o Χρυσός της Θράκης στο γερμανικό SPIEGEL


“Χρυσοθηρια απειλει τη Θρακη”

SPIEGEL-ThraceΜετάφραση του άρθρου: Χρυσοθηρία απειλεί την Θράκη, στο πολιτικό περιοδικό „DER SPIEGEL“, τεύχος 9/28.2.05, σελ. 165, τμήμα: Πρίσμα, Επιστημη – Τεχνική (Prisma, Wissenschaft – Technik)

Ορυκτολόγοι προειδοποιούν για την ερήμωση της Βόρειας Ελλάδας από την εξόρυξη χρυσού.

Με την βοήθεια εκχύλισης με κυανίδια θέλουν βρεττανικές και καναδικές κοινοπραξίες να εκμεταλλευτούν εμφανίσεις του ευγενούς μετάλλου, οι οποίες εντοπίσθηκαν με γεωτρήσεις στην λοφώδη περιοχή της Θράκης. Με περιεκτικότητες σε χρυσό γύρω στα 3,8 γραμμάρια στον τόνο πετρώματος, ο Κυριάκος Αρίκας από το Πανεπιστήμιο Αμβούργου, γεωλόγος και ειδικός στην κοιτασματολογία της περιοχής, αναφέρει ότι θα εξορύσσονται στην περιοχή Περάματος ετησίως 1.250.000 τόνοι πετρώματος. Το έργο σχεδιάσθηκε για τουλάχιστο 8 χρόνια.

„Μετά απ’ αυτά“, ανησυχεί ο επιστήμονας, „δεν θα γνωρίζει κανείς την περιοχή“. Από το αλεσμένο πέτρωμα ο χρυσός θα διαλύεται χημικά με κυανίδια. Η προγραμματιζόμενη γιγαντιαία λεκάνη με φράγμα όπου θα εναποτίθεται ο πολτός με τα κυανίδια θα έχει στο Πέραμα διάμετρο σχεδόν ένα χιλιόμετρο. Εξόρυξη χρυσού ομοίων διαστάσεων προγραμματίστηκε επίσης στην περιοχή της πόλης Σαπών.

Ο Αρίκας φοβάται καταστροφές από ατυχήματα τα οποία συμβαίνουν τακτικά σε εκμεταλλεύσεις χρυσού με κυανίδια. Μετά από θραύση φράγματος το έτος 2000 το δηλητήριο της λεκάνης μεταλλείου χρυσού στη Ρουμανία μόλυνε τους ποταμούς Τίσα και Δούναβη. Στη Θράκη θα μπορούσαν λόγω τεκτονικού κατακερματιμού του εδάφους να δημιουργηθούν διαστολές και σχισμές στην πλαστική μεμβράνη, πάχους μόνο 1,5 χιλιοστού, η οποία θα καλύπτει τον πυθμένα της λεκάνης. Εκτός τούτου θα προκύψουν ελλείψεις νερού από την επεξεργασία χρυσού, διότι η μέθοδος της κυάνωσης απαιτει μεγάλες ποσότητες νερού.

Αφου οι δημόσιες υπηρεσίες, τα κόματα και οι οργανώσεις (της Θράκης) απέρριψαν ομόφωνα τα μεταλλευτικά προγράμματα, ελπίζουν οι εταιρίες τώρα στη νέα, συντηρητική κυβέρνηση των Αθηνών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.