Η Θράκη τα κατάφερε!!!


Την απαλοιφή της Θράκης από τη λίστα των περιοχών εξόρυξης χρυσού που αναγράφονται στο άρθρο 7 του νέου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού που ψηφίστηκε στις 25/6/2008, πέτυχαν οι φορείς της Θράκης. Σε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Περιβάλλοντος και Εμπορίου για το “Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού”, παρουσία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και του Υφυπουργού κ. Καλογιάννη, πριν από λίγες εβδομάδες, οι βουλευτές του Έβρου, κ. Δερμεντζόπουλος, Κελέτσης και Ντόλιος, ζήτησαν με επιχειρήματα να εξαιρεθεί η Θράκη από την εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού. Παρουσιάστηκαν όλα τα επιστημονικά δεδομένα (σύμφωνα με τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει το ΤΕΕ Θράκης) και η ανυποχώρητη θέση της τοπικής κοινωνίας να μην δεχθεί βιομηχανία χρυσού.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σημαντική νίκη της κοινωνίας των Νομών Ροδόπης και Έβρου  και αξίζουν συγχαρητήρια στους φορείς που πέτυχαν να διαμορφωθεί αυτός ο τόσο σημαντικός νόμος σύμφωνα με τη θέληση των πολιτών και όχι των εταιρειών.

Οι συνεχείς παλινωδίες και υπαναχωρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως,  δεν δείχνουν καμιά ιδιαίτερη σοβαρότητα…  Στο προσχέδιο του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, η Θράκη δεν περιλαμβανόταν στις περιοχές εκμετάλλευσης χρυσού. Η λέξη “Θράκη” προστέθηκε στο κείμενο του Νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή (“…Χρυσός στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”) , προφανώς μετά από παρέμβαση των μεταλλευτικών εταρειών. Και αφαιρέθηκε άρον-άρον όταν ξεσηκώθηκε …το σύμπαν στη Θράκη και ο Υπουργός αντελήφθη το πολιτικό κόστος της απόφασής του.

Μένει να δούμε αν θα υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί ο Νόμος χωρίς  παρεκλίσεις. Σύντομα θα έχουμε στη Θράκη δυο νέες εταιρείες χρυσού, ιδιοκτήτριες των χρυσωρυχείων Σαπών και Περάματος, που βέβαια δεν έρχονται για να φύγουν άπρακτες. Τα συμφέρονται είναι τεράστια και οι πολίτες της Θράκης πρέπει να συνεχίσουν την επαγρύπνηση τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.