Oμόφωνη Απόρριψη του Μεταλλείου των Σκουριών από το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας.


Θλιβερα επεισοδια απο ομαδα εργαζομενων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Skouries-aerialH περιοχή των Σκουριών σε αεροφωτογραφία του 1998
«Το Δημοτικό Συμβούλιο ως θεσμικός φορέας της περιοχής, λαμβάνοντας υπ’οψιν τις απόψεις και τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, εκφράζει την αντίθεσή του επί του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην περιοχή των Σκουριών, με την μέθοδο της επιφανειακής εξόρυξης».
Αυτή ήταν η πρόταση του Δημάρχου Παναγίας κ. Μητροφάνη που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση αποδίδει πλήρως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετούς μήνες στη Μ. Παναγία και το κίνημα αντίστασης στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που έχει λάβει την προκαταρκτική έγκριση της Κυβέρνησης.


Το πορφυρικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού των Σκουριών, η ναυαρχίδα των προγραμμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, είναι ένα παγκοσμίου κλάσης μεταλλείο (world-class deposit) με άμεσα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα 150.000.000 τόνους. Η απόληψή του θα γίνει επιφανειακά, με κρατήρα διαμέτρου 1200 και πλέον μέτρων και βάθους τουλάχιστον 400 μέτρων, και στη συνέχεια υπόγεια.

Η καταστροφή του παρθένου δάσους των Σκουριών από την εξόρυξη και επεξεργασία του μεταλλεύματος, καθώς και από τους εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων και μπάζων που θα αφήσει πίσω της η εταιρεία, θα είναι ολοκληρωτική. Δραματικές όμως θα είναι οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή μια και το όρος Κάκαβος, όπου βρίσκονται οι Σκουριές, είναι η μεγαλύτερη πηγή πολύτιμου καθαρού νερού ολόκληρης της Χαλκιδικής. Από εκεί προέρχονται όλα τα υδατικά αποθέματα της Β. Χαλκιδικής, αλλά και ο ποταμός Χαβρίας, από όπου προγραμματίζεται να υδροδοτηθεί το νότιο (και τουριστικό) μέρος του Νομού. Τις συνέπειες της αποστράγγισης του βουνού από την υφιστάμενη στοά στις Σκουριές έχει ήδη αισθανθεί ο πλησιέστερος οικισμός, η Μεγάλη Παναγία.

Η απορριπτική απόφαση του Δήμου Παναγίας αποτελεί καθοριστικό πλήγμα για τα μεγαλεπήβολα προγράμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην περιοχή, καθώς είναι εδώ και δεκαετίες η κοιτίδα των μεταλλωρύχων που δουλεύουν στα μέτωπα των στοών. Οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας θεωρούνταν πάντα υπέρμαχοι των μεταλλευτικών προγραμμάτων. Σήμερα το σύνολο των φορέων και συλλόγων της Μ. Παναγίας έχει ήδη εκφράσει γραπτώς την αντίθεσή του στο μεταλλείο των Σκουριών και οι αποφάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί και στην επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης που αξιολογεί το επενδυτικό σχέδιο.

Θλιβερά έκτροπα ακολούθησαν την εκφώνηση της απόφασης από μικρή ομάδα συγκεντρωμένων εργαζομένων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με ύβρεις και κραυγές κατά του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια ή ίδια ομάδα επιτέθηκε με χτυπήματα και απειλές λυντσαρίσματος κατά του Δημοτικού Συμβούλου του γειτονικού Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου Τόλη Παπαγεωργίου, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Η ασφαλής αποχώρησή του έγινε δυνατή μετά από περίπου δυο ώρες, μετά την παρέμβαση αστυνομικών και συνδικαλιστών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Απειλές και ύβρεις δέχθηκε και ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου.

Ανάλογα επεισόδια είχαν σημειωθεί και το Δεκέμβριο του 2002 στο Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου από τους μεταλλωρύχους, εργαζόμενους τότε της TVX, με κύριο στόχο πάλι τον Τόλη Παπαγεωργίου. Ο Τόλης Παπαγεωργίου είναι ιδρυτικό μέλος του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» και έχει αγωνιστεί επί χρόνια κατά της καταδυνάστευσης και της καταστροφής της Β. Χαλκιδικής από τα μεταλλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κάθε άλλο παρά Ελληνικός είναι. Στις 1 Ιουνίου ανακοινώθηκε συμφωνία πώλησης επιπλέον ποσοστού 30% από τον ΑΚΤΩΡΑ στην καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS. Έτσι η παρουσία της Ελληνικής εταιρείας, με ποσοστό ιδιοκτησίας μόλις 5%, καθίσταται καθαρά διακοσμητική και ο «Ελληνικος» χρυσος ξαναγίνεται Καναδικός, όπως ήταν και επί TVX. Σε κάθε περίπτωση, τα δικαιώματα (royalties) του Δημοσίου επί των μεταλλευμάτων είναι μηδενικά.

Το «Παρατηρητήριο» συγχαίρει τους τοπικούς άρχοντες του Δήμου Παναγίας που πήραν μια γενναία απόφαση παρά τις έντονες πιέσεις που τους ασκήθηκαν από την εταιρεία και από κομματικούς παράγοντες που εκφράζουν την Κυβερνητική στήριξη στα μεταλλευτικά προγράμματα. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια νίκη στον αγώνα τους για την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου τους και της Χαλκιδικής γενικότερα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.