«Πουλάει» και πολιτισμό η «Ελληνικός Χρυσός AE» και η Νομαρχία Χαλκιδικής «αγοράζει»!


Ευτυχής ο Νομάρχης Χαλκιδικής αναγγέλει τις εκδηλώσεις “Καλοκαίρι στη Χαλκιδική μας”… με “μέγα χορηγό” την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Νεοχώρι, 19η Ιουλίου 2008

Πουλάει και πολιτισμό τώρα η «Ελληνικός Χρυσός». Η Νομαρχία Χαλκιδικής γιατί αγοράζει; Οι εκδηλώσεις «Καλοκαίρι στη Χαλκιδική μας» έχουν και σαν κύριο χορηγό την ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους «Ελληνικός Χρυσός» Α.Ε.

Οι εκδηλώσεις που ανήγγειλε για το φετεινό καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Νομαρχείας Χαλκιδική υπό τον γενικό τίτλο «Καλοκαίρι στη Χαλκιδική μας» οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου και λαμβάνουν χώρα σε πολλά και διαφορετικά μέρη του νομού, δυστυχώς κρύβουν μια μεγάλη παγίδα! Με έκπληξη διαπιστώνεται ότι ως κύριος χορηγός υπάρχει και η ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους (πρώην μεταλλεία Κασσάνδρας) «Ελληνικός Χρυσός» Α.Ε.

Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη μια τέτοια προκλητική ενέργεια που προσβάλλει βάναυσα τους κατοίκους της Χαλκιδικής, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες της.

Για όσους δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» Α.Ε. είναι αυτή που συνεχίζει -όπως και η αλήστου μνήμης TVX Gold- την εξόρυξη στην θέση «Μαύρες Πέτρες» η οποία βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου κάτω από το χωριό της Στρατονίκης, την οποία διενεργεί με καθημερινή χρήση φουρνέλων. Που έχει καταθέσει αιτήσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης για μεταλλευτική δραστηριότητα στη θέση Σκουριές στο παρθένο δάσος του βουνού Κάκκαβος, το οποίο είναι η φυσική συνέχεια του Στρατονικού Όρους. Που επαναφέρει μελέτες για ίδρυση της καταστροφικής μεταλλουργίας Χρυσού. Είναι και αυτή μια εταιρεία που ονειρεύεται για ολόκληρη τη Βόρειο Χαλκιδική την μετατροπή της σε ένα απέραντο μεταλλείο, σε αντίθεση με τους κατοίκους της που τη θέλουν πράσινη και καθαρή. Με τη χορηγία προσπαθεί -δημιουργώντας εντυπώσεις- να αποκτήσει ερείσματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκιδικής. Κι αυτό εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Ερωτηματικά όμως τίθενται και για τη στάση της Νομαρχίας. Ανάμεσα στις χιλιάδες επιχειρήσεις τις Χαλκιδικής γιατί άραγε επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εταιρεία; Δεν γνωρίζουν οι διοικούντες του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο πως μια τέτοια ενέργεια συνιστά ηθικό τουλάχιστον σκάνδαλο έναντι του Λαού της Χαλκιδικής; Με ποιόν τρόπο πάρθηκε αυτή η απόφαση που εκτός των άλλων εκθέτει και μια σειρά καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές και που τήρησαν ή έχουν τηρήσει στο παρελθόν θέση συμπαράστασης στους κατοίκους που αγωνίζονται εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας;

Μάλιστα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Θεατρικό Εργαστήρι Πολυγύρου εξέδωσε ήδη ανακοίνωση που εκφράζει «πλήρη αγνοία», «απαιτεί άμεση διόρθωση στο διαδίκτυο και στα έντυπα», όπως επίσης δηλώνει «την ξεκάθαρη αποστασιοποίηση του Θ.Ε.Π. από τη χορηγία της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ».

Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής καλεί τους κατοίκους της Χαλκιδικής τους παραθεριστές και τους επισκέπτες να μποϋκοτάρουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Νομαρχίας οι οποίες τελούνται υπό την χορηγεία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» εκτός εάν έχει ανακοινωθεί η απόσυρσή της.

Καλεί τους καλλιτέχνες να αρνηθούν να συμμετέχουν σ’ αυτές εφόσον δεν αποσυρθεί η χορηγία.

Καλεί επίσης όσους πολίτες έχουν προσωπική ή άλλη επαφή με τους καλλιτέχνες να τους ενημερώσουν για το γεγονός, ώστε να μην εκτεθούν με τη συμμετοχή τους.

Καλεί τον Νομάρχη το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τη διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού της Χαλκιδικής να αφουγκραστούν τη θέληση του Λαού του νομού η οποία είναι εναντίον της καταστροφής του περιβάλλοντος από την μέχρι τώρα ή την όποια επικείμενη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ο κος Νομάρχης ας μην ξεχνά ότι μέχρι πριν εκλεγεί στον θώκο του, υπήρξε ο δικηγόρος των αγωνιζόμενων κατοίκων της Στρατονίκης από τις μηνύσεις που δέχθηκαν, όταν τα ΜΑΤ προστάτευαν τις εταιρείες να πραγματοποιούν εξόρυξη κάτω από το χωριό (η οποία παρεμπιπτόντως συνεχίζεται αδιατάρακτα).
Τους καλεί επίσης να ακυρώσουν άμεσα την χορηγία και να αποσύρουν από όποιο επικοινωνιακό υλικό (κατάλογο εκδηλώσεων, αφίσες, πανώ κλπ) τον λογότυπο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ώστε οι εκδηλώσεις να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Τέλος όσο κι αν η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» εκτός από μεταλλεύματα -το οποία σημειωτέον της έχει παραχωρήσει έναντι «πινακίου φακής» ο πρώην «Χαλκιδικάρχης» Χρήστος Πάχτας- πουλάει και πολιτισμό, δεν πείθει κανέναν. Όσο εξακολουθεί να «βιάζει» τις ζωές των Στρατονικιωτών με τα καθημερινά φουρνέλα κάτω από το χωριό και με τα σχέδιά της για καταστροφή του δάσους των Σκουριών του Κακκάβου και τις μεταλλουργίες χρυσού θα είναι υπόλογη στις συνειδήσεις των Χαλκιδικιωτών και των απανταχού ενεργών πολιτών.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, θα συνεχίσουν να αντιστέκονται, προσδοκώντας για τον τόπο τους βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον την παράδοση και την Ιστορία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
με την κα Γραμματική Καραβασιλικού, τηλ. 6944671190,
κα Ευαγγελία Μπίνιου, τηλ. 6942611969,
κο Δημήτρη Λουζικιώτη, τηλ. 693 6443420


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.