Χωροταξικός σχεδιασμός της Εύβοιας και ΛΑΡΚΟ


Aντιγράφουμε από το ιστολόγιο του Κυμαίου “Ένα blog για την Κύμη μας!” το κείμενο Χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής μας και ΛΑΡΚΟ. Tα δικά μας σχόλια θα τα πούμε σε ξεχωριστό κείμενο.

“Την προηγούμενη εβδομάδα ενεκρίθη το “Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό”. Με λίγα λόγια, καθορίζει ποιες περιοχές έχουν περιθώρια ανάπτυξης του τουρισμού και ποιας μορφής. Η περιοχή μας (η Β2.8) χαρακτηρίζεται ως . Πέραν των πλεονεκτημάτων της υπαγωγής μας σε αυτή την κατηγορία (όπως η θεσμοθετημένη διατήρηση του αρχιτεκτονικού τοπίου, οι περιορισμοί στη δόμηση και προστασία του περιβάλλοντος) υπάρχουν και τα “ψιλά γράμματα”.

Στο παραπάνω σχέδιο αναφέρεται επί λέξη:

Επίλυση συγκρούσεων με άλλες χρήσεις

Β. Τουρισμός – Εξόρυξη:
Η άσκηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων, η πρωτογενής επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών στους χώρους εξόρυξης και η εξασφάλιση των αναγκαίων θαλάσσιων διεξόδων για τη διακίνηση των προϊόντων εντός των περιοχών που χαρακτηρίζονται με το παρόν ως περιοχές προτεραιότητας τουρισμού δεν μπορεί λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της φύσης της δραστηριότητας να αποκλειστεί. Η επέκταση της δραστηριότητας στις περιοχές αυτές και σε τμήματα που εντοπίζονται νέα κοιτάσματα, είναι δυνατή ύστερα από συνεκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών (εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εξόρυξης, επεξεργασίας, μεταφοράς, διαχείρισης αποβλήτων, περιορισμού / αντιμετώπισης των οχλήσεων και αποκατάστασης του τοπίου) παραμέτρων.Η «εκμετάλλευση» της δραστηριότητας ως ειδικού ενδιαφέροντος τουριστικού πόρου, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των παλιών μεταλλείων είναι υπό προϋποθέσεις δυνατή και επιθυμητή.”

Με άλλα λόγια, “είναι θεμιτό” η ΛΑΡΚΟ να έρθει στην περιοχή μας για εξόρυξη, να καταστρέψει τα βουνά μας, να κάνει λιμάνι τα Θαψά (διότι αποτελούν “αναγκαία θαλάσσια διέξοδο”), αφού φυσικά μας υποσχεθεί ότι θα αποκαταστήσει μετά το τοπίο (εδώ γελάμε)!

Αναρωτιέμαι ποιοι σύγχρονοι Αινστάιν σκέφτηκαν ότι οι τουριστικές περιοχές, πόσο μάλλον οι περιοχές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, είναι συμβατές με εξορύξεις! Δηλαδή η Κύμη δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της ακραίας τουριστικής ανάπτυξης, αλλά μπορεί να αντέξει τις μπουλντόζες της ΛΑΡΚΟ!”


2 απαντήσεις στο “Χωροταξικός σχεδιασμός της Εύβοιας και ΛΑΡΚΟ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.