Ολοκληρώνεται από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σαλαγκούδη η Πλεκτάνη Πάχτα για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας


Μεταλλεια Κασσανδρας = 65% Timis + 35% Μπομπολας!

Tο Παρατηρητήριο Mεταλλευτικών Δραστηριοτήτων θεωρεί ότι οφείλει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες την πραγματική σημασία των τελευταίων εξελίξεων και των υπόγειων κινήσεων γύρω από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Το Σεπτέμβριο του 2004 ανακοινώθηκε ότι η EUROPEAN GOLDFIELDS (EG) αύξησε το ποσοστό της στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κατά 35%, εξαγοράζοντας το 14% του κ. Δημήτρη Κούτρα και το 21% της GLOBAL MINERAL RESOURCES. Η EG του Ρουμάνου Frank Timis, καταδικασμένου δύο φορές για εμπόριο ναρκωτικών και ύποπτου για ξέπλυμα χρήματος από το καρτέλ της Κολομβίας, κατέχει πλέον το 65% της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με το υπόλοιπο 35% να ελέγχεται από τον ΑΚΤΩΡΑ του κ. Μπόμπολα.

Ολοκληρώθηκε έτσι η διανομή της “πίτας” των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μεταξύ ενός Ρουμάνου μαφιόζου και ενός Έλληνα «νταβατζή». Έχουν περάσει μόνο μερικοί μήνες από τις 8 Ιανουαρίου 2004 που ο πρώην Υφυπουργός κ. Πάχτας ανακοίνωνε θριαμβευτικά στη Βουλή ότι:

«Μεταβιβάζουμε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στο Νέο Επενδυτικό Σχήμα, με Έλληνες και ξένους επενδυτές. Στο πλειοψηφικό πακέτο του 51% έχουμε δύο ενότητες. Την EUROPEAN GOLDFIELDS με 30%. Πρόκειται για χρηματοδοτικό σχήμα με διεθνείς τράπεζες όπως η ROTHSCHILD, η DEUTSCHE BANK, η DUNDEE BANK, η ROYAL BANK OF CANADA και άλλα ιδρύματα. Η δεύτερη ενότητα με 21% είναι η εταιρεία GLOBAL MINERAL RESOURCES… Το Ελληνικό σχήμα αποτελείται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με επικεφαλής τις ΑΚΤΩΡ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ και ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Ο μεταλλειολόγος Δημήτρης Κούτρας συμμετέχει με δικά του ιδιωτικά κεφάλαια. Στο σχήμα συμμετέχει η τοπική κοινωνία με 9% που δίνεται δωρεάν από τους επενδυτές στη Νομαρχία Χαλκιδικής και τους τρεις Δήμους Σταγείρων-Ακάνθου, Αρναίας και Παναγίας».

Όλα τα παραπάνω αποδείχθηκαν παραμύθια για αφελείς. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ήταν μια εταιρειούλα που είχε συστηθεί μόλις δύο μέρες πριν την υπογραφη της σύμβασης – στις 9/12/2003 – με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Όμως το αφανές Memorandum of Understanding (MOU) των Πάχτα-Μπόμπολα-Timis όριζε ότι η τελική διανομή των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα γινόταν ΜΕΤΑ τη δημοσίευση του νόμου που θα κύρωνε τη σύμβαση μεταβίβασης. Όπερ και εγένετο. Η όλη διαδικασία περιγράφεται με σαφήνεια στα δελτία τύπου της EUROPEAN GOLDFIELDS που θα συνιστούσαμε να διαβάσει ο Νομάρχης Χαλκιδικής κ.Λαφαζάνης.

Η αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας εκτιμήθηκε το Μάϊο 2004 από την BEHRE DOLBEAR στο ποσό των $500.000.000. Ο Frank Timis πήρε τη μερίδα του λέοντος – 65% – και ήδη απολαμβάνει τα οφέλη, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της EUROPEAN GOLDFIELDS απογειώθηκε. O κ. Μπόμπολας έγινε κάτοχος του 35% χωρίς να πληρώσει ούτε 1 ευρώ και εισέπραξε και 83.000.000 ευρώ από τα ύποπτα χρήματα του κ. Timis. Το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε ένα μεγάλο μηδενικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο που κυρώνει τη σύμβαση μεταβίβασης, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ όφειλε μέχρι τις 28.4.2004 να κάνει «έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας σε επιμέρους μεταλλεία ή τμήματά τους για τα οποία δεν έχουν ακυρωθεί ή ανασταλεί με δικαστική απόφαση οι άδειες». Το Ελληνικό Δημόσιο δεν πήρε πίσω την ιδιοκτησία των Μεταλλείων Κασσάνδρας όπως ορίζει ο νόμος 3220/2004, όμως η ιδιοκτησία των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι ακόμα υπό αίρεση.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε πρόσφατα η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη, με «νέα μέθοδο» και σε νέα στοά – την +180. Μεταλλείο κάτω από τη Στρατονίκη δεν πρόκειται να λειτουργήσει και το γνωρίζουν οι πάντες. Όμως σκοπός της εταιρείας δεν είναι η λειτουργία του μεταλλείου, αλλά η έναρξη λειτουργίας του. Με την έγκριση της ΜΠΕ και το πρώτο φουρνέλλο στη στοά +180 για την οποία δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, γίνεται έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αποκτά την πλήρη ιδιοκτησία των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Με δεδομένο ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ακολουθήσει την «πολιτική Πάχτα» σε αυτό το θέμα, ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για να προχωρήσουν οι «επενδυτές» στα «αναπτυξιακά» τους προγράμματα.

Για την περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο του χρυσού, οι Πάχτας-Μπόμπολας-Timis έχουν έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο: απορρύπανση της περιοχής κατά το πρότυπο της ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος). Θα υπογραφεί “προγραμματική σύμβαση” μεταξύ αφ’ενός του Ελληνικού Δημοσίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής και του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και αφ’ετέρου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για ένα «συνολικό σχέδιο αποκατάστασης-αναβάθμισης της έκτασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην περιοχή του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου». Το έργο θα υπαχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-LIFE του Γ’ΚΠΣ με επιλέξιμο προϋπολογισμό μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση κατά 70% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 30% από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα παραχωρήσει προς χρήσιν την προς απορρύπανση έκταση και η ΑΚΤΩΡ ή κάποια άλλη εταιρεία του Μπόμπολα θα αναλάβει το έργο, εισπράττοντας τα χρήματα της ΕΕ και του Δημοσίου. Αφού ολοκληρωθεί το έργο, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα πάρει πίσω την «ιδιοκτησία» της, χωρίς όρους, απορρυπασμένη και αναβαθμισμένη, και θα προχωρήσει στην τουριστική και οικιστική της εκμετάλλευση, όπως σαφώς ορίζεται στο καταστατικό της.

Μπορεί αυτό να ακούγεται σαν σενάριο, όμως τα γεγονότα μας επαληθεύουν. Οι πρώην εργαζόμενοι ζητούν επιμόνως να υπαχθούν στα μέτρα της ΜΑΒΕ, που αφορούν επανακατάρτισή τους για το έργο της απορρύπανσης. Αυτοί που απειλούσαν να μας στείλουν στον Εισαγγελέα όταν καταγγέλαμε τη μόλυνση του κόλπου της Ιερισσού από τα μεταλλεία σήμερα μιλούν με αγωνία για τα όξινα νερά των μεταλλείων! Και αυτοί που απαλλάξανε νομοθετικά όλες τις νυν και τις πρώην εταιρείες από κάθε ευθύνη για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σήμερα διερωτώνται «τι θα γίνει αν πέσει το Καρακόλι»! Όλα αυτά για να στηρίξουν την ανάγκη υπαρξης ενός «επενδυτή» που δήθεν θα προστατεύει το περιβάλλον – αν και κατά το νόμο ο «επενδυτής» είναι ανεύθυνος για κάθε μελλοντική περιβαλλοντική ζημία – προλειαίνοντας όμως το δρόμο και για την επόμενη φάση του σχεδίου.

Το Δόγμα Πάχτα-Σαλαγκούδη «μόνο με τη λειτουργία των μεταλλείων από το νέο επενδυτή διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος» είναι η φαιδρή προσπάθεια συγκάλυψης μιας καλοστημένης πλεκτάνης: το Δημόσιο χαρίζει στην TVX GOLD οφειλές ύψους 400.000.000 ευρώ, δαπανά 28.000.000 ευρώ σε πρόγραμμα επανακατάρτισης-αχρήστευσης 370 πρώην εργαζομένων στα μεταλλεία, ειδικών για το έργο της αποκατάστασης. Και θα ξοδέψει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμα για να απορρυπάνει την περιοχή και να την κάνει δώρο στους Timis-Μπόμπολα.

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζεται επισήμως ότι η ΒΑ Χαλκιδική έχει πληγεί βαρύτατα από τη λειτουργία των μεταλλείων και ότι έχει άμεση ανάγκη περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Όμως επικαλούμαστε τη νοημοσύνη των Χαλκιδικιωτών. Αφού το πρόγραμμα απορρύπανσης θα πληρωθεί εξ’ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, τι τον χρειαζόμαστε τον επενδυτή-νταβατζή που θα πάρει μια τεράστια ιδιοκτησία, απορρυπασμένη και αναβαθμισμένη, χωρίς να έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ; Για ποιό λόγο να θησαυρίσουν ο Μπόμπολας και ο Timis, αξιοποιώντας τουριστικά την «ιδιοκτησία τους» και οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής να γίνουν κολλήγοι και υπηρέτες τους; Αν αυτό ονομάζεται «ανάπτυξη», σε τίνος την ανάπτυξη ανάφερόμαστε;

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τη θέση μας: η Κυβέρνηση οφείλει ΑΜΕΣΑ να εφαρμόσει το νόμο και να αναστρέψει την «πώληση» των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Να εφαρμόσει το πρόγραμμα απορρύπανσης της περιοχής και να την αποδώσει στους φυσικούς της δικαιούχους, τους κατοίκους της. Οτιδήποτε άλλο θεωρούμε ότι στρέφεται κατά των κατοίκων της περιοχής και θα μας βρει αντίθετους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.