Εξελίξεις στο Μέτωπο του Χρυσού της Θράκης


14 Οκτωβριου 2004: Παρουσιαση του Επιχειρηματικου Σχεδιου της «Μεταλλευτικης Θρακης» στο ΥΠΑΝΑ

Alexandroupoli'01Σε παρουσίαση των προγραμμάτων της «Μεταλλευτικής Θράκης», στην έδρα του ΥΠΑΝΑ στην Αθήνα, κάλεσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδης τους βουλευτές του Ν. Ροδόπης, το Νομάρχη, τον Υπερνομάρχη, το Δήμαρχο Σαπών, το ΤΕΕ Θράκης και “φορείς της περιοχής”. Στόχος της παρουσίασης ήταν να προβληθεί το σχέδιο εξόρυξης χρυσού χωρίς κυάνιο ως νέο, πρωτοποριακό, φιλικό στο περιβάλλον και «αποδεκτό» από την «τοπική κοινωνία». Για να επιτευχθεί ο στόχος, οι προσκεκλημένοι “φορείς” του κ. Υφυπουργού ήταν προσεκτικά επιλεγμένοι – κάποιος επιστήμονας του ΤΕΕ, ο εκπρόσωπος των Μεταλλειολόγων και οι εκπρόσωποι του Αγροτικού και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Σαπών και ενός νεοϊδρυθέντος περιβαλλοντικού συλλόγου των Σαπών – όλοι φιλικά διακείμενοι προς την εταιρεία. Ο Υφυπουργός δεσμευόταν ρητά να ματαιώσει την παρουσίαση στην περίπτωση που οι Βουλευτές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς του τόπου δήλωναν εγγράφως ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ροδόπης την Παρασκευή 8-10-2004, με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη, αποφασίσθηκε να μην παραστεί σε αυτή τη “στημένη” συνάντηση στο ΥΠΑΝΑ κανένας αιρετός εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Βουλευτής του Νομού. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη ομόφωνα από όλους τους Βουλευτές, Δημάρχους, εκπροσώπους επιμελητηρίων, συλλόγων, συνδικαλιστικών οργάνων και πολιτικών κομμάτων, αντανακλά ξεκάθαρα και χωρίς περιθώρια παρερμηνείας, την σθεναρή αντίσταση της κοινωνίας της Ροδόπης, και της Θράκης γενικότερα, στα σχέδια ανάπτυξης εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Η σχετική επιστολή απεστάλη εγκαίρως στον κ. Σαλαγκούδη, εκείνος όμως δεν ετίμησε την υπόσχεσή του να ακυρώσει την παρουσίαση.

Η θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε ο κ. Σαλαγκούδης “ανέβηκε” στο ΥΠΑΝΑ στις 14 Οκτωβρίου 2004. Με το ακροατήριο που ο ίδιος επιλεκτικά προσκάλεσε και με αναμενόμενο, θετικό για την εταιρεία, αποτέλεσμα. Ο κ. Υφυπουργός περιφρόνησε έτσι προκλητικά τις ομόφωνες αποφάσεις Νομαρχιών, Δήμων, Επιμελητηρίων, Συνδικαλιστικών Οργάνων, Κομματικών Οργανώσεων, Συλλόγων και όλων γενικά των φορέων της Θράκης που απορρίπτουν το έργο αυτό. Μοναδική παραφωνία στην απόφαση μη συμμετοχής αποτέλεσε ο Υπερνομάρχης Ροδόπης – Έβρου κ. Χατζόπουλος, ο οποίος όχι μόνο παρέστη στην παρουσίαση, αλλά και δεν παρέλειψε να δηλώσει την επόμενη ότι η κοινωνία οφείλει να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα της εξόρυξης χρυσού. Λες και ο κύριος Χατζόπουλος δεν είναι αιρετός εκπρόσωπος του τόπου αυτού και δεν γνωρίζει όλες τις αποφάσεις που αντανακλούν την αντίθεση της κοινωνίας. Λες και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης δεν απέρριψε ομόφωνα την ΜΠΕ, χωρίς τη χρήση κυανίου, του συγκεκριμένου έργου, προ διετίας μάλιστα.

2 Νοεμβριου 2004: Συναντηση Τοπικων Φορεων με τον Υφυπουργο Αναπτυξης

Στις 2 Νοεμβρίου 2004, κλιμάκιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του Ν. Ροδόπης, επισκέφθηκε τον κ. Σαλαγκούδη στο ΥΠΑΝΑ και συζήτησε το ζήτημα της εκμετάλλευσης χρυσού. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Νομάρχης Ροδόπης, οι Δήμαρχοι Σαπών, Αρριανών, Μαρώνειας, Φιλύρας, Σώστη, Αιγείρου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Θράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών κομματικών οργανώσεων και εκπρόσωπος της “Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού”.

Στη συνάντηση έγινε σαφές στον Υφυπουργό ότι η τοπική κοινωνία έχει γνώση του σχεδίου αυτού και το έχει απορρίψει ομόφωνα. Τονίστηκε ότι οι μεθοδεύσεις της εταιρίας και του Υπουργείου για να προβληθεί μια δήθεν μερίδα κατοίκων που επιθυμεί την “επένδυση” και να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει μεταστροφή της κοινωνίας υπέρ του χρυσού, θα πέσουν στο κενό. Η κοινωνία της Ροδόπης είναι ενωμένη, ακλόνητη στις απόψεις της και και αποφασισμένη για αγώνα, ενώ αυτοί που παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι του έργου δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον εαυτό τους και τα συμφέροντα της εταιρίας. Στη συνάντηση τέθηκαν και ζητήματα εναλλακτικής και αειφόρου ανάπτυξης για την περιοχή των Σαπών. Ο κ. Σαλαγκούδης δήλωσε ότι είναι αρχή του Πρωθυπουργού να μην πραγματοποιείται κανένα έργο χωρίς της συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά ότι ο ίδιος ως Υφυπουργός θεωρεί ότι η προτεινόμενη μέθοδος είναι καλή και θα προσπαθήσει να «πείσει γι’ αυτό την κοινωνία».

Από τις δηλώσεις τόσο του κ. Σαλαγκούδη, όσο και του Υφυπουργού Οικονομίας κ. Ρεγκούζα που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή, έχει γίνει φανερό ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τα προγράμματα χρυσού. Όπως δήλωσαν οι δύο Υφυπουργοί, η Κυβέρνηση σέβεται μεν την τοπική κοινωνία και τάσσεται με την άποψη της, όμως οι εταιρείες και η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσουν να “πείσουν” πως η μη χρήση του κυανίου θα εξαλείψει όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

11 Δεκεμβριου 2004: Συναντηση της “Διανομαρχιακης” με Επιτροπη Αγωνα της Βουλγαριας

Στις 11 Δεκεμβρίου 2004, εκπρόσωποι της Διανομαρχικής Επιτροπής επισκέφθηκαν την πόλη Krumovgrad της Βουλγαρίας, μετά από πρόσκληση της τοπικής Επιτροπής Αγώνα κατά της προτεινόμενης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Αντά Τεπέ, στη Βουλγαρική πλευρά της Ροδόπης. Το ζήτημα αφορά άμεσα τη δική μας Θράκη διότι η εξόρυξη του χρυσού από την εταιρεία Dundee Resources θα γίνει στην κοιλάδα του ποταμού Άρδα, παραποτάμου του Έβρου.

Η συνάντηση ήταν συγκινητική και ιδιαίτερα εποικοδομητική. Πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση για το θέμα, παρουσία Βουλευτή, της Δημάρχου, εκπροσώπων των κομματικών οργανώσεων της περιοχής, δημοσιογράφων και μεγάλου πλήθους πολιτών, καθώς και ανθρώπων της εταιρίας.

Θεωρούμε ότι η στήριξη του αγώνα κατά των χρυσωρυχείων στη Βουλγαρία, αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των επιτροπών στην Τουρκία, Βουλγαρία και Ελλάδα, είναι πολλαπλά επωφελής. Η αλληλεγγύη των λαών για περιβαλλοντικά ζητήματα, για ανάπτυξη και για την ίδια τη ζωή είναι η απάντηση στην αλληλεγγύη των εταιριών για κερδοσκοπία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.