ΣτΕ Ακύρωση του “έργου χρυσού” στο Πέραμα Εβρου!


Νέα νίκη για τον αγώνα μας αυτή η απόφαση. Η απόφαση θα δημοσιευθεί ολόκληρη στο www.antigold.gr, μόλις την πάρουμε στα χέρια μας. Προς το παρόν, αντιγράφουμε άπλώς το δημοσίευμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

Ακυρωθηκε από το Συμβουλιο της Επικρατειας αποφαση του YΠΕΧΩΔΕ με την οποια προεγκριθηκε η χωροθετηση του “εργου χρυσου”, στην περιοχη Περαματος στα ορια των νομών Εβρου και Ροδοπης.

Στη δίκη παρενέβη υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης η εταιρεία με την επωνυμία “Χρυσωρυχεία Θράκης Ανώνυμη Μεταλλευτική και Βιομηχανική Εταιρεία”, αλλά η παρέμβαση απορρίφθηκε. Το έργο αποτελείται από το εργοστάσιο χρυσού, τη λίμνη τελμάτων και το μεταλλείο επιφανειακής εξορύξεως του μεταλλεύματος.

Με την 2315/2008 απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου (εʼ τμήμα, πρόεδρος ο κ. Κ. Μενουδάκος, αντιπρόεδρος του ΣτΕ), κρίθηκαν τα εξής:

  • Eντός των ορίων των οικισμών, καθώς και εκτός αυτών σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων περιμετρικά των καθοριζομένων ορίων, απαγορεύεται η ανέγερση οχλουσών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, βιομηχανικών, βιοτεχνικών.
  • Σε κάθε περίπτωση ειδικά για τη χωροθέτηση επιφανειακών μεταλλευτικών ή λατομικών εργασιών πρέπει να εξασφαλίζεται απόσταση το λιγότερο 250 μ. από βιομηχανικά κτίσματα, οικίες, έργα κοινής ωφελείας, πλατείες, γυμναστήρια, νεκροταφεία και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους και εφόσον δεν χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή τους εκρηκτικές ύλες. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση εκρηκτικών υλών, το όριο διπλασιάζεται.
  • Οι διατάξεις αυτές δεσμεύουν όχι μόνον τις πολεοδομικές αρχές, αλλά και τις λοιπές διοικητικές αρχές, που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση των αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας των εν λόγω οχλουσών εγκαταστάσεων και μάλιστα ανεξαρτήτως του βαθμού οχλήσεως (χαμηλής, μέσης, υψηλής) των εγκαταστάσεων αυτών. Στις διατάξεις αυτές υπάγονται και τα μεταλλεία, κατατασσόμενα στην κατηγορία της μέσης οχλήσεως.
  • Το αυξημένο όριο αποστάσεως των 500 μέτρων από τους προαναφερθέντες τόπους, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι οικισμοί, εφαρμόζεται και όταν από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ως απλώς ενδεχομένη η χρήση εκρηκτικών υλών, χωρίς να απαιτείται να βεβαιώνεται ότι θα γίνει οπωσδήποτε η χρήση αυτή.
  • Η απόφαση του υπουργείου με την οποία χωροθετήθηκε το μεταλλείο χρυσού δεν είναι νόμιμη, δεδομένου ότι με αυτήν επιτρέπεται μεν η λειτουργία μεταλλείου επιφανειακής εκμεταλλεύσεως σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τα όρια του οικισμού, αλλά επιτρέπεται και η χρήση εκρηκτικών υλών για την εκμετάλλευση του μεταλλείου, μολονότι η απόσταση μεταξύ των ορίων του μεταλλείου και των ορίων του οικισμού είναι μικρότερη από το όριο των 500 μέτρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.