Αθωώθηκαν οι Κάτοικοι της Στρατονίκης για τον Αγώνα τους κατά του Μεταλλείου


01Stratoniki-sygentrosi6 Ομόφωνα αθώους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου τους 208 κατοίκους της Στρατονίκης που δικάστηκαν την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου με της κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών, της κατάληψης οδοστρώματος, της αντίστασης κατά της αρχής και της φθοράς ξένης περιουσίας.

Οι 22 υποθέσεις που εκδικάστηκαν αφορούσαν τον αγώνα των κατοίκων της Στρατονίκης κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Σεπτεμβρίου 2002, για να σταματήσουν το παράνομο μεταλλείο της ΤVX κάτω από τα σπίτια του χωριού τους. Η λειτουργία του μεταλλείου είχε προκαλέσει ρηγματώσεις σε μεγάλο αριθμό σπιτιών και την εμφάνιση καθιζήσεων του εδάφους σε διάφορα σημεία του χωριού. Για το μεγαλύτερο μέρος του 2002 η Στρατονίκη ήταν υπό την κατοχή ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ που «προστάτευε» την TVX από τους κατοίκους που διαδήλωναν σε καθημερινή βάση κατά της εξόρυξης. Ο εφιάλτης των υπόγειων εκρήξεων σταμάτησε τον Ιανουάριο του 2003, αφού η εξόρυξη κρίθηκε παράνομη με την απόφαση 3615/2002 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τους κατοίκους της Στρατονίκης εκπροσώπησαν ο δικηγόρος και Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Αστέριος Ζωγράφος και ο δικηγόρος κ. Θωμάς Καπλάνης. Η υπεράσπιση στηρίχθηκε στο άρθρο 25 του Συντάγματος που δίνει το δικαίωμα στον πολίτη να ενεργεί για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ιδιοκτησίας του από παράνομες πράξεις της Διοίκησης, όπως αποδείχθηκε περίτρανα ότι ήταν η έγκριση λειτουργίας του μεταλλείου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Στρατονίκης, κ. Τόλης Παπαγεωργίου,

«η δικαιοσύνη ακύρωσε την προσφιλή μέθοδο των πολυεθνικών εταιρειών να ποινικοποιούν τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στα «αναπτυξιακά» τους προγράμματα».

Η αθώωση έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους κατοίκους της Στρατονίκης που βλέπουν ξανά τα σύννεφα να πυκνώνουν γύρω τους. Η νέα εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει το μεταλλείο κάτω από το χωριό και βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης από τα πέντε συναρμόδια Υπουργεία. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σαλαγκούδη,

«έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως στην εταιρεία και η εξόρυξη θα ξαναρχίσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2005».

Οι κάτοικοι της Στρατονίκης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρεθούν ξανά στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι και δηλώνουν με αποφασιστικότητα ότι θα προστατεύσουν τα σπίτια και τις ζωές τους, όπως έκαναν και στο πρόσφατο παρελθόν, με κάθε μέσο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.