Θέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την Εκμετάλλευση Χρυσού


Ανακοινωση του Περιφερειακου Τμηματος Θρακης του ΤΕΕ για το θεμα του Χρυσου στις 14/01/2008

Egnatia1Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης, ενόψει των πληροφοριών ότι δρομολογείται από τα αρμόδια Υπουργεία η έγκριση της Μ.Π.Ε. της Εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.» , έχοντας υπόψη τις πρόσφατα επικαιροποιημένες θέσεις του Τμήματος για το ζήτημα, που αναφέρονται παρακάτω:

1. Η χρήση κυανίου για την απόληψη χρυσού από τα πετρώματα ενέχει επικινδυνότητα για καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, και μάλιστα σε τεράστιες επιφανειακές εκτάσεις. Τα απόβλητα της ανοικτής χημικής μεταλλευτικής διεργασίας, που θα ακολουθηθεί θεωρούνται χειρότερα από τα πυρηνικά κατάλοιπα.

  1. Παράλληλες δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον που αναμένονται, είναι η υπερκατανάλωση υδάτινων πόρων εις βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, η δημιουργία όξινης απορροής και αέριας ρύπανσης εξαιτίας της θειούχας σύστασης των πετρωμάτων, η ολοκληρωτική καταστροφή της αισθητικής του τοπίου από τις λίμνες τελμάτων που θα αντικαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον.
  2. Τα οφέλη που θα προκύψουν στην Οικονομία τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προβλέπονται από έναν απαρχαιωμένο μεταλλευτικό Κώδικα και είναι ελάχιστα και ανάξια αναφοράς. Περιορίζονται σε ελάχιστες θέσεις εργασίας με υψηλό βαθμό κινδύνου για τους εργαζόμενους και αυτές με ημερομηνία λήξης. Η απόληψη χρυσού με μεθόδους επίπλευσης και δημιουργίας χαλκούχου συμπυκνώματος με την οποία επανήλθε η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. από το 2002, όπως αναπτύχθηκε στην υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την Έκθεση Συμπληρωματικών Στοιχείων, παρουσιάζει ελλείψεις, ασάφειες και αντιφατικότητες που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα της διημερίδας του ΤΕΕ Θράκης «Ότι Χρυσός σημαίνει κυάνωση».
  3. Η ύπαρξη των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Θράκη & Ανατολική Μακεδονία, είναι γνωστή από την Αρχαιότητα, όπως και η εκμετάλλευσή τους με οικολογικές μεθόδους σύμφωνα με την σημερινή ορολογία. Κατά συνέπεια μπορούν να παραμένουν ασφαλή στο υπέδαφος της, μέχρι να αποκτηθεί ικανή τεχνογνωσία εξόρυξης που θα εξουδετερώνει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
  4. Εφόσον η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον εθνική (Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο) αλλά και ευρωπαϊκή δέσμευση, η εξόρυξη του χρυσού με τις διατεθειμένες τεχνικές μεθόδους αντιστρατεύεται και τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις. Την αειφορία γιατί δεν λύνει ζωτικά προβλήματα της κοινωνίας ούτε τα προϊόντα της δραστηριότητας μπορούν πάντοτε να αναπαράγονται (ο διαθέσιμος σήμερα χρυσός επαρκεί για εκατοντάδες χρόνια). Όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο δεν την υπηρετεί αλλά αναντίρρητα την υπονομεύει, καταναλώνοντας φυσικό πλούτο που δεν αναπληρώνεται (όπως δάση και νερό).

Ομοφωνα αποφασισε:

Την συμβολή του Τμήματος στην αντίσταση της τοπικής Κοινωνίας και των Αρχών της, στην οργανωμένη από την Εταιρεία υπονόμευση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής και την προκλητική παράκαμψη της εκπεφρασμένης ομόψυχης άρνησης όλων των κατοίκων του Έβρου και της Ροδόπης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.