Η Ηχηρή Θέση της Κοινωνίας και η Εύγλωττη Σιωπή του Υφυπουργού


Νεο συλλαλητηριο στην Αλεξανδρουπολη κατα της εξορυξης χρυσου

Πανθρακικό, πρωτοφανές σε μέγεθος συλλαλητήριο  κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή Ροδόπης και Έβρου έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2008 στην Αλεξανδρούπολη. Πάνω από 5.000 κόσμου με επικεφαλής τους Δήμους, τις Νομαρχίες, τα κόμματα, τις Μητροπόλεις και τους άλλους φορείς απαίτησαν την άμεση και οριστική απομάκρυνση των χρυσωρυχείων από την περιοχή με πολιτική απόφαση. Παράλληλα ζήτησαν την ακύρωση με νόμο κάθε σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εταιρειών, αλλά και την αναμόρφωση του μεταλλευτικού κώδικα, ώστε να θωρακιστεί ο φυσικός και ορυκτός πλούτος της χώρας και να πάψει να αποτελεί λεία των οικονομικών συμφερόντων.

Εννιά χρόνια τώρα οι κάτοικοι της Θράκης και το σύνολο των αιρετών τους εκπροσώπων και φορέων, δηλώνουν ρητά και σε όλους τους τόνους ότι αλλιώς το έχουν οραματιστεί το μέλλον του τόπου τους και όχι χωματερή τοξικών αποβλήτων. Εννιά χρόνια , στην προσπάθειά τους να μάθουν αυτά που Κράτος και εταιρείες τους κρύβουν, έχουν παρακολούθήσει μια σειρά από επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες που κατέδειξαν, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, την τρομακτική επικινδυνότητα αυτού του είδους των επεμβάσεων. Εννιά χρόνια συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες, προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, επισκέψεις στην Αθήνα. Εννιά χρόνια κούφιες υποσχέσεις από τους πολιτικούς και την κεντρική εξουσία, κενά λόγια για “κοινωνική συναίνεση”, “σεβασμό στην τοπική κοινωνία”, “συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων”, “προτεραιότητα στο περιβάλλον” κλπ. Εννιά χρόνια η κοινωνία σε αναβρασμό, να προσπαθεί με αγωνία να αποσπάσει από τον κάθε  Υπουργό, Υφυπουργίσκο ή παρατρεχάμενο, τη δέσμευση ότι οι υποσχέσεις θα τηρηθούν, ότι δεν θα αποφασιστεί η καταστροφή της, ότι ο εφιάλτης θα απομακρυνθεί. Ότι το μελλον του τόπου θα το αποφασίσουν οι πολίτες του. Δηλαδή τα αυτονόητα για κάθε δημοκρατική πολιτεία.

Οκτώ χρόνια κοροϊδίας. Το έργο ξαναπαίχθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ένα μήνα μετά τη μεγάλειώδη συγκέντρωση. Και ιδού τι έγινε:

Ο Υφυπουργος το βαζει στα ποδια!


Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ορυκτού πλούτου, κ. Σταύρος Καλαφάτης, για να μιλήσει στην ημερίδα με θέμα “Νομός Εβρου: Κόμβος Συνδυασμένων Μεταφορών και Ενέργειας” που διοργάνωσε η εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” στις 27 Φεβρουαρίου 2008. Αφού τόσο ο νομάρχης Εβρου όσο και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εξέφρασαν την καθολική αντίθεσή τους στα σχέδια ανάπτυξης χρυσωρυχείων στην περιοχή, ήρθε η σειρά του Υφυπουργού. Λίγο πριν ανέβει στο βήμα, τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του Χρυσού άνοιξαν ένα μεγάλο πανό στην αίθουσα της εκδήλωσης με το σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και ζήτησαν από κ. Καλαφάτη να δεσμευτεί εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι θα κλείσει οριστικά πλέον το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. Κάτω από τα αδιάκοπα παλαμάκια των παρευρισκομένων, μετά από μερικά λεπτά ο κ. Καλαφάτης απλά σηκώθηκε κι έφυγε, αφού προφανώς είχε έρθει να πει άλλα από αυτά που ο κόσμος της Θράκης ήθελε να ακούσει. Δεν υπήρξε ούτε “προπηλακισμός” του Υπουργού, ούτε “εκδίωξη”, ούτε “βίαιη παρεμπόδισή του να μιλήσει” – ούτε βέβαια “κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατικού διαλόγου”, όπως διαστρεβλωμένα παρουσιάζονται τα πράγματα από τους υπηρέτες των εταιρειών.Για του λόγου το αληθές, δείτε το σχετικό βίντεο:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OAVEjKnl_2k]

Την ίδια ακριβώς μέρα, 27 Φεβρουαρίου, η εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.”, ιδιοκτήτρια του μεταλλείου του Περάματος προκήρυξε την πρόσληψη 200 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, με την πρόσληψη όσων επιλεγούν να αναβάλεται για META την αδειοδότηση κατασκευής του εργοστασίου χρυσού! ΑΝ πάρει ποτέ άδεια!

Κι αυτό το έργο το’χουμε ξαναδεί…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.