«Σιωπηλή Άρνηση» της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας για το Χρυσωρυχείο του Krumovgrad


5Krumovgrad-afisa2 Το χρυσωρυχείο του Krumovgrad, στη βουλγαρική πλευρά της Ροδόπης

Την  Παρασκευή 13/1 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, Dzhevdet Chakarov, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Πράσινων Ευρωβουλευτών, επιβεβαίωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου τη «σιωπηλή άρνηση» της Κυβέρνησης να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το χρυσωρυχείο που συνάντησε σθεναρή αντίσταση και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, Η «σιωπηλή άρνηση» της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των κατοίκων του Krumovgrad, αλλά και των κατοίκων των νομών Έβρου και Ροδόπης και Ελληνικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, λόγω της επαπειλούμενης τοξικής ρύπανσης των ποταμών Άρδα και Έβρου.

Στην γραπτή τους παρέμβαση οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της επιφανειακής εξόρυξης σε μια περιοχή εξαιρετικού κάλλους και βιοποικιλότητας και θέτουν το ερώτημα του πώς συμβιβάζεται αυτού του είδους η ανάπτυξη με τις δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος που έχει αναλάβει η Βουλγαρία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία DUNDEE PRECIOUS METALS είχε καταθέσει διαμαρτυρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την καθυστέρηση στην έγκριση του έργου, στην οποία δεν έλαβε απάντηση.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, η «Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού» και το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με την τοπική Επιτροπή Αγώνα του Krumovgrad. Αποκορύφωμα των κοινών προσπαθειών ήταν η καταλυτική Ελληνική συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση για το έργο τον περασμένο Αύγουστο που κατέληξε στην ομόφωνη απόρριψή του από το Δημοτικό Συμβούλιο του Krumovgrad. Στις 23 Οκτωβρίου 2005, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Έβρου, οκτώ λεωφορεία με περισσότερους από 300 πολίτες από τη Ροδόπη και τον Έβρο επισκέφθηκαν την περιοχή για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των γειτόνων τους για ζωή.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν βουλγαρικές περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρεται ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι η περιοχή της Ανατολικής Ροδόπης να αποκτήσει το καθεστώς προστατευόμενης περιοχής που της αξίζει, ώστε να εξασφαλισθεί η βιώσιμη ανάπτυξή της».

Όπως δήλωσε ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος του «Παρατηρητηρίου» και ηγετικό στέλεχος του αγώνα κατά των χρυσωρυχείων στην Ελλάδα:

«Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ηχηρό ράπισμα κατά του Ελληνικού Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. το οποίο εγγράφως γνωστοποίησε στο αντίστοιχο Υπουργείο της Βουλγαρίας ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για την κατασκευή του εργοστασίου χρυσού στο Krumovgrad. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επίσης δεν έχει καμία αντίρρηση να γίνουν οι μεταλλουργίες χρυσού στους νομούς Ροδόπης, Έβρου και Χαλκιδικής στην Ελλάδα.

Οι φορείς και οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ένωσαν τη φωνή και τη δράση τους για να αποτρέψουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των μεταλλουργιών χρυσού, πάνω και πέραν από τη βούληση και τις ενέργειες των υπεύθυνων Υπουργείων. Και ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας είπε ΟΧΙ, το Ελληνικό ΥΠΕΧΩΔΕ είπε ΝΑΙ για τη Βουλγαρία και φυσικά ΝΑΙ για την Ελλάδα. ΝΤΡΟΠΗ!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.