ΣτΕ: Αναδασώσεις Λατομείων όταν σταματούν Εξορύξεις


Markopoulo2H πληγή της ανατολικής Αττικής: τα λατομεία Μαρκόπουλου

Σύμφωνες με το Σύνταγμα και τους νόμους είναι οι αποφάσεις για αναδάσωση των εκτάσεων των λατομείων όπου έχουν σταματήσει οι εξορύξεις, ανεξάρτητα εάν επρόκειτο για δημόσιες ή ιδιωτικές δασικές εκτάσεις. Αυτό αποφάσισε το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας την αίτηση της εταιρείας «Κέκρωψ» για άρση της αναδάσωσης των 206 στρεμμάτων του παλαιού της λατομείου στα Τουρκοβούνια.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στο σκεπτικό του, επισημαίνει ότι η χορήγηση αδειών για λατομική λειτουργία σε δασικές εκτάσεις δεν συνεπάγεται μεταβολή του νομικού χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών. Αντίθετα, οι εταιρείες υποχρεούνται μετά την παύση της εξόρυξης να προχωρούν σε αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς να έχει σημασία εάν είναι ιδιωτικές ή δημόσιες εκτάσεις. Εάν δεν τηρηθεί αυτή η υποχρέωση, η Πολιτεία έχει το δικαίωμα να κηρύξει την έκταση αναδασωτέα. Ο ισχυρισμός της εταιρείας «Κέκρωψ» ότι η επίμαχη έκταση στα Τουρκοβούνια δεν είχε δασικό χαρακτήρα απορρίπτεται από εκθέσεις του Δασαρχείου Πεντέλης που βεβαιώνουν για το αντίθετο.

Από την “Καθημερινή”, 20/10/2006


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.