“Οίτη: Εθνικός Δρυμός ή Μεταλλευτική Ζώνη;” Ημερίδα Κυριακή 15/6 στην Παύλιανη Φθιώτιδας


Εμείς θα πάμε!!!

Κινδυνευει ο ορεινος ογκος της Οιτης από μεταλλευτικες δραστηριοτητες

Υπόγειες στοές και εξορύξεις ακόμα και μέσα στον Εθνικό Δρυμό σχεδιάζει μεγάλη μεταλλευτική εταιρεία – Αντιδρούν οι κάτοικοι της Οίτης

οιτηΕδώ και ένα χρόνο περίπου είναι γνωστά τα σχέδια μεγάλης ιδιωτικής μεταλλευτικής εταιρείας για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον άξονα Παύλιανη – Γοργοπόταμος – Υπάτη, ακόμα και μέσα σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Ειδική Ζώνη Προστασίας Βιοποικιλότητας (SPA GR 244007).

Η εταιρεία, που προωθεί τα σχέδιά της εντός και εκτός του Εθνικού Δρυμού, επικαλούμενη παλαιότερες παραχωρήσεις της περιοχής από την πολιτεία, έχει καταθέσει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνα – αναζήτηση κοιτασμάτων για τρία χρόνια και για εξόρυξη βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, τα σχέδια περιλαμβάνουν γεωτρήσεις σε 296 σημεία της Οίτης, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και κοντά σε οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Ανάπτυξης κ΄Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προωθούν εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για εξόρυξη βωξίτη σε νέες θέσεις, όπως «Κοκκινόβραχος, Κοπρισιές-ΔυοΒουνά, Καραβάκι-Χάνι Παπαμίχου και Τσιμπόγιαννος».

Αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, όπως η Κοινότητα Παύλιανης, ο Δήμος Γοργοποτάμου, ο Δήμος Υπάτης, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης, ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Κουβέλου, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό της Οίτης, αλλά και πολιτικά κόμματα και πλήθος περιβαλλοντικών φορέων έχουν ήδη εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εμπορική εκμετάλλευση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όλων των κατοίκων της Οίτης και όχι μόνο, η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ, σε συνεργασία με την Κοινότητα Παύλιανης και τους Δήμους Υπάτης, Γοργοποτάμου, τον Όμιλο Φίλων του δάσους και τον Φορέα διαχείρισης του Εθνικού δρυμού ΟΙΤΗΣ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα “Οίτη: Εθνικός Δρυμός ή μεταλλευτική ζώνη;” την ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 και ώρα 11πμ στην πλατεία της ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.

Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων όσων μπορούν να μοιραστούν την αγωνία μας και να καταλάβουν την αγανάκτησή μας. Η απόφασή μας είναι σταθερή και αμετάκλητη: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
http://www.oetaee.blogspot.com/, [email protected]


3 απαντήσεις στο ““Οίτη: Εθνικός Δρυμός ή Μεταλλευτική Ζώνη;” Ημερίδα Κυριακή 15/6 στην Παύλιανη Φθιώτιδας”

  1. ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

    Σας παρακαλούμε να υπογράψετε και να προωθήσετε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ
    το κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών, που είναι στην παρακάτω διεύθυνση και αφορά τα μεταλλεία στο βουνό της Οίτης.

    http://www.gopetition.com/online/19993.html

    Προωθήστε το στις δικές σας λίστες e-mail. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν υπογραφές

    με εκτίμηση
    http://www.e-ecology.gr

    ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!
    Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΚΙΩΝΑ!!

  2. Έχω υπογράψει το κείμενο και το έχω βάλει στο blog μου. Το θέμα είναι αν κάνουμε κάτι και για τη Γκιώνα ποου τόσα χρόνια είναι στο έλεος των γνωστών εταιριών που καμαρώνουν κια για το έργο τους στην… προστασία της φύσης! Τόσο θράσος…
    Ελπίζω να συνεργαστούμε και να κάνουμε κάτι επιτέλους.
    Η δική μου καταγωγή είναι από τα Καστέλλια που βρίσκονται στις ρίζες της Γκιώνας.

  3. Το θέμα είναι να καταφέρουμε ως πολίτες ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ να κάνουμε κάτι και για τη Γκιώνα και για τη Χαλκιδική και για τον Έβρο.
    Στην ουσία το πρόβλημα είναι το ίδο και όσο εμείς βλέπουμε ένα μέρος της εικόνας (το νομό μας ας πούμε), ωφελούνται οι εταιρείες και μόνο.
    Θα είμαστε σε επαφή.
    Μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.