Αποκόμματα από τον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο (2004)


  • Με το βραβείο Goldman, γνωστό και ως «περιβαλλοντικό Νόμπελ», τιμήθηκε η Stephanie Roth για τον αγώνα της να σταματήσει την κατασκευή του γιγαντιαίου χρυσωρυχείου στη Rosia Montana της Ρουμανίας. Iδιοκτήτρια του μεταλλείου είναι η εταιρεία Gabriel Resources του Ρουμάνου Frank Timis… Πού το έχουμε ξανακούσει αυτό το όνομα;
    www.goldmanprize.org
  • “Ναι στην αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού μας πλούτου, σύμφωνα με συγκροτημένο σχέδιο και με συνεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης που θα προλαμβάνει την χειραγώγηση της”. O Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης σε συνέντευξη στον “Παρατηρητή της Θράκης”, 21/12/2004. Μια από τα ίδια…
  • “Άλλα έλεγαν στη Βουλή…”
    Το “ΠΟΝΤΙΚΙ”, 25/11/2004
  • Από τα παραλειπόμενα των Αμερικανικών εκλογών: οι κάτοικοι της Μοντάνα απέρριψαν πανηγυρικά πρόταση για άρση της απαγόρευσης χρήσης κυανίου από μεταλλεία στην πολιτεία. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί με δημοψήφισμα το 1998 και από τότε η μεταλλευτική βιομηχανία προσπαθεί να την ανατρέψει…
    Local News – Great Falls Tribune, 3/11/2004
  • Παγκόσμιο συνέδριο με θέμα “Γυναίκες και Μεταλλεία” πραγματοποιήθηκε στο Vishakapatnam της Ινδίας από 1-9 Οκτωβρίου. Μεταξύ των συμμετοχών, από 21 χώρες του κόσμου, ήταν και το “Παρατηρητήριο”.
    “3rd International Women and Mining Conference”, Vishakapatnam, India
  • Τοξικά αποβλήτα από χρυσωρυχείο στη Baia Borsa της βόρειας Ρουμανίας διέρρευσαν σε ποτάμι που τροφοδοτεί στο Δούναβη. Η γειτονική Ουκρανία διέκοψε την υδροδότηση σε πέντε πόλεις. Τέσσερα χρόνια πριν, διαρροή αποβλήτων από την ίδια περιοχή είχε προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη.
    Environmental News Network, 5/9/2004
  • Σφραγίστηκε με δικαστική απόφαση το παράνομο χρυσωρυχείο της NEWMONT στo Ovacik της Τουρκίας, κοντά στην αρχαία Πέργαμο. Αυτό που οι δικές μας εταιρείες χρυσού διαφήμιζαν σαν “μεταλλείο-μοντέλο”…
    Από τη CUMHURİYET, 29/8/2004
  • Tεχνική έκθεση για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ολοκλήρωσε η European Goldfields, με σκοπό να διαπραγματευτεί την εξαγορά επιπλέον ποσοστού της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. “Τα βρήκαμε” με το Υπουργείο Ανάπτυξης, δηλώνει ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας.
    www.egoldfields.com – 21/7/2004
  • Στην “πλέον ρυπογόνο βιομηχανία των Η.Π.Α.” ανακηρύσσεται η μεταλλευτική βιομηχανία για έκτη συνεχή χρονιά. Σταθερή αξία…
    Toxic Release Inventory 2001, US Environmental Protection Agency, 1/7/2004
  • Μεγάλη μετατόπιση εδαφών βρίσκεται σε εξέλιξη στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Ανησυχία στους κατοίκους της Κοινότητας Κλείτου.
    www.kozani.org – Mάϊος 2004
  • Την επανεξέταση της σύμβασης πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” θα ζητήσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”, 25/4/2004.
  • “Το μέτωπο των μεταλλείων είναι ανοικτό!” – oι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα.
    “ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” της Παρασκευής 17/4/2004
  • Οριστική Παραχώρηση έκτασης 6.666 στρεμμάτων στην περιοχή Μελανθίου του νομού Κιλκίς δόθηκε στην εταιρεία ΜΕ.ΒΙ.ΟΡ- “Μεταλλευτικά και Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.” για έρευνα και εξόρυξη αστρίων. Δεύτερη εταιρεία, η ΕΛ.ΒΙ.ΟΡ, ζητεί την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή Ισώματος του ίδιου Νομού για την εκμετάλλευση χαλαζιοφόρου κοιτάσματος.
    Εφημερίδα “Οικοσυνείδηση” της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κιλκίς, Φεβρουάριος 2004
  • Με δενδροφύτευση στο χώρο που προορίζεται για μεταλλείο χρυσού στο Πέραμα του Έβρου γιόρτασαν την Καθαρά Δευτέρα κάτοικοι των Νομών Ροδόπης και Έβρου, η “Διανομαρχιακή Επιτροπή Κατά του Χρυσού” και το “Παρατηρητήριο”. Το σπάνιο δάσος “μαύρης πεύκης” της περιοχής έχει ήδη υποστεί σημαντικές καταστροφές από τις έρευνες της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης”.
    “Παρατηρητής της Θράκης”, 25/2/2004
  • Αγωγή κατά του Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη άσκησαν τα “Χρυσωρυχεία Θράκης”, λόγω της άρνησής του να προκυρήξει τη μετατροπή νέας έκτασης σε Οριστική Παραχώρηση Μεταλλείου. Μέτα το Νομάρχη Έβρου, είναι ο δεύτερος αιρετός εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας που οδηγείται στα δικαστήρια. Στις 31 Μαρτίου η δίκη…
    “Παρατηρητής της Θράκης”, 24/2/2004
  • “Αρνούμαστε να κληρονομήσουμε το θάνατο στα παιδιά μας”, δηλώνει ο Νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης, που δικάστηκε στις 12/1/2004 για την άρνησή του να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων Οριστικών Παραχωρήσεων μεταλλείων στην παραλιακή ζώνη της Θράκης. Μεγαλειώδης συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Aλεξανδρούπολης.
    Παρατηρητής της Θράκης”, 14/1/2004
  • “…πραγματικός περιβαλλοντικός Δράκουλας για τη Χαλκιδική είναι τα ίδια τα μεταλλεία χρυσού.”
    Ο Γιώργος Βότσης στην “Ελευθεροτυπία”, 9/1/2004
  • “Ένας Κόμης Δράκουλας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας”. Προφανώς περί του κ. Timis ο λόγος…
    “Καθημερινή της Κυριακής”, 4/1/2004

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.