Πρόταση νόμου για απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε μεταλλεία στη Ρουμανία


Αδιανοητα πραγματα για την Ελλαδα…

www.bancyanide.ro

Στην Ολομέλεια του Ρουμανικού Κοινοβουλίου θα εισαχθεί για ψηφοφορία, κατόπιν απόφασης του Προέδρου της Βουλής, η πρόταση απαγόρευσης της χρήσης κυανίου από μεταλλεία στη χώρα.

Η πρόταση νόμου (τροποποίηση του Μεταλλευτικού Νόμου με την προσθήκη σχετικής διάταξης) πρωτοεισήχθηκε από δυο Γερουσιαστές το Φεβρουάριο του 2007, όμως “μπλοκαρίστηκε” από τον Τομέα Βιομηχανίας της Επιτροπής της Βουλής που επρόκειτο να γνωμοδοτήσει πριν από περίπου ένα χρόνο και δεν το έκανε ποτέ. Τώρα με την απόφαση του Προέδρου της Βουλής, η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, με ή χωρίς γνωμοδότηση του Τομέα Βιομηχανίας.

Η πρόταση οδήγησε στη δημιουργία ενός κοινωνικού κινήματος που οργανώθηκε στην Ομοσπονδία “Ρουμανία Χωρίς Κυάνιο”. Σύμφωνα με μια παν-Ρουμανική δημοσκόπηση που έγινε το Μάρτιο του 2008, το 67% του εκλογικού σώματος επιθυμεί να ψηφίσουν οι Βουλευτές του υπέρ της απαγόρευσης του κυανίου.

Υπάρχουν σήμερα τέσσερις μεταλλευτικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία που χρησιμοποιούν κυάνιο. Τα δυο από τα ονόματα μας είναι πολύ γνωστά – τα μεταλλεία χρυσού στη Baia Mare και τη Baia Borsa ευθύνονται για τις μεγάλες οικολογικές καταστροφές που συνέβησαν στις αρχές του 2000, από διαρροές κυανιούχων αποβλήτων. Και οι τέσσερις εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος oπότε η απαγόρευση της χρήσης κυανίου, αν περάσει, δεν θα έχει αντίκτυπο στη λειτουργία και την κερδοφορία τους. Θα είναι όμως ένα πιθανά ανυπέρβλητο εμπόδιο για το προγραμματιζόμενο τεράστιο επιφανειακό χρυσωρυχείο της Rosia Montana.

Υπάρχει επίσης η “Ροδόπη χωρίς κυάνιο” (Βουλγαρική Ροδόπη, εννοείται…) και ανάλογες προσπάθειες σε πολλά μέρη του πλανήτη. Να δούμε πότε θα αξιωθούμε να δούμε κάτι ανάλογο και στη χώρα μας.


Μία απάντηση στο “Πρόταση νόμου για απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε μεταλλεία στη Ρουμανία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.