Συνάντηση Κινημάτων Ενεργών Πολιτών Βορειο-Ανατολικής Ελλάδας


Ο φυσικος πλουτος της Βορειας Ελλαδας απειλειται  απο περιβαλλοντικα καταστροφικα, δηθεν αναπτυξιακα σχεδια

vasova3 Λιμνοθάλασσα Βάσοβας: με την τελευταία πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ , μικραίνει κατά 50% η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας και δημιουργείται μέσα της Βιομηχανική Ζώνη ώστε να εγκατασταθούν δεξαμενές καυσίμων (περισσότερα εδώ)

Συνάντηση κινημάτων ενεργών πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Χαλκιδική μέχρι τον Έβρο πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Μαΐου 2007. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων και πρακτικών για κοινές δράσεις.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη συχνότερης και τακτικής επικοινωνίας αλλά και συντονισμού των δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα, κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι ο φυσικός πλούτος της βόρειας Ελλάδας, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες, αντί να αντιμετωπίζονται ως συγκριτικά πλεονεκτήματα στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης ανάπτυξης, βρίσκονται, όλο και συχνότερα, τα τελευταία χρόνια στο «μάτι του κυκλώνα» μεγαλεπήβολων, περιβαλλοντικά καταστροφικών και δήθεν αναπτυξιακών σχεδίων.

Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με τις επιδιώξεις μεγάλων οικονομικών και άλλων συμφερόντων που απειλούν με περιβαλλοντική υποβάθμιση ή και καταστροφή τις περιοχές τους, βιώνοντας ένα κράτος που είτε παρέχει ποικίλες «διευκολύνσεις» αγνοώντας την θέληση των τοπικών κοινωνιών, είτε επιδεικνύει την αναλγησία ή αδιαφορία του σε θέματα ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος.

Μεταλλευτικές δραστηριότητες χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη, αποθήκες καυσίμων στην λιμνοθάλασσα Βάσοβα της Καβάλας, Αγωγός πετρελαίου στον Έβρο, στρατιωτικό λιμάνι για Νατοϊκές διευκολύνσεις στη Νέα Πέραμο, είναι μερικά από τα οξυμμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν να πλήξουν, με βίαιο τρόπο, τον φυσικό πλούτο και να αλλάξουν τον βιώσιμα αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής.

Στη συνάντηση αυτή της Ξάνθης συμμετείχαν εκπρόσωποι: Του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στη Βάσοβα, της Συντονιστικής Επιτροπής κατά του Νατοϊκού λιμανιού στη Ν. Πέραμο, της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου και της Πρωτοβουλίας πολιτών κατά του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης και του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης ΠΑΚΕΘΡΑ (έδρα Ξάνθη).

Αποφασίστηκε ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών για δημιουργία (μιας μορφής)  Περιβαλλοντικής Αμφικτιονίας στο χώρο της Βόρειο-ανατολικής Ελλάδας.  Ως μια πρώτη πρόδρομη δράση, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια κοινή εκδήλωση τον Ιούνιο στην Καβάλα.

Πληροφορίες:
Λάζαρος Βασιλειάδης, τηλ. 6974 585917, [email protected]
Τόλης Παπαγεωργίου, τηλ. 6973 317816, [email protected]
Στέλιος Σκιάς, τηλ. 6944 324708, [email protected]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.