Mεταλλεία Χαλκιδικής: Φισώκα, Πιάβιτσα οι επόμενοι “στόχοι”!


Ακρως διαφωτιστικη συνεντευξη του Γεν. Διευθυντη της EUROPEAN GOLDFIELDS

Xάρτης της ανατολικής Χαλκιδικής από το site της EUROPEAN GOLDFIELDS. Τα άσπρα και κόκκινα αστεράκια είναι περιοχές-στόχοι, δηλαδή πιθανά μελλοντικά μεταλλεία.

Και για να μην ξεχνάμε ποιά είναι αυτή η περιοχή, ο παρακάτω χάρτης είναι από τη βάση δεδομένων ΦΙΛΟΤΗΣ για την Ελληνική φύση: προστατευόμενες περιοχές, παρθένα δάση, παραλίες και στο νότο το Άγιον Όρος!

Λίγο παλιά, αλλά καθόλου ξεπερασμένη και απολύτως αποκαλυπτική για το μέλλον της περιοχής μας, η συνέντευξη της 27/3/2008 του David Reading, γεν. διευθυντή της EUROPEAN GOLDFIELDS στο ιντερνετικό περιοδικό της μεταλλευτικής βιομηχανίας www.minesite.com (το κείμενο της συνέντευξης απαιτεί κωδικό πρόσβασης). Ο ειδύλλιακός κόσμος του κ. Reading μάλλον δεν έχει σχέση με αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι κάτοικοι αυτού του τόπου…

Τον Ιανουάριο, η EUROPEAN GOLDFIELDS ολοκλήρωσε μια γεωφυσική μελέτη με εναέρια μέσα, ως μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για μέταλλα στην Ελλάδα, και τα αποτελέσματα εξέπληξαν την εταιρεία. “Προσδιορίσαμε μια πορφυρική ζώνη  που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε”, λέει ο κ. Reading, αναφερόμενος στη Φισώκα, μια περιοχή όπου έίχαν γίνει παλαιότερα γεωτρήσεις από τους ντόπιους. “Ναι, είχε διερευνηθεί νωρίτερα, όμως οι Έλληνες έψαξαν μόνο το βόρειο μέρος για χαλκό και δεν έκαναν αναλύσεις των δοκιμίων για χρυσό. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη”.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα 1.200 μέτρων σε τέσσερις γεωτρήσεις θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου (2008) στη Φισώκα, αλλά πριν από αυτό θα γίνουν 40 γεωτρήσεις στην Πιάβιτσα, μια περιοχή-στόχο για χρυσό-μόλυβδο-ψευδάργυρο που η εταιρεία πιστεύει ότι μπορεί να είναι “άλλη μια Ολυμπιάδα”. Ο κ. Reading συμπληρώνει: “Έχουμε πολλούς στόχους στην ιδιοκτησία μας, όλους μέσα σε μια περιοχή 10 χλμ. Πάντα σχεδιάζαμε ένα εργοστάσιο στην Ολυμπιάδα και υπάρχει η πιθανότητα αυτό να εξυπηρετήσει και την ανάπτυξη αυτών των στόχων, αν αποδειχθούν επικερδείς”.

Για τα υπάρχοντα μεταλλεία, ο κ. Reading μας λέει τα εξής:

“Το Στρατώνι (εννοεί τη Στρατονίκη) έχει 6 χρόνια ζωής στα χαρτιά, αλλά είμαι βέβαιος ότι με περαιτέρω έρευνα, θα προστεθούν άλλα τρια χρόνια στο μεταλλείο. …Η οριστική μελέτη σκοπιμότητας για τις Σκουριές είναι σχεδόν έτοιμη, περιμένει απλά για πιθανές τροποποιήσεις από την περιβαλλοντική μελέτη. … Οι τράπεζες είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το έργο, αλλά δεν θα χρειαστούμε τα χρήματα μέχρι τα μέσα του 2009”.

Για τους γνωρίζοντες την περιοχή, η Πιάβιτσα είναι μεταξύ Νεοχωρίου, Σταγείρων και Βαρβάρας, ενώ η Φισώκα μεταξύ Ιερισσού και Στρατωνίου, κοντά στο Χιλανταρινό μετόχι. Η Φισώκα είναι πορφυρικό κοίτασμα σαν τις Σκουριές, άρα θα αναπτυχθεί ως επιφανειακό μεταλλείο (open-pit). Ας αναλογιστούν οι Χαλκιδικιώτες τι σημαίνουν όλα αυτά.


Μία απάντηση στο “Mεταλλεία Χαλκιδικής: Φισώκα, Πιάβιτσα οι επόμενοι “στόχοι”!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.