Απόρριψη της Αίτησης Αναστολής της Εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη


Στην Ολομελεια του Συμβουλιου Επικρατειας η υπoθεση το Νοεμβριο

11PolygyrosFeb02-3Φωτογραφία: Από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Στρατονίκης το 2002

Δημοσιεύθηκε η απόφαση 688/2006 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας που απέρριψε το αίτημα κατοίκων της Στρατονίκης για αναστολή της εξόρυξης που πραγματοποιεί η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κάτω από τα σπίτια του χωριού.

Η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από την εταιρεία και με ρεπορτάζ του τύπου «Απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις των κατοίκων της Στρατονίκης» και «Ανοιχτός πλέον ο δρόμος για την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων και της μεταλλουργίας χρυσού» από μερίδα των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης, είτε σκόπιμη είτε επειδή απλά ουδείς διάβασε την περιβόητη απόφαση.

Η κύρια προσφυγή των κατοίκων της Στρατονίκης, δηλαδή η αίτηση ακυρώσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 143088/2005 θα συζητήθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας στις 3.11.2006. Η αίτηση άμεσης αναστολής εργασιών ήταν μια επιπλέον κίνηση των κατοίκων στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την καταστροφική για το χωριό εξόρυξη, αλλά όχι η ουσιαστικότερη.

Η Επιτροπή Αναστολών απέρριψε μεν το αίτημα αναστολής, αλλά με μια απόφαση που είναι Πύρρειος Νίκη για την Εταιρεία και την Κυβέρνηση. Η Επιτροπή έκρινε ότι:

«ναι μεν προκύπτει από τη λειτουργία του μεταλλείου κάτω από το δομημένο τμήμα της Στρατονίκης βλάβη για τους αιτούντες, πλην αυτή δεν είναι ως προς όλες τις συνέπειες ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως».

Η Επιτροπή παρατηρεί επίσης ότι:

«οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη μεταλλευτική δραστηριότητα κάτω από τον οικισμό Στρατονίκης τις οποίες προβάλλουν οι αιτούντες (μόλυνση ύδατος και εδάφους και πτώση της υδροστατικής στάθμης, αποδυνάμωση της στατικής των οικημάτων λόγω εκρήξεων και δονήσεως σε συνδυασμό με τη σεισμικότητα της περιοχής, μόλυνση του κόλπου της Ιερισσού και του Στρυμονικού κόλπου σε περίπτωση ρήξεως του φράγματος αποβλήτων, γόμωση αρχαίων στοών και φρεάτων με συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος) θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν ύστερα όμως από μακροχρόνια εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων…».

Από ανωτέρω προκύπτει ότι στην πραγματικότητα η Επιτροπή Αναστολών έκανε δεκτές όλες τις αιτιάσεις των κατοίκων της Στρατονίκης. Δηλαδή ότι:

  1. Υπάρχουν ήδη, σήμερα, συνέπειες για τη Στρατονίκη και τους κατοίκους της από τη λειτουργία του μεταλλείου.
  2. Επειτα από μακροχρόνια εκμετάλλευση μπορούν να προκύψουν μεγάλοι κίνδυνοι για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια η Επιτροπή Αναστολών σταθμίζει η ότι:

«μετά την έκδοση των 613/2002 και 615/2002 αποφάσεων του ΣτΕ με τις οποίες ακυρώθηκαν πράξεις εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής χρυσού της TVX HELLAS Α.Ε. στην Ολυμπιάδα, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του μεταλλείου αυτού αποτελεί σημαντικό μέρος της τρέχουσας μεταλλευτικής δραστηριότητας της αιτούσας εταιρείας στην οποία απασχολείται ήδη μεγάλος για την περιοχή αριθμός εργαζομένων…».

Επειδή επίκειται, στις αρχές Νοεμβρίου, η συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως της ΚΥΑ 143088/2006 και επειδή κρίθηκε ότι η βλάβη για τη Στρατονίκη και τους κατοίκους της μέχρι τότε δεν θα είναι «ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη», η ολιγομελής Επιτροπή Αναστολών επέλεξε να παραπέμψει το θέμα στην κρίση της Ολομέλειας. Τίποτα λοιπόν δεν κρίθηκε και κανένα «πράσινο φώς» στο μεταλλείο δεν δόθηκε.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την Τεχνική Έκθεση για την έγκριση της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη προβλέπονται μέτρα προστασίας και όροι για την παρακολούθηση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων, «προβλέπεται δε ότι η παράβαση των όρων αυτών θα έχει ως συνέπεια την επιβολή των υπό του νόμου προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων ή την ανάκληση της εγκριτικής της Τεχνικής Μελέτης αποφάσεως».

Καθιστά έτσι η απόφαση υπεύθυνες για την τήρηση του Νόμου από την εταιρεία τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχίας και τις δύο Επιτροπές Ελέγχου που ορίζονται από τον όρο Ζ5 της ΚΥΑ 143088/2000 και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ήδη όμως έχουν γίνει έγγραφες καταγγελίες για σοβαρές παραβάσεις της εταιρείας στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχίας Χαλκιδικής από τις 16.12.2005, χωρίς να έχει δοθεί μέχρι σήμερα απάντηση, και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής από τις 22.11.2005, ο οποίος έχει διατάξει προκαταρκτική ανάκριση. Η Επιτροπή του όρου Ζ5 εξέδωσε Δελτίο Τύπου όπου επισημαίνονται σοβαρές παραβάσεις των όρων της ΚΥΑ από την εταιρεία και προαναγγέλλεται ότι θα συνταχθεί σχετικό Πόρισμα το οποίο θα ανακοινωθεί στον Τύπο. Το Πόρισμα των 100 σελίδων συντάχθηκε μεν, όμως κρίθηκε ΑΠΟΡΡΗΤΟ από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δεν ανακοινώθηκε. Η δε Επιτροπή του ΥΠ.ΑΝΑ. σιωπά μέχρι σήμερα σα να μην υπάρχει.

Το Παρατηρητήριο θα καταθέσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών ενώπιων των αρμοδίων νέες καταγγελίες, πλήρως τεκμηριωμένες, για πλήθος επικινδύνων παραβάσεων από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ όλων των νόμων και των εγκριτικών πράξεων της σημερινής μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Με την ελπίδα ότι επιτέλους ο Νόμος θα εφαρμοστεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.