Νέα Μήνυση από Κατοίκους της Στρατονίκης κατά της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


Σε νέα καταγγελία κατά της εταιρίας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.” προέβησαν οι κάτοικοι της Στρατονίκης στις 14 Νοεμβρίου 2007 ενώπιον του Εισαγγελέα Χαλκιδικής. Η καταγγελία -που υπέχει τη θέση μηνύσεως- αφορά και πάλι τις παράνομες εκρήξεις με φουρνέλα κάτω από τα σπίτια του χωριού οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα σε καθημερινή βάση, κάνοντας τη ζωή των κατοίκων αφόρητη.

Το κείμενο της καταγγελίας της 14/11/2007 έχει ως εξής:

“ΚΑΤΑ

Α) της εταιρίας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.” που εδρεύει στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στο Στρατώνι Χαλκιδικής

Β) παντός υπευθύνου
Πολύγυρος 14-11-2007

Κύριε Εισαγγελέα,

Με την Κ.Υ.Α. 143088/11-4-2005 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της εξόρυξης του κοιτάσματος “ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ” κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης Χαλκιδικής και με την Δ8-Α/Φ 7.49.13/16547/4496/07.09.2005 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη της εκμετάλλευσης του παραπάνω μεταλλείου, από την εταιρία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.”.

Με τις παραπάνω διοικητικές πράξεις καθορίσθηκε η μέθοδος εξόρυξης η οποία χαρακτηρίζεται α) από την φορά (ανερχόμενη ή κατερχόμενη) β) από τα μέσα (μηχανική εξόρυξη ή χρήση εκρηκτικών) και γ) την λιθογόμωση.

Σε ότι αφορά τα μέσα εξόρυξης προβλέπεται:

  1. Να αναπροσαρμοστεί κατά το δυνατόν η τεχνική της εξόρυξης με την εφαρμογή ειδικού εξοπλισμού Road Header (κοινώς αποκαλούμενο “μετροπόντικας”) με παράλληλο περιορισμό της χρήσης εκρηκτικών στο απολύτως απαραίτητο” (Κ.Υ.Α. 143088/11-4-2005 / όρος Δ.1.2)
  2. Η χρήση εκρηκτικών στην κάθε μορφής εξόρυξη εντός των ορίων του οικισμού της Στρατονίκης και πέραν αυτών σε περιμετρική ζώνη 100 μ., να περιορισθεί κάτω από το 30% του συνολικά εξορυσσόμενου μεταλλεύματος σε μηνιαία βάση και να πραγματοποιείται μόνον όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξόρυξης (Δ8-Α/Φ 7.49.13/16547/4496/07.09.2005 απόφαση / σελ. 4).

Σε αντίθεση με τα παραπάνω καθημερινά από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι και σήμερα η εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.”. εφαρμόζει και πραγματοποιεί τεχνική εξόρυξης μόνο με την χρήση εκρηκτικών γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου τήρησης των όρων των παραπάνω διοικητικών πράξεων αλλά προσφάτως και από την ανακοίνωση της εν λόγω εταιρίας στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” της 3-11-2007.

ΕΠΕΙΔΗ η εξόρυξη με καθημερινή χρήση εκρηκτικών και ανατινάξεις κάτω από τα σπίτια μας έχει κάνει ανυπόφορη την ζωή μας, και

ΕΠΕΙΔΗ μετά την παρέλευση δύο και πλέον ετών έχουμε απόλυτα πειστεί ότι ο η νέα μέθοδος της μηχανικής εκσκαφής δεν είναι τεχνικώς εφικτή και ο σχεδιασμός της έγινε αποκλειστικά και μόνο για να κατατείνει στη δημιουργία της βεβαιότητας ότι οι κάτοικοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες έγκρισης της δραστηριότητας εξόρυξης κάτω από έναν κατοικημένο οικισμό ηλικίας αιώνων δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να φοβούνται αφού η εξόρυξη με εκρηκτικά (φουρνέλα) περιορίζεται σε 30%

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να προβείτε στα νόμιμα”.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται με διάφορους τρόπους η απαξίωση του χωριού και των κατοίκων της από την εταιρεία και τους εκπροσώπους της: Με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα στο κοίτασμα των “Μαύρων Πετρών” -που σημειωτέον βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης- εξακολουθούν να αναφέρονται ως μεταλλεία Στρατωνίου, δημιουργώντας την αίσθηση στην Κοινή γνώμη, πως στην Στρατονίκη δεν συμβαίνει τίποτα το επιλήψιμο, αφού στο Στρατώνι ως γνωστόν βρίσκονται η μονάδα εμπλουτισμού και η εξέδρα φόρτωσης.

Παράλληλα συνεχίζεται η βεβήλωση του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής -ένα παρεκκλήσι λίγο έξω από το χωριό, στο ύψωμα προς την κορυφή του Στρατονικού Όρους- στο οποίο η εταιρεία έχει εγκαταστήσει από τις αρχές του καλοκαιριού ένα όργανο μέτρησης μέσα στο Ιερό, (γνωστό ως δονησηογράφο), εξυπηρετώντας τις μελετητικές της ανάγκες. Οι κάτοικοι αλλά και τα μέλη της μειοψηφίας του Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης, διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τον Μητροπολίτη Ιερισσού Αγ. Όρους και Αρδαμερίου και προς τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας. Ο τελευταίος, που παρίστατο σε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης στις 24-7-2007, υποσχέθηκε πως με δική του ευθύνη, ο δονησηογράφος θα απομακρυνθεί. Γεγονός το οποίο δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες οι κάτοικοι συνεχίζουν αδιάλειπτα τον νόμιμο αγώνα τους έως την τελική δικαίωση. Σ’ αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής -η οποία στηρίζει τον αγώνα- την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007 στην Στρατονίκη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε
με τον κο Nίκο Σιδέρη τηλ. : 697 8143928 ή με τον κο Δημήτρη Λουζικιώτη, τηλ.: 693 6443420


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.