Καταγγελία στον Εισαγγελέα για Παράνομη Εξόρυξη από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κάτω από τη Στρατονίκη


01Stratoniki-sygentrosi6 Καταγγελία κατά της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. για παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» κάτω από τη Στρατονίκη, κατέθεσαν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου οι κάτοικοι του οικισμού στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής. Η καταγγελία κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα, στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδη, στην Ειδική Υπηρεσία Ελεγκτών Περιβάλλοντος, στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Βουλευτές Χαλκιδικής, στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και σε οικολογικές οργανώσεις.

Αιτία της καταγγελίας είναι η λειτουργία της εξόρυξης με φουρνέλα κάτω από τα σπίτια του χωριού εδώ και περίπου ένα μήνα, όπως καταγράφεται από τις καθημερινές καταγγελίες των κατοίκων στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού. Στο επίσημο έγγραφό τους προς τον Εισαγγελέα οι κάτοικοι της Στρατονίκης αναφέρουν 10 λόγους που καθιστούν τη δραστηριότητα όχι μόνο παράνομη, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η εξόρυξη γίνεται από την παλαιά στοά +216 που χρησιμοποιούσε και η TVX αντί της εγκεκριμένης νέας στοάς +220, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εκρηκτικά αντί του πολυδιαφημισμένου «μετροπόντικα» ο οποίος αποδεικνύεται ότι δεν ήταν παρά ένα εφεύρημα για παραπλάνηση των ανίδεων και εφησυχασμό των αφελών. Η εξόρυξη γίνεται με την μέθοδο της κατακρήμνισης οροφής (βουλιαμέντα) η οποία έχει αυστηρά απαγορευθεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη για επιφανειακές καθιζήσεις. Η μέθοδος αυτή ευθύνεται για την κατάρρευση πλήθους σπιτιών και της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στη Στρατονίκη στο όχι και τόσο μακρυνό παρελθόν, όταν το μεταλλείο λειτουργούσε η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ.

Άμεσος είναι και ο κίνδυνος σοβαρής ρύπανσης της υδροφορίας, του εδάφους και της θάλασσας, μια και τα απόβλητα του εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων χρησιμοποιούνται για την πλήρωση των εξοφλημένων στοών (λιθογόμωση). Τα απόβλητα όμως αυτά περιέχουν 3% αρσενικό και 0,055% κάδμιο, πράγμα που σημαίνει ότι για ημερήσια εξορυσσόμενη ποσότητα 1.000 τόνων, 30.000 κιλά αρσενικού θάβονται στο υπέδαφος της Στρατονίκης!

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις των κατοίκων προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, η κατά το νόμο αρμόδια κρατική Υπηρεσία δηλώνει «αναρμόδια» για τα όσα συμβαίνουν στη Στρατονίκη και παραπέμπει τους ερωτώντες στο Υπουργείο Ανάπτυξης!

Στην καταγγελία τους οι κάτοικοι της Στρατονίκης επισημαίνουν το γεγονός ότι από τους 472 έμπειρους μεταλλωρύχους της Α.Ε.Ε.Χ.Π.& Λ και της TVX, μόνο 10-15 υπογείτες δουλεύουν σήμερα στην εξόρυξη, ενώ οι έμπειροι μηχανικοί και εργοδηγοί που γνωρίζουν την επικινδυνότητα του μεταλλείου και της στοάς + 216 δεν επιστρέφουν στη δουλειά. Και το έγγραφο κλείνει ως εξής:

«Ο κίνδυνος της επιστροφής μας στη δραματική περίοδο που γκρεμίστηκαν σπίτια και εκκλησία του χωριού μας είναι πλέον βέβαιος.

Θα θρηνήσουμε θύματα στα υπόγεια του μεταλλείου και στην επιφάνεια πάνω από το μεταλλείο, στη Στρατονίκη.

Για όλους αυτούς τους λόγους παρακαλούμε να επιβάλλετε το Νόμο και να διακόψετε την παράνομη και επικίνδυνη εξορυκτική δραστηριότητα κάτω από τα σπίτια μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.