Συγκροτήθηκε η “Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Αειφόρο Ανάπτυξη”


 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η δημιουργία της Επιτροπής Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής, που αποφασίσθηκε σήμερα στις 22 Απριλίου 2007, φιλοδοξεί να συνεχίσει  τους αγώνες των κατοίκων, που εκτυλίσσονται αυτά τα χρόνια στην Χαλκιδική (της Ολυμπιάδας, της Βαρβάρας και των χωριών του Στρυμονικού Κόλπου, της Στρατονίκης, της Ιερισσού, της Ουρανούπολης, του Στανού, του Βάβδου, της Μεγάλης Παναγίας και των υπολοίπων χωριών της Χαλκιδικής) και να προσπαθήσει να διευρύνει αυτό τον αγώνα και να τον αναπτύξει.

Βασικός προσανατολισμός είναι η αφύπνιση των πολιτών της περιοχής, ώστε να δραστηριοποιηθούν ως ενεργοί πολίτες και να δρουν με γνώμονα την προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων, της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς. Επίσης να συντονίζει τις προσπάθειες ανατροπής των σχεδίων για μεταλλευτική δραστηριότητα που εκπονήθηκαν ήδη ή θα εκπονηθούν στο μέλλον από οποιεσδήποτε μεταλλευτικές εταιρείες και που αδειοδότησε ή θα αδειοδοτήσει το κράτος, δεδομένου ότι υπάρχουν μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον ή θα δημιουργήσουν καινούργιες εστίες μόλυνσης.

Ακόμα πρόθεση της Επιτροπής είναι να αντισταθεί:

  • στην άναρχη και επιβλητική οικιστική ανάπτυξη
  • στην καταπάτηση των παραλιών, στη μόλυνση των θαλασσών, των ποταμών, των πηγών, των δασών και γενικά σε κάθε βλαπτική ενέργεια που εμπεριέχει την μη αναστρέψιμη καταστροφική δράση.

Όπως και να εναντιώνεται σε οποιεσδήποτε αποφάσεις της διοίκησης που λαμβάνονται ερήμην και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, που έρχονται σε αντίθεση με τα παραπάνω.

Τέλος, να απαιτήσει με κάθε Συνταγματικά αναγνωρισμένο δικαίωμα και μέσο, να αποχαρακτηρισθεί η Βόρεια Χαλκιδική από μεταλλευτική ιδιοκτησία, ώστε αφ’ ενός μεν να σταματήσει η μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή που συντελείται, αφ’ ετέρου δε να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη της Βορείου Χαλκιδικής, η οποία μπορεί να δώσει οριστική διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα της εργασιακής ομηρίας και  της ανεργίας της περιοχής.

Περισσότερες πληροφορίες : 
Kώστας Zαμπούνης / 6944 695400, Mαρία Kαδόγλου / 697 4371552,
Δημήτρης Λουζικιώτης / 693 6443420, Nέστορας Nέστορος / 694 8884885


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.