” της παραλίας του Στρατωνίου με τα απόβλητα του μεταλλείου Ολυμπιάδας!


ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟΦΥΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”

01Havouza3H πέτρα του σκανδάλου: η λίμνη αποβλήτων του μεταλλείου Ολυμπιάδας που περιέχει 227.000 ουγγιές χρυσού.

Θα ξεκινήσουμε με μια φαινομενικά άσχετη εισαγωγή:

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι απόβλητο της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου για χρήση του στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Και τι κάνουν οι Αμερικανοί για να ξεφορτωθούν αυτό το πυρηνικό απόβλητο που είναι ραδιενεργό, επικίνδυνο και δεν το δέχεται κανείς; Το βαφτίζουν “ακίνδυνο” και το διαθέτουν για άλλες χρήσεις. Εν προκειμένω, το κάνουν βόμβες και το πετάνε στα κεφάλια του κοσμάκη σε “ανθρωπιστικού χαρακτήρα” αεροπορικές επιδρομές…

Το Μάιο του 2008 η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ υπέβαλε στα συναρμόδια Υπουργεία “Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την απομάκρυνση, καθαρισμό και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας”. Η μελέτη προβλέπει την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού του μεταλλείου Ολυμπιάδας για την παραγωγή συμπυκνώματος χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη από τα παλαιά τέλματα του μεταλλείου.  Το μεγαλύτερο μέρος από τους 2 εκατομμύρια τόνους νέων αποβλήτων που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τη μελέτη, για την αποκατάσταση της ρυπασμένης παραλίας  του Στρατωνίου!!!

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ούτε για “αποκατάσταση” της Ολυμπιάδας ούτε βέβαια για “αποκατάσταση” του Στρατωνίου. Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να εκμεταλλευτεί τα χρυσοφόρα κοιτάσματα της Ολυμπιάδας. Πίσω από τον “αθώο” τίτλο της μελέτης – επιλεγμένο έτσι ώστε να είναι δύσκολο να πούμε όχι – κρύβεται ο στόχος της προώθησης του μεγαλεπήβολου “Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας”.

“ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΕΛΜΑΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ”: ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ…

Όι Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (ΜΕΟ) λειτούργησαν για περίπου 20 χρόνια (1976-1996) και παρήγαγαν συμπυκνώματα μολύβδου και ψευδαργύρου προς εξαγωγή. Έπαψαν να λειτουργούν το 1996 λόγω των δυναμικών αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής στη λειτουργία τους και στην σχεδιαζόμενη κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού από την Καναδική TVX. Η απόφαση 613/2002 της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας ακύρωσε το πρόγραμμα μεταλλουργίας χρυσού και το μεταλλείο ουδέποτε ξαναλειτούργησε.

Για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ η επαναλειτουργία του μεταλλείου Ολυμπιάδας αποτελούσε από την αρχή δηλωμένο στόχο. Το “Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης”  προβλέπει έναρξη της εξόρυξης εντός του 2008 και επεξεργασία του μεταλλεύματος στο αναβαθμισμένο παλαιό εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας – αυτό μέχρι το 2014 που η εταιρεία υπολογίζει να έχει όλοκληρώσει την κατασκευή της κεκλιμένης στοάς μεταφοράς του μεταλλεύματος στο νέο Μεταλλευτικό Κέντρο στην περιοχή Μαντέμ Λάκκου/Στρατωνίου.

Μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα δήλωνε καθαρά τους στόχους της εταιρείας δεν είχε πολλές ελπίδες να περάσει από το Συμβούλιο Επικρατείας που με τις αποφάσεις 613/2002 της Ολομέλειας και 589/1999 της Επιτροπής Αναστολών έχει απαγορεύσει τόσο την εξόρυξη όσο και τον εμπλουτισμό στην Ολυμπιάδα. Και βέβαια δεν θα είχε καμία πιθανότητα να γίνει δεκτό από τους κατοίκους της Ολυμπιάδας που έχουν χύσει αίμα για κλείσουν το μεταλλείο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ  βρήκε τρόπο να συνδυάσει το τερπνόν (δηλαδή το κερδοφόρον) μετά του ωφελίμου (αυτό που προωθεί της επιδιώξεις της). To  τέλμα της Ολυμπιάδας περιέχει 2,4 εκατ. τόνους αποβλήτων εμπλουτισμού με 3,4 γρ. χρυσού ανά τόνο, δηλαδή συνολικά 227.000 ουγγιές χρυσού . Με το πρόσχημα της “αποκατάστασης της λίμνης τελμάτων” η εταιρεία θα αποκομίσει κέρδος πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με μηδαμινό κόστος!

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι θέτοντας σε λειτουργία το εργοστάσιο εμπλουτισμού, θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της που είναι η λειτουργία του μεταλλείου. Παράλληλα επιδεικνύει την “περιβαλλοντική της ευαισθησία” και συκοφαντεί όσους αντιδρούν στις μεταλλευτικές δραστηριότητες ότι δήθεν δεν θέλουν ούτε την αποκατάσταση…

Η “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ” ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Ν. 3220/2004 που κύρωσε τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η εταιρεία έχει πλήρη, νομοθετικά κατοχυρωμένη αμνηστία, όχι μόνο για παρελθούσες αλλά και για μελλοντικές ζημίες του περιβάλλοντος. Περισσότερα στο antigold.gr. Και φυσικά δεν έχει καμία υποχρέωση αποκατάστασης.

Το πρώτο δείγμα αυτής της αμνηστίας  το είδαμε με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2006 και τις ζημίες που υπέστη το φράγμα της λίμνης τελμάτων της Ολυμπιάδας. Με την επιστολή της ΑΠΑ. 1012/13.02.2007, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δηλώνει προς τις Αρμόδιες υπηρεσίες ότι αρνείται (!) να προβεί στην εξέταση της ευστάθειας του φράγματος και των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τυχόν αστοχία του. Παράλληλα δηλώνει θρασύτατα και εκβιαστικά ότι:

«η όποια επέμβασή μας θα γίνει μόνο παράλληλα με τη μεταλλευτική μας δραστηριότητα στην περιοχή»!

Τέτοια “περιβαλλοντική ευαισθησία”!

Όμως αυτό που μας αφήνει κυρολεκτικά άφωνους είναι η πρόταση αποκατάστασης της παραλίας του Στρατωνίου με τα απόβλητα της Ολυμπιάδας! Η παραλία του Στρατωνίου έχει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης με βαρέα μέταλλα, συνέπεια της επί δεκαετίες απόρριψης των τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου στη θάλασσα. Η ανάγκη αποκατάστασής της – στο βαθμό που είναι δυνατή – είναι γνωστή και πανθομολογούμενη. Μια ιδέα των έργων που απαιτούνται για την εξυγίανση της παραλίας μας δίνει η “Μ.Π.Ε. Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου” της TVX HELLAS (1998):

  • Κατασκευή τοιχίου (τύπου κυματοθραύστη) κατά μήκος της παραλίας που θα εμποδίζει τη μεταφορά ρυπασμένου υλικού από τη ζώνη επιρροής των κυμάτων στην παραλία.
  • Απομάκρυνση του εδαφικού υλικού σε μεγάλο βάθος (3 μ.) και αντικατάστασή του με υγιές υλικό.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις προτάσεις αποκατάστασης είναι η αντικατάσταση του εδαφικού υλικού ΜΕ ΥΓΙΕΣ ΥΛΙΚΟ! Οχι με νέα μεταλλευτικά απόβλητα!

Με δυο λόγια: η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πατάει εκεί που πονάνε οι κάτοικοι της περιοχής: στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Και εκμεταλλεύεται την ανάγκη τους για βελτίωση της κατάστασης πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες (στην κυριολεξία, μεταλλευτικά απόβλητα για “υγιές υλικό”), υποσχόμενη απατηλή αποκατάσταση, με στόχο το κέρδος της και μόνο.  Και με το βλέμμα στους 80 τόνους χρυσού της Ολυμπιάδας.


Μία απάντηση στο ““Aποκατάσταση” της παραλίας του Στρατωνίου με τα απόβλητα του μεταλλείου Ολυμπιάδας!”

  1. Τι να προσθέσουμε; Όσα αναφέρει το άρθρο είναι απολύτως αληθινά. Περίπτωση να προβούν σε αποκατάσταση, χωρίς να προσβλέπουν σε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο. Και δυστυχώς έχουν συμμάχους, αυτούς που θα έπρεπε πρώτοι από όλους να τους σταματούν…. τους πολιτικούς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.