Συνάντηση Επιτροπών Αγώνα κατά των Χρυσωρυχείων από Τρεις Βαλκανικές Χώρες στο Krumovgrad της Βουλγαρίας


Ελληνες, Βουλγαροι και Τουρκοι λενε ΟΧΙ στα χρυσωρυχεια

3Krumovgrad-metalleio1O λόφος του Ada Tepe με τα σημάδια που άφησαν οι έρευνες για χρυσό

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2005, εκπρόσωποι του “Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” και της “Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού” επισκέφθηκαν το Krumovgrad της Βουλγαρίας και συμμετείχαν σε εκδήλωση κατά του σχεδιαζόμενου μεταλλείου στην περιοχή. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την τοπική Επιτροπή Αγώνα και έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας του Krumovgrad, με τη συμμετοχή τοπικού Βουλευτή, της Δημάρχου της πόλης, εκπροσώπων των κομματικών οργανώσεων της περιοχής, δημοσιογράφων και πλήθους πολιτών.

Στην ίδια συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα της Περγάμου της Τουρκίας, με τους οποίους οι Έλληνες αγωνιστές έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία. Στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα, το Συμβούλιο Επικρατείας της χώρας έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία του χρυσωρυχείου του Ovacik, λόγω των σοβαρών κινδύνων που ενέχει για την ανθρώπινη ζωή. Το χρυσωρυχείο, που λειτουργούσε παράνομα επί τέσσερα χρόνια, έκλεισε τελικά το καλοκαίρι του 2004. Συγκινητική ήταν η παρουσία στο Krumovgrad των αγροτών της περιοχής του Ovacik, που περιέγραψαν τις επιπτώσεις του μεταλλείου στην υγεία τους, στην παραγωγή τους και στους υδατικούς πόρους της περιοχής.

Στη Βουλγαρία, τα σχέδια της Καναδικής εταιρείας Dundee Precious Metals για ένα χρυσωρυχείο στο Krumovgrad, που απειλεί να καταστρέψει τη γεωργική οικονομία της περιοχής, συνάντησε την αντίδραση των κατοίκων. Ενώ η καταστροφή της Baia Mare είναι ακόμα ζωντανή στη μνήμη της Ευρώπης, μια παρόμοια “συνταγή καταστροφής” ετοιμάζεται στη νότια Ευρώπη. Το μεταλλείο του Krumovgrad βρίσκεται μέσα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Άρδα που, μετά από μερικά χιλιόμετρα, εισέρχεται στην Ελλάδα για να ενωθεί με τον Έβρο. Τις επιπτώσεις του μεταλλείου θα τις υποστούν και οι τρεις γειτονικές χώρες, καθώς και το προστατευόμενο οικοσύστημα του δέλτα του Έβρου.

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το μεταλλευτικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής. Το Krumovgrad είναι πολύ κοντά στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα και ανήκει στη μεταλλοφόρο ζώνη της Ροδόπης που φιλοξενεί, στην Ελληνική πλευρά, τα μεταλλεία των Σαπών και του Περάματος. Πηγές της μεταλλευτικής βιομηχανίας μιλούν εδώ και χρόνια για μια “νέα μεγάλη μεταλλευτική περιοχή νότιας Βουλγαρίας – βόρειας Ελλάδας”. “Θέλουν να σκάψουν όλη τη Ροδόπη”, λέει ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος του “Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων”.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τις εταιρείες χρυσού για τις χώρες της περιοχής είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών για την πάση θυσία προσέλκυση ξένων κεφαλαίων – πολιτικές που οδηγούν σε συμβάσεις ληστρικές, με απαράδεκτα ευνοϊκούς όρους για τις εταιρείες. Σύμφωνα με τον Τόλη Παπαγεωργίου, “στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής ανά ουγγιά χρυσού είναι κάτω από $100, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι πάνω από $300. Με τις κάθε λογής επιδοτήσεις, τον ανύπαρκτο κρατικό έλεγχο και την τιμή του χρυσού να έχει εκτιναχθεί στα $460 ανά ουγγιά, τα Βαλκάνια είναι πραγματικός παράδεισος για τις εταιρείες χρυσού”.

Στη συνάντηση της 4ης Μαρτίου τονίστηκε η μεγάλη σημασία της αλληλεγγύης των λαών για την προστασία του περιβάλλοντος από την επικίνδυνη εξόρυξη χρυσού, με ή χωρίς κυάνιο. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την αυξανόμενη ανεργία, οι κάτοικοι των Βαλκανίων δε δέχονται να θυσιάσουν το περιβάλλον, την υγεία και το μέλλον τους, για μια δραστηριότητα με καταστροφικές επιπτώσεις και στενό χρονικό ορίζοντα, που δε θα απασχολήσει περισσότερους εργαζόμενους από όσους απασχολούν μια ή δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με μια πρωτοφανή αλληλεγγύη οι πολίτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας αγωνίζονται σθεναρά και αποφασιστικά για την προστασία της ευρύτερης περιοχής από τα χρυσωρυχεία και για μια ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.