“Ζούμε πάνω σε βόμβες” – άρθρο για τη Στρατονίκη στα “ΝΕΑ”


Ο Εισαγγελεας που ειναι;;;

Aπό το άρθρο του Χάρη Καρανίκα επισημαίνουμε δυο-τρεις ενδιαφέρουσες δηλώσεις:

Π. Στογιώργης, Πρόεδρος της “Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΙΤΗΡΩ)” στο μεταλλείο:
Κατηγορηματικά συμφωνούμε με την άποψη των κατοίκων: γίνεται δηλαδή αποκλειστική χρήση εκρηκτικών για τις εξορύξεις. Περίπου όλες οι εκρήξεις λαμβάνουν χώρα κάτω από τη Στρατονίκη…”

Π. Στρατουδάκης, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:
“Πράγματι υπάρχει και στις μελέτες μας και στις προθέσεις μας η χρήση μηχανικής εκσκαφής στο Μεταλλείο Μαύρων Πετρών, όπου αυτή μπορούσε να εφαρμοστεί… Κάθε καινούργιος εξοπλισμός, για να ενταχθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία, απαιτεί πολλές προσαρμογές ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες λειτουργίας του.”

Και ξανά ο κ. Στογιώργης, σχετικά με τον εντοπισμό από το ΙΓΜΕ εγκοίλων, δηλαδή κενών του εδάφους σε βάθος μέχρι 20 μέτρα κάτω από τη Στρατονίκη:
“Πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθούν, καθώς υπάρχει η περίπτωση οι κατοικίες να διατρέχουν κίνδυνο.”

Υπενθυμίζουμε ότι η ύπαρξη κενών κάτω από τη Στρατονίκη πιθανολογούνταν από παλιά, καθώς επανειλημμένως είχαν συμβεί “αστοχίες” του εδάφους (δείτε σχετικό άρθρο του 2002). Είναι προφανές ότι για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του οικισμού και οι ζωές των κατοίκων, όλες οι σχετικές έρευνες έπρεπε να είχαν αποπερατωθεί πριν την αδειοδότηση της εξόρυξης και φυσικά πριν από την έναρξή της!

Όμως η Στρατονίκη είναι σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα κέρδη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Άρον-άρον τα συναρμόδια Υπουργεία αδειοδότησαν την εξόρυξη σε ένα υπόγειο περιβάλλον ήδη κατακερματισμένο από προηγούμενες εκμεταλλεύσεις, ασταθές και αβέβαιο.

Η εξόρυξη κάτω από το χωριό, αποκλειστικά με εκρηκτικά, κλείνει τον τρίτο χρόνο της – τον όγδοο χρόνο στην πραγματικότητα, αφού είχε προηγηθεί η TVX. Και ενώ οι “αστοχίες” συνεχίζονται” – τα σπίτια ραγίζουν και τα δρομάκια του χωριού βουλιάζουν – οι επίσημοι φορείς ακόμα “προτείνουν” τη διενέργεια μελετών για την ασφάλεια του οικισμού και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ακόμα το σκέφτεται αν θα τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους!

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;;;


10 απαντήσεις στο ““Ζούμε πάνω σε βόμβες” – άρθρο για τη Στρατονίκη στα “ΝΕΑ””

  1. Αλήθεια που είναι ο εισαγγελέας για αυτούς που ψεύδονται και παραποιούν την πραγματικότητα για την εξόρυξη και τους δηθεν κινδύνους στο χωριο βάζοντας γιαγιάδες να ψευδορκούν?

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΨΕΥΤΟΟΙΚΟΛΟΓΙΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΜΜΙΣΘΩΝ

  2. Δεν τα λέμε εμείς, τα λένε το ΙΓΜΕ και η ΕΠΙΤΗΡΩ στην οποία, όπως ξέρετε, συμμετέχει και εκπρόσωπος της εταιρείας.
    Αν μπορείτε να τους αντικρούσετε, παρακαλώ κάντε το.

  3. Η υπεκφυγή δεν χαρακτηρίζει τους γνώστες της πραγματικότητας.
    Όσον αφορά τους φορείς που αναφέρεστε το έργο τους συνδέεται , εκτιμώ, με την πραγματική καταγραφή μιας δραστηριότητας και όχι με την καταστροφολογία- κινδυνολογία, στην οποία δραστηριοποιείστε εσείς αγνοώντας επιστήμονες, εργαζόμενους , εκλεγμένους άρχοντες και κυρίως τους κατοίκους της περιοχής που έχουν εκφρασθεί για σας κατάλληλα με την αρνητική ψήφο τους.
    Και για να γίνω κατανοητός αναφέρομαι για παράδειγμα στα πιθανά γεωλογικά κενά μικρού βάθους και διαστάσεων που περιγράφει το ΙΓΜΕ τα οπία εσείς αυθαίρετα μεγαλώσατε και συνδέσατε με την σημερινή δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε μεγάλο βάθος.
    Όον αφορά τις φωτο που έχετε και αναφέρονται στο ατύχημα που έγινε παλαιότερα στην εταιρεία , θεωρώ ότι η προσβολή της μνήμης νεκρού δεν συνάδει με τις ελληνικές παραδόσεις και έθιμα και κυρίως με την ελληνική παιδεία.Κρίμα!!!

  4. Μάθετε να διαβάζετε:
    Πουθενά δεν αναφερθήκαμε στις διαστάσεις των κενών και πουθενά δεν τα συνδέσαμε με τη σημερινή δραστηριότητα.
    Είπαμε μόνο το προφανές: ότι η εκτίμηση του ΠΙΘΑΝΟΥ κινδύνου έπρεπε να έχει γίνει ΠΡΙΝ από την έναρξη της δραστηριότητας. Αλλιώς είναι τζόγος!
    Οι φωτογραφίες από το φθαρμένο στέγαστρο όπου έγινε το ατύχημα είναι από το ρεπορτάζ της τοπικής τηλεόρασης. Αν θεωρείτε ότι δεν έπρεπε να τις δείξουν, είναι άποψή σας.

  5. Η χθεσινή μου απάντηση προφανώς ενόχλησε τους 2 ( δύο ) ιδιοκτήτες του site και κόπηκε.Την επαναλαμβάνω¨:
    ξαφνικά ο κίνδυνος έγινε ΠΙΘΑΝΟΣ!!!
    Είναι και αυτό μια προοδος!!!
    Άραγε πρόοδος θεωρείται και η αναφορά σας στο παρελθον σε διανοητικά προβλήματα των παιδιών του Στρατωνίου μονο και μόνο επειδη γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κοντα΄στο Μεταλλείο και κολύμπησαν στην θάλασσα με τα ‘τοξικά ‘ απόβλητα?
    Απάντηση είναι οι επιτυχίες τους στα ΑΕΙ εδώ και δεκαετίες.
    ¨οσον αφορά το ατύχημα η τοπική τηλεοραση το ανέφερε όταν συνέβη πριν 3 χρόνια ως ρεπορτάζ. Η επαναφορά του σήμερα από εσάς δεν είναι τίποτα άλλο παρά σκύλευση νεκρού για ίδιους λόγους.
    ΑΝΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ!!!

  6. Θα προσθέσω κάτι στο προηγούμενο σχόλιό μου. Επειδή η καταχώρηση αναφέρεται σε κόμμα που διεκδικεί έδρες στη Βουλή – και δε φταίω εγώ αν τις παίρνει κι όλας – κι επειδή πιστεύω ότι όλα τα θέματα συνδέονται με την πολιτική, έχω ορισμένες ερωτήσεις. Απευθύνονται στα παλικάρια που υπογράφουν με τα ονόματα george, TRY, geo, migge κλπ. Πριν αρχίσετε να κρίνετε τους άλλους, μπορείτε παρακαλώ να πληροφορήσετε αυτούς που σας διαβάζουν αν καταδικάζετε τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά της 4ης Αυγούστου 1936 και το αντίστοιχο κόμμα 4ης Αυγούστου, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, που έδρασε τόσο στην Καραμανλική περίοδο μέχρι την Απριλιανή χούντα, όσο και κατά τη διάρκεια της 7ετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών. Το κόμμα αυτό έφτασε μέχρι να ζητάει κατάργηση της Βουλής και εγκαθίδρυση δικτατορίας, ενώ έκανε και ταραχώδη κωμικοτραγική εισβολή στη Βουλή, την περίοδο των Ιουλιανών. Και φυσικά αν καταδικάζετε την οπερετική απριλιανή δικτατορία των Παπαδόπουλου, Πατακού, Λαδά, Ιωαννίδη κλπ. και όλους όσοι συνεργάστηκαν με τους γελοίους και καταστροφικούς δικτάτορες. Παρακαλώ δηλώστε αν τους καταδικάζετε ξεκάθαρα και χωρίς «γκαγκαμπουμ ντιρλι γκαγκα». Διαφορετικά μην περιμένετε να σας πάρουν στα σοβαρά.
    Γιάννης Μπακόπουλος

  7. Φίλε Μπακόπουλε,

    ειλικρινα δεν κατάλαβα σε ποιο σχόλιο αναφερεσαι ,αλλά νομιζω ότι το να μνημονεύεις τετοιες γελοιες και επωδυνες περιοδους δεν ταιριάζει με μια συζητηση για βιομηχανικοοικολογικά θέματα.΄Ασε που η αναφορά και μόνο σε ξεχασμένους βρυκόλακες του παρελθόντος ,ανατριχιαστικά δρα σε εμάς τους νεώτερους που ευτυχώς μεγαλώσαμε σε Δημοκρατία.
    Πάντως καλό είναι αυτό το θέμα να μην το πολυαναφέρουμε γιατί καποιοι απο το Μεταλλευτικο παρατηρητηριο έχουν συνδεθεί με την ΕΚΟΦ ( αν αυτό θυμίζει κάτι σε κάποιους ) δέρνοντας δημοκρατικούς φοιτητές στα Πολυτεχνεια .Ας μην τα σκαλίζουμε….

    Ένας γνησιος Δημοκράτης

  8. Οι αναφορές των συντελεστών του Παρατηρητηρίου βασίζονται τις περισσότερες φορές σε «κατασκευασμένες» προσεγγίσεις και αυθαίρετα σενάρια. Σκοπός τους είναι εμποδίσουν με κάθε τρόπο την αξιοποίηση των μεταλλευμάτων, των ορυκτών και των πετρωμάτων της χώρας, και όχι μόνον. Αυτοαποκαλούνται οικολόγοι αλλά προφανώς δεν έχουν καμμία σχέση με τις αξίες και τα οράματα που οι παραγματικοί οικολόγοι πρεσβεύουν. Το περιβάλλον αποτελεί γι’αυτούς επικοινωνιακή επίφαση και μέσο κοινωνικής εκμετάλλευσης. Οι προθέσεις τους, όπως αναφέρουν συχνά οι ίδιοι, είναι να προωθήσουν άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες, δηλαδή να εξυπηρετήσουν άλλα οικονομικά συμφέροντα. Ισχυρίζονται ότι έχουν την κοινωνία μαζί τους αλλά αυτή τους γυρίζει την πλάτη. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση λάβρος των κατοίκων της Στρατονίκης εναντίον του πρόσφατου «δελτίου τύπου» του δημοσιογράφου-εκπροσώπου του Παρατηρίου στα ΝΕΑ. Από την μία λοιπόν ασχολούνται με θέματα στα οποία είναι άσχετοι και από την άλλη αναγορεύονται πραξικοπηματικά εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών. Αυτό που τελικά κατορθώνουν είναι να καταδικάζουν και να ακυρώνουν την αναπτυξιακή τους προοπτική. Όσον αφορά στις ψευτο-οικολογικές ευαισθησίες αυτές αποτελούν σήμα κατατεθέν και χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας κακόγουστης «τραγωδίας» που έχει μοναδικό στόχο την παραπληροφορήση και την παραπλανήση της κοινής γνώμης. Ορισμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την ορθότητα των προαναφερόμενων διαπιστώσεων περιλαμβάνονται στις παρακάτω παρατηρήσεις και σχόλια

     Το Παρατηρητήριο επιδιώκει με κάθε τρόπο να καταργήσει κάθε μορφής μεταλλευτική δραστηριότητα. Θέλει δηλαδή να εμποδίσει την παραγωγή πρώτων υλών απαραίτητων στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Να σταματήσει την κατασκευή δρόμων, κοινωφελών υποδομών, κατοικιών, την διάθεση φαρμάκων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων και άλλων βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Και βέβαια οι συντελεστές του Παρατηρητηρίου δεν αρνούνται οι ίδιοι να καταναλώνουν 400 τόννους ορυκτών τον χρόνο ο καθένας για τις δικές του προσωπικές ανάγκες. Ένα ακόμη δείγμα υποκρισίας που χαρακτηρίζει τις ενέργειες τους. Επικρατεί η αντίληψη ότι πρώτες ύλες είναι καθόλα αποδεκτές αρκεί να μην παράγονται στην αυλή τους. Το γνωστό σύνδρομο NIMBY (Not In My Back Yard). Με το ίδιο σκεπτικό οι κάτοικοι του Θεσσαλικού κάμπου θα μπορούσαν να σταματήσουν την αγροτική παραγωγή στην περιοχή τους στερώντας τρόφιμα και άλλα ζωτικά προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι φανερό ότι για το Παρατηρητήριο η παρουσία της «κακής» μεταλλευτικής δραστηριότητας οριοθετείται συγκεκριμένα στον γεωγραφικό χώρο της ΒΑ Χαλκιδικής και της Ελλάδας, απ’όπου πρέπει να εξορισθεί. Μπορεί φυσικά να γίνεται στην Αφρική, στην Κίνα, στην Λατινική Αμερική αλλά όχι στο «σπίτι» τους. Ούτε λόγος να γίνεται για πλανητική οικολογική συνείδηση, συμμετοχική δημοκρατία και αλληλλεγγύη. Οι ευαισθησίες αυτές αποτελούν ψιλά γράμματα.

     Το Παρατηρητήριο αγνοεί τις τρέχουσες εξελίξεις της Ευρωπαϊκής μεταλλευτικής βιομηχανίας. Το γεγονός ότι οι πολίτες της Ευρώπης στηρίζουν πλέον την παραγωγή ορυκτών από τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές. Νέα μεταλλεία προστίθενται διαρκώς στην παραγωγική διαδιακασία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την βιώσιμη λειτουργία τους σε σχέση με την απασχόληση και το περιβάλλον. Οι νέες τεχνολογικοί προόδοι που διαρκώς προκύπτουν και οι καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σήμερα εγγυώνται ορθολογικές επιλογές και προσεγγίσεις στην διαχείριση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων. Όλοι (εταιρικά σχήματα, εργαζόμενοι, κοινωνία) γνωρίζουν ότι οφείλουν να προσαρμοσθούν στο νέο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης. Αλλά βέβαια όλοι αυτοί (οι περισσότεροι βολεμένοι) που με ανεύθυνο τρόπο υποθάλπτουν την λειτουργία των μεταλλείων ενδιαφέρονται μόνο να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Δεν τους καίγεται καρφί για τους εργαζόμενους που θα βρεθούν στον δρόμο σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Αλλά είναι σίγουρο ότι όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί με αυτούς της ΣΗΜΕΝΣ, της ΒΙΑΜΥΛ και άλλους πολλούς σκεπτόμενους πολίτες τους «περιμένουν στην γωνία». Από τους συντελεστές του Παρατηρητηρίου δεν περιμένει κανείς αλληλλεγγύη αλλά ούτε ανθρωπιά. Όμως η διπλοπροσωπεία, η κακοήθεια και η ανευθυνότητα έχουν τα όρια τους.

     Το Παρατηρητήριο εξακολουθεί να καλλιεργεί τον μύθο της αδυναμίας των μεταλλευτικών παραγωγικών κέντρων να συνυπάρξουν με άλλες μορφές αναπτυξιακής δραστηριότητας, όπως είναι ο τουρισμός. Δεν χρειάζεται κανείς να αναφέρει τα αναρίθμητα διεθνή παραδείγματα. Υπάρχουν πολλά και στην χώρα μας. Η εκμετάλλευση λευκών μαρμάρων στην Θάσο, βιομηχανικών ορυκτών στην Μήλο, την Γερακινή, την Κεφαλληνιά και παλαιότερα στην Σαντορίνη δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση. Αντίθετα η οικολογική «δυσφήμηση» των περιοχών της ΒΑ Χαλκιδικής που προωθείται τα τελευταία χρόνια από το Παρατηρητήριο έχει σίγουρα δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό τους εισόδημα.

    Τέλος είναι καλό να διευκρινισθεί ότι οι παρεμβάσεις και καταθέσεις απόψεων και σχολίων που πραγματοποιούνται μέσω οποιασδήποτε ιστοσελίδας κρίνονται από το περιεχόμενο τους και όχι από τον ανώνυμο ή επώνυμο χαρακτήρα τους. Οι αναγνώστες παίρνουν σοβαρότερα τις ανώνυμες τεκμηριωμένες προσεγγίσεις από τις επώνυμες ασυναρτησίες. Και βέβαια σε χουντικές εποχές οι κρατούντες ήταν πάντοτε επώνυμοι ενώ οι περισσότεροι αντιστεκόμενοι επέλεγαν για ευνόητους λόγους την ανωνυμία.

  9. Εκπρόσωπος του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ο έγκριτος δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ; Θα σας συμβούλευα να σοβαρευτείτε.

    Συμφωνώ μαζί σας ότι ο καθένας κρίνεται από τις απόψεις του και ότι οι ανώνυμες παρεμβάσεις κρίνονται εξίσου σοβαρά με τις επώνυμες. Θα συμπληρώσω όμως ότι συχνά η ανωνυμία δεν αποτελεί επαρκές κάλυμμα και ότι η ιδιότητα ή και η ταυτότητα κάποιου είναι φανερές ακόμα και πίσω από το ψευδώνυμο.

    Θα απαντήσω στα σχόλιά σας όχι με σχόλιο αλλά με κανονική καταχώρηση.

  10. Αναγκάζομαι να ξαναγυρίσω στα δυσάρεστα για να διορθώσω μια δική μου παράλειψη. Δεν παρακολούθησα τη συνέχεια των σχολίων μου και δεν είδα ότι το πρώτο σχόλιο δεν μπήκε ποτέ.
    Τα δυο σχόλια αναφέρονται μαζί στο δημοσίευμα:
    http://www.zougla.gr/news.php?id=10575
    για όποιον ενδιαφέρεται.
    Με εξαγριώνει όμως η τακτική ανώνυμοι να καταγγέλλουν ανώνυμα άλλους ανώνυμους για ΕΚΟΦ, αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Κλπ και στο τέλος και μια ανώνυμη απειλή: «Ας μην τα σκαλίζουμε»!
    Επειδή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά τη σκαλίζω μια ζωή και δεν την κουκουλώνω, αν έχετε στοιχεία, παρουσιαστείτε ΕΠΩΝΥΜΑ και κάντε καταγγελία. Αλλιώς ΟΧΙ ΣΑΠΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ παρακαλώ θερμά.
    Κατά τα άλλα, δεν έχω την υπομονή πια να ασχολούμαι με τις στρεψοδικίες σας, για να αποδείξω τα αυτονόητα. Διαβάστε κάποτε τι διωγμό τρώνε τα μεταλλεία σ’ όλο τον κόσμο.
    Και βέβαια, όταν υπάλληλοι εταιρειών σε διατεταγμένη υπηρεσία λένε «άξιος ο μισθός σας», απλά γελοιοποιούνται μόνοι τους.
    Γιάννης Μπακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.