Κάτω από το ζυγό των κερδοσκοπικών συμφερόντων, η οροσειρά της Γκιώνας στενάζει και ματώνει


Δελτιο Τυπου της “ΒΙΟΖΩ”

Giona_2008-09-011Με τις… ευλογίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ), Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης οι μεταλλευτικές εταιρείες της Στερεάς Ελλάδας μετέτρεψαν την οροσειρά της Γκιώνας σε κρανίο τόπο[1], γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την περιβαλλοντική προστασία της ιδιαιτερότητά της («NATURA»), την βιοποικιλότητα, τη ζωή και την ασφάλεια κατοίκων και εργαζομένων.

Η βουλιμία για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μέτρα προστασίας και πολύ περισσότερο για έξοδα!

  • Επειδή τους βολεύει και δεν κοστίζει μέχρι στιγμής, αποθέτουν τα στείρα πετρώματα στον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής καταστρέφοντας ό,τι φυτρώνει και ό,τι κινείται[1].
  • Επειδή κοστίζει δεν παίρνουν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα σωρεία δυστυχημάτων. Το αποκορύφωμα ήταν πριν δυο μήνες όταν ένας εργάτης από την Λαμία έχασε την ζωή του σε έκρηξη.
  • Ανύπαρκτα επίσης τα μέτρα για την ηχορύπανση και την σκόνη, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Αγίας Μαρίνας Λαμίας για τον θόρυβο και την σκόνη, που
    έχει κατακλείσει τα σπίτια τους, όταν εκφορτώνεται το μετάλλευμα.
  • Μέγιστο θράσος η προσπάθεια να ανοίξουν τρύπες στην οροσειρά της Οίτης ακόμη και μέσα στον Eθνικό Δρυμό! Σχεδιάζουν δε να καταστρέψουν ένα ολόκληρο χωριό!

Ποιος εγγυαται για τις προστατευομενες περιοχες «NATURA»;

  • Μα βεβαίως και κατ’ αρχήν το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ)!! Το οποίο πρώτο και καλύτερο εκδίδει άδειες για την καταστροφή τους!
  • Ακολούθως, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το οποίο επίσης συνηγορεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας!
  • Και το Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο πλειοδοτώντας αποδεικνύει ότι ανάπτυξη θεωρεί και την καταστροφή του περιβάλλοντος!

Ας παρουμε την υποθεση στα χερια μας, να προστατεψουμε εμεις την πληγωμενη Γκιωνα!

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος Γκιώνας και Οίτης σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς φορείς διοργανώνει συγκέντρωση – σύσκεψη στην Καλοσκοπή όλων των
κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, φορέων, συλλογικοτήτων και  ευαισθητοποιημένων πολιτών με θέμα: «Ας πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να προστατέψουμε εμείς την πληγωμένη Γκιώνα»

Η συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί μπροστά στο Δημοτικό κατάστημα του χωριού, που είναι στην κεντρική πλατεία.

Ας ειμαστε ολοι εκει!

Το ΔΣ της ΒΙΟΖΩ

«ΒΙΟ.ΖΩ» – Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών
“ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ”
Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210 522 23 23, Κινητό: 697-9734591
Ηλ.Ταχ: [email protected] Ιστοσελίδα: www.biozo.org


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.