Απάντηση σε σχόλιο σχετικά με την παραλία του Στρατωνίου


Το γνωρίζουμε ότι με αυτά που λέμε και γράφουμε ενοχλούμε πολλούς, οπότε δεν μας εξέπληξαν τα υβριστικά σχόλια που λάβαμε τις τελευταίες μέρες…

Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα: ο ιδιοκτήτης του blog είναι ένας ή μάλλον μία. Ως “ιδιοκτήτρια” ή admininstrator λοιπόν, έχω τη δυνατότητα να μην επιτρέπω να εμφανιστούν υβριστικά σχόλια και αυτή τη δυνατότητα έχω σκοπό να την χρησιμοποιήσω. Έχω όλη την καλή διάθεση να απαντήσω σε οποιοδήποτε σχόλιο , ακόμα και σε αυτά που είναι προφανές ότι δεν είναι καλοπροαίρετα. Τα καθαρά υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια όμως θα διαγράφονται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κράτησα ένα από τα “όχι και τόσο ευγενικά” σχόλια επειδή έχει κάτι που χρησιμοποιείται, διαστρεβλωμένο, ως μομφή εναντίον μας και πρέπει επιτέλους να απαντηθεί.  Να απαντήσω λοιπόν:

Ουδέποτε είπαμε ότι τα παιδιά του Στρατωνίου έχουν διανοητικά προβλήματα, γιατί δεν έχουμε στοιχεία για να πούμε κάτι τέτοιο, αφού δεν έχει γίνει καμία επιδημιολογική μελέτη. Για του λόγου το αληθές, η σχετική σελίδα στο www.antigold.gr είναι η “Τοξικές ιστορίες- Τα παιδιά του μολύβδου”. Κάντε τον κόπο να τη διαβάσετε.

Αυτό που είπαμε και λέμε είναι ότι το παράδειγμα του Λαυρίου υποδεικνύει το Στρατώνι σαν περιοχή “ύποπτη” για ανεπίτρεπτη έκθεση του πληθυσμού στο μόλυβδο. Τι είναι το Λαύριο; Μια περιοχή που μέχρι πρόσφατα είχε ενεργά μεταλλεία και εργοστάσια που παρήγαγαν τα ίδια ακριβώς μεταλλεύματα με το Στρατώνι (γαληνίτη και σφαλερίτη). Στο Λαύριο λοιπόν, όταν σταμάτησε η  εκμετάλλευση, έγινε μια σειρά μελετών από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. για την επιπτώσεις των μεταλλουργικών απορριμμάτων στην υγεία του τοπικού πληθυσμού (η πλήρης μελέτη: lavrion_2001_final– διαβάστε την!) Και βρήκαν ανατριχιαστικά πράγματα! Το 90% των παιδιών του Λαυρίου έχουν μόλυβδο στο αίμα τους πάνω από το ανώτατο αποδεκτό όριο. Το 37% των κατοίκων έχουν στα ούρα τους συγκεντρώσεις αρσενικού υψηλότερες από την ανώτατη αποδεκτή.

Επαναλαμβάνω ότι αυτά αφορούν το Λαύριο. διαβάστε όμως τι γράφει η TVX στη “Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου” του 1999 (ΜΠΕ, σελ. 7-13,14):

Η ρύπανση της περιοχής στις παραλίες Στρατωνίου και Καρβουνόσκαλας αξιολογείται ως ιδιαίτερα υψηλή σε σύγκριση με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα ποιότητας των εδαφών. Το στοιχείο που παρουσιάζει την μεγαλύτερη υπέρβαση είναι το αρσενικό, με συγκεντρώσεις συστηματικά υπερδεκαπλάσιες των επιτρεπόμενων ορίων για βιομηχανικές περιοχές. Ακολουθούν ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και το αντιμόνιο…

Οι επιπτώσεις από την απόρριψη των τελμάτων στην παραλία κρίνονται ως ισχυρά αρνητικές κυρίως λόγω των πολλαπλών δραστηριοτήτων και χρήσεων γης που έχουν αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη ζώνη, όπως πάρκο αναψυχής, παιδική χαρά, γήπεδα άθλησης κλπ. Η σημαντικότερη οδός πρόσληψης είναι η κατάποση ρυπασμένου εδάφους, ιδιαίτερα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας”.

Η ΕΠΙΤΗΡΩ στην Τεχνική της Έκθεση αναφέρει το εξής (σελ. 54 “Πυθμένας θάλασσας”):

“Από στοιχεία δειγματοληψίας του 1995 που εκτελέσθηκε από το ΕΝΙΑΛΕ-ΕΘΙΑΓΕ προκύπτει ότι οι μέσες συγκεντρώσεις των περισσοτέρων μετάλλων στα ιζήματα του πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής Στρατωνίου είναι πολλαπλάσιες των τυπικών συγκεντρώσεων σε άλλες θαλάσσιες περιοχές“.

Αυτά τα στοιχεία συνιστούν επικινδυνότητα και η κοινή λογική λέει ότι δεν θα έπρεπε να κολυμπάτε σε αυτή τη θάλασσα, ούτε να αφήνετε τα παιδιά σας να κολυμπήσουν. Το νερό είναι καθαρό (το λέει και η ΕΠΙΤΗΡΩ), όμως το κύμα ή τα πόδια των κολυμβητών ή τα παιδάκια που παίζουν στα ρηχά φέρνουν στην επιφάνεια το ίζημα του πυθμένα. Και το ίζημα είναι φορτωμένο βαρέα μέταλλα.

Η κλασική απάντηση που  παίρνουμε όταν μιλάμε για την παραλία είναι: “Κι εγώ έχω κάνει μπάνιο σε αυτή την παραλία και δεν έπαθα τίποτα”. Φυσικά κανείς δεν πρόκειται να πέσει νεκρός μόλις μπεί στη θάλασσα, ούτε ο επισκέπτης που έκανε μερικά μπάνια θα πάθει τίποτα (ευτυχώς). Η δράση των βαρέων μετάλλων στον οργανισμό είναι σωρευτική και εμφανίζεται στη χρόνια έκθεση.

Οι αποκλειστικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση ανήκουν στο Κράτος το οποίο όχι μόνο δεν φρόντισε να γίνει απορρύπανση, όχι μόνο αμνήστευσε με ειδικούς νόμους τους υπεύθυνους για τη ρύπανση, αλλά άφησε τους κατοίκους στο σκοτάδι σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία τους. Το ίδιο το Κράτος απαγόρευσε την κολύμβηση στον όρμο του Στρατωνίου με το ΦΕΚ 407Β/1980 (“Έγκριση Ειδικού Κανονισμού Λιμένος Στρατωνίου”) που δεν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα, αλλά “παρέλειψε” να ενημερώσει σχετικά τους κατοίκους!

Και φυσικά η παραλία δεν είναι η μόνη πηγή βαρέων μετάλλων. Η σκόνη που σηκώνεται όταν φυσάει κουβαλάει μαζί της τα τέλματα από το Καρακόλι και λεπτομερές υλικό από τα διάσπαρτα μπάζα, απόβλητα και σωρούς μεταλλευμάτων. Διαβάστε τον “Οδηγό επιβίωσης στο Λαύριο” και κάντε συγκρίσεις.

Για να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα, αν έχουν προβλήματα τα παιδιά του Στρατωνίου, η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω είναι ΔΕΝ ΞΕΡΩ, όπως δεν ξέρετε ούτε εσείς. Ζητήστε να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες, όπως έγιναν στο Λαύριο, για να μάθετε. Μελέτες που έγιναν στα βοοειδή της περιοχής Στρατωνίου-Στρατονίκης δείχνουν συσσώρευση μολύβδου και καδμίου στους ιστούς των ζώων. Οι μελετητές θεωρούν απαραίτητο να γίνει έρευνα στον τοπικό πληθυσμό και κυρίως στα παιδιά. Την ίδια σύσταση κάνει η παλαιότερη μελέτη του ΙΓΜΕ “Υδρολογική μελέτη Στρατωνίου-Ολυμπιάδας” (Δρ. Παπακωνσταντίνου, 1995). Στο εξωτερικό, ακόμα και παιδιά που ζουνε μακριά από μεταλλεία και απόβλητα αλλά οι γονείς τους μεταφέρουν στο σπίτι σκόνη από το μεταλλείο όπου δουλεύουν, πάνω στα ρούχα και τα παπούτσια τους, θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου για έκθεση στο μόλυβδο. Ένα εργοστάσιο παραγωγής μολύβδου μέσα στο χωριό και μια παραλία από απόβλητα είναι τουλάχιστον ανησυχητικές ενδείξεις!

“Έκθεση στο μόλυβδο” δε σημαίνει απαραίτητα “διανοητικά προβλήματα”. Και τα παιδιά του Λαυρίου διαπρέπουν στα Πανεπιστήμια, όπως και του Στρατωνίου, και χαιρόμαστε πολύ γι’αυτό. Νοητική υστέρηση δεν έχουν, έχουν όμως, σε ποσοστό 93% (!), υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα κι αυτό σίγουρα καλό δεν είναι… Για τα διάφορα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο μόλυβδος, μας ενημερώνουν τα ίδια τα παιδιά του Λαυρίου (1ο ΤΕΕ Λαυρίου) στην εξαιρετική τους εργασία Λαύριο: Ασημένια γη- Μαύρες παραλίες, με αναφορά σε πλήθος πηγών. Η εργασία τους καταλήγει ως εξής:

“Ένα συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα : θα θέλαμε οι επιστήμονες να λένε ψέματα.

Γιατί αν δεν λένε, σκεφθείτε πως : το σχολείο μας βρίσκεται σε περιοχή που το έδαφος έχει 60 φορές περισσότερο μόλυβδο από τα όρια ανοχή, και πως μόνο το 6,7% από μας έχει παραδεκτά επίπεδα μολύβδου στο αίμα.

Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε πως, μετά από τόσες μελέτες και διεθνή συνέδρια που έγιναν στον τόπο μας, καμιά επίσημη ενημέρωση δεν έγινε σε μας τους τελικούς αποδέκτες της ρύπανσης.

Ζητάμε λοιπόν το αυτονόητο .
Γρήγορη απορρύπανση  με οποιοδήποτε κόστος
Επίσημη ενημέρωση
Συνέχεια στις έρευνες που αφορούν την υγεία μας”.

Εκεί, στο Λαύριο, τα ζητήματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Στο Λαύριο, τα ίδια τα παιδιά ζητούν ενημέρωση, ζητούν απορρύπανση, ασχολούνται με αυτό το θέμα στα σχολεία τους, γράφουν εργασίες, συντάσσουν ερωτηματολόγια. Στο Στρατώνι, όποιος τολμήσει να υπαινιχθεί πως υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης, θεωρείται αυτομάτως “εχθρός του Στρατωνίου” και ρίχνεται στο πυρ το εξώτερον! Τόσο τυφλή εμπιστοσύνη έχετε στο Κράτος;

Για να το κλείσω αυτό το θέμα: έχουμε διαφορετική άποψη για τη συνολική πορεία της περιοχής, αλλά νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε στην ανάγκη απορρύπανσης, με έργα ουσίας και όχι βιτρίνας. Για τις όποιες επιπτώσεις της ρύπανσης από τη μέχρι σήμερα μεταλλευτική δραστηριότητα στην υγεία, εσείς θα έπρεπε να είστε οι πρώτοι που θα ζητήσετε να γίνει έρευνα. Επιστημονική έρευνα και ενημέρωση, δε λέμε τίποτα άλλο. Και μακάρι να αποδειχθεί ότι ότι είμαστε υπερβολικοί.


8 απαντήσεις στο “Απάντηση σε σχόλιο σχετικά με την παραλία του Στρατωνίου”

  1. Κυρία “φυσικος με γνώσεις γεωλογίας και περιβαλλοντος”, αρχικά θεωρώ ότι τα μη αρεστά σχόλια σε εσάς δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται υβριστικά και να λογοκρίνονται απο “προοδευτικούς”.
    Όσον αφορά την ταμπακιέρα – ατύχημα ..απόλυτη σιγη ενοχής. ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ.
    Όσον αφορά το Στρατώνι και το πυρ το εξώτερον , νομίζω ότι δεν είστε εσείς και η επιστημονική σας “υπερεπάρκεια” , εκείνη που θα αναδείξει τα προβλήματα.Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι κάτοικοι του Στρατωνίου που αγωνίστηκαν την δεκαετία του 8Ο για το περιβάλλον όταν όλοι εσείς είσασταν απασχόλημένοι με δημιουργία “προοδευτικής κουλτούρας”.Και όπως είπε και ο ποιητής “φοβάμαι όλα αύτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα” οπότε αφήστε εμάς που ζούμε και μεγαλώνουμε ΕΔΩ να ξέρουμε και να πολεμάμε για κάτι καλύτερο χωρίς δεσμεύσεις.
    Δεν σας έχουμε ανάγκη και κρατήστε την κινδυνολογία για πολιτική χρήση και μονο.
    Οι ζωές των ανθρώπων δεν αποτελούν αντικείμενο για να χτιζετε εσεις πάνω σε αυτό την όποια υπόσταση.ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

  2. Θα ‘θελα να ‘ξερα τι θα πείτε στους εργαζόμενους του μεταλλείου αν καταφέρετε να το κλείσετε ΞΑΝΑ. Θα είστε εδώ, θα μπορείτε να τους δείτε στα μάτια; Θα τους μιλάτε και τότε για τη «διαφορετική» σας «άποψη για την πορεία της περιοχής»;

    Ή μήπως θα έχετε εξαφανιστεί, όπως τότε, αφού θα έχετε επιτελέσει τον σκοπό, για τον οποίον αμείβεστε, και μάλιστα αδρά. Και μη μας πείτε ότι δεν χρηματίζεστε, γιατί δε θα πείσετε κανέναν. Τέτοια, πανελλαδικής εμβέλειας, επικοινωνιακή εκστρατεία κατά των μεταλλείων δεν στήνεται χωρίς οικονομικούς πόρους. Ή μήπως θέλετε να μας πείσετε, ότι τα διάφορα άρθρα που δημοσιεύονται, βασιζόμενα σε δικό σας υλικό, δεν είναι πληρωμένα.

    Όταν οι κάτοικοι του Στρατωνίου και της ευρύτερης περιοχής το 2003 και 2004 περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση, εσείς πανηγυρίζατε την μεγάλη σας «νίκη». Τα χωριά μας, όμως, είχαν ερημώσει, οι νέοι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, ενώ από πάνω μας κρεμόταν η δαμόκλειος σπάθη της καταστροφής του περιβάλλοντος, για το οποίο τόσο κόπτεστε. Αλλά μπροστά στο στόχο να κλείσει το μεταλλείο, «γαία πυρί μειχθήτω». Μέχρι σήμερα είναι ορατές οι συνέπειες αυτής της κοντόφθαλμης στάσης.

    Οι μόνοι που βγήκαν κερδισμένοι απ’ αυτήν την υπόθεση ήσασταν εσείς οι μεγάλοι «αγωνιστές» για το περιβάλλον. Οι φήμες, όμως, για πωλήσεις μεγάλων εκτάσεων στο Ζέπκο, για ανέγερση μεζονέτων στα Πυργαδίκια κ.α. δίνουν και παίρνουν στην περιοχή. Όλως τυχαίως, από πίσω κρύβονται πάντα μπροστάρηδες του «αγώνα» κατά των μεταλλείων…

    Για δες κάτι αγωνιστές

  3. Συμφωνώ με τον mige. Επειδή κάποια σχόλια δεν σας κάνουν, δεν μπορείτε έτσι απλά να τα λογοκρίνετε. Οι οικολόγοι δεν είναι συνήθως και δημοκράτες; Ή μήπως έχουμε περιέλθει σ’ ένα καθεστώς «οικολογικού φασισμού», όπου όλοι πρέπει να συμφωνούμε με σας, και δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη;

    Εκτός αυτού, δεν βλέπω τι το χυδαίο να σας κατηγορεί κάποιος για τη στάση που τηρείτε; Αυτοί δεν είναι οι κανόνες του παιχνιδιού; Άλλωστε εσείς είσαστε οι πρώτοι διδάξαντες, αν κρίνει κανείς το ύφος με το οποίο καταδικάζετε τη μεταλλευτική στο site σας και επιτίθεστε σε όλους όσους έχουν άλλη άποψη.

  4. Εμείς δεν έχουμε τη δύναμη να κλείσουμε κανένα μεταλλείο. Αν κλείσει, πάει να πει πως είναι παράνομο, οπότε τα παράπονά σας στην εταιρεία.

    Καλώς ή κακώς, το μεταλλείο μπορεί να δουλεύει από την αρχαιότητα, μπορεί να έδωσε δουλειά σε γενεές εργαζομένων, αλλά τώρα πλέον οι μέρες του είναι μετρημένες. Tα αποθέματα στις Μαύρες Πέτρες επαρκούν για 3-4, άντε 5 χρόνια. Μετά νομοτελειακά θα κλείσει και δεν θα φταίνε οι “κακοί οικολόγοι”.

    Το Επενδυτικό Σχέδιο, Σκουριές, Ολυμπιάδα και μεταλλουργίες χρυσού έχει ελάχιστες πιθανότητες να προχωρήσει, αφού και ο Δήμαρχος και όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού συμβουλίου (και αυτού και του προηγούμενου) έχουν κάνει σαφές ότι δέχονται μόνο την παρούσα δραστηριότητα. Ο δε Δήμος Παναγίας έχει πάρει απόφαση κατά των Σκουριών.

    Είναι παράλογο να αρχίσετε να σκέφτεστε τι θα κάνετε εσείς και το χωριό σας μετά;Το Στρατώνι (25.000 στρέμματα) είναι νομοθετημένη Βιομηχανική Περιοχή Υψηλής Όχλησης. Στις προτάσεις του για το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, ο Δήμος πρότεινε τον περιορισμό της ΒΙΠΕ στα 200 στρέμματα που εξυπηρετούν την παρούσα δραστηριότητα, ώστε να μπορέσει το Στρατώνι να δει και μια διαφορετική ανάπτυξη. Και αυτή, όπως και όλες οι προτάσεις που έκανε ο Δήμος για το “μεταλλευτικό” του κομμάτι (που δεν είναι καθόλου μικρό – τα 2/3 του Δήμου είναι μέσα στη Μεταλλευτική Ιδιοκτησία) απορρίφθηκαν γιατί προσέκρουσαν στη στη νομοθεσία για τις μεταλλευτικές περιοχές.Το Υπουργείο Ανάπτυξης, στις παρατηρήσεις του για το ΓΠΣ, λέει ότι δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση άλλων χρήσεων γης, για να μη δημιουργηθούν εμπλοκές με τις σημερινές ή τις μελλοντικές μεταλλευτικές δραστηριότητες.

    Το αποτέλεσμα είναι ότι η Περιφέρεια έστειλε το ΓΠΣ πίσω στο Δήμο, με την εντολή να συμμορφωθεί με τη μεταλλευτική νομοθεσία. Ο Δήμος αρνείται να το κάνει γιατί θα υπονομεύσει το μέλλον του και έτσι το ΓΠΣ έχει “παγώσει”. Όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας έχουν ένα Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο που καθορίζει τις χρήσεις γης για τις επόμενες δεκαετίες, έχουν δηλαδή έναν προγραμματισμό για το μέλλον, ενώ ο δικός μας όχι.

    Η περίφημη “συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων” ακουγεται όμορφη, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μπούρδα. Αν το ΓΠΣ γίνει σύμφωνα με τις υποδέιξεις τους, ο Δήμος και οι κάτοικοι του θα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τα 2/3 του Δήμου.Και το Στρατώνι θα παραμένει Βιομηχανική Περιοχή Υψηλής Όχλησης. Τι μπορείτε να κάνετε εκεί μέσα;

    Και εμείς, όπως και εσείς, θέλουμε μια “διαφορετική ανάπτυξη” για το Στρατώνι για την επόμενη μέρα που δεν είναι πολύ μακριά.Δε νομίζετε ότι μπορούμε να βρούμε ένα πεδίο συννενόησης;

  5. 1) Εφόσον το μεταλλείο θα κλείσει «νομοτελειακά» μετά από το πολύ 5 χρόνια, όπως λέτε, γιατί θέλετε να το κλείσετε από τώρα; Σας αρέσει η ιδέα οι άνθρωποι να χάσουν μια ώρα αρχύτερα τη δουλειά τους; Για την άλλη «άποψη» για την «πορεία της περιοχής» ακόμη δεν μας έχετε πείσει. Δεν μας είπατε, τι ακριβώς θα κάνουν οι εργαζόμενοι την επόμενη μέρα.

    2) Χωρίς να είμαστε γνώστες των λεπτομερειών, νομίζουμε ότι αυτά που γράφετε περί «μεταλλευτικής ιδιοκτησίας» είναι «μπούρδες» (χρησιμοποιούμε το δικό σας λεξιλόγιο). Πώς είναι δυνατόν τα 2/3 ενός δήμου να ανήκουν σε κάποιον, και αν ναι, ποιος είναι αυτός; Είναι η εταιρεία; Έχετε δει τους τίτλους ιδιοκτησίας; Ή μήπως είναι καμία μονή του Αγίου Όρους;

    Το Στρατώνι, η Στρατονίκη, τα Στάγειρα και άλλα χωριά βρίσκονται μέσα στην «μεταλλευτική ζώνη». Σ’ αυτά τα χωριά ο κόσμος πώς χτίζει σπίτια; Πάνω σε ποιανού τα οικόπεδα; Μήπως δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για «μεταλλευτική ιδιοκτησία»; Καλό θα ήταν τέτοιους όρους να τους χρησιμοποιείτε σωστά προς αποφυγήν παρεξηγήσεων; Εκτός αν το κάνετε συνειδητά – όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας την ιστοσελίδα σας – για να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις.

    3) Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Δήμος Σταγείρων Ακάνθου για το ΓΠΣ, το Στρατώνι, που θεωρείται «Βιομηχανική Περιοχή Υψηλής Όχλησης», έχει γνωρίσει τα τελευταία τρία χρόνια μία πολύ ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη, και μάλιστα όχι μόνο σε σχέση με το μεταλλείο. Και ο τουρισμός αυξάνεται κάθε χρόνο, και άλλοι τομείς, όπως π.χ. η κτηνοτροφία. Παράλληλα έχουν στηθεί βιοτεχνίες που δεν συνδέονται με το μεταλλείο, οι οποίες αδειοδοτήθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες, λόγω ακριβώς της βιομηχανικής ζώνης (και τους ξέρετε καλά).

    Σε ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη, ξένοι και έλληνες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το χωριό μας, επειδή τους αρέσει πάρα πολύ το τοπίο και η φιλοξενία του κόσμου. Ποτέ δεν έδειξαν να ενοχλούνται από το μεταλλείο. Εφέτος το καλοκαίρι, όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Στρατωνίου ήταν επί δύο μήνες γεμάτα.

    Γιατί, λοιπόν, επιμένετε να δυσφημίζετε ειδικά το χωριό μας. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ο κόσμος σε άλλα μέρη της Χαλκιδικής και της υπόλοιπης Ελλάδας να μας αντιμετωπίζει σχεδόν σαν «λεπρούς» όταν λέμε από που είμαστε. Αυτό συνάδει με τις αρχές σας; Δεν σας προβληματίζει που αποδεικνύεστε ψεύτες κάθε φορά που μας επισκέπτονται οι κακώς ενημερωμένοι.

    4) Ανεξάρτητα από το αν θα εγκριθεί το επενδυτικό ή όχι, η παρούσα εταιρεία έχει δώσει μέχρι στιγμής καλά δείγματα γραφής, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος, αλλά και τα κοινωνικά μας προβλήματα. Οι μόνοι που δεν το βλέπουν είστε εσείς και οι φίλοι σας οι οικολόγοι. Εμείς δεν έχουμε λόγο να πολεμήσουμε το μεταλλείο, γιατί δεν είμαστε καθόλου σίγουροι, αν η κατάσταση στο μέλλον θα είναι καλύτερη χωρίς τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

    Αν μπορείτε να αποδείξετε το αντίθετο, περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Φτάνουν τα γενικόλογα και οι αφορισμοί

    Γιος μεταλλωρύχου

  6. 1) Eμείς συμφωνούμε με τη διαχρονική θέση του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου κατά των ΝΕΩΝ μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Πιάβιτσα, Φισώκα κ.λ.π.).

    Θα θυμάστε ότι ποτέ δεν εναντιωθήκαμε στο μεταλλείο του Μαντέμ Λάκκου, όσο αυτό λειτουργούσε. Όταν, το 1999, εκδόθηκαν δυο Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων για τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, εμείς προσβάλαμε μόνο την Έγκριση που αφορούσε την Ολυμπιάδα. Δεν προσβάλαμε την ΕΠΟ του Στρατωνίου, διότι η δραστηριότητα τότε αφορούσε το Μαντέμ Λάκκο.

    Όσον αφορά την παρούσα δραστηριότητα, δεν θα είχαμε αντίρρηση στη λειτουργία ενός μεταλλείου που θα έδινε δουλειά στον κόσμο, μέχρι αυτό να εξαντληθεί, αν δε συνέβαινε αυτό να είναι κάτω από τη Στρατονίκη. Η εξόρυξη κάτω από τα σπίτια του χωριού θεωρούμε ότι δεν πληροί την στοιχειώδη προϋπόθεση της ασφάλειας του οικισμού και γι’αυτό, κι εμείς και οι κάτοικοι της Στρατονίκης που κατέθεσαν την προσφυγή στο ΣτΕ, ζητάμε να κλείσει. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ κινδύνου για τον οικισμό και τους κατοίκους του και αυτό θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτο ρίσκο που δεν αντισταθμίζεται από τις θέσεις εργασίας.

    2) Δεν γνωρίζω για τις νέες βιοτεχνίες που έχουν γίνει στο Στρατώνι, αλλά σας πιστεύω. Εσείς έχετε λόγο να πιστεύετε ότι αν δεν υπήρχε η Βιομηχανική Ζώνη, θα είχανε πρόβλημα στην αδειοδότηση;

    Το πιστεύω επίσης ότι υπάρχει άνοδος του τουρισμού στο Στρατώνι, γιατί και μένα μου αρέσει πολύ το χωριό σας. Όμως με τις παρούσες συνθήκες, θεωρώ ότι βαδίζετε σε τεντωμένο σχοινί. Ή σε ναρκοπέδιο. Μέχρι να γίνει ουσιαστική αποκατάσταση, τουλάχιστον της παραλίας αλλά και των άλλων περιβαλλοντικών πληγών της περιοχής (διασπαρτα απόβλητα, σωροί μεταλλευμάτων και στείρων), η ανάπτυξη του τουρισμού στο Στρατώνι βασίζεται στην άγνοια του κόσμου και αυτό μπορεί να αποβεί σε βάρος σας.

    Αυτό που αποδεικνύεται κάθε φορά που έρχονται τουρίστες στο Στρατώνι, είναι ότι έχετε ένα πολύ όμορφο χωριό. Όμως δεν αποδεικνυόμαστε ψεύτες, γιατί η ρύπανση (που έχει διαπιστωθεί από επίσημους φορείς) δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι και δεν γίνεται αντιληπτή από τον τυχαίο επισκέπτη.

    Ας δεχτούμε ότι προχωράει το Επενδυτικό Σχέδιο και οι μεταλλευτικές δραστηριότητες συνεχίζονται και μετά την εξοφληση των Μαύρων Πετρών, για άλλα 20-25 χρόνια. Νομίζετε ότι μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει τουρισμός στο Στρατώνι; Λέτε ότι οι τουρίστες δεν ενοχλούνται από την ύπαρξη του εργοστασίου, ξέρετε όμως πώς θα μοιάζει το χωριό σας αν προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρείας;

    Οι υφιστάμενες λιμενικές εξυπηρετήσεις Στρατωνίου περιλαμβάνουν στεγασμένη αποθήκευση 60.000 τόνων συμπυκνωμάτων και έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων χωρητικότητας 8.000 τόνων. Με την προγραμματιζόμενη «αναβάθμιση», θα εξυπηρετούν ταυτόχρονα ένα πλοίο ξηρού φορτίου χύδην (συμπυκνώματα) 61.000 τόνων και ένα υγρού φορτίου χύδην (θειϊκού οξέος), επίσης 61.000 τόνων.

    Αντίστοιχες δυνατότητες πρέπει να έχουν και οι χερσαίες εγκαταστάσεις στην παραλία του Στρατωνίου για αποθήκευση συμπυκνωμάτων μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού και οι δεξαμενές θειϊκού οξέος. Ούτε αυτά θα ενοχλούν τους τουρίστες;

    Ή μήπως νομίζετε ότι η εταιρεία θέλει να δεί να αναπτύσσεται σημαντική τουριστική κίνηση στο Στρατώνι; Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα ανταγωνιστική προς τη βαριά βιομηχανία. Αν ο τουρισμός γινόταν σημαντική πηγή εισοδήματος για το χωριό, θα δεχόταν οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει και κερδίζουν από αυτόν, να γίνουν μπροστά στην παραλία εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης τάνκερ και δεξαμενές θειϊκού οξέος; Δε νομίζω.

    3) Το πώς θα είναι η κατάσταση χωρίς τα μεταλλεία δεν αφορά μόνο το Στρατώνι, ούτε μόνο το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου, αφορά όλη τη Β. Χαλκιδική. Και για τη Β. Χαλκιδική ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ώστε να δημιουργηθούν νέες δραστηριότητες που θα δώσουν δουλειές. Αν διατηρηθεί το καθεστώς της δέσμευσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων, η επόμενη μέρα δεν θα είναι καλή για κανένα.

  7. koita den ekana kan ton kopo na diavaso oli tin istoselida ayta omos pou diavasa fenetai pws einai grammena apo an8rwpous xwris kamia idea gia to STRATWNI.eimai 13 xronon kai apo ta 4 mou akouw xilies dyo malakies apo an8rvpous pou prospa8oun na kleisoun ta metalleia kai apo kapoious pou vgazoun asxetes kai kakes fimes.apo tote pou genni8ika zo edo kai ayton ton topo ton agaaw oso tipote allo oti asxhmo ews kai xazo akousw gia to STRATWNI 8a me peira3ei. kai sto katw katw emeis se aytin tin skouria megalwsame, se ayton ton molyvdo zhsame kai zoume kai oso gi ayto me ta dianohtika provlimata ton katoikon einai to pio gelio ap’ola osa grafete. an to ergostasio kleisei oloi oi an8ropoi 8a meinoyn sto dromo. kai se plhroforo ps sto lykeio ths Ierissou ka8e xrono ena paidi tou stratwniou 8a upswsei thn elliniki shmaia sthn parelasi. KANENAS DEN BOREI NA VGAZEI FIMES APO THN STIGMH POY DEN EXEI ZHSEI STO STRATWNI KANENAS oikologos san oloys esas den 3erei thn pragmatikh katastasiKAI STO KATW KATW SE KANENAN DEN THA EPITREPSW NA PROSVALEI TO STRATWNI MAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Μη έχοντος γνώση των πραγμάτων καθ΄ ολοκληρία αφήνω τους μεγαλύτερους να μιλήσουν. Σε ένα πράγμα όμςσ που θίγετε έχω άποψη και θέλω να ακουστεί η φωνή μου… Παραθέτω τα δικά σας λόγια:<> και <>. Μπορεί να μην το λέτε καθαρά αλλά αυτό εννοείται στην ουσία μέσα από τα υπονούμενα , τους υπαινισμούς και τη φημολογία. Αυτή η αίσθηση δημιουργείται στο κόσμο και αυτήν ακριβώς την αίσθηση προσπαθείτε να προωθήσετε…Το γεγονός ότι παραλληλίζετε το Στρατώνι και με την περίπτωση του Λαυρίου εμμέσως εννοείτε ότι τα παιδιά του Στρατωνίου εμφανίζουν μαθησικέσ δυσκολίες και διανοητικά προβλήματα… Κάντε μια έρυνα στο λύκειο Ιερισσού και μάθετε για πόσα χρόνια μαθητές του Στρατωνίου υψώνουν την σημαία στις παρελάσεις. Και εγώ μένω στο Στρατώνι 18 χρόνια και καλυμπάω στη θάλασσα του Στρατωνίου.. Αρκετά χρόνια για να μου δείξει ο μόλυβδος τα σημάδια του… Και αν θέλετε στατιστικά πανελαδικών εξετάσεων ψάξτε και θα βρείτε μαθητές του χωριού μας με 19500-19400-19200-18900-18500 (2008 κ 2009). Θεωρώ τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο αδιάψευστο στοιχείο της ακυρότητας του συνθήματος που αφήνετε να πλανάται: ” Τα παιδιά του Στρατωνίου αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα”. Πραγματικά η οικολογική σας ιδεολογία έχει καταντήσει πια ένα ιδεολόγημα που συνεχώς αναμασάται.. . Έχω χορτάσει πια !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.