Eπιτάχυνση του Προγράμματος Χρυσού-Χαλκού «Σκουριές» ανακοίνωσε η EUROPEAN GOLDFIELDS


Ενα μοναδικο οικοσυστημα και ο μεγαλυτερος υδατικος πλουτος της Χαλκιδικης απειλουνται με αφανισμο

SkOldΦωτογραφία: Η διάνοιξη της ερευνητικής στοάς των Σκουριών από την TVX το 1998

Με εκτενές δελτίο τύπου της 24ης Ιουλίου 2006, η EUROPEAN GOLDFIELDS (www.egoldfields.com) που κατέχει το 65% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ενημερώνει για την πρόοδο στη σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο ανάκτησης χρυσού-χαλκού στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ της Β. Χαλκιδικής. Η ΜΠΕ και άλλες σχετικές μελέτες αναμένεται να είναι έτοιμες στο τέλος του 2006, ενώ η αδειοδότηση και η έναρξη κατασκευής των εγκαταστάσεων θα γίνουν στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Η έναρξη πλήρους παραγωγής του μεταλλείου τοποθετείται στο 2009.

Με προηγούμενο δελτίο τύπου, η EG ανακοίνωσε την αύξηση των αποθεμάτων στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ κατά 13%, χάρη σε ένα νέο σχέδιο εκμετάλλευσης με ανοικτή εξόρυξη μεγαλύτερου βάθους και στην πρόβλεψη για παρατεταμένη άνοδο των τιμών των μετάλλων, η οποία καθιστά οικονομική την εξόρυξη και των πτωχότερων τμημάτων του κοιτάσματος. Το μεταλλείο προβλέπεται να λειτουργήσει 21 χρόνια και τα συνολικά αποθέματα υπολογίζονται σε 191 εκατ. τόνους, με 3,9 εκατ. ουγγιές χρυσού και 790.000 τόνους χαλκού.

Βιάζεται η EG να ξεκινήσει την εκμετάλλευση στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ και ο λόγος είναι προφανής. Οι τιμές χρυσού-χαλκού έχουν χτυπήσει ρεκόρ δεκαετιών και οι ΣΚΟΥΡΙΕΣ, με την χαμηλού κόστους και τεχνικά απλή επιφανειακή εξόρυξη, παρουσιάζουν τρομακτικά περιθώρια κέρδους. Με βάση τις σημερινές τιμές των $660/ουγγιά για το χρυσό και $7000/τόνο για το χαλκό, η εταιρεία θα πραγματοποιούσε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ κέρδη άνω του $1 εκατ.! Καθόλου κακό μεροκάματο για μια εταιρεία που πήρε δωρεάν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας!

Όσο προφανή είναι τα οφέλη για το ταμείο της εταιρείας, τόσο προφανής είναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή που θα υποστεί η ΒΑ Χαλκιδική. Οι ΣΚΟΥΡΙΕΣ βρίσκονται σε υψόμετρο 650 μ. πάνω στο όρος Κάκαβος, σε ένα παρθένο δάσος μοναδικής ομορφιάς, με δασοκάλυψη 95%, ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι «δεν υπάρχει κατοικημένος οικισμός στην περιοχή του μεταλλείου», η Μ. Παναγία, η Ιερισσός, η Αρναία, το Παλαιοχώρι, το Νεοχώρι, τα Στάγειρα και η Στρατονικη, με συνολικό πληθυσμό 15.000 κατοίκους, βρίσκονται σε απόσταση από 2 έως 10 χλμ. από τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ.

Ο Κάκαβος διαθέτει τα πλουσιότερα υδατικά αποθέματα της Χαλκιδικής, όπου η λειψυδρία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Αν και παλαιότερα είχαν συνταχθεί μελέτες για την υδροδότηση των χωριών της ΒΑ Χαλκιδικής από τα νερά του Κακάβου, το έργο δεν προχώρησε γιατί προσέκρουε στα συμφέροντα μεταλλευτικής εκμετάλλευσης του βουνού.

Το μέγεθος και το είδος της επέμβασης στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ θα είναί πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα. Η τρύπα στο βουνό από την επιφανειακή και υπόγεια εκμετάλλευση, συνολικού βάθους πάνω από 800 μ., σε περιβάλλον θειούχων πετρωμάτων, θα λειτουργεί σαν μόνιμη πηγή οξέων και βαρέων τοξικών μετάλλων. Οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν τριβεία, εμπλουτισμό και μεταλλουργία χρυσού και θα επεξεργάζονται 21.000 τόνους μεταλλεύματος την ημέρα. Από τη δραστηριότητα θα προκύψουν 200 εκατ. τόνοι τοξικών αποβλήτων και 200.000 εκατ. τόνοι στείρων υλικών μεταλλείου, η απόθεση των οποίων θα καλύψει δάσος και μεγάλα υδατορέματα σε έκταση 35.000 στρεμμάτων!

Από την απαξίωση συνολικά του υδατικού πλούτου του Κακάβου, την αέρια ρύπανση, την όξινη βροχή και την όξινη απορροή, απειλείται με αφανισμό ένα από τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα της Β.Ελλάδας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που περιλαμβάνει την παράλληλη ανάπτυξη των μεταλλείων «Σκουριές», «Ολυμπιάδα» και «Στρατονίκη», έχει ήδη λάβει την προκαταρκτική έγκριση της Κυβέρνησης. Γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής δεν ζητήθηκε αφού, σύμφωνα με το νόμο 3010/2002, δεν απαιτείται σε αυτό το στάδιο.

Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από την απόφαση 613/2002 της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που ακύρωσε την εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα:

«Η επιχειρηθείσα από την διοίκηση με την έκδοση της προσβαλλομένης πράξεως στάθμιση μεταξύ του προσδοκώμενου οφέλους από την εκτέλεση του έργου και της επαπειλούμενης βλάβης στο φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία του είναι πλημμελής και παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης αναπτύξεως. Και τούτο για τον λόγο ότι το αναλισκόμενο για την κατασκευή του έργου φυσικό κεφάλαιο, δηλαδή δασικές εκτάσεις, υδατορέματα και ο εν γένει καταλαμβανόμενος από τις εγκαταστάσεις χώρος, καθώς και οι επαπειλούμενοι από την λειτουργία του κίνδυνοι, εμφανίζονται δυσανάλογοι εν σχέσει προς τα προσδοκώμενα όφελη από την εγκατάσταση του».

Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε στην άποψη των Ανώτατων Δικαστών. Η Χαλκιδική και η Ελλάδα γενικότερα έχουν μόνο να χάσουν από μια τριτοκοσμικού τύπου ανάπτυξη που στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.