Όχι στο Μεταλλείο των Σκουριών, λένε οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας


Stoa--new1H εγκαταλελειμμένη ερευνητική στοά της TVX στις Σκουριές

Η μεγαλύτερη αίθουσα της Μ. Παναγίας, ο «Παράδεισος» που φιλοξένησε την ενημερωτική εκδήλωση για το φλέγον θέμα του μεταλλείου των Σκουριών, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από καθήμενους και ορθίους, μικρούς και μεγάλους. Πλήθος κόσμου ήταν και έξω από την αίθουσα, επειδή δεν χωρούσε και παρά το κρύο, επί πέντε ώρες παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τις υψηλού επιπέδου επιστημονικές εισηγήσεις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Κάκαβος», μιας ταινίας φτιαγμένης από κατοίκους της Μ. Παναγίας, με ειδυλλιακές εικόνες του βουνού όπως είναι σήμερα και ζοφερές εικόνες του αύριο που υπόσχεται η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Ένας επιφανειακός κρατήρας, διαμέτρου 1200 και πλέον μέτρων και βάθους πάνω από 400 μ. θα μετατρέψει τις Σκουριές σε σεληνιακό τοπίο. Από τις εκρήξεις, τις αδιάκοπες φορτοεκφορτώσεις, την εξόρυξη, άλεση και λειοτρίβηση 60.000 τόνων πετρωμάτων ημερησίως, η περιοχή θα χάσει την ηρεμία της και θα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Τα τοξικά απόβλητα και στείρα του μεταλλείου θα καλύψουν πάνω από 9.000 στρέμματα του σημερινού πανέμορφου δάσους. Η τοξική σκόνη του μεταλλεύματος και η οξινη απορροή από τα θειούχα πετρώματα των Σκουριών θα απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή, δηλητηριάζοντας ανθρώπους, ζώα και φυτά. Ένας πολύτιμος βιότοπος θα χαθεί.

Την ίδια εικόνα έδωσαν και οι τέσσερις επιστημονικές εισηγήσεις από τους καθηγητές του ΑΠΘ Γιώργο Τριανταφυλλίδη μεταλλειολόγο, λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρη Αλιφραγκή, αναπληρωτή καθηγητή της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Δανιήλ Σεργκελίδη, λέκτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, καθηγητή εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα έκλεισε με την προβολή ταινίας παραγωγής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), σχετικά με την τοξική ρύπανση από το εγκαταλελειμμένο μεταλλείο της Κίρκης του Νομού Έβρου.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις φορέων και κατοίκων οι οποίες ήταν στο σύνολό τους κατά του μεταλλείου. Ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνάς, οι δύο Δήμαρχοι της Μ. Παναγίας, ο μελλοντικός και ο απερχόμενος, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων και συλλόγων τόνισαν την αντίθεσή τους σε κάθε δραστηριότητα που θα θέσει σε κίνδυνο τον Κάκαβο.

Η θερμή ανταπόκριση του συγκεντρωμένου κόσμου στις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις ήταν πέρα από κάθε περιγραφή. Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν ότι και ενημερωμένοι είναι και έχουν άποψη για τη ζωή τους και το μέλλον τους. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας που δοκίμασαν να αναλύσουν το πρόγραμμα «Σκουριές», αποχώρησαν από την αίθουσα αφού έγινε σαφές ότι ο κόσμος δεν ήθελε να ακούσει.

Εμείς, οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας, του Νεοχωρίου, του Παλαιοχωρίου, της Ιερισσού, της Χαλκιδικής, δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να συνομιλήσουμε με οποιαδήποτε εταιρεία. Το μέγεθος της καταστροφής που θα υποστεί ο Κάκαβος, ο πνεύμονας ζωής της περιοχής μας, είναι εύκολα αντιληπτό από τον κοινό νου και δεν χρειαζόμαστε να μάθουμε λεπτομέρειες. Απέναντί μας έχουμε το Ελληνικό Κράτος και μόνον αυτό και του ζητούμε να μην εγκρίνει την ολοκληρωτική καταστροφή της Β. Χαλκιδικής.

«Όταν πρόκειται για υγεία και περιβάλλον, δεν το συζητάμε», δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ για τα λατομεία στο Μαρκόπουλο Αττικής, στα οποία επέβαλε πρόστιμα επειδή ρύπαιναν το περιβάλλον. Έχουμε την απαίτηση από την Κυβέρνηση να δείξει συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.