Χρυσωρυχεία και Αντίσταση των Τοπικών Κοινωνιών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία


Εκδηλωσεις στα πλαισια του ευρωπαικου Κοινωνικου φορουμ

Η «Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και  Μεταλλουργίας Χρυσού» και το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων»
έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν σε δυο εκδηλώσεις με θέμα τα χρυσωρυχεία και την αντίσταση των τοπικών κοινωνιών, στα πλαίσια του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ:Την προβολή της ταινίας «Της Γης το Χρυσάφι» του Γιάννη Καρυπίδη, την Πέμπτη 4 Μαϊου στις 15:30 στην αίθουσα S207. Το σεμινάριο με θέμα: «Μεταλλεία Χρυσού σε Αιγαίο και Βαλκάνια – Κινήματα κατά των Χρυσωρυχείων σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία», το Σάββατο 6 Μαϊου στις 10:00 στην αίθουσα F27.Το σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Τουρκική οργάνωση Elele Action και τη Βουλγαρική Za Zemiata / CEE Bankwatch.

Κοινωνικά κινήματα κατά της εκμετάλλευσης χρυσωρυχείων έχουν αναπτυχθεί, ανεξάρτητα αλλά παράλληλα, στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων οργανώσεων πολιτών σε αυτές τις χώρες, με σημαντικότατα αποτελέσματα:

Στην Χαλκιδική ο αγώνας κατά των μεταλλείων χρυσού, πρωτοφανής για τα Ελληνικά δεδομένα, κρατάει από το 1988. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η λειτουργία χρυσωρυχείων παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και, με 9 αποφάσεις του, ακύρωσε όλες τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης.

Στη Θράκη, τα δυο χρυσωρυχεία που είχε εγκριθεί να γίνουν στις Σάπες της Ροδόπης και στο Πέραμα του Έβρου, έχουν «κολλήσει» από το 1999 λόγω της σθεναρής αντίστασης του συνόλου της κοινωνίας των δύο Νομών.

Στην Τουρκία, ο μακρύς αγώνας των κατοίκων της περιοχής της Περγάμου κατά του χρυσωρυχείου του Ovacik δικαιώθηκε με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, όμως η Τουρκική Κυβέρνηση επέτρεψε την παράνομη λειτουργία του μεταλλείου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το Τουρκικό κράτος, κρίνοντας ότι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.

Στη Βουλγαρία, η Κυβέρνηση αρνήθηκε να εγκρίνει το χρυσωρυχείο του Krumovgrad, στις όχθες του ποταμού Άρδα, λόγω της έντονης αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των γειτονικών Νομών Ροδόπης και Έβρου.

Παρά τις σημαντικές επιτυχίες, το ζήτημα της εκμετάλλευσης χρυσωρυχείων παραμένει οδυνηρά ανοικτό:

Στην Ελλάδα, με τη στήριξη όλων των Κυβερνήσεων,  το θέμα επανέρχεται διαρκώς με διάφορους μανδύες και παραλλαγές – νέες εταιρείες, υποτιθέμενες νέες ακίνδυνες μέθοδοι. Οι νέοι “επενδυτές” των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής είναι ο Ρουμάνος απατεώνας Frank Timis και ο Έλληνας “νταβατζής” Μπόμπολας. Το σχέδιο για τη “συνολική ανάπτυξη” των μεταλλείων και τη συνολική καταστροφή της περιοχής έχει ήδη λάβει την προκαταρκτική έγκριση της Κυβέρνησης.

Στην Τουρκία οι αποφάσεις του ΣτΕ παραβιάζονται συστηματικά και το χρυσωρυχείο της Περγάμου λειτουργεί παράνομα εδώ και 4 χρόνια. Παράλληλα, νέα “φιλική προς τις επενδύσεις” νομοθεσία, έχει παραδώσει δάση, ακτές, αρχαιολογικούς τόπους, αγροτική γη, στις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις.

Με την τιμή του χρυσού να καλπάζει στα διεθνή χρηματιστήρια, οι πιέσεις αναμένεται να οξυνθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς ζούμε σε μια από τις τελευταίες ανεκμετάλλευτες περιοχές του πλανήτη. Με την παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα ώστε να κρατήσουμε την κοινή μας γειτονιά ελεύθερη από περιβαλλοντικές καταστροφές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.