Μελέτη της Frontier Pacific για τα μικτά θειούχα του Περάματος


“τα βρηκαν” ELDORADO και FRONTIER PACIFIC- αλλαζει χερια το χρυσωρυχειο του Περαματος

peramacrosssectionΤομή του κοιτάσματος του Περάματος με τις ερευνητικές γεωτρήσεις. Το ροζ και κόκκινο χρώμα είναι ο ορίζοντας των μη οξειδωμένων θειούχων πετρωμάτων

Νέος ιδιοκτήτης του χρυσωρυχείου του Περάματος θα είναι σύντομα πλέον η καναδική ELDORADO GOLD. Στην τελευταία της ανακοίνωση με ημερομηνια 18/6/2008, η FRONTIER PACIFIC συνιστά στους μετόχους της να αποδεχθούν την νέα βελτιωμένη προσφορά της ELDORADO, πράγμα που έχουν πράξει ήδη όλοι οι διευθυντές της εταιρείας.

Η είδηση για εμάς δεν είναι τόσο η αλλαγή της ιδιοκτησίας, όσο μια νέα μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η FRONTIER PACIFIC προκειμένου να πετύχει ψηλότερη τιμή στη διαπραγμάτευση. Η μελέτη αφορά το δυναμικό εκμετάλλευσης της θειούχου μη οξειδωμένης μεταλλοφορίας του Περάματος – ένα θέμα που ήταν μέχρι σήμερα “ταμπού” για τις εταιρείες.

Η πρόταση εκμετάλλευσης του Περάματος, όπως παραπλανητικά παρουσιάζεται μέχρι σήμερα, αφορά ένα “μικρό” κοίτασμα 11,7 εκατομμυρίων τόνων που είναι επιφανειακό και άρα σε σημαντικό βαθμό οξειδωμένο από τηδράση της ατμόσφαιρας. Για την ανάκτηση του χρυσού από αυτό αρκεί η “απλή” κυάνωση.

Κάτω όμως από το οξειδωμένο κοίτασμα, υπάρχει ένας εκτεταμένος ορίζοντας μη οξειδωμένων θειούχων πετρωμάτων που είναι δυσκατέργαστα και άρα απαιτούν ακόμα πιο επιθετικές μεθόδους από την “απλή” κυάνωση για την αποδέσμευση του χρυσού. Η επέκταση της εκμετάλλευσης στο μη οξειδωμένο, βαθύτερο τμήμα της μεταλλοφορίας είναι κάτι που όλοι γνώριζαν ότι θα γίνει, το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης το είχε επισημάνει πολλές φορές και το λέει και η κοινή λογική: καμία εταιρεία δεν πρόκειται να τα μαζέψει και να φύγει όταν εξαντληθεί το οξειδωμένο κοίτασμα, τη στιγμή που στον πάτο του πηγαδιού που άνοιξε υπάρχουν ακόμα πολλά εκατομμύρια τόνοι υψηλής περιεκτικότητας μεταλλεύματος!

Η κοινωνία της Θράκης θυμάται ακόμα τον πάλαι ποτε διευθυντή των “ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ” κ. Σανούδο να δηλώνει στα τοπικά κανάλια ότι “το δικό τους έργο είναι φιλικό προς το περιβάλλον” επειδή το κοίτασμα είναι οξειδωμένο, σε αντίθεση με το γειτονικό κοίτασμα της Οχιάς της εταιρείας “ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ” (Σάπες), που θα έφερνε την καταστροφή επειδή είναι υπόγειο και δυσκατέργαστο. Η ίδια τακτική έχει ακολουθηθεί έκτοτε από όλες τις ιδιοκτήτριες εταιρείες του Περάματος.

Σήμερα η ίδια η εταιρεία αυτοδιαψεύδεται. Έχει πλέον κανείς αμφιβολία ότι οι χρυσοθήρες δεν θα διστάσουν να ξεκοιλιάσουν όλη τη Θράκη;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.