Τριήμερο Κατασκήνωσης και Εκδηλώσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής


Αντισταση στην παρανοια που αποκαλουν αναπτυξη

campingSkouries2007Τρεις μέρες κατασκήνωσης , εκδηλώσεων και συζητήσεων οργανώθηκαν στις 27-29 Ιουλίου από την «Πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες» της Μεγάλης Παναγίας στην καρδιά του δάσους των “Σκουριών”, στο όρος Κάκαβος,  πάνω απ’ το χωριό. Το δάσος των Σκουριών προορίζεται από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να γίνει ένα τεράστιο επιφανειακό χρυσωρυχείο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη γύρω περιοχή.

Η ιστορία των μεταλλείων χρυσού στην βόρεια Χαλκιδική είναι λίγο πολύ γνωστή, για όσους ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για αυτήν. Για όλους τους υπολοίπους, έχουν φροντίσει οι επίσημοι φορείς ενημέρωσης να τους κρατούν στην αμάθεια. Τεράστιες εκτάσεις παρθένου δάσους, πλούσιες σε σπάνια ήδη χλωρίδας και πανίδας, καταστρέφονται για να δημιουργηθούν μεταλλεία χρυσού. Τα κέρδη και τα οφέλη πολλά, αλλά μόνο για τις μεγάλες κεφαλαιουχικές εταιρίες, που έρχονται, ποτίζουν με τοξικά καταστρέφοντας έναν επίγειο παράδεισο, και μετά αποχωρούν έχοντας αποστραγγίσει και μολύνει ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, εγκλωβισμένοι στην ανεργία και στις φρούδες υποσχέσεις για ανάπτυξη, βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να υπονομεύεται και για πολλούς από αυτούς οι λίγες ανθυγιεινές μεταλλευτικές θέσεις εργασίας φαντάζουν ως η μόνη λύση σωτηρίας.

Για αυτούς τους λόγους (αλλά και για χίλιους άλλους) αποφασίστηκε η διοργάνωση αυτού του τριημέρου ελεύθερης κατασκήνωσης, εκδηλώσεων, συζητήσεων, προβολών και μουσικών δρώμενων στο πανέμορφο όρος Κάκαβος. Το αποτέλεσμα ήταν πέρα των προσδοκιών, αφού οι μόνιμοι κατασκηνωτές (από Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, Βόλο, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κύπρο κ.α.) ξεπέρασαν τους 700, ενώ πάνω από 3000 άτομα από την ευρύτερη περιοχή του νομού παρευρέθησαν και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Μέσα σε ένα κλίμα συντροφικότητας και αλληλεγγύης οργανώθηκαν οι υπαίθριοι χώροι διαμονής, οι κουζίνες, οι χώροι των λοιπών εκδηλώσεων, ενώ σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι βοήθησαν σε διάφορες εργασίες αντιλαμβανόμενοι το πραγματικό νόημα της συμμετοχής.

campingSkouries-July07Το τέλος του τριημέρου βρήκε το πανέμορφο δάσος χωρίς ένα σκουπιδάκι, χωρίς μια γόπα, αφού η διοργάνωση ήταν άψογη και όλοι οι κατασκηνωτές και επισκέπτες πρόσεξαν το δάσος σαν τα μάτια τους. Για όσους βρέθηκαν εκεί ήταν μια μοναδική ευκαιρία να εκτιμήσουν την άγρια ομορφιά του Κακάβου και όλοι υποσχέθηκαν ότι, όταν χρειαστεί, θα ξαναβρεθούν εκεί για να τον υπερασπιστούν απέναντι στην καταστροφή.

Όπως γράφει η “Πρωτοβουλία Ενάντια στις Βλαπτικότητες- Νέων Μουδανιών” για το τριήμερο:

“Στο τέλος τα εγκάρδια αποχαιρετίσματα συνοδεύτηκαν από σπινθηροβόλα βλέμματα, υποσχόμενα για την συνεχή επικοινωνία, με στόχο την πραγματική ανθρώπινη επαφή και την κατανόηση/αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που μαστίζουν, από άκρη σε άκρη, ολόκληρο τον κόσμο… Εμείς οι Χαλκιδικιώτες θέσαμε ως στόχο την δημιουργία επαφών και πυρήνων επικοινωνίας με κόσμο από όλους τους δήμους και τις κοινότητες του νομού, για την ενδυνάμωση του ριζοσπαστικού οικολογικού μας κινήματος και την ανατροπή των μεταλλευτικών επιχειρήσεων.

Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.