Σε Τροχιά Σύγκρουσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης με τους Κατοίκους της Στρατονίκης


Με ψευδη στοιχεια και τραγικες ασαφειες αδειοδοτηθηκε η εξορυξη κατω απο τον οικισμο

salagoudis-stratonikiΟ κ. Σαλαγκούδης ακούει τους κατοίκους της Στρατονίκης – πριν γίνει Υφυπουργός…

 

Εγκρίθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου η Τεχνική Μελέτη της EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την εκμετάλλευση του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, κάτω από τη Στρατονίκη. Σε συνδυασμό με την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) που προηγήθηκε, η έγκριση αυτή συνιστά αδειοδότηση της εξόρυξης και η εταιρεία δηλώνει πλέον έτοιμη να επαναλειτουργήσει το μεταλλείο με αυξημένη παραγωγή και «ελάχιστη αύξηση του εργατικού δυναμικού». Σε ανακοίνωσή της η EUROPEAN GOLDFIELDS αναφέρει:

«συνεργαστήκαμε στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση και την τοπική κοινωνία για την απόκτηση αυτών των αδειών και αυτή η επιτυχία στρώνει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών προγραμμάτων μας».

Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών που λειτουργούσε παράνομα η TVX κάτω από τα σπίτια της Στρατονίκης έκλεισε τον Ιανουάριο του 2003 μετά από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων της. Για πολλούς μήνες το 2002 η Στρατονίκη ήταν το θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ, καθώς οι κάτοικοι ζούσαν με τον τρόμο των υπόγειων εκρήξεων και έβλεπαν τα σπίτια τους να ραγίζουν και το έδαφος σε πολλά σημεία του χωριού να βουλιάζει.

Σήμερα, με τη στήριξη της Κυβέρνησης και με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σαλαγκούδη να διαλαλεί το θαυμασμό του για τον καταδικασμένο έμπορο ηρωίνης, υπεύθυνο για χρηματιστηριακές απάτες και εμπλεκόμενο σε ξέπλυμα χρήματος Frank Timis, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έρχεται να αποτελειώσει την κατεδάφιση της Στρατονίκης που άφησε μισή η TVX. Αλλά όχι μόνο αυτό. Εντός του τελευταίου τριμήνου του 2005 θα υποβληθούν νέες μελέτες για τα έργα χρυσού της Ολυμπιάδας και των Σκουριών και, χάρη στη στενή της συνεργασία με την Κυβέρνηση, η εταιρεία προσβλέπει στη λήψη όλων των αδειών εντός του 2006.

Επιχειρείται έτσι η αναβίωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου της TVX για ένα «μεταλλευτικό κέντρο» στη ΒΑ Χαλκιδική που θα περιλαμβάνει, εκτός από τα γνωστά χρυσωρυχεία των Σκουριών και της Ολυμπιάδας, και ένα άγνωστο μέχρι σήμερα – αυτό των Μαύρων Πετρών/Στρατονίκης. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αποκαλύπτει την πραγματική αιτία για το ζήλο όλων των εταιρειών από την εποχή του Μποδοσάκη να σκάψουν κάτω από τη Στρατονίκη. Εκτός από τον άργυρο, το μόλυβδο και τον ψευδάργυρο, το μετάλλευμα περιέχει 4 γρ. χρυσού ανά τόνο, καθώς και τρομακτικά υψηλές ποσότητες αρσενικού και καδμίου – ένα κοίτασμα παρόμοιο με τον χρυσοφόρο αρσενοπυρίτη της γειτονικής Ολυμπιάδας. Το σύνολο του καδμίου και του αρσενικού παραμένει σε υδατοδιαλυτή μορφή στα απόβλητα που, παρανόμως και με χαρακτηριστική αναλγησία, εταιρεία και Υπουργεία χαρακτηρίζουν «αδρανή»!

Οι κάτοικοι της Στρατονίκης έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ενώ εντός των ημερών κατατίθεται προσφυγή κατά της έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης, καθώς και αίτηση στο Συμβούλιο Αναστολών για αναστολή των εργασιών. Και οι δύο ανωτέρω εγκριτικές αποφάσεις βρίθουν τραγικών ασαφειών και ψευδών στοιχείων και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Η μέθοδος εξόρυξης που επιλέχθηκε είναι …εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που χρησιμοποιούσε η TVX, η οποία είχε κριθεί από επιτροπή 6 ειδικών καθηγητών του Μετσοβείου Πολυτεχνείου ως …«η μόνη ικανή να εγγυηθεί την ασφάλεια του οικισμού»! Η χρήση εκρηκτικών υποτίθεται ότι θα αντικατασταθεί κατά 70% από το μηχάνημα ROAD HEADER (γνωστό και ως «μετροπόντικα») – μόνο που οι συνθήκες του μεταλλείου είναι απολύτως απαγορευτικές για το συγκεκριμένο μηχάνημα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μηχανήματος (που μάλλον …από απροσεξία αναφέρονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), δεν μπορεί να λειτουργήσει σε χώρο στενότερο από 6,5 Χ 6,5 μ., όταν τα πετρώματα είναι σκληρά και όταν το πάχος του κοιτάσματος είναι μικρότερο από 30μ. ή έχει μεγάλη κλίση. Στις Μαύρες Πέτρες αυτό το ογκώδες και δυσκίνητο μηχάνημα καλείται να ανοίξει στοές διαστάσεων 3,5 Χ 3,5 (!), δαιδαλώδεις και σε πολλά επίπεδα, σε σκληρό κοίτασμα μετάλλου με ακανόνιστη μορφή, έντονη κλίση και μέσο πλάτος μικρότερο από 20 μ.!!!

Το μείζον για την περιοχή πρόβλημα της απόθεσης των τοξικών αποβλήτων του μεταλλείου δεν αντιμετωπίζεται ούτε στις μελέτες της εταιρείας, ούτε στις Υπουργικές αποφάσεις που τις εγκρίνουν. Ο μοναδικός υπάρχων χώρος απόθεσης – το φράγμα «Καρακόλι» – με απομένουσα αποθηκευτική ικανότητα 190.000 κ.μ. – θα πρέπει, ελλείψει άλλων χώρων, να χωρέσει 570.000 κ.μ.! Το συμπύκνωμα του αρσενο-σιδηροπυρίτη (150.000 τόνοι) και μέρος των παλαιών αποβλήτων (307.000 τόνοι που περιέχουν χρυσό) θα αποτεθούν, κατά την Τεχνική Μελέτη, χωριστά, σε «ειδικούς χώρους», οι οποίοι όμως ούτε υπάρχουν, ούτε φυσικά έχουν αδειοδοτηθεί!

Σε ανακοίνωση αναλόγου ύφους και περιεχομένου με αυτές του προκατόχου του Χρήστου Πάχτα, ο Υφυπουργός κ. Σαλαγκούδης αναφέρει ότι:

«…εκπληρώθηκαν από την εταιρεία όλοι οι όροι, ήτοι σεβασμός στο περιβάλλον, ασφάλεια των κατοίκων και αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής, που είχαν τεθεί από την πλευρά της πολιτείας, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας… Πρόκειται για το πιο τρανό παράδειγμα ότι η οικονομική ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων μπορεί κάλλιστα να συγκεραστεί με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευαισθησία»…

Στην ίδια ανακοίνωση επισυνάπτεται κατάλογος των έργων που θα λάβει ως αντάλλαγμα η τοπική κοινωνία για τη …θερμή της ανταπόκριση στα σχέδια της εταιρείας. Ως «αντισταθμιστικά οφέλη» η εταιρεία και ο κ.Σαλαγκούδης παρουσιάζουν τα έργα εκτροπής των νερών στην περιοχή των μεταλλείων, την κατασκευή νέας μονάδας εξουδετέρωσης των όξινων νερών και τη λιθογόμωση των εξοφλημένων στοών – δηλαδή τίποτα παραπάνω από τις βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις άδειες λειτουργίας της εξόρυξης!

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαλαγκούδη, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο ασφάλισης όλων των περιουσιών της Στρατονίκης, εντός και εκτός του οικισμού, το οποίο «θα κοινοποιηθεί άμεσα» …Περίεργο, γιατί ουδείς εκπρόσωπος ασφαλιστικής εταιρείας εμφανίστηκε στη Στρατονίκη για να κάνει εκτίμηση των υπό ασφάλιση περιουσιακών στοιχείων και του ύψους των πιθανών ζημιών. Ακόμη πιο περίεργο είναι το ότι ελληνική εταιρεία δέχθηκε να ασφαλίσει ολόκληρο χωριό για ενδεχόμενες ζημίες από καθίζηση λόγω του μεταλλείου, τη στιγμή που η ασφαλιστική βιομηχανία των Η.Π.Α. θεωρεί την καθίζηση «μη ασφαλίσιμη», λόγω των καταστροφικών της συνεπειών και του συνακόλουθου κόστους!

Δυστυχώς για τον κ.Υφυπουργό, οι κάτοικοι της Στρατονίκης δεν «πείθονται» και δηλώνουν ότι θα αντισταθούν με κάθε μέσο στη λειτουργία του μεταλλείου, όπως έπραξαν και στο παρελθόν. Το επόμενο όπλο «πειθούς» του κ.Υφυπουργού θα είναι κι αυτό από το οπλοστάσιο του κ. Πάχτα – η τρομοκρατία των ΜΑΤ και η βιομηχανία δικών.

Για να στηρίξει τις αποφάσεις του ο κ. Σαλαγκούδης παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής στις 23 Σεπτεμβρίου. Εκεί έβαλε μια ακόμη πινελιά στο αναπτυξιακό του όραμα για τη βόρεια Ελλάδα, μιλώντας για το δίπολο των επενδύσεων σε χρυσό και πετρέλαιο – σε κίτρινο και μαύρο χρυσό. Φορέας και των δύο επενδύσεων δεν είναι άλλος από τον διαβόητο Ρουμάνο Frank Timis που ο ίδιος ο κ. Σαλαγκούδης προεκλογικά είχε καταγγείλει ως «βρυκόλακα της Τρανσυλβανίας, καταδικασμένο έμπορο ηρωίνης». Ούτε λέξη για τη χρηματιστηριακή απάτη της Καλλιράχης που έκανε ζάπλουτο τον κ.Timis, αλλά οδήγησε στα Τάρταρα τις μετοχές της REGAL και της EUROPEAN GOLDFIELDS. Ούτε λέξη για τους εργαζόμενους της KAVALA OIL που κινδυνεύουν για άλλη μια φορά να βρεθούν στο δρόμο, αφού οι εγκληματικές επιλογές τόσο αυτής όσο και της προηγούμενης Κυβέρνησης κατέστησαν τους ίδιους και το 95% της επιχείρησης έρμαιο στα χέρια ενός διεθνούς απατεώνα.

Θεωρούμε ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης βαδίζει σε πολύ ολισθηρό δρόμο. Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα στη χώρα μας διαπράττεται στη Χαλκιδική και φέρει την υπογραφή του. Τις αμέσως προσεχείς μέρες θα αποκαλύψουμε τις λεπτομέρειες αυτού του εγκλήματος – του οποίου ο ίδιος ο κ. Σαλαγκούδης, ως επιστήμονας χημικός, έχει πλήρη γνώση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.